Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Παραχώρηση εδαφικής λωρίδας σε κοινή χρήση-Οριοθετημένοι Οικισμοί κάτω των 2000 κατοίκων


Recommended Posts

Το χωμάτινο μονοπάτι μπορεί να αποδειχθεί ότι προυπήρχε του 1985 (παλιά συμβόλαια, αεροφωτογραφίες με φωτοερμηνεία στη χειρότερη περίπτωση κλπ);

Το μονοπάτι βρίσκεται εντός οικισμού;

Αν απαντήσεις ναι στα δυο παραπάνω και το γεωτεμάχιο έχει πρόσωπο στο μονοπάτι (και πάντοτε στο εντός οικισμού τμήμα) τότε μπορείς να παραχωρήσεις εδαφική λωρίδα ώστε το ημιπλάτος του μονοπατιού μετά την παραχώρηση και εις βάρος της ιδιοκτησίας να είναι 2 μ.

Η παραχώρηση η οποία έχει καταργηθεί είναι αυτή που γινόταν πριν το 2008 (μετά καταργήθηκε με απόφαση του ΣΤΕ) κατά την οποία "τυφλό" γεωτεμάχιο μετά από παραχώρηση σε κοινή χρήση τετράμετρη λωρίδα (η οποία συνδέονταν με υφιστάμενο κοινόχρηστο δρόμου του οικισμού) αποκτούσε πρόσωπο και κατ επέκταση οικοδομησιμότητα, με το επόμενο βήμα του ιδιοκτήτη (σε μεγάλες εκτάσεις) ήταν να αρχίζει τις κατατμήσεις μέσω πώλησης.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 132
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

χμμμμμ. δυστυχώς το υφιστάμενο μονοπάτι δεν είναι στο εντός οικισμού τμήμα.

το εντός οικισμού τμήμα εφάπτεται με άλλη ιδιοκτησία ...

κ το ακίνητο είναι μόλις 1.055τμ, οπότε δεν είναι δυνατή η κατάτμηση ... 

 

μου φαίνεται ίσως κ να μην είναι εφικτό να καταστεί οικοδομήσιμο το ακίνητο ... 

Link to comment
Share on other sites

...... σκούρα δηλαδή ... κατάμαυρα τι λέω!!!!
 

Τι γίνεται για τα εντός ορίων οικισμού ακίνητα που δεν έχουν πρόσωπο σε ΚΧ?

Υπάρχει κάποια διαδικασία που ακολουθείται?
Η Εγκύκλιος 12/21.06.2012? Το άρθρο 35 του Ν.3937/2011?
Ισχύουν ή έχουν καταργηθεί? Μπορεί να γίνει τμηματική πολεοδομική μελέτη?

 

 

Μην κάνετε διαδοχικές δημοσιεύσεις. Για να πραγματοποιήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στο περιεχόμενο του κειμένου ή για να συμπληρώσετε το μήνυμα που δημοσιεύσατε, χρησιμοποιείστε την εντολή "Επεξεργασία".
Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής
Pavlos33

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλημέρα στη κουβέντα, δεν πρέπει το τμήμα εντός οικισμού να έχει επιφάνεια όση η αρτιότητα που ορίζεται στην απόφαση νομάρχη για να θεωρηθεί εντός οικισμού το γεωτεμάχιο ?

Με τα 12 τμ εντός οικισμού το θεωρώ αδύνατο.

Και ομως ειναι δυνατον. 

Εστω μια μυτη να τσιμπαει το οριο του οικισμου  δημιουργεις τμημα οικοδμησιμο οσο η αρτιοτητα του οικισμου. Εινα σαφες και ισχυει εδω και πολλα χρονια. 

Link to comment
Share on other sites

Εγώ απλώς .............σας το δίνω!!!!!!! για ενημέρωση......... έχουν από αυτό υπάρξει αποτελέσματα.!!!

 

ΤΥΦΛΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ

 

Λύση για τα τυφλά οικόπεδα φέρνει το άρθρο 35 του Ν.3937/2011  με το οποίο προβλέπονται τα παρακάτω : 

Δίκτυο

* Με ευθύνη των περιφερειών, των δήμων ή και κάθε ατόμου που έχει έννομο συμφέρον, προωθείται η κύρωση του δικτύου κοινόχρηστων χώρων σε εντός σχεδίου περιοχές.

* Η καταγραφή γίνεται με τοπογραφικό διάγραμμα ή και με ορθοφωτοχάρτη κατάλληλης κλίμακας, που πλέον υπάρχει για όλη τη χώρα, μέσω του κτηματολογίου.

