Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

On hold ο αγωγός TAP


Engineer

Recommended Posts

Επί υπουργίας του Παναγιώτη Λαφαζάνη, υπήρξε κατά κοινή ομολογία ένα πισωγύρισμα στην πρόοδο μιας από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που σχεδιάζονται για τη χώρα μας, με σημασία που δεν περιορίζεται μόνο στον οικονομικό τομέα. Ο λόγος για τον αγωγό φυσικού αερίου TAP, ο οποίος συνάντησε την “απροθυμία” (εχθρική στάση κατά πολλούς) της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας. Από τον Ιούλιο, ωστόσο, και ενώ η σκυτάλη πέρασε στον Παναγιώτη Σκουρλέτη καλλιεργήθηκαν προσδοκίες ότι θα υπάρξει ξεπάγωμα και ότι θα επιλυθούν σοβαρές εκκρεμότητες που καθηλώνουν την πρόοδο του έργου.

 

Σημειώνεται μάλιστα ότι προϊοόντος του χρόνου, η επίλυση των εκκρεμοτήτων γύρω από τον αγωγό αποκτά ακόμη πιο επείγοντα χαρακτήρα. Και αυτό γιατί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του project, θα πρέπει οι εργασίες να ξεκινήσουν εντός του 2016, δηλαδή οι αδειοδοτήσεις θα πρέπει να δοθούν μέσα στις αμέσως επόμενες εβδομάδες - μήνες. Σε διαφορετική περίπτωση το project που αποτελεί τη μεγαλύτερη άμεση ξένη επένδυση ύψους 1,5 δις ευρώ και έχει βαρύνουσα γεωπολιτική σημασία, κινδυνεύει να μπει σε καθεστώς αβεβαιότητας.

 

Και ενώ στο μήνα της υπουργία Σκουρλέτη, δεν υπήρξε κάποια ουσιαστική πρόοδος γύρω από το έργο, η νέα αλλαγή στο αρμόδιο υπουργείο βάζει εκ νέου σε αναμονή τον αγωγό, ο οποίος θα πρέπει να περιμένει το αποτέλεσμα της κάλπης, την τοποθέτηση του νέου υπουργού και την ενημέρωσή του προκειμένου να υπάρξει πρόοδος.

 

Υπενθυμίζεται ότι στην τελετή παράδοσης παραλαβής ο κ. Σκουρλέτης έθεσε εκ νέου θέμα αύξησης των αντισταθμιστικών ωφελημάτων από τον αγωγό, τονίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για αυτό με την κοινοπραξία του αγωγού βρίσκονται σε πολύ κρίσιμο σημείο. Βεβαίως ο κ. Σκουρλέτης υπήρξε λίγο πιο διπλωματικός σε σχέση με τον προκάτοχό του, ο οποίος κατά τη δική του αποχώρηση μίλησε ανοιχτά εναντίον του αγωγού και έθεσε πέραν της γνωστής ατζέντας των διαπραγματεύσεων (αποζημιώσεις αγροτών, αντισταθμιστικά για τοπικές κοινωνίες, τροποποιήσεις στην όδευση) και θέμα αύξησης της φορολόγησης κατά παράβαση της συμφωνίας φιλοξενούσας χώρας. Ο κ. Σκουρλέτης περιορίστηκε να εκφράσει την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις θα έχουν ένα καλό αποτέλεσμα προσθέτοντας ότι η χώρα μας επιδιώκει να είναι ενεργειακός κόμβος και να συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

 

Πηγή: http://energypress.g...ld-o-agogos-tap

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Πάντως οι αποζημειώσεις που δίνει ο TAP είναι τρελλά λεφτά για τα τωρινά Ελληνικά δεδομένα... Κρίμα που άλλαξε η αρχική διαδρομή και τελικά ένα χωράφι του πατέρα μου του παίρνει μόνο 5 τετραγωνικά... Κρατικά προβλεπόμενη αποζημίωση 83€, πληρωτέο απο τον ΤΑΠ 900€. Μιλάμε για γη που η αξία της δεν είναι πάνω απο 2000€ το στρέμμα άρα τα 5 τετραγωνικά κοστίζουν περίπου στα 10€ και αυτοί πληρώνουν 900... Λάβετε υπόψιν και την οικονομική κατάσταση του καθενός μας και θα καταλάβετε...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.