Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ακίνητα €540 εκατ. πουλάει το Κυπριακό δημόσιο


Engineer

Recommended Posts

Τα €540 εκατ. φτάνει η συνολική αξία των ακινήτων που περιλαμβάνονται στη λίστα που θα διαθέσει η κυβέρνηση της Κύπρου προς πώληση. Μεταξύ αυτών βρίσκονται σημαντικά «φιλέτα» γης όπως το ακίνητο απέναντι από το ξενοδοχείο Χίλτον στη Λευκωσία, για το οποίο είχε ενδιαφερθεί στο παρελθόν η Επενδυτική Αρχή του Κατάρ.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» στη λίστα που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του προ ημερών το Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, μεγάλα «φιλέτα» που βρίσκονται στην πρωτεύουσα, όπως για παράδειγμα, το ακίνητο απέναντι από το ξενοδοχείο Χίλτον, για το οποίο εκδηλώθηκε ενδιαφέρον στο παρελθόν από την κυβέρνηση του Κατάρ, η Αρχή Κρατικών Εκθέσεων, η γη που βρισκόταν το παλαιό Νοσοκομείο Λευκωσίας, η γη απέναντι από την ΠΑΣΥΔΥ που βρίσκονται κυβερνητικά κτήρια και η γη του παλαιού ΓΣΠ.

 

Ήδη, για οχτώ ακίνητα η κοινοπραξία των συμβούλων που διορίστηκαν από το κράτος για να τα επανεκτιμήσει και να υποβάλει εισηγήσεις καλύτερης αξιοποίησης, προτείνει την αφαίρεση τους από τη λίστα. Το ενδεχόμενο αυτό σύμφωνα με πηγές του «Φ» είναι ανοικτό και η κυβέρνηση θα πρέπει να προτείνει την προσθήκη νέων ακινήτων ίσης αξίας με αυτά που θα αφαιρεθούν.

 

Αναλυτικότερα, το τεμάχιο γης εκεί στην Αρχή Κρατικών Εκθέσεων που είναι προς εκμετάλλευση είναι από τα μεγαλύτερα. Βρίσκεται στα δημοτικά όρια του Δήμου Έγκωμης και πρόκειται για το τεμάχιο 6651, συνολικού εμβαδού 202.586 τ.μ.

 

Το ακίνητο απέναντι από το ξενοδοχείο Χίλτον, που βρίσκεται εντός των δημοτικών ορίων της Αγλαντζιάς, είναι το τεμάχιο 168 συνολικού εμβαδού 24.768 τ.μ.

 

Ένα άλλο μεγάλο ακίνητο είναι αυτό της γης στην οποία βρισκόταν το παλαιό Νοσοκομείο Λευκωσίας, που βρίσκεται στην περιοχή Άγιου Ανδρέα απέναντι από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το τεμάχιο 75 είναι συνολικού εμβαδού 36.835 τ.μ.

 

Δύο άλλα μεγάλα ακίνητα στην πρωτεύουσα που θα διατεθούν για εκμετάλλευση είναι η γη που βρισκόταν το παλαιό ΓΣΠ και απέναντι από τα κτίρια της ΠΑΣΥΔΥ, εκεί που γίνονταν στο παρελθόν προγραμματισμοί να ανεγερθεί το Μέγαρο Πολιτισμού. Το τεμάχιο του πρώην ΓΣΠ ή 716 κατά το Κτηματολόγιο, βρίσκεται στην περιοχή Τρυπιώτη και είναι συνολικού εμβαδού 17.654 τ.μ. Το άλλο ακίνητο επίσης στην περιοχή Τρυπιώτη είναι το τεμάχιο 1303 συνολικού εμβαδού 16.655 τ.μ.

 

Δύο άλλα τεράστια τεμάχια που περιλαμβάνονται στη λίστα, αλλά για τα οποία οι σύμβουλοι προτείνουν την αφαίρεσή τους, βρίσκονται στη Δένεια και το Πολιτικό. Στη Δένεια το τεμάχιο 149 βρίσκεται στον δρόμο της Αυλώνας και είναι συνολικού εμβαδού 532.112 τ.μ. και στο Πολιτικό το τεμάχιο 457 βρίσκεται στην περιοχή Κόννος, συνολικού εμβαδού 1.031.251 τ.μ.

 

Στη Λεμεσό περιλαμβάνονται μεγάλα τεμάχια στην περιοχή Ευαγγελίστριας, στο Μοναγρούλλι ακόμα και στη Συκόπετρα. Συγκεκριμένα, στο Μοναγρούλλι το τεμάχιο 458 που βρίσκεται στην περιοχή Κόρακας, είναι συνολικού εμβαδού 1.124.500 τ.μ. Στη Συκόπετρα, με τους συμβούλους να εισηγούνται την αφαίρεσή του από τη λίστα, πρόκειται για το τεμάχιο 546 στην περιοχή Αγιάσματα, συνολικού εμβαδού 658.488 τ.μ.

 

Στην Πάφο ξεχωρίζουν δύο τεμάχια στη Γεροσκήπου, για τα οποία ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον αξιοποίησής τους. Πρόκειται για τα τεμάχια 44 και 46 στην περιοχή Τσιφλίτζι της Γεροκηπιάς εντός των ορίων του Δήμου Γεροσκήπου. Το ένα είναι συνολικού εμβαδού 99.803 τ.μ. και το άλλο 49.498 τ.μ.

 

Στη Λάρνακα, περιλαμβάνεται ένα μεγάλο οικόπεδο στο κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα στην πλατεία Βασιλέως Γεωργίου του 5ου.

 

Στη λίστα των 38 κρατικών ακινήτων περιλαμβάνονται και ακίνητα που βρίσκονται στην ελεύθερη Αμμόχωστο και συγκεκριμένα σε Αγία Νάπα και Παραλίμνι – Πρωταρά. Το ένα εξ αυτών, το τεμάχιο 603, βρίσκεται δίπλα από τη λεωφόρο του Κάβο Γκρέκο.

 

Πηγή: http://www.ered.gr/e...ei_i_Kupros_/

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.