Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

ΤΕΕ: Δημιουργούμε Task Force για την προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων


Engineer

Recommended Posts

Την ανάγκη για άμεσες κινήσεις με στόχο την ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της αγοράς, με συγκεκριμένες προτάσεις του ΤΕΕ, αναδεικνύει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Στασινός σε συνέντευξη που έδωσε στην οικονομική εφημερίδα «Ημερησία» και στο δημοσιογράφο Κοσμά Ζακυνθινό. Τονίζει ότι πρέπει να ενεργοποιηθούν άμεσα δράσεις όπως η λειτουργία της Ηλεκτρονικής Έκδοσης Αδειών, που μειώνουν τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά ή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίων, που αποτυπώνει τη σημερινή κατάσταση του κτιριακού μας πλούτου, οι οποίες δεν έχουν κανένα δημοσιονομικό κόστος. Παράλληλα τονίζει ότι ο θεσμός της Τράπεζας Γης, που θα πρέπει να υλοποιηθεί με ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ βασισμένο στο γεωχωρικό προσδιορισμό που ήδη εφαρμόζουμε στο πληροφοριακό σύστημα των αυθαιρέτων, θα μπορεί να ενεργοποιήσει άμεσα ιδιωτικά κεφάλαια.

 

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των επενδύσεων και στη συνέντευξή του στην «Ημερησία» ανακοινώνει τη δημιουργία TASK FORCE για την προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων. Σύμφωνα με τον Γιώργο Στασινό το ΤΕΕ θα παρακολουθεί από κοντά το θέμα και θα ενημερώνει, δημόσια, τους πολίτες αν κάποια επένδυση «κολλάει» σε γραφειοκρατικά ή άλλα γρανάζια.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

 

Κύριε Στασινέ, έχοντας αναλάβει σχετικά πρόσφατα την ηγεσία του ΤΕΕ, ποιες παθογένειες κρίνεται πως χρήζουν άμεσης επίλυσης, προκειμένου να λειτουργήσει με μεγαλύτερη ομαλότητα η αγορά; Ποιες είναι οι κινήσεις που πρέπει να κάνει η νέα κυβέρνηση μέχρι το τέλος του χρόνου για να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης;

 

Στόχος όλων των πολιτικών, όλων των υπουργείων και όλων των κομμάτων, πρέπει, στη σημερινή συγκυρία, να είναι η ανάπτυξη! Μόνο έτσι δημιουργούνται θέσεις εργασίας, εισόδημα και πλούτος, άρα και δημόσια έσοδα. Οι κινήσεις πρέπει να είναι άμεσες από τη νέα κυβέρνηση και προτείνω συγκεκριμένα: πληρωμή όλων των εκκρεμοτήτων των έργων ΕΣΠΑ, εξάμηνη παράταση του ΕΣΠΑ, άμεση ανακοίνωση των νέων προσκλήσεων του ΣΕΣ (του νέου ΕΣΠΑ) για τουλάχιστον το 50% του συνολικού προϋπολογισμού μέχρι το τέλος του 2015, ολοκλήρωση των ώριμων αποκρατικοποιήσεων και κυρίως αυτών που συνδέονται με άμεσα έργα που οφείλουν να εκτελέσουν οι επενδυτές.

 

Πως μπορεί το ΤΕΕ να συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας?

 

Το ΤΕΕ θέλει και μπορεί να συμβάλει θεσμικά ως Τεχνικός Σύμβουλος της Πολιτείας. Για παράδειγμα, από την πλευρά μας το επόμενο διάστημα θα παρακολουθούμε από κοντά την προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων. Συγκεκριμένα θα δημιουργήσουμε μια TASK FORCE για την προώθησή τους. Μάλιστα, αν «κολλάει» κάποια επένδυση σε κάποια γραφειοκρατικά ή άλλα γρανάζια, θα το λέμε δημόσια για να το γνωρίζουν όλοι οι πολίτες.

 

Επίσης, έχουμε έτοιμες προτάσεις προς τη νέα κυβέρνηση για τη θεσμοθέτηση νέων αναπτυξιακών εργαλείων. Ένα σπουδαίο παράδειγμα τέτοιου αναπτυξιακού εργαλείου είναι η Τράπεζα Γης. Προφανώς θα παρακολουθούμε με συνέπεια την εξέλιξη του ΣΕΣ ελπίζοντας να μην ξαναφτάσουμε στο σημείο να ζητάμε το 2020 παρατάσεις.

 

Υπάρχουν δράσεις χωρίς δημοσιονομικό κόστος που μπορούν να βοηθήσουν την οικονομία?

 

Σαφώς! Δράσεις όπως η λειτουργία της Ηλεκτρονικής Έκδοσης Αδειών, που μειώνουν τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά, ή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίων, που αποτυπώνει τη σημερινή κατάσταση του κτιριακού μας πλούτου, πρέπει να ενεργοποιηθούν άμεσα και δεν έχουν κανένα δημοσιονομικό κόστος. Γενικότερα η προώθηση όλων των ηλεκτρονικών αδειοδοτήσεων και διαδικασιών που μειώνουν τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά επιβάλλεται να προχωρήσουν άμεσα. Εμείς είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε και να δώσουμε στο Κράτος τεχνογνωσία για άμεση υλοποίηση. Πολιτική βούληση χρειάζεται!

 

Το ΤΕΕ δηλώνει έτοιμο για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών, με το σύστημα να είναι πλήρες και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Για πιο λόγο διαπιστώνετε καθυστερήσεις από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών για την άμεση εφαρμογή του και πότε την αναμένετε οριστικά;

 

Για ένα οκτάμηνο μαζεύονται υπογραφές από τους Υπουργούς. Όμως, πραγματικά, αν θέλουμε, είναι υπόθεση δύο ημερών. Ελπίζουμε μέσα στον Σεπτέμβρη να τελειώσουμε επιτέλους.

 

Οδεύοντας στον τρίτο χρόνο εφαρμογής του Ν4178 για τα αυθαίρετα, τι διαπιστώνεται από τα έως τώρα στατιστικά στοιχεία, ποια η συμμετοχή των πολιτών; Προχωρά ο συμψηφισμός προστίμων για ενεργειακή αