Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αμοιβή ελεγκτών δόμησης σε ειδικά κτίρια


csimeon

Recommended Posts

Γράφω σχετικά με θέμα που προέκυψε για τον υπολογισμό αμοιβής για Τελικό Έλεγχο κτιρίου που μου ανατέθηκε σε ειδικό κτίριο 682,03 τ.μ.

 

Το ειδικό κτίριο, στον τελικό έλεγχο προϋποθέτει, εκτός από ελεγκτή αρχιτέκτονα και μηχανολόγο μηχανικό.

 

Έκανα τον υπολογισμό, με βάση τα στοιχεία το διάγραμμα κάλυψης. Συγκεκριμένα,   Ισόγειο 217,24 + Α' Όροφος 217,24 + Υπόγειο 221,70τμ + Δώμα 25,85 = 682,03 τμ  Συνολική επιφάνεια  

Συντελεστής κατηγορίας έργου =  0,50 €/τμ
Αμοιβή = 682 Χ 0,50 = 341,00 €  καθαρή αμοιβή +  23% ΦΠΑ = 419,23 € έκαστος

 

Σημειώστε ότι αυτή η αμοιβή αφορά κάθε τελικό έλεγχο κατηγορίας Β'.  Στα ειδικά κτήρια διεξάγονται έλεγχοι από αρχιτέκτονα ή πολ.μηχανικό - για θέματα Οικοδομικών Κανονισμών - και από μηχανολόγο - για θέματα εγκαταστάσεων. Αυτοί έχουν σαφώς και ρητά άλλο αντικείμενο και αμείβονται χωριστά και με τον ίδιο τρόπο υπολογισμού αμοιβής.
(Αντίθεα με ομάδα ομοειδών μηχανικών που πραγματοποιούν έναν έλεγχο σε κτήριο με μεγάλη συνολική επιφάνεια, όπου καλούνται περισσότεροι μηχανικοί, και η αμοιβή του ελέγχου διαιρείτε).

 

Ο επιβλέπων (δημόσιο έργο) του έργου ζήτησε τη γνώμη της ΕΥΕΔ του ΥΠΕΚΑ σχετικά με τον υπολογισμό της αμοιβής των ελεγκτών. Η υπηρεσία παρέπεμψε τον επιβλέποντα (προφορικά) στην παρ. 2β του άρθρου 3. της ΚΥΑ 299, ΦΕΚ 57Β, 16-01-2014, σύμφωνα με το οποίο : "β) Όταν ο έλεγχος πραγματοποιείται από κλιμάκιο Ελεγκτών Δόμησης, συντάσσεται και υπογράφεται κοινό Πόρισμα ελέγχου και το ποσό της αποζημίωσης κατανέμεται ισομερώς σε κάθε έναν εξ’ αυτών και δεν μπορεί να είναι μικρότερο από τη μικρότερη αποζημίωση που ορίζεται κάθε φορά".

Πιστεύω όμως ότι η ανωτέρω διάταξη επί της ουσίας δεν αναφέρεται στον παρόντα έλεγχο διότι δεν πρόκειται για ομάδα ελέγχου με το ίδιο αντικείμενο. 
Εν προκειμένω πρόκειται για δύο μηχανικούς άλλης ειδικότητας, λόγω του "ειδικού κτιρίου".  Οι ελεγκτές έχουν διακριτό αντικείμενο και δεν μοιράζονται καμία εργασία από κοινού.

 

Σημειώνω επίσης πως η παράγραφος 2β. του άρθρου 3. της ΚΥΑ 299, ΦΕΚ 57Β, 16-01-2014, που περιγράφει την κατανομή της αμοιβής, ακολουθεί άμεσα την παράγραφο 2α. του ίδιου άρθρου που αναφέρεται σε μεγάλα κτίρια (πάνω από 1000 τμ) με περισσότερους (ομοειδείς ) μηχανικούς και μεγάλες αναλογούσες αμοιβές. Πιστεύω λοιπόν πως η κατανομή της αμοιβής, αφορά ειδικά αυτές τις περιπτώσεις.

 

Σε αντίθετη περίπτωση ο επιμερισμός αμοιβής δημιουργεί το ακόλουθο παράδοξο:
Αν πήγαινα στο εν λόγω κτίριο και δεν ήταν ειδικό, θα έκανα έλεγχο και θα αμειβόμουν  με 341,00 ευρώ ενώ τώρα, με τον ίδιο ακριβώς έλεγχο (η μηχανολόγος έχει άλλο αντικείμενο) η υπηρεσία σας προτείνει, ερμηνεύοντας το νόμο ότι πρέπει η αμοιβή να είναι η μισή, δηλαδή 170 ευρώ που εκπίπτει στην ελάχιστη των 200 ευρώ!

