Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εκτίμηση του ύψους των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την ΔΕΗ για το 2016


Giorgos1987

Recommended Posts

Είναι δεδομένο ότι από την έναρξη των οικονομικών και δημοσιονομικών προβλημάτων της Ελλάδας το 2009, αυξήθηκαν τα ποσοστά πολιτών που άφηναν απλήρωτους λογαριασμούς ή καθυστερούν την πληρωμή των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτή η αύξηση ήταν γραμμική και συνεχής με την πάροδο των ετών εξαιτίας μιας σειράς σταθμισμένων και αστάθμητων παραγόντων με πολιτική κοινωνική και φυσικά οικονομική χροιά.

 

Μερικοί από τους σταθμισμένους παράγοντες είναι οι μισθολογικές και εισοδηματικές μειώσεις στον ενεργό πληθυσμό της χώρας. Μερικοί από τους αστάθμητους παράγοντες είναι η επιβολή του ΕΕΤΗΔΕ και μετέπειτα ΕΕΤΑ μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ στα μέσα του 2011 ως τις αρχές του 2013. Η συνεχής αύξηση ειδικών τελών και χρεώσεων στους λογαριασμούς που είτε επιβλήθηκαν από το κράτος για δημοσιονομικούς λόγους είτε αναγκάστηκε και τους επέβαλε η ΔΕΗ για άλλα οικονομικά προβλήματα, όπως ο ΦΠΑ του ρεύματος, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης πετρελαίου ΕΦΚ, το ειδικό τέλος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ΕΤΜΕΑΡ, οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας ΥΚΩ.

 

Επίσης, σημαντικοί αστάθμητοι παράγοντες ήταν η επιβολή των capital controls τον Ιούλιο του 2015 που προκάλεσαν ένα «οικονομικό μπάχαλο» καθώς και η διεξαγωγή συνεχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων που προκαλούν αβεβαιότητα στους καταναλωτές και τους ωθούν σε στάση πληρωμών.

 

Η εκτίμηση των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών για το 2016 έγινε με την παράθεση δεδομένων για τους ανεξόφλητους λογαριασμούς της ΔΕΗ σε σχέση με τον χρόνο και την εφαρμογή γραμμικής παλινδρόμησης. Λόγω του ότι η ΔΕΗ δεν ανακοινώνει στοιχεία για το συνολικό ύψος των ανεξόφλητων λογαριασμών σε τακτά χρονικά διαστήματα, χρησιμοποιήθηκαν πηγές από δημοσιογραφικά ρεπορτάζ για την συλλογή στοιχείων.

 

Πίνακας 1. Ύψος συνολικών ληξιπρόθεσμών οφειλών της ΔΕΗ (δις εκ. ευρώ)

Posted Image

Posted Image

Διάγραμμα 1. Καμπύλη γραμμικής μεταβολής των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ σε σχέση με τον χρόνο.

Από την παραπάνω καμπύλη και το μαθηματικό μοντέλο που προκύπτει, συμπεραίνουμε ότι οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την ΔΕΗ θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Πιο συγκεκριμένα:

 

Στις αρχές του 2016 θα κυμαίνονται μεταξύ 2.21 – 2.24 δις εκ. ευρώ. Στα μέσα του 2016 θα είναι στα 2.38 δις εκ. ευρώ, ενώ στο τέλος του 2016 οι οφειλές θα βρίσκονται στα 2.49 – 2.52 δις εκ. ευρώ. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε όλο το 2016 θα αυξηθούν περίπου κατά 300 με 310 εκ. ευρώ.

 

Πηγή: http://energy-engine...litaofiles.html

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.