* Η ρύθμιση αφορά όλους τους οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων, είτε είναι οριοθετημένοι με το διάταγμα του 1985 είτε είναι υφιστάμενοι προ του 1923 και δεν έχουν οριοθετηθεί. Στην τελευταία περίπτωση η αποτύπωση αφορά το συνεκτικό τμήμα του οικισμού.

* Στο δίκτυο κοινόχρηστων χώρων, σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, περιλαμβάνονται και «εδαφικά τμήματα ακινήτων που έχουν τεθεί σε κοινή χρήση με πράξεις παραχώρησης που έχουν μεταγραφεί αλλά δεν έχουν διαμορφωθεί ως κοινόχρηστοι χώροι του οικισμού». Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διαδικασία παραχώρησης στο δήμο να έχει ολοκληρωθεί ώς τη δημοσίευση του νέου νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, που σημαίνει ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για τους ενδιαφερομένους που δεν έχουν προλάβει να διεκπεραιώσουν τη συμβολαιογραφική πράξη και τις άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Η νέα διαδικασία μέσα από τα τοπογραφικά διατάγματα και τους ορθοφωτοχάρτες είναι απλούστερη, ολοκληρώνεται μέσα σε 50 ημέρες και προβλέπει:

* Η επικύρωση του δικτύου των κοινόχρηστων χώρων γίνεται με απόφαση του περιφερειάρχη, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως συνοδευόμενη από το σχετικό χάρτη.

* Οι χάρτες εκπονούνται με ευθύνη του αρμόδιου δήμου και αναρτώνται για 20 ημέρες στην ιστοσελίδα του και σε κεντρικό σημείο του οικισμού. Προβλέπεται επίσης η δημοσίευση σε δύο τοπικές ή περιφερειακές εφημερίδες.

* Οι ενστάσεις εξετάζονται από ειδική επιτροπή και το διάγραμμα οριστικοποιείται μέσα σε 30 ημέρες.

Απαιτείται βεβαίως η έκδοση απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις προδιαγραφές και τον τρόπο σύνταξης των τοπογραφικών διαγραμμάτων και των κατά περίπτωση ειδικών μελετών, που ώς τώρα δεν έχει γίνει.

Το πρόβλημα ξεκίνησε από Απόφαση του ΣΤΕ  :


Εγκ-3678/1/28-1-10 Αποφ-3678/1/10 Εγκ-3678/1/28-1-2010
Εγκ-3678/1/10 Εγκ-3678/1/2010
Ε-1/10 Εγκ-1/2010
Με την ΣΤΕ -1828/2008 οι διατάξεις των παρ.2 και παρ.3 του Αρθ-6 του ΠΔ/24-4-85 (ΦΕΚ-181/Δ/85), είναι ανίσχυρες "οι οποίες όριζαν τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία για την παραχώρηση από ιδιώτες εδαφικών λωρίδων και τη θέση τους σε κοινή χρήση, προκειμένου να καταστούν οικοδομήσιμα ακίνητα στερούμενα προσώπου σε κοινόχρηστο χώρο και μη δυνάμενα, κατ' επέκταση, να δομηθούν.
Διαβάστε 
εδώ  την εγκύκλιο 1/10


Αποφ-10237/3/12-3-10 Εγκ-3/10 [ΙΣΧΥΕΙ από 12-3-10] Ε-3/10
Διευκρινίσεις για την εφαρμογή της Εγκ-1/10 και οδηγίες για το σχεδιασμό της τμηματικής

πολεοδομικής μελέτης κατά της παρ.3 του Αρθ-19 του Ν-2508/97 (ΦΕΚ-128/Α/97)
Επίσης με την Αποφ-10237/3/12-3-10 Εγκ-3/10 δίνονται διευκρινίσεις για την εφαρμογή της Εγκ-1/10 και οδηγίες για το σχεδιασμό της τμηματικής πολεοδομικής μελέτης κατά της παρ.3 του Αρθ-19 του Ν-2508/97 (ΦΕΚ-128/Α/97)
Διαβάστε
εδώ την εγκύκλιο 3/10

Link to comment
Share on other sites

Ο Σ.Δ. και η καλυψη υπολογιζεται πανω στο αρχικο εμβαδο του οικοπεδου η πανω στο εμβαδον που προκυπτει μετα την παραχωρηση?