 

Παρότι δεν είμαι πεπεισμένος ότι η ΕΥΕΔ είναι αρμόδια να καθορίζει ή έστω να διατητεύει θέματα αμοιβών, εξέφρασα την άποψη μου στην ΕΥΕΔ, ως συνέχεια της πρωτοβουλίας του φορέα του έργου.  Όταν έγραψα σχετικά στην ΕΥΕΔ, παρότι αρχικά συμβούλεψε (προφορικά) τον επιβλέποντα του έργου, δηλώνει αναρμόδια να αποφανθεί για το θέμα.

 

Ποιά η άποψή σας :

  1. για τον υπολογισμό των αμοιβών μας
  2. έχει ή όχι η ΕΥΕΔ σχετικές αρμοδιότητες
  3. εγώ σκοπεύω να τιμολογήσω ως εγώ υπολογίζω την αμοιβή.  Υπάρχει φορέας να ερμηνέψει ή να με αντικρούσει;

Σημειώστε ότι αν διαφωνήσω στην αμοιβή και θεωρώ εαυτόν απλήρωτο οφείλω να μην παραδώσω το πόρισμα και το έργο θα διακοπεί από την ΥΔΟΜ και επειδή είναι ολοκληρωμένο ουσιαστικά δεν μπορεί να ρευματοδοτηθεί.

 

Ευχαριστώ για τις γνώμες σας, προσπαθήστε να τεκμηριώσετε ...

 

 

 

Edited by Pavlos33
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 50
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καταρχάς αν δεν τα βρείτε στην αμοιβή και αφού έχει επέμβει η ΕΥΕΔ δεν νομίζω να μπλοκάρει η ρευματοδότηση του κτιρίου. Λογικά ή θα βγάλει τελικό πόρισμα η ΕΥΕΔ που θα λέει τι πρέπει να πληρωθείς ή θα αντικατασταθείς.

 

Δυστυχώς αν διαβάσεις τον νόμο κατά γράμμα, η αμοιβή επιμερίζεται με 200 ευρώ στον καθένα. Το γράφει ρητά. Επμένως τα παίρνεις και φεύγεις.

 

Κατ' εμέ είναι λογικό ποσό όσο περίεργο και αν φαίνεται. Δηλαδή πόση ώρα θα σου φάει ? Ας πούμε 5 ώρες + μεταφορικά ? Στο τέλος θα σου μείνουν καθαρά γύρω στα 150 ευρώ. Είναι ένα μεροκάματο. 

Link to comment
Share on other sites

Εγω αναφερομουν στα 170Ε.

Τα 200Ε, ελαχιστη αμοιβη, αφορα το συνολο της αμοιβης.

 

 

Κατ' εμέ είναι λογικό ποσό όσο περίεργο και αν φαίνεται. Δηλαδή πόση ώρα θα σου φάει ? Ας πούμε 5 ώρες + μεταφορικά ? Στο τέλος θα σου μείνουν καθαρά γύρω στα 150 ευρώ. Είναι ένα μεροκάματο.

 

 

Δεν παει ακριβως ετσι.

Η ευθυνη ειναι που πληρωνεται και οχι το μεροκαματο.

Και μη φανει περιεργο, αν σου πω οτι για 50τμ κτηριο, για αρχικο ελεγχο εφαγα μια βδομαδα, για συννενοηση, τηλεφωνα, αποστολη σχεδιων κτλ κλτ..

Δε φανταζεσαι πως μπορεις να μπλεξεις...

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

Η τιμή ανά ελεγκτή θα είναι 200 ευρώ + φπα. Αλλά αυτές είναι οι τιμές παιδιά. Το ξέρω ότι έχει δουλειά. Τι να πω....Όποιος θέλει ασχολείται.

