Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Διαδικασία για νομιμοποιηση αυθαιρετου


ma7pon1

Recommended Posts

Συναδελφοι καλημέρα.... Είμαι πολιτικός μηχανικός, νεος στο επαγγελμα (τόσο νέος που θα κανω εναρξη αυτήν την εβδομάδα). Ως γνωστόν, στη σχολή μαθαίνουμε κυρίως κατασκευαστικά. Διαδικαστικά και νόμους τα βλέπουμε μόνο επιφανειακά γιατί αλλάζουν συνέχεια και υποτίθεται (;) ότι θα τα μάθουμε στην πράξη.

 

Επί του θέματος λοιπόν.... Η πρώτη μου δουλειά, απ' όσο ψιλιάζομαι από έναν συγγενή μου που μου το λέει συνεχώς, είναι να νομιμοποιήσω μια επέκταση που έχει κάνει στο σπίτι του. Όντας εντελώς άσχετος με το άθλημα, μπορεί να μου πεί κάποιος τί ακριβώς θα πρέπει να κανω? Τί χαρτιά χρειάζεται να μαζέψω, σχέδια, άδειες κλπ και όλες τις διαδικασίες στις οποίες θα πρέπει να προβώ;

 

Εκ των προτέρων θέλω να ζητήσω συγνώμη αν ανοίγω καινούργια συζήτηση αλλά το θέμα εχει αναλυθεί ήδη σε κάποια άλλη. Έκανα μια μικρή έρευνα στο φόρουμ αλλά καταλαβαίνετε πως όταν καθε συζήτηση έχει περίπου 100 σελίδες σχολίων ειναι λίγο δυσκολο. Αν εχει καποιος κάποια συζήτηση στην οποία αναφερονται αυτά που ρωτάω υπόψιν του, ας μου τη στείλει...

 

Ευχαριστώ πολύ

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και καλώς ήρθες στο φόρουμ με ευχές για καλή σταδιοδρομία.

Υποθέτω από τα λεγόμενα σου ότι το ενδιαφέρον δεν αφορά νομιμοποίηση, αλλά το πιο πιθανό να αφορά υπαγωγή για τακτοποίηση στο νόμο 4178/13.

Απαιτεί πολύ διάβασμα και εμπειρία.

Υπάρχει ο βασικός νόμος 4178/13, εγκύκλιοι, υπ. αποφάσεις, πολλές ερωτοαπαντήσεις και πολύ υλικό εδώ στο φόρουμ να ανατρέξεις.

Μην πάρεις τίποτα αψήφιστα. Η υπογραφή σου συνοδεύεται με τεράστιες ευθύνες (αστικές, οικονομικές και πειθαρχικές).

Θα πρότεινα τουλάχιστον για αρχή να συνεργαστείς με κάποιο συνάδελφο της περιοχής σου, έτσι ώστε να μπεις στο νόημα της δουλειάς.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Πολυ σωστα, ειναι πολλές οι κακοτοπιές. Οχι οτι δε μπορεις να τα καταφερεις ή ότι πάμε να σε ψαρωσουμε.

Αλλα κι εμεις που ειμαστε παλιοι, και εμπειροι, καθε μερα συνανταμε περιπτωσεις, και μελεταμε, και ρωταμε.

Καλως ηρθες!

Link to comment
Share on other sites

Συνεργασια ΑΜΕΣΑ με εμπειροτερο, διαβασμα , συζητηση αποριων μαζι του, αφομοιωση και καλες δουλειές!

Link to comment
Share on other sites

ωραία, καλές δουλειές και καλως ήρθες στο φόρουμ συναδερφε. Καταρχήν τρέξε στο τεε να κάνεις έναρξη επαγγέλματος και να λάβεις τους κωδικούς. Εν συνεχεία στο τσμεδε να εγγραφείς σαν μηχανικός. λάβε υπόψη οτι η συνδρομή στο τεε έχει περίπου 60 το χρόνο και το 6 μηνο στο τσμεδε κοντά 2000. οπότ τι θ λάβεις για την τακτοποίηση? ακόμα στις αμοιβές στις αμοιβές σου υπολόγισε φόρο 29% και φπα, εισφορές τσμεδε 50ε και τα εξοδα. οπότε τι θα λάβεις?

και μετά θα έρθει άλλη να βγάλεις τουλάχιστον τα χρηματα τσμεδε? συγνωμη που σε απογοητεύω, δεν έχω μάθει όμως να τα λέω ποιό κομψά, όποιος δεν έχει εισόδημα δεν βγάζει λεφτά σαν μηχανικός.

Διαψεύστε με Συνάδερφοι.

Δούλεψε όπως σου λένε με έναν έμπειρο να μάθεις την δουλειά και περισσότερα κατ ιδίαν.

Συγνώμη, μήπως σκεφτείς την ενασχόληση με άλλο επάγγελμα ή το έξω? Πέρασε ο καιρός που έλεγα των Συν/ων μην βγαίνετε έξω.

  • Upvote 3
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα ο συνάδελφος Αrche δεν έχει τη διάθεση να αποθαρρύνει έναν νέο συνάδελφο....

Μάλλον να τον προστατέψει προσπαθεί.

Επί του θέματος τώρα. Για να ξεκινήσεις μία νομιμοποίηση χωρίς προηγούμενη γνώση της νομοθεσίας και  κάποια εμπειρία στην έκδοση οικ. αδειών είναι παρακινδυνευμένο γιατί αναλαμβάνεις ευθύνες και μπορεί να βρεθείς μπλεγμένος ..... χωρίς να το καταλάβεις.

Καλύτερα να απευθυνθείς σε έναν πεπειραμένο συνάδελφο και από κοινού να το αντιμετωπίσετε για να δεις την όλη διαδικασία.

Όχι μόνο θα μάθεις πολλά για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων αν αυτό σε ενδιαφέρει,  αλλά μπορεί να αναθεωρήσεις πολλά από αυτό που νομίζεις ότι αποτελεί το αντικείμενο του μηχανικού στην Ελλάδα του σήμερα και να πάρεις τις αποφάσεις σου για το μέλλον σου χωρίς να χάσεις πολύτιμο χρόνο και δυναμική.

Καλή τύχη!!!!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.