Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Παράκαμψη Τεμπών και Πλαταμώνα: Στον αέρα η ολοκλήρωση, χάνεται και το 2016


Engineer

Recommended Posts

Όταν τον Μάρτιο του 2014 επισκεφθήκαμε τον εργοταξιακό χώρο στο τμήμα Ευαγγελισμός-Σκοτίνα η εντύπωση ήταν ότι οι 3 μεγάλες Σήραγγες σε Τέμπη και Πλαταμώνα είναι αρκετά προχωρημένες.

 

Στη νέα επίσκεψη που πραγματοποίησε το ypodomes.com στα εργοτάξια του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου στην περιοχή, η εντύπωση που δίνεται είναι ότι είμαστε ...ένα κλικ από την ολοκλήρωση των έργων και την απόδοση στην κυκλοφορία του τμήματος.

 

"Μόλις ξεπεράσαμε το 90% της συνολικής προόδου" μας είπαν οι υπεύθυνοι της κοινοπραξίας κατασκευής. Η πρόοδος στις σήραγγες είναι σαφώς πιο προχωρημένες καθώς στις 2 πρώτες σήραγγες είμαστε σε τελικό στάδιο κατασκευής καθώς τοποθετούνται οι τεράστιοι αεραγωγοί και λείπει ένα επίπεδο οδοστρωσίας.

 

Στην Τ3, τη Σήραγγα Πλαταμώνα είμαστε λίγο πιο πίσω αλλά και εκεί οι εργασίες είναι πολύ προχωρημένες. Αναφορικά με τα ανοιχτά τμήματα εκεί στο μεγαλύτερο μέρος απομένει η οδοστρωσία, η τοποθέτηση σημάτων, φωτισμού και βοηθητικού εξοπλισμού.

 

Αν κάποιος παρατηρήσει με προσοχή θα δει ότι τα "κουμπώματα" του δρόμου αρχίζουν και είναι εμφανή, τόσο στην έξοδο της Σήραγγας Πλαταμώνα με τον υπάρχων αυτοκινητόδρομο όσο και στα ανοιχτά τμήματα πριν από αυτή.

 

Όλα αυτά την ώρα που τα εργοτάξια δεν σφίζουν από κόσμο και το χρονοδιάγραμμα, γλυστρά για ακόμα μία φορά. Η εκτίμηση για την απόδοση στην κυκλοφορία είναι απογοητευτική καθώς όπως φαίνεται με την παρούσα κατάσταση χάνεται ολόκληρο το 2016 οδηγώντας σε νέες μεγάλες καθυστερήσεις.

 

Από την αρχή του χρόνου οι πληρωμές είναι ανύπαρκτες ενώ σε αντίθεση με την Ιόνια Οδό και τον Ε65 ακόμα δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή για την συμφωνία και την οριστικοποίηση των χρονοδιαγραμμάτων. Ο πολύτιμος χρόνος περνά και η ολοκλήρωση συνεχώς μετατίθεται.

 

Τον Μάρτιο του είχε εξαγγελθεί με κάθε επισημότητα πως το έργο θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2015. Τώρα δηλαδή. Μετά ακολούθησε μία περίοδος προβλημάτων με τις απαλλοτριώσεις, τα θέματα ΟΣΕ και τα αρχαιολογικά, κάνοντας το χρονοδιάγραμμα να ξεφέυγει και να οδηγείται μήνα με το μήνα όσο και πιο μακριά.

 

Στις αρχές του χρόνου ήδη το έργο είχε μετατεθεί "σιωπηλά" για τα μέσα του 2016. Από τον Γενάρη και μετά τα πράγματα ενώ διορθώθηκαν στις παραμέτρους, χάλασαν στο βασικό στοιχείο. Οι σχέσεις με το Υπουργείο Υποδομών έγιναν τυπικές με αποκορύφωμα την αποστολή στη διαιτησία της αίτησης παράτασης τους Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου κατά 9,5 μήνες, δηλαδή για τον Οκτώβριο του 2016.

 

Από τότε έχουν περάσει 3 μήνες και η κατάσταση όχι δεν βελτιώθηκε αλλά παραμένει στάσιμη. Η προκήρυξη εκλογών προβληματίζει για τη συνέχεια και το νέο νεκρό διάστημα που θα καθορίσει το μέλλον του σημαντικότερου οδικού έργου της χώρας εδώ και χρόνια καθώς όπως όλα δείχνουν χάνεται και το 2016...

 

Η ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το τμήμα Ευαγγελισμός-Σκοτίνα, είναι ένα σημείο συνάντησης 2 Περιφερειών, της Κεντρικής Μακεδονίας με τη Θεσσαλία και 2 Νομών: της Πιερίας με τη Λάρισα.

 

Η παράκαμψη της κοιλάδας των Τεμπών με τις Σήραγγες Τ1 και Τ2 μήκους 2χλμ και 6χλμ αντίστοιχα και ακολούθως οι στροφές του Πλαταμώνα με τη Σήραγγα Τ3 μήκους 3χλμ είναι ένα τμήμα που μαζί με τις ανοιχτές διαδρομές φτάνει σε μήκος 25χλμ.

 

Σήμερα στην καλύτερη περίπτωση η διέλευση γίνεται σε 30-45 λεπτά ενώ σε περιόδους αιχμής ξεπερνά πολλές φορές και τη 1 ώρα. Υπολογίζεται πως με τη λειτουργία το κέρδος για τον οδηγό θα είναι από 20 έως 30 λεπτά σε νορμάλ οδηγικές συνθήκες.

 

Συνολικά και μαζί με την απόδοση όλου του Μαλιακού Κόλπου οταν λειτουργήσει το τμήμα Ευαγγελισμός-Σκοτίνα θα μειώσει την χρονοαπόσταση Αθήνας-Θεσσαλονίκης σε περίπου 4 ώρες άνετης ασφαλούς οδήγησης.

 

Η Σήραγγα Τ2 με μήκος 6χλμ θα γίνει η μεγαλύτερη οδική Σήραγγα στην Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια και μια από τις μεγαλύτερες σε ολη την Ευρώπη.

 

Πηγή: http://www.ypodomes....

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.