Link to comment
Share on other sites

Η άποψη  μου:

  • Ο νόμος αναφέρει: "δεν μπορεί να είναι μικρότερο από τη μικρότερη αποζημίωση που ορίζεται κάθε φορά" αυτή λοιπόν την φορά, ποια είναι η μικρότερη αποζημίωση; 341,00 ευρώ
  • Επίσης: "κατανέμεται ισομερώς σε κάθε έναν εξ’ αυτών" το ισομερώς αφορά τα 341,00 ευρώ "σε καθένα εξ αυτών"

Καλά θα ήταν να είχαμε και την άποψη άλλων συναδέλφων μηχανολόγων με την ιδιότητα του ελεγκτή δόμησης, που να έχει διενεργήσει τελικό έλεγχο ίδιας κατηγορίας. Πάντως όσους μηχανολόγους-ελεγκτές γνωρίζω, συμφωνούν και διενεργούν ελέγχους συμφωνα με τα παραπάνω.

Link to comment
Share on other sites

Στο πρώτο διαφωνώ. "Που ισχύει κάθε φορά" εννοεί το ελάχιστο πιστεύω ανά κατηγορία. Δηλαδή τα 200 ευρώ. Όχι το ποσό που βγαίνει. Αλλιώς είναι χαζή πρόταση...το ποσό μοιράζεται στα δύο και δεν μπορεί να μικρότερο από το ολόκληρο ?!

 

Στο δεύτερο ναι αυτό λέει. Ισομοιράζεις τα 341. Και αν είναι λιγότερα από 200 δίνεις 200.

Link to comment
Share on other sites

Το ελαχιστο στην προκειμενη περιπτωση ανα κατηγορία και σύμφωνα με το εμβαδον ειναι 341, όχι 200.

Επίσης προσεξε την διατύπωση δεν λέει μοιράζεται στα δύο, αλλα κατανεμεται ισομερως και δεν μπορείς να δώσεις πχ στον ενα 361 και στον άλλο 321.

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

 

β) Όταν ο έλεγχος πραγματοποιείται από κλιμάκιο Ελεγκτών Δόμησης, συντάσσεται και υπογράφεται κοινό Πόρισμα ελέγχου και το ποσό της αποζημίωσης κατανέμεται ισομερώς σε κάθε έναν εξ’ αυτών και δεν μπορεί να είναι μικρότερο από τη μικρότερη αποζημίωση που ορίζεται κάθε φορά. 

 

Το ποσό αποζημίωσης (όπως αυτό υπολογίζεται δηλαδή 341ευρώ), κατανέμεται ισομερώς (δηλαδή μοιράζεται στα δύο προφανώς αυτή είναι η έννοια του κατανέμω) και δεν μπορεί να είναι μικρότερο από τη μικρότερη αποζημίωση που ορίζεται κάθε φορά (δηλαδή το ελάχιστο κάθε περίπτωσης π.χ. 200 ευρώ στην περίπτωση μας).

 

Εκεί που είχε δημιουργηθεί παρανόηση νομίζω παλαιότερα ήταν ότι η ελάχιστη αποζημίωση που ορίζεται κάθε φορά π.χ. 200 ευρώ θα μοιραζόταν και αυτή στα δύο. Δηλαδή για παράδειγμα πήγαινες σε ειδικό κτίριο 350τ.μ. έβγαζε ποσό αποζημίωσης 350*0,50 = 175 ευρώ άρα ελάχιστη αποζημίωση 200ευρώ άρα από 100 ευρώ ο καθένας. Αυτό φυσικά είναι λάθος. 

Link to comment
Share on other sites

nik έχεις κάνει έλεγχο κατηγορίας Β τελικό που να απαιτεί και μηχανολόγο και να έχει μοιραστεί η αμοιβή στα δύο? Εγώ έχω κάνει καμιά δεκαριά τετοιους ελέγχους και σε όλες τις περιπτώσεις η αμοιβή ήταν η ελαχιστη αποζημίωση - όχι 200 ευρώ- αλλά όσο έβγαινε καθε φορά, το οποίο είναι και λογικό αφού άλλα πράγματα ελέγχει ο πολ. μηχανικός και άλλα ο μηχανολόγος. Ουσιαστικά είναι δύο διαφορετικοί έλεγχοι και όχι ένας από δύο μηχανικούς ίδιας ειδικότητας, που ελέγχουν τα ιδια, όπως αναφέρει η παραγραφος 2α του άρθρου 3 της ΚΥΑ 299.

Anyway...αυτά τα ακατανόμαστα των νόμων, μόνο στο Ελλάντα. Πάντως θα παρακαλούσα πολύ να μας μεταφερουν την εμπειρία τους οι συνάδελφοι μηχανολόγοι που έχουν κανει τον συγκεκριμένο έλεγχο...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.