Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

επιλογή μικρότερης κατ στις νεες αυξημεν εισφ


Arche

Recommended Posts

O πίνακας λέει ότι οι εισφορές στην 3η κατηγορία (για άνω 5ετίας ή 35 χρονών) είναι 1010 ή τα προσθέτεις όλα και βγαίνουν 1435;

Εμένα πάντως πριν κάνω την αίτηση μου έλεγε αυτά: http://prntscr.com/8haiis

 

Οπότε ποιά η σχέση του πίνακα με το ειδοποιητήριο;

 

Μήπως επειδή έχω κάνει διακοπή από την εφορία δεν ισχύει αυτός ο πίνακας (που είναι για ελεύθερους επαγγελματίες) και ισχύει κάποιος άλλος;

Link to comment
Share on other sites

nikola κοιτάς την ασφαλιστική κατηγορία του πινακα του ΤΣΜΕΔΕ (Α.Κ.). Είσαι στη 3η κατηγορία εκτός απο την ειδική προσαύξηση.Το Α.Ε.Π. το αφήνεις στην άκρη,τα υπόλοιπα τα προσθέτεις (όλα άνω πενταετίας) και έχεις τις εισφορές του μήνα (προσθέτεις και 10 ευρώ το μήνα υπέρ ΟΑΕΔ). Μετά πολλαπλασιάζεις επι έξη μήνες και έχεις το νούμερο (2884,62)

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ! Άρα με την αίτηση αν μπουν όλα στην 1η κατηγορία (όπως και έκανα χθες και σήμερα το πρωί μου ήρθε η έγκριση και πλέον είμαι στην 1η κλαση και στα 2) βγαίνουν σύνολο 2015 ευρώ αντί για 2885 (870 ευρώ λιγότερα το εξάμηνο). Αναμένω τη διόρθωση και του εντύπου του Α' Εξαμήνου για να πληρώσω τέλος του μήνα.

 

Η διαφορά πάντως είναι μόνο στο ποσό της σύνταξης (-1,5%) που είπαν στην αρχή;; Που κι αυτό θεωρητικό είναι γιατί ανετότατα (και βάζω στοίχημα ότι θα συμβεί) μπορούν να πουν μας συγχωρείτε, έχετε δίκιο δίνατε εισφορές αλλά αυτά έχουμε αν σας δώσουμε, πάρτε 500 και τέλος.

 

Επίσης η σύνταξη υπολογίζεται σε αυτά που έχεις δώσει όλα τα χρόνια, την τελευταία 5ετία, 10ετία...;

Edited by Nicolas-GR
Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Χθες Παρασκευή 16/10 ψηφίστηκε το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, όπου μεταξύ άλλων καταργείται και η δυνατότητα μετάβασης σε χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία για ασφαλισμένους του ΤΣΜΕΔΕ και μάλιστα αναδρομικά.

 

Αυτό σημαίνει μάλλον ότι όλοι όσοι είχαν επιλέξει χαμηλότερη κατηγορία για το 2015 θα πρέπει τώρα να πληρώσουν τη διαφορά για το Α' 2015 και όλο το Β' 2015 στη νέα κατηγορία. Τα ποσά αγγίζουν τα 3.000€/εξάμηνο (για άνω πενταετίας, 3η κατηγορία σε Κύρια Σύνταξη και Ειδ. προσαύξηση).

 

Για το 2016 φαίνεται ότι θα αλλάξει ριζικά το σύστημα, με το νόμο που προβλέπεται να ψηφιστεί ως το τέλος Νοεμβρίου και οι εισφορές θα συνδέονται με το εισόδημα ή/και το τζίρο, όπως προβλέπει το 3ο μνημόνιο - βλ. και http://www.michanikos.gr/topic/44676-%CE%95%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AE-%CE%A3%CF%80%CE%AF%CF%81%CF%84%CE%B6%CE%B7-%CF%83%CE%B5-%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%91/ . Αυτό ακούγεται πιο λογικό.

 

Σημασία έχει στον 1,5 μήνα που μένει όλοι να προσπαθήσουμε (επικοινωνήστε με συνδικαλιστές/βουλευτές/κλπ.) η γενική αυτή διατύπωση να εξειδικευτεί και αριθμητικά σε ένα αποτέλεσμα που:

- θα είναι δυνατό για το μηχανικό να καταβάλλει εισφορές

- οι καταβαλλόμενες εισφορές θα αντιστοιχούν σε παροχές, αλλιώς δεν υπάρχει κίνητρο

- ο άνεργος δε θα καταβάλλει εισφορές

- θα είναι βιώσιμο το ταμείο

Link to comment
Share on other sites

Ψηφίστηκε στο νέο ασφαλιστικό...δηλαδή τί σημαίνει τώρα, το επόμενο ειδοποιηρήριο θα είναι κανονικό? ή όσοι πρόλαβαν πρόλαβαν?

 

19. Καταργείται η διάταξη περί μείωσης ασφαλιστικών εισφορών ΕΤΑΑ
Σύμφωνα με αυτή οι ασφαλισμένοι στον κλάδο κύριας ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) – Τομέας Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΤΣΜΕΔΕ), Τομέας Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών (ΤΣΑΥ), Τομέας Ασφάλισης Νομικών (ΤΑΝ) – που έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή στο Δημόσιο από 1.1.1993 και εφεξής, και ασφαλίζονται στους ανωτέρω Τομείς ως ελεύθεροι επαγγελματίες, μπορούσαν να επιλέξουν με αίτησή τους την κατάταξή τους σε μία εκ των δύο κατώτερων της υποχρεωτικής ασφαλιστικών κατηγοριών και να παραμείνουν σε αυτή μέχρι 31.12.2016.

 Πηγή:www.dimokratiki.gr
Link to comment
Share on other sites

@ikaros

"θα είναι βιώσιμο το ταμείο" εννοείται το όποιο ταμείο. Και στο ΙΚΑ να είμαστε, θέλουμε να είναι βιώσιμο.

 

@anavatis

 

Β' 2015: χωρίς μείωση ασφ. κατηγορίας (εισφορές ως 3.000€/εξάμηνο)

Α' 2015: χωρίς μείωση ασφ. κατηγορίας (θα έρθουν αναδρομικά για όσους είχαν κάνει αίτηση μείωσης)

Β' 2011, Α' 2012, Β' 2012, Α' 2013, Β' 2013: περιμένουμε ακόμα τα αναδρομικά του ν. 3986/2011 άρ. 44 παρ. 15

 

Περαστικά μας

 

Γι' αυτό δίνω σημασία στο νέο ασφαλιστικό - μήπως και εκλογικευτούν κάπως τα πράγματα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.