Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Περιπτώσεις απαλλαγής ή μείωσης ημερομισθίων στο ΙΚΑ


giannist

Recommended Posts

καλημερα σας. επισης πρεπει να συμπληρωθεί οτι η χρηση γυψοσανιδας ως εσωτερικα χωρισματα, επενδυση οροφων και περιμετρικων τοιχοποιων εχει σαν αποτελεσμα μειωση των ικα σε επιχρισματα και τοιχοποιίες. αυτο γινεται με μια τεχνικη έκθεση περιγραφης των εργασιων, πινακα 3 οπως διαμορφωνεται λογω της χρησης γυψοσανιδας και την προσκομιση των τιμολογιων του γυψοσανιδα. το έχω κανει δυο φορες και το αιτημα περασε χωρις προβλημα (σε δυο διαφορετικες επαρχιακες πόλεις)

 

 

 

Προφανώς ειχες πινακα 1 (συμβατικό κτίριο) και αφαίρεσες τα στεγασμενα επαγγελματα συμπληρώνοντας επιπλεον ενα πινακα 3

!!σωστα καταλαβα?

;)

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 52
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

σωστα καταλαβες. βαση πινακα 1 εγινε η μειωση. παντως αν θυμαμαι καλα για την περιπτωση της γυψοσανιδας πρεπει να υπαρχει π.δ. η κναουφ παρεχει ένα κειμενο στο οποιο εχει αναλυτικα παραδειγματα και την ισχυουσα νομοθεσια

Link to comment
Share on other sites

Επίσης δείτε και αυτό που είχε ποστάρει παλαιότερα η anka

 

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ 1545/2008 ο εργοδότης έχει πλέον τη δυνατότητα ανταπόδειξης σε περίπτωση που τα πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια είναι λιγότερα από τα προσδιοριζόμενα από το ΙΚΑ.

 

 

Με την Σ.τ.Ε. 1545/2008 (Ολομ.) κρίθηκε ότι η διάταξη του άρθρου 23 του ν. 2434/1996, η οποία, επί των εισφορών που οφείλονται για τα οικοδομικά έργα, περιορίζει τη δυνατότητα ανταποδείξεως εκ μέρους του εργοδότη μόνον σε όλως εξαιρετικές και περιοριστικώς αναφερόμενες περιπτώσεις είναι αντίθετη προς τις συνταγματικές διατάξεις των άρθρων 20 παρ. 1 και 22 παρ. 5.

Ειδικότερα: Οι ασφαλιστικές εισφορές που επιβάλλονται χάριν της κοινωνικής ασφαλίσεως των εργαζομένων σ΄ αυτούς και στους εργοδότες που τους απασχολούν δεν συνιστούν φόρο ή άλλο οικονομικό βάρος, κατά την έννοια του άρθρου 78 του Συντάγματος, και κατά συνέπεια, η αναδρομική επιβολή τους δεν προσκρούει στον περί απαγορεύσεως της αναδρομικής επιβολής φόρου κανόνα του άρθρου 78 παρ. 2 του Συντάγματος.

Επομένως, η δια του τελευταίου εδαφίου της διατάξεως του άρθρου 23 του Ν. 2434/96 αναδρομική ρύθμιση του τρόπου υπολογισμού των οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών από τους εργοδότες για τα υπέρ αυτών εκτελούμενα οικοδομικά έργα ή εργασίες δεν προσκρούει ούτε στην προαναφερθείσα συνταγματική διάταξη του άρθρου 78 παρ. 2, ούτε στην αρχή της ισότητας ενώπιον των δημοσίων βαρών, ούτε, εξάλλου, συνιστά η ρύθμιση αυτή, ανεπίτρεπτη αναδρομική κύρωση της προαναφερθείσης και εν μέρει ακυρωθείσης με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας υπ΄ αριθμ. Φ. 21/2930/24-11-1992 αποφάσεως του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, εφόσον δια του Ν. 2434/96 εισάγεται ουσιαστικώς νέα ρύθμιση, η οποία αποσυνδέεται από την αρχή την οποία υιοθετούσε η εξουσιοδοτική διάταξη του άρθρου 21 παρ. 6 του Ν. 1902/90, βάσει της οποίας εκδόθηκε η εν μέρει ακυρωθείσα υπουργική απόφαση, της αντιστοιχίας των οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών προς εργασία συγκεκριμένου ασφαλισμένου, ενώ δεν καταλαμβάνει και τις εκκρεμείς ενώπιον των δικαστηρίων υποθέσεις που αφορούν στην εφαρμογή της υπουργικής αποφάσεως.

Κατά το άρθρο 22 παρ. 5 του Συντάγματος είναι επιτρεπτή η θέσπιση συστήματος προσδιορισμού βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, ανταποκρινομένων στα δεδομένα της κοινής πείρας, των εισφορών που οφείλονται από συγκεκριμένο εργοδότη για συγκεκριμένο εργαζόμενο, τούτο, όμως, -εν όψει και του άρθρου 20 παρ. 1 του Συντάγματος- υπό την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να παρέχεται και στον εργοδότη η δυνατότητα να ανταποδείξει ότι απασχόλησε πράγματι συγκεκριμένο πρόσωπο, στο οποίο αντιστοιχούν οι υπ΄ αυτού οφειλόμενες εισφορές, ως εκ του χρόνου και του είδους της απασχολήσεως και της αμοιβής αυτού.

Τούτο δε προϋποθέτει, περαιτέρω, ότι ο εργοδότης θα τηρεί επακριβώς τα στοιχεία που η σχετική ασφαλιστική νομοθεσία τον υποχρεώνει να τηρεί, ούτως ώστε να εκπληρώνεται η τήρηση της αρχής που προαναφέρθηκε, δηλαδή η αντιστοιχία της οφειλόμενης εισφοράς προς την απασχόληση συγκεκριμένου εργαζομένου.

Ειδικώτερα, και επί των εισφορών που οφείλονται για τα οικοδομικά έργα, πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα στον υπόχρεω εργοδότη να ισχυρίζεται και να αποδεικνύει ενώπιον των αρμοδίων οργάνων του Ι.Κ.Α. και των δικαστηρίων, επί τη βάσει των στοιχείων, στην επακριβή τήρηση των οποίων υποχρεούται με την υπ΄ αριθμ. Β1/21/2138/1979 απόφαση του Υπουργού Κοινωνικών Υπηρεσιών, ότι απασχόλησε συγκεκριμένους εργαζομένους στα έργα αυτά για συγκεκριμένες ημέρες εργασίας, των οποίων ο αριθμός μπορεί και να υπολείπεται από αυτόν που προκύπτει από την εφαρμογή για το συγκεκριμένο οικοδομικό έργο του συστήματος υπολογισμού των κατ΄ ελάχιστον καταβλητέων ασφαλιστικών εισφορών που προβλέπεται από τη διάταξη του άρθρου 23 του Ν. 2434/1996.

Κατά συνέπεια, η διάταξη του άρθρου 23 του ν. 2434/1996, η οποία προβλέπει τη δυνατότητα ανταποδείξεως εκ μέρους του εργοδότη μόνον σε όλως εξαιρετικές και περιοριστικώς αναφερόμενες περιπτώσεις, όχι δε σε κάθε περίπτωση, είναι αντίθετη προς τις συνταγματικές διατάξεις των άρθρων 20 παρ. 1 και 22 παρ. 5 (μειοψ.).

 

downloads

http://www.michanikos.gr/downloads.php?do=file&id=517

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Το υπ' αριθμό 8 ισχύει. Σχετική αναφορά γίνεται στην Υ.Α.Φ21/478/18.3.1997 (ΦΕΚ 252/Β/1.4.1997). Κατά λέξη: "...Ειδικά προκειμένου για εργασίες επαναχρωματισμών και μόνο γι αυτές, αφενός δεν είναι απαραίτητη η ιδιότητα του οικοδόμου, αφετέρου δεν τίθεται περιορισμός συμμετοχής της προσωπικής απασχόλησης για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης..."

 

Για τα υπόλοιπα αλλά και άλλα σχετικά με το ΙΚΑ δείτε τις σχετικές αναφορές στα:

_ Υ.Α.Φ21/405 (ΦΕΚ 418/Β/5.4.2002) - Ε.Δ.ΤΕΕ 2198/13.5.2002

_ Εγκύκλιος 13 του ΙΚΑ και διατάξεις των παραγράφων 4 και 5 του άρθρου 88 και παράγραφος 1 του άρθρου 60 του Ν.2676/99 (ΦΕΚ 1/Α/5.1.1999) και αφορά τη "Μείωση Συντελεστών Ιδιωτικών Οικοδ/κών Έργων - Υπόχρεος εργοδότης Ιδιωτικών Οικοδ/κών Έργων. Εργασιών - Υπόχρεος εργοδότης Δημοσίων Έργων" - Ε.Δ.ΤΕΕ* 2043/15.3.1999

_ Εγκύκλιος 85/21.9.1998 με θέμα "Μείωση ασφ/κών εισφορών αγροτικών κατασκευών".

_ Υ.Α.Φ21/478/18.3.1997 (ΦΕΚ 252/Β/1.4.1997) - Ε.Δ.ΤΕΕ 1960/23.6.1997

_ Απόφαση ΣτΕ 3309/96 με την οποία ακυρώνεται εν μέρει η Φ21/2930/10.11.1992 (ΦΕΚ 6986/Β/1992) απόφαση του Υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που ορίζει σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού των εισφορών στο ΙΚΑ από οικοδομικές εργασίες. - Ε.Δ.ΤΕΕ 1915/22.7.1996

_ ΥΠΕΧΩΔΕ/Διεύθυνση Ο.Κ.Κ. 2/14.1.1993 Αριθ.Πρωτ. οικ 25352 με θέμα "Υπολογισμός προκαταβολής ασφαλιστικών εισφορών για το ΙΚΑ, το ΤΕΑΕΔΞΕ και το Δωρόσημο κατά την έκδοση οικοδομικών αδειών".

 

* = Ε.Δ.ΤΕΕ = Ενημερωτικό Δελτίο ΤΕΕ.

 

που μπορούμε να τα βρούμε αυτα? με μια αναζήτηση στο διαδίκτυο δε βρηκα τπτ

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Ενημερωτικά να συμπληρώσω ότι για την περίπτωση που κάνει τις εργασίες συγγενής του ιδιοκτήτη, πρέπει να προσκομίσει στο ΙΚΑ ο ιδιοκτήτης υπεύθυνη δήλωση που να το δηλώνει ξεκάθαρα ποιος θα κάνει τις εργασίες,ποιες εργασίες κτλ.Και το πιο σημαντικό είναι οτι πρέπει να το δηλώσει πριν ξεκινήσει τις εργασίες γιατί αλλιώς δε θα το δεχτούν μετά.(Οι πληροφορίες αυτές είναι διαθέσιμες σε όλα τα παραρτήματα του ΙΚΑ στο έντυπο "Οδηγός του Εργοδότη",σελίδα 48

Όσο αφορά τη μείωση των ενσήμων για αγροτικές κατασκευές, ισχύει οντώς και η μείωση φτάνει ως το 50%.(εγκύκλιος 71, 5-11-1998. Απλώς κάθε παράρτημα ΙΚΑ ζητάει και διαφορετικά δικαιολογητικά.

Link to comment
Share on other sites

Εννοείς elle να το δηλώσει για να απαλλαχτει απο τα ημερομίσθια που θα δουλεψει ο συγγενής του ιδιοκτήτη, η απλά για να το δηλώσει.

Για την περίπτωση απαλλαγής ισχυουν αρκετές προυποθέσεις, όπως να είναι πρωτη κατοικία, λιγότερο απο 150τ.μ. και συγγενής πρώτου βαθμού.

Αν έχει αλλάξει κάτι ενημέρωσέ μας.

Ευχαριστούμε.

Link to comment
Share on other sites

Για να γίνει μείωση των ημερομησθίων του ΙΚΑ (μέγιστο 30% κατά φάση)πρέπει να ισχύουν τα εξής:

1) προσωπική απασχόληση του κύριου του έργου και πρώτου βαθμού συγγενής (εξ αίματος και εξ αγχιστείας)

2) οι εργασίες να εκτελούνται μόνο σε πρώτη κατοικία, της οποίας οι βασικοί χώροι να μη ξεπερνούν τα 150 τ.μ.(π.χ. αν οι βασικοί χώροι είναι 130 τ.μ. και υπάρχουν εξώστες, Η/Χ 30 τ.μ. πάλι γίνεται μείωση γιατι δε λαμβάνονται υπόψη)

3) πρέπει ο οικοδόμος που θα εκτελέσει τις εργασίες να είναι ασφαλισμένος τουλάχιστον για 600 μέρες εργασίας για την ειδικότητα του τεχνίτη και 100 μέρες για την ειδικότητα του εργάτη(προσοχή σ΄αυτό γιατί το ΙΚΑ ελέχγει πρώτα από όλα την ασφάλιση)

4) η δήλωση προσωπικής απασχόλησης πρέπει να προσκομιστεί πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε εργασία.Εκ των υστέρων δε το δέχονται.

 

Επίσης:

1)η προσωπική απασχόληση γίνεται δεκτή για όλες τις φάσεις του έργου και όχι μόνο για την ειδικότητα του οικοδόμου

2)η μείωση του 30% μετράει συνολικά κατά φάση και όχι ανά οικοδόμο (δηλ. σε μια φάση είτε θα εργαστεί 1 οικοδόμος είτε 3 πάλι 30% θα είναι η μείωση)

 

Αυτά ισχύουν και το έχω κάνει ήδη αρκετές φορές χωρίς να έχω πρόβλημα στο ΙΚΑ.

(Αν είσαι λίγο διαβασμένος δε σε πιάνει κορόιδο ο υπάλληλος του ΙΚΑ.)

 

Μόλις βρω χρόνο θα γράψω και τι γίνεται με τις αγροτικές κατασκευές για όσους ενδιαφέρονται. :)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ας θέσουμε και μια πιο δυσκολη περίπτωση.

Εστω οτι σε μια κατοικία ισχυουν όλα τα παραπάνω, ο ιδιος ο ιδιοκτήτης είναι οικοδόμος αλλά δεν δικαιούτε μείωση ημερομισθίων καθώς η κατοικία αυτή αν και πρώτη, είναι 160 τ.μ.

Δηλαδή πάνω απο το επιτρεπόμενο των 150 τ.μ.

Επιχειρεί να βάλει ο ίδιος μερικά ημερομίσθια απο τις εργασίες μπετον στον ευατό του και μερικά στον πατέρα του, μιας και οι δυο ειναι κατεπάγγελμα τεχνιτες οικοδόμοι, αλλά το ΙΚΑ δεν τα δέχεται. (δεν δεχεται να ασφαλίζει ο ιδιοκτήτης τον ευατό του και ούτε τον πατέρα του)

Εχει δίκιο το ΙΚΑ γιατί πολύ αμφιβάλλω.

Link to comment
Share on other sites

καλημερα

 

δλδ εγω που πληρωσα κανονικα ενσημα για κατασκευη προκατ με πατερα οικοδομο πιάστηκα κότσος?

και ο κατασκευαστής που ήταν ο κουμπάρος μου και με έβαλε να πληρώσω εγώ τα ένσημα για κατοικία 80τμ με κορόιδεψε?

\

με πιάσανε τα νεύρα μου ......θα του τα ζητησω πισω

Link to comment
Share on other sites

giannist:

να σου πω την αλήθεια και εγώ που ρώτησα κάποια στιγμή στο ΙΚΑ το ίδιο πράγμα μου είπαν και μου φάνηκε κάπως.Προσπάθησα να βρω κάποιο έγγραφο που να το δικαιολογεί αλλά τίποτα.Μετά από πολύ κόπο και αφού έγινα τσιμπούρι στον υπάλληλο του ΙΚΑ, δέχτηκαν να κολλήσουν ένσημα μόνο για τον πατέρα του ιδιοκτήτη.Τώρα τι, πως και γιατί είναι άλλο θέμα.....δεν υπάρχουν λογικές εξηγήσεις.

 

frikio:

από τη στιγμή που είναι προκάτ η κατασκευή δεν θα έπρεπε να πληρώσεις εσύ τα ένσημα,γιατί στη τιμή που σου δίνει η εταιρεία συμπεριλαμβάνονται τα ένσημα του ΙΚΑ.

Ιδίως ο κουμπάρος σου έπρεπε να σε είχε ενημερώσει από την αρχή,αν δεν ήθελε να τα καλύψει αυτός.Έτσι δε θα ερχόσουν σ' αυτή τη θέση τώρα.Αυτά παίζουν με τι συμφωνίες έχουν γίνει.Πάντως έχω ασχοληθεί με πολλές προκάτ μεταλλικές κατασκευές και καμία φορά δε μου έτυχε κάτι τέτοιο. Όσο για τον πατέρα σου, αν υπάρχουν κάποιες εργασίες στην κατασκευή ακόμα που δεν έχουν γίνει καθόλου,μπορείς ακόμα να δηλώσεις ότι θα τις κάνει ο πατέρας σου και να γλυτώσεις 30% των ενσήμων.Καλό ξεμπέρδεμα :)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.