Link to comment
Share on other sites

(5). Το εναπομένον οικόπεδο μετά την παραχώρηση κατά τις διατάξεις των
πρηγουμένων παραγράφων εξακολουθεί να θεωρείται άρτιο και οικοδομήσιμο
όπως απομένει μετά την παραχώρηση.

 

δες το Δ 181/85

ως ισχυει σημερα

Link to comment
Share on other sites

Ο Σ.Δ. και η καλυψη υπολογιζεται πανω στο αρχικο εμβαδο του οικοπεδου η πανω στο εμβαδον που προκυπτει μετα την παραχωρηση?

Όπως αναφέρει και ο Δημήτρης παραπάνω, ο έλεγχος αρτιότητας γίνεται με το αρχικό (προ παραχώρησης σε κοινή χρήση) εμβαδόν οικοπέδου.

Ο έλεγχος δόμησης και κάλυψης γίνεται με βάση το εναπομένον-μετά την συμβολαιογραφική παραχώρηση σε κοινή χρήση-οικόπεδο

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλησπέρα σε όλους,

έχω ένα οικόπεδο εντός ορίων οικισμού 180 κατοίκων οριοθετημένου με το 181Δ/1985. Θέλω να εκδόσω οικοδομική άδεια σε αυτό. Μπροστά από το οικόπεδο μου και τα διπλανά περνάει(με τεθλασμένη γραμμή από το δικό μου) δρομάκι τσιμεντοστρωμμένο που ενώνει τις εκεί ιδιοκτησίες με το επαρχειακό δίκτυο που διασχίζει το χωριό. Ο δρόμος τελειώνει στο όμορο οικόπεδο, στο οποίο έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια το 1992 χρησιμοποιώντας τον δρόμο αυτό ως πρόσωπο. Ο δρόμος δεν συνεχίζει πέρα από το οικόπεδο του γείτονα. Τώρα η ιστορία του δρόμου έχει ως εξής, σύμφωνα με μαρτυρίες από τους συγχωριανούς. Ο δρόμος αυτός υπήρχε από το 1930 ως δρομάκι χωμάτινο μικρό. Το 1970 με απόφαση κοινοτάρχη και με την σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών διαπλατύνθηκε και τσιμεντώθηκε. Οι παραχωρήσεις δεν έγιναν με συμβολαιογραφική πράξη.  Όσων αφορά το οικόπεδο μου η λωρίδα δρόμου σε ορισμένα σημεία είναι 5μ. σε άλλα σημεία είναι 3μ. Μια λεπτομέρεια, σημαντική πιστεύω, είναι πως ο πελάτης μου δεν έχει ακόμα τίτλους ιδιοκτησίας, τώρα κάνει πράξη αποδοχής κληρονομιάς. Διάβασα πολλά πράγματα στο συγκεκριμένο θέμα και μπερδεύτηκα αρκετά. Από ο,τι κατάλαβα για να βγει οικοδομήσιμο(άρτιο είναι κατά το εμβαδόν υπόδειξης ορίων) πρέπει ο δρόμος να προϋπάρχει της 3-5-1985 και αποδεικνύεται με αεροφωτογραφίες, καθώς και με τους χάρτες ΓΥΣ 1:5000 που επισυνάπτονται στις αποφάσεις οριοθέτησης των νομαρχών και διαγράφονται τα όρια, καθώς και από συμβόλαια; Εγώ έχω συμβόλαια(1993, 2008) των δυο γειτονικών ιδιοκτησιών που αναφέρουν τον δρόμο ως κοινοτικό, οικοδομική άδεια με τον δρόμο ως κοινοτικό καθώς και νεότερο τοπογραφικό(2008) που δείχνει τον δρόμο πάλι ως κοινοτικό. Από εκεί και πέρα δεν καταλαβαίνω πως να κινηθώ. Θα πάω με το τοπογραφικό στην πολεοδομία και θα υποβάλω τα έγγραφα που θα έχω συλλέξει; Επίσης, δεν έχω πρόβλημα που η παραχώρηση το 1970 για διαπλάτυνση έγινε χωρίς συμβολαιογραφική πράξη; Επίσης, αν όλα πάνε καλά και μου πουν πως πρέπει να παραχωρήσω λωρίδα τόση, ώστε σε όλο το πρόσωπο του οικοπέδου μου να έχω 4μ. πρόσωπο τότε κάνω μια απλή παραχώρηση με συμβολαιογραφική πράξη; Εγώ δεν κατάλαβα, εν τέλει, σε ποια περίπτωση πρέπει να πραγματοποιούμε αποτύπωση κοινοχρήστων χώρων προς κύρωση;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.