Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Κατάτμηση οικοπέδου και υφιστάμενου κτιρίου από Ω.Σ. στην μέση


Recommended Posts

Σε υφιστάμενο εντός οικισμού οικόπεδο κτίστηκε ισόγεια κατοικία 2 διαμερισμάτων μέσο οικοδομικής άδειας για τους τότε ιδιοκτήτες-αδέρφια. Το οικόπεδο και η κατοικία ήταν εξ'αδιαιρέτου. Στην πορεία μέσω δωρεάς εν ζωής από τον ένα αδερφό στον άλλο τεμαχίστηκε το οικόπεδο και το κτίριο στα δύο με καθαρά ποσοστά των ιδιοκτητών χωρίς πλέον να είναι εξ'αδιαιρέτου. Ο κάθε ιδιοκτήτης έχει το μισό οικόπεδο που του αντιστοιχεί και το αντίστοιχο διαμέρισμα - μισό κτίριο. Δεδομένου ότι το κτίριο είναι ενιαίος στατικός φορέας και τα δύο διαμερίσματα χωρίζονται με μεσότοιχο και όχι αντισεισμικό αρμό πόσο εφικτή είναι μια νέα οικοδομική άδεια στην μισή κατοικία από τον νέο ιδιοκτήτη για προσθήκη ανωδομής;

Κάνοντας ερώτηση στην πολεοδομία ήταν αρνητικοί θεωρώντας πως η αρχική κατάτμηση που έγινε δεν ήταν νόμιμη εφόσον χωρίστηκε κτίριο στην μέση με ενιαίο στατικό φορέα.Το επιχείρημα τους είναι πως αν ο νέος ιδιοκτήτης θέλει να κατεδαφίσει την κατοικία που αντιστοιχεί στο οικόπεδο του θα καταρρεύσει και το άλλο μισό που αντιστοιχεί στο διπλανό οικόπεδο δεδομένου ότι δεν είναι στατικά ανεξάρτητο.

Ψάχνω να βρω κάποια εγκύκλιο μήπως έχει υπάρξει κάποια άλλη αντίστοιχα περίπτωση στο παρελθόν και ρωτώ εσάς τους συναδέλφους που ίσως έχετε συναντήσει άλλη τέτοια περίπτωση πώς πράξατε αντίστοιχα;

Σας  επισύναψα ένα πρόχειρο τοπογραφικό για να έχετε και μια πιο σαφή εικόνα.

Ευχαριστώ άπαντες εκ' των προτέρων...

Link to comment
Share on other sites

Kαλημέρα και καλώς ήρθες στο φόρουμ.

Αν είσαι μηχανικός συμπλήρωσε την ειδικότητα στο προφίλ σου.

 

Σχετικά με το ερώτημα σου, δεν έχω δει ως τώρα κάποια ερμηνευτική για ένα τέτοιο ζήτημα. Το πρόβλημα δεν είναι σπάνιο, ειδικά σε αγροτικές περιοχές. Τις περισσότερες φορές αφορά παλιά κτίσματα, στα οποία οι ιδιοκτήτες είτε τα κατεδαφίζουν (νύχτα) είτε δεν κάνουν καμία ενέργεια.

Να υποθέσω ότι η διατύπωση του συμβολαίου της δωρεάς αναφέρει ότι γίνεται δωρεά σε οικόπεδο τάδε επιφάνειας μετά της οικίας του ή κάπως έτσι (θα μας μεταφέρεις την ακριβή διατύπωση).

Το άλλο μισό οικόπεδο ανήκει σε άλλο ιδιοκτήτη?

Η λύση της επαναφοράς στην πρότερη κατάσταση (εξ αδιαιρέτου) αν αυτή μπορεί να γίνει αποτελεί επιθυμητή λύση για τους ιδιοκτήτες?

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα και ευχαριστώ για την αμεσότητα της απάντησης σας. Όπως περιγράφει νεώτερο συμβόλαιο των κληρονόμων πρόκειται για ΑΤΥΠΗ δωρεά εν ζωή στην οποία δεν περιγράφεται το κτίριο. Η απορία μου είναι η εξής. Η άδεια βγήκε το 1979 για ενιαίο το οικόπεδο. Οι ιδιοκτήτες ως αδέρφια στην πορεία πριν κτιστεί η κατοικία κάναν την κατάτμηση μέσω της άτυπης δωρεάς.

Δεδομένου ότι πάνω σε αυτόν τον ισχυρισμό έχουν προχωρήσει σε επόμενα συμβόλαια μεταβίβασης στους κληρονόμους(έξοδα συμβολαιογράφων-εφορίες κλπ) είναι αδύνατο να επανέλθουν στην εξ' αδιαιρέτου κατάσταση. Το ζήτημα λοιπόν είναι αν εφόσον έγινε αποδεκτή αυτή η κατάσταση κατά πόσον μπορούν οι νεώτεροι ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε επόμενες πράξεις δικαίου(νέες κατατμήσεις - νέες πολεοδομικές άδειες).

Link to comment
Share on other sites

οπως το ειπε ο παυλος...

 

να κανεις ελεγχο με τον συμβ/φο  της "δωρεας" που εγινε απο ποιόν  σε ποιόν και σε  τί....

 

και αναλογα θα ξερεις και το συννομο της "κατατμησης/διανομης..

 

υγ

στο μεταξυ απαντησες...

και απο οσα καταλαβα με την "αιτιολογια" της ατυπης δωρεάς, συμφωνησαν ατυπα και εκαναν διαφορες κατατμησεις μεταξυ τους...

και αφου ηταν "μεταξυ τους" και ηταν ολα συμφωνημενα...ηταν ολα καλα..

 

τωρα προεκυψαν "τυπικες"ελλειψεις/παραλειψεις...

 

υπαρχει και το θεμα δουλειας  κοινης μεσοτοιχιας..ή υπηρχε  καποτε..

 

αν το θυμαται καποιος...

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

(...) Όπως περιγράφει νεώτερο συμβόλαιο των κληρονόμων πρόκειται για ΑΤΥΠΗ δωρεά εν ζωή στην οποία δεν περιγράφεται το κτίριο. Η απορία μου είναι η εξής. Η άδεια βγήκε το 1979 για ενιαίο το οικόπεδο. Οι ιδιοκτήτες ως αδέρφια στην πορεία πριν κτιστεί η κατοικία κάναν την κατάτμηση μέσω της άτυπης δωρεάς.

Δεδομένου ότι πάνω σε αυτόν τον ισχυρισμό έχουν προχωρήσει σε επόμενα συμβόλαια μεταβίβασης στους κληρονόμους(έξοδα συμβολαιογράφων-εφορίες κλπ) είναι αδύνατο να επανέλθουν στην εξ' αδιαιρέτου κατάσταση. Το ζήτημα λοιπόν είναι αν εφόσον έγινε αποδεκτή αυτή η κατάσταση κατά πόσον μπορούν οι νεώτεροι ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε επόμενες πράξεις δικαίου(νέες κατατμήσεις - νέες πολεοδομικές άδειες).

Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις που ήθελαν το κτίριο να μοιραστεί, στο συμβόλαιο έγραφαν (ψευδώς βεβαίως) ότι μαζί με τη γη μεταβιβάζεται και αυτοτελές κτίριο. (συνήθως αυτά σε τίτλους αποδοχών κληρονομιάς κλπ). 

Κάθε φορά που εμφανίζεται μια τέτοια υπόθεση αποτελεί μια μεγάλη σπαζοκεφαλιά. 

Θεωρώ λοιπόν πως στο τέλος θα μείνουν στην κατάσταση που μέχρι τώρα υπάρχει μέχρι να περάσουν τα χρόνια και οικονομικά να μην αξίζει πλέον το σπίτι. Εκτός και αν η αξία της γης είναι τόσο μεγάλη εκεί και θέλουν να μπουν σε απίστευτες διαδικασίες μέσω συμβολαιογράφου και δικηγόρου, δίνοντας τους την εντολή για διερεύνηση επαναφοράς της κατάστασης, με αμφίβολο όμως αποτέλεσμα διότι κάθε φορά που θα πρέπει να συσταθεί εμπράγματο δικαίωμα θα προσκρούει στη νομιμότητα του κτιρίου και στο "τρελό" ιδιοκτησιακό καθεστώς καθώς και στην άρνηση κάποιου εκ των ιδιοκτητών.

Και για να μη νιώθεις άβολα ως μηχανικός, δεν μπορούμε να λύσουμε κάθε φορά ότι "πατάτα" έχουν κάνει οι ιδιοκτήτες αυτής της χώρας. Υπάρχουν λάθη αναστρέψιμα και λάθη με βαριές συνέπειες. 

Link to comment
Share on other sites

Pavlos33

"Και για να μη νιώθεις άβολα ως μηχανικός, δεν μπορούμε να λύσουμε κάθε φορά ό,τι "πατάτα" έχουν κάνει οι ιδιοκτήτες αυτής της χώρας. Υπάρχουν λάθη αναστρέψιμα και λάθη με βαριές συνέπειες. "

 

πολυ σωστα,

εσενα  σου εφεραν τα "χαρτια" που αυτοι εφτιαξαν με τον συμβ/φο τους... και βρεθηκαν "λαθη"

 

ας  μιλησουν με τον συμβ/φο τους...να τους εξηγησει τι δεν εκαναν σωστα  τοτε και αν υπαρχει   "θεραπεια"...

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Παιδιά ευχαριστώ ΑΠΑΝΤΕΣ για την ανταπόκριση σας. Συνεχίζω την έρευνα...Πιστεύω πως σε όλα υπάρχει λύση, μπορεί και επίπονη αλλά σίγουρα κάτι ελπίζω να βρώ. Οι συμβουλές σας καλοδεχούμενες. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.