Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Έντυπο Α1 από Σουηδία


alper

Recommended Posts

εντάξει μου το δωσαν οι σουηδοι δεν αντιμετωπισα προβλημα. Συναδελφε γραψε οτι εχεις απασχολησει κσι στην Ελλαδα και δεν θα εχεις προβλημα πιστευω. Τους εστειλα και τις εγκυκλιους του τσμεδε και τις μεταφρασαν οι ίδιοι. Γενικά καθυστερησαν αλλά χωρίς προβλημα.

Link to comment
Share on other sites

Αν καποιος λαβει ειδοποιηση απο το τσμεδε οτι εγκριθηκαν τα εγγραφα απο Σουηδια και εχει την καλοσύνη, ας ειδοποιήσει.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα παιδιά,

 

Τελικά όντως το πηρα το πολυπόθητο Α1 από τους Σουηδούς. Με λίγα λόγια, μετά την αρχική αίτηση μου για χορήγηση Α1 (και συγκεκριμενα για Α1 οχι για το αλλο εγγραφο που αντιπροτεινουν γιατι το ΤΣΜΕΔΕ δεν το δέχεται) μου απαντησαν ζητωντας πληροφοριες του τυπου γιατι το χρειαζομαι.

 

Εκει εγραψα οσο πιο απλα κ περιληπτικα οτι απο τη νομοθεσία, η ληψη διπλωματος μηχανικού στην Ελλαδα συνεπαγεται ασφάλιση αυτόματα στο ΤΣΜΕΔΕ και πως ολοι οι μηχανικοι θεωρουνται εκ προοιμιου αυτοαπασχολουμενοι επαγγελματιες για το ΤΣΜΕΔΕ άσχετα απο το αν ασκουν ελευθερο επαγγελμα η οχι. Στη συνεχεια, παραθετοντας το πρωτοτυπο ελληνικο εγγραφο που επισυνπατω στην προηγουμενη σελιδα καθως κ με μερικη μετάφραση του, εδειξα οτι υπαρχει ρητη οδηγια να προσκομιζουμε το Α1 για να μπορεσει να γινει η διακοπη. Μην ανησυχείτε για επισημες μεταφρασεις, καντε τη μονοι σας κ αυτοι θα ελεγξουν εσωτερικα απο την υπηρεσια τους την πιστοτητα του κειμενου.

 

Μετα από μερικές αλληλογραφίες λοιπον σε διάστημα 2 μηνών μου εστάλη το Α1 σπίτι κ πλεον ειναι καθόδον για το ΤΣΜΕΔΕ. Ετυχα κ σε πολύ νεα υπαλληλο που δεν πολυκαταλαβαινε γιατι χρειαζεται αυτο το εγγραφο, αποτι βλεπω πιο πανω καποιοι τυχανε σε ενημερους για τη γελοια αυτη κατασταση της Ελλαδας κ το προμηθευτηκαν σε πολυ μικροτερο διαστημα. Η ουσια ειναι πως με την καταλληλη εξηγηση θα καταφερετε να το παρετε. Το επιπεδο των υπηρεσιων τους ειναι απειρως ανωτερο του Ελληνικου κ βγαίνει άκρη. Σε καθε αιτημα σας απαντανε σε λιγοτερο απο μια εβδομαδα γραπτα.

 

 

Αν καποιος λαβει ειδοποιηση απο το τσμεδε οτι εγκριθηκαν τα εγγραφα απο Σουηδια και εχει την καλοσύνη, ας ειδοποιήσει.

 

 

Δεν υπάρχει (η δεν θα επρεπε να υπαρχει) θεμα εγκρισης ή μη των εγγράφων απο το ΤΣΜΕΔΕ. Απο τη στιγμη που υποβάλλεις Α1 (πρωτότυπο - για αντιγραφο ζητανε κ υπευθυνη δηλωση) κ την αιτηση εξαιρεσης δεν εχουν να εξετασουν κατι. Ηδη συναδελφος απο Σουηδια που τα εκανε περσυ ολα αυτα εχει παρει την διακοπή. Θα ενημερωσω ξανα οταν ολα τελειωσουν.

 

 

 

εντάξει μου το δωσαν οι σουηδοι δεν αντιμετωπισα προβλημα. Συναδελφε γραψε οτι εχεις απασχολησει κσι στην Ελλαδα και δεν θα εχεις προβλημα πιστευω. Τους εστειλα και τις εγκυκλιους του τσμεδε και τις μεταφρασαν οι ίδιοι. Γενικά καθυστερησαν αλλά χωρίς προβλημα.

 

 

Προσοχή, εγώ δε θα δηλωνα ψευδως οτι εχω απασχοληση στην Ελλαδα (αν δεν ειχα φυσικα) γιατι δεν ξερω τι μπορει να ζητησει η Σουηδικη εφορια απο εκει κ περα - δηλωσες εργασια επισημα αρα που ειναι το εισοδημα σου να φορολογηθει;  Ακριβως για να μην αναγκαζομαι να δηλωνω ψέμματα (οπως με συμβουλεψε μαλιστα ενας φωστηρας του ΤΣΜΕΔΕ στην Ελλαδα!!) εγραψα αναλυτικα πιο πανω το γιατι οι Ελληνες μηχανικοι θεωρουνται αυτοαπασχολουμενοι κ την οδηγια που υπαρχει. Με αυτα, κατάφερα να το παρω.

Edited by alper
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλησπέρα ALEXANDROS MECH ENG,

 

Το χαρτί της απαλλαγης απο το ΤΣΜΕΔΕ κάνει περίπου έναν χρόνο.

Το χρονικό μου:

Ιανουάριος 2015 κατέθεσα τα χαρτιά για να παρω Α1 έγγραφο από Γερμανία

Φλεβάρης 2015 παρέλαβα Α1

Μάρτιος 2015 κατέθεσα Α1 στο ΤΣΜΕΔΕ

Μάρτιος 2016 παρέλαβα στη διεύθυνσή μου στη Γερμανία το έγγραφο απαλλαγής.

 

Καλή τύχη και πολλή υπομονή!

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. Σήμερα κατέθεσα το Α1 απο Σουηδία. Δεν ξέρω ακόμα τι είδους απάντηση αναμένω και απο ποιόν αλλά ελπίζω να μην κάνουν ένα χρόνο όπως στην πιο πάνω περίπτωση.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα παιδιά,

 

Εκει εγραψα οσο πιο απλα κ περιληπτικα οτι απο τη νομοθεσία, η ληψη διπλωματος μηχανικού στην Ελλαδα συνεπαγεται ασφάλιση αυτόματα στο ΤΣΜΕΔΕ και πως ολοι οι μηχανικοι θεωρουνται εκ προοιμιου αυτοαπασχολουμενοι επαγγελματιες για το ΤΣΜΕΔΕ άσχετα απο το αν ασκουν ελευθερο επαγγελμα η οχι.

 

 
 

Kαλησπέρα. Είχα κάνει το ίδιο και δε συνάντησα πρόβλημα (με τη διαφορά οτι εγώ εργαζόμουν στη Γερμανία, που ξέρουν τι παίζει με του Έλληνες μηχανικούς και το ΤΣΜΕΔΕ.) Καλή τύχη

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση. Απο περισυ τον Οκτωβρη πηγα προχθες ο ιδιος να ρωτησω κ μου είπαν ότι έχει εγκριθεί η απαλλαγη αλλά δεν έχουν προλάβει ακόμα να στείλουν την επίσημη απάντηση.. Επιπλέον πέρασε ένας χρόνος οποτε πρέπει να κανω καινουργια αίτηση. Κ η ζωη συνεχιζεται.

Link to comment
Share on other sites

Άλλη μια εμπειρία μπας και βοηθήσει κάποιους: μίλησα με το försäkringskassan για να πάρω Α1, και η ταμίας με την οποία μίλησα μου είπε, όπως και σε κάποιον προηγούμενο, πως δεν το χρειάζομαι, αλλά πως ένα απλό έγγραφο που βεβαιώνει πως δουλεύω στη Σουηδία αρκεί.

 

Ωστόσο, μετά από μερικές μέρες έλαβα μια κλήση από έναν άλλο υπάλληλο που μου είπε πως πολλοί Έλληνες έχουν το ίδιο πρόβλημα, και πως όντως χρειάζομαι Α1. Το σημαντικό είναι πως σύμφωνα με αυτόν, μπορώ να συμπληρώσω την αίτηση 6220 (που λέει πως πρέπει να δηλώσω πως εργάζομαι σε δυο χώρες ταυτόχρονα). Απλά συμπληρώνω τα στοιχεία της ατομικής μου επιχείρησης ως εργοδότη στην Ελλάδα, και τα χρόνια που την είχα. 

 

Αυτό υποστηρίχθηκε και από το ΤΣΜΕΔΕ: τους εξήγησα το πρόβλημα, και μου είπαν πως παρ' ότι έχω κλείσει την ατομική μου επιχείρηση, εφόσον δεν έχω σταματήσει το ΤΣΜΕΔΕ, για το ΤΣΜΕΔΕ θεωρούμαι ως εργαζόμενος στην ατομική μου επιχείρηση, για σκοπούς ασφάλισης, οπότε δεν είναι ψευδής δήλωση το να δηλώσω στη Σουηδία πως εργάζομαι σε δυο χώρες (εφόσον μάλιστα δηλώσω και τη σωστή περίοδο εργασίας).

 

Προσοχή, αυτό δεν το έχω καταφέρει ακόμα, λόγω αμέλειας. Άκουσα μάλιστα πως επειδή ήξεραν το πρόβλημα, θα άλλαζαν την αίτηση ώστε να μας ταιριάζει, και άφησα να περάσει καιρός περιμένοντας. Αυτό δεν έχει γίνει ακόμα, οπότε δε θαρρώ πως θα γίνει. Τώρα πάω να συμπληρώσω την αίτηση 6220. Ελπίζω να πάει καλά, θα έρθω να γράψω αποτελέσματα.

 

Καλή τύχη σε όλους.

 

Και το λινκ στη σελίδα με την αίτηση, για ευκολία (σουηδικά):

 

http://www.forsakringskassan.se/arbetsgivare/utsandning/utsandning_till_eu-land_eller_schweiz

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Εγω τα εχω υποβαλλει με σφραγιδα κ υπογραφη του φορεα που το εξεδωσε. Χωρις apostille. Εγινε δεκτο. Η apostille χρειαζεται μονο για επισημη μεταφραση, απο τη στιγμη που το υποβαλλεισ αμεταφραστο δεν θελει apostille

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.