Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οι αντικειμενικές θα αλλάξουν μετά την ολοκλήρωση των εφαρμοστικών Νόμων


Engineer

Recommended Posts

Αμέσως μετά από την ολοκλήρωση των εφαρμοστικών Νόμων που θα 'ρθουν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες "για ένα σύστημα πραγματικών και όχι αντικειμενικών αξιών, δηλαδή αξιών που θα προσεγγίσουν τα πραγματικά δεδομένα" δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ Τρύφωνας Αλεξιάδης με συνέντευξη που παραχώρησε στο bankingnews.gr.

 

Δείτε παρακάτω ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη του κ. Αλεξιάδη σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ:

 

"-Να σταθούμε σε ένα ακόμη σημαντικό θέμα. Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε, ο οποίος παραμένει. Εσείς προσωπικά έχετε αναφέρει ότι πρέπει να γίνει πιο δίκαιος φόρος. Πως θα γίνει αυτό;

 

-Θα πω για τον ΕΝΦΙΑ, αλλά με αφορμή το ΕΝΦΙΑ θα κάνω μια γενικότερη παρατήρηση. Το είπε νομίζω ο Πρωθυπουργός με πολύ σωστή διατύπωση στο διάγγελμα που έβγαλε όταν είπε ότι δεν πετύχαμε την συμφωνία που προσδοκούσαμε πριν τις εκλογές. Σε αυτή τη μάχη κάναμε υποχωρήσεις. Κάναμε ότι η Κυβέρνηση έκανε ότι καλύτερο μπορούσε κανείς να πετύχει. Το είπε με σαφήνεια, με πολύ λίγα λόγια και με τον πιο σαφή τρόπο. Θέλω να πω ότι δεν είμαστε ευτυχισμένοι από την πολιτική που ακολουθούμε. Η πολιτική που ακολουθούμε είναι μια πολιτική αναγκαιότητας. Δεν είναι μια πολιτική επιλογής.

 

Τώρα, ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι κάτι που εμείς σαν ΣΥΡΙΖΑ τον θέλουμε. Έχουμε άλλη λογική. Εμείς θέλουμε μεταφορά του φορολογικού βάρους στην μεγάλη, στην πολύ μεγάλη περιουσία. Αλλά αναγκαστήκαμε να δεχτούμε το όριο το 2,65 δις ευρώ προσπαθήσαμε στο εσωτερικό του φόρου, στη διαπραγμάτευση να μην γίνει έτσι ο φόρος, αλλά να γίνει πιο δίκαιος, πιο αναλογικός, δεν το καταφέραμε εκεί. Έτσι πάμε φέτος σε ένα ΕΝΦΙΑ που θα είναι δυστυχώς το ίδιο άδικος και με το 2014.

 

Το 2016 όμως είναι δέσμευση αυτή και κρατείστε την, ο ΕΝΦΙΑ θα έχει πάλι το ίδιο επίπεδο το 2,65, θα έχουμε όμως το χρόνο και με τις αξίες τις αντικειμενικές που θα είναι κοντά στις πραγματικές και με άλλα χαρακτηριστικά του φόρου να είναι πιο δίκαιος και πιο αναλογικός.

 

-Κύριε υπουργέ οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα αλλάξουν και πότε θα γίνει αυτό;

 

-Θα ξεκινήσουμε αμέσως μετά από την ολοκλήρωση των εφαρμοστικών Νόμων που θα 'ρθουν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, θα ξεκινήσουμε αμέσως τις διαδικασίες για ένα σύστημα πραγματικών και όχι αντικειμενικών αξιών. Δηλαδή αξιών που θα προσεγγίσουν τα πραγματικά δεδομένα.

 

-Θα ζητήσετε τη συνεργασία των ιδιωτών εκτιμητών ακινήτων ή μπορεί να το κάνει το Υπουργείο Οικονομικών;

 

-Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να συνεργαστεί με εκτιμητές, με ανθρώπους της Κτηματαγοράς, με συμβολαιογράφους, με δικηγόρους. Αυτά τα πράγματα θα πρέπει να τα απλώνεις για να μπορεί να 'ναι αποτελεσματικά. Δεν έχω σαν πρότυπο ένα μοντέλο Υπουργείου σαν αυτό που είχαμε στο παρελθόν. Που λειτουργεί μακριά, έξω και πάνω από την κοινωνία. Πρέπει το Υπουργείο να λειτουργεί μέσα στην κοινωνία, και πρέπει ο Υπουργός Οικονομικών, οι Γενικοί Γραμματείς κ.λπ. να καταλάβουν ότι σήμερα είναι Υπουργοί και αύριο θα είναι πολίτες. Να μην καβαλήσουν καλάμι κατά το κοινός λεγόμενο.

 

-Θα παραμείνω στον ΕΝΦΙΑ γιατί απ' αυτά που γνωρίζω είναι ότι η περιουσία που κατέχουν οι Έλληνες στα ακίνητα ανέρχεται στα 500 δισεκατομμύρια με βάση την αντικειμενική αξία ενώ αυτός που δεν έχει ακίνητα και δηλώνει τις αποδοχές τους πληρώνει φόρους με συντελεστές που φθάνουν έως το 45%;

 

-Βεβαίως και θα αλλάξει η εσωτερική δομή του ΕΝΦΙΑ. Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος στην ιδιοκτησία. Έχει τα εξής λάθη. Το Υπουργείο Οικονομικών αυτή τη στιγμή δεν έχει εικόνα πια είναι η περιουσία που έχουν οι Έλληνες στο εξωτερικό. Ο Έλληνας του Καναδά που κάνει δήλωση στο Καναδά και έχει ένα ακίνητο στην Ελλάδα, φορολογείται στο Καναδά γι αυτή την περιουσία. Εδώ θα φορολογηθεί με ειδικό τρόπο για κάτι παραπάνω κ.λπ.Αλλά εγώ δεν καταλαβαίνω, πως το δυαράκι στη Νίκαια κατασκευής του 1970, που καλύπτει τις ανάγκες του γείτονά μου, πληρώνει 1 ευρώ ΕΝΦΙΑ και η βίλα που έχει ο Έλληνας στις ’λπεις, ήτο δεύτερο σπίτι που έχει ο Έλληνας στο Λονδίνο, αξίας πάνω από 5 εκατομμυρίων, δεν πληρώνουν ΕΝΦΙΑ ούτε ένα ευρώ. Εκεί θα έπρεπε να πούμε, έλα εδώ κύριε φορολογούμενε, έχεις ένα σπίτι 5 εκατομμυρίων στο Λονδίνο, με βάση όπως προσδιορίζει εκεί η φορολογική υπηρεσία, όχι εμείς, τι φόρο ιδιοκτησίας πληρώνεις γι αυτό το ακίνητο εκεί; Τόσο. Έλα εδώ και δώσε μας την διαφορά. Ώστε να πάμε σε μία λογική και σε μία λειτουργία των πραγμάτων.

 

Να σας πω άλλο παράδειγμα; Εδώ πληρώνουμε φόρο ιδιοκτησίας πάνω στην ακίνητη περιουσία. Πάρτε δύο επιχειρηματίες. Με 5 εκατομμύρια αρχικό κεφάλαιο το 2000 και οι δύο. Ο ένας επέλεξε με τα 5 εκατομμύρια να κάνει οικοδομές, να δώσει απασχόληση σε πολίτες, να δώσει χρήματα στο Κράτος, να κινήσει το ΦΠΑ, αργότερα, όχι από το 2000, να δώσει χρήματα στο ΙΚΑ, να δώσει γενικά μια πνοή στην οικονομία, να κάνει κάτι, να το πουλήσει, να καλύψει ανάγκες κ.λπ. Και ο άλλος με τα 5 εκατομμύρια, πήγε και αγόρασε ομόλογα του Αμερικάνικου Δημοσίου. Αυτός που έμεινε στην Ελλάδα με τα 5 εκατομμύρια, έχει πληρώσει ένα σωρό φόρους και θα πληρώνει συνέχεια για την ακίνητη περιουσία του. Ο άλλος που έχει αγοράσει ομόλογα του Αμερικάνικου Δημοσίου γιατί δεν πρέπει να πληρώνει ένα ευρώ ΕΝΦΙΑ όπως δεν πληρώνει τώρα.Δεν εννοώ να βάλουμε φόρο για να μην αρχίσουν κάποιοι και το λένε στις καταθέσεις και στα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Αλλά αυτοί που επέλεξαν να κάνουν επενδύσεις στο εξωτερικό, δεν θα πληρώσουν τίποτα με αυτούς που επέλεξαν να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα;

 

-Πως θα πληρώσουν κ. υπουργέ ;

 

-Κάντε λίγο υπομονή. Αυτά έρχονται, όλα έρχονται ως προς τον έλεγχο των εμβασμάτων εξωτερικού,, των χρημάτων που 'χουν στο εξωτερικό κ.λπ. Δεν θα αφήσουμε εμείς τον Έλληνα πολίτη να ματώνει για να πληρώσει δύσκολους και άδικους φόρους, και κάποιοι άλλοι έξυπνοι να 'χουνε βγάλει στο εξωτερικό εκατομμύρια και να γελάνε. Προχωράει ο έλεγχος των εμβασμάτων εξωτερικού, προχωράει η διασταύρωση μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών και φορολογικών δηλώσεων για τα προηγούμενα χρόνια, αυτά προχωρούνε. Και πιστεύω ότι θα μας δώσει ο Έλληνας πολίτης την δυνατότητα, το επόμενο χρονικό διάστημα, να τα ολοκληρώσουμε.

 

Αν θέλουμε να βάλουμε φόρο περιουσίας, πρέπει να δούμε που θα επιβάλλεται αυτός ο φόρος. Δηλαδή ο Έλληνας που έχει ένα σπίτι πραγματικής αξίας 60 χιλιάδων αυτή τη στιγμή, όσο κάνει ένα δυάρι κατασκευής του ΄70 σε μια φτωχή περιοχή. Πληρώνει ένα ευρώ ΕΝΦΙΑ. Και αυτός που έχει ένα σπίτι 5 εκατομμυρίων στο Λονδίνο, δεν πληρώνει στην Ελλάδα φόρο ιδιοκτησίας, ούτε ένα ευρώ, ο Έλληνας φορολογούμενος που έχει ακίνητα στην Ελλάδα και έχει και ένα στο Λονδίνο.

 

Αυτός εδώ δεν πρέπει να του πούμε, έλα εδώ κύριε, έχεις ένα ακίνητο στο εξωτερικό, πληρώνεις φόρο περιουσίας στο εξωτερικό, δώσε μας την διαφορά ανάμεσα στον συντελεστή που πληρώνεις εκεί και στο συντελεστή που έχουμε στην Ελλάδα."

 

Πηγή: http://www.buildnet....213&artid=16412 και http://www.bankingne...

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Όσοι έχουνε σπίτι σε χώρα του εξωτερικού υποβάλλουν δήλωση στο εξωτερικό και το κάθε κράτος αναλαμβάνει την είσπραξη φόρων επι της ακίνητης περιουσίας εφ' όσον υπάρχουν φόροι. Το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να κάνει τίποτα, εκτός αν ελπίζει να ενημερώσουν την Ελλάδα όλα τα ξένα κράτη πόσα άτομα με ελληνική υπηκοότητα έχουν ακίνητα.

 

Για άλλη μια φορά λαϊκισμοί. Εμείς θα πληρώσουμε οτι και να γίνει.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Νομικά θα μπορούσαν να ενημερώσουν τουλάχιστον η ΕΕ και τα μεγάλα κράτη για τις περιουσίες εκεί . Αλλωστε η ελεύθερη μεταφορά κεφαλαίων , δεν σημαίνει ότι οι μικρές χώρες θα χάνουν τα λεφτά των πολιτών τους .

 

Μέχρι πριν 20 χρόνια , είχες περιορισμό συναλλάγματος , ενώ τώρα δεν έχεις .

Link to comment
Share on other sites

Το οτι θα μπορούσαν, βεβαίως και θα μπορούσαν, αλλά σιγά μην το κάνουν, είναι σαν τις λίστες με το μαύρο χρήμα σε Ελβετία και φορολογικούς παραδείσους.

Link to comment
Share on other sites

Διορθώστε με αν κάνω λάθος σε κάτι:

Περουσιακό στοιχείο που κατέχει κάποιος στο εξωτερικό, από που και ως που θα φορολογηθεί στην Ελλάδα?

 

Σε λίγο θα μας πει κανείς πως ανοιγει κάποιος επιχειρηση στο εξωτερικό ,και θα πρε΄πει να πληρώνει φορολογικούς συντελεστές στην Ελλάδα?

 

Διορθώστε με αν κάταλαβαίνω κάτι λάθος παρακαλώ.

Link to comment
Share on other sites

Επειδή είσαι Ελληνας και φορολογείσαι στην Ελλάδα .

Επειδή τα λεφτά με τα οποία το αγόρασες τα έβγαλες από την  Ελλάδα και τα στέρησες από το ελληνικό οικονομικό σύστημα .

Επειδή δεν μπορούμε να έχουμε χωριστά κράτη και προυπολογισμούς , αλλά ενιαίο νόμισμα και ελεύθερες μετακινήσεις κεφαλαίων .

Επειδή πάντα και παντού χρειάζονται κανόνες .

Link to comment
Share on other sites

Η απάντηση σου δεν με καλύπτει 100%.

 

Εξηγούμαι:

 

Πες πως εχω 10.000.000 και πάω και κάνω μία επένδυση σε μια χωρα του εξωτερικού π.χ. Ιταλία. Πες πως φτιάχνω μια βιοτεχνία

 

Τα κέρδη της επιχείρησης θα φορολογούνται στην Ελλάδα?

 

Για τα υπόλοιπα που λες, ποιο τότε το νόημα της ελευθερης διακινησης κεφαλαίων?

 

Ερωτήσεις ειναι

Link to comment
Share on other sites

Σε όλα τα κράτη του κόσμου η εθνική τους οικονομία προστατεύεται .

 

Ετσι αν έχεις 10.000.000 , το κράτος θέλει να τα βάλεις στις ελληνικές τράπεζες για να δανείζονται φτηνά οι ελληνικές επιχειρήσεις , να αγοράσεις ελληνικά ακίνητα , μετοχές , ομόλογα η να κάνεις επιχείρηση στην Ελλάδα .

Γιά αυτό βάζει περιορισμούς στην εξαγωγή κεφαλαίων και γιατί αυτό προυποθέτει  αγορά συναλλάγματος που έχει μεγάλο κόστος γιά το κράτος .

 

Μπήκαμε όμως στην ΕΕ όπου υπάρχει ελευθερία κεφαλαίων , βασιζόμενοι στο γεγονός ότι το ισχυρό ενιαίο νόμισμα θα ήταν αποτρεπτικό από το να βγάλεις τα λεφτά σου έξω . Και πράγματι μέχρι το 2009 ήταν και είχαμε καταθέσεις 270 δισ στις τράπεζες μας .

 

Αυτό άλλαξε με τα μνημόνια και κακώς για μένα , το κράτος επέτρεψε την εξαγωγή κεφαλαίων , αλλά όταν έχεις προδότες μεσιτάκους για πολιτικούς τι περιμένεις .

 

Σε γενικές γραμμές το νόημα της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων συμφέρει στο κράτος όσο κερδίζει . Αν χάνει όπως τώρα , πρέπει να βρεί λύσεις .

 

Και επειδή το κούρεμα των εδώ καταθέσεων θα είναι πολλαπλά κακό , το περιουσιολόγιο , θα φέρει έναν φόρο περιουσίας γιά όλους , όπου και να έχουν την περιουσία τους .

 

Δεν μιλάμε για φόρο εισοδήματος , όπως λες για την βιοτεχνία , αλλά για φόρο περιουσίας , επί ακινήτων και κινητών αξιών .

Link to comment
Share on other sites

Η φορολογία ακίνητων περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό από την Ελλάδα είναι, με τους υπάρχοντες νόμους και κανόνες, όνειρο και άδικο.

Link to comment
Share on other sites

Αν καποιος μένει στο εξωτερικο δουλεύει εκει, με τα λεφτα του αγοράσει ενα σπίτι και μετα απο χρονια επιστρέψει ελλαδα θα πληρώνει φόρο για το εκει σπίτι; Περίεργο μου φαίνεται...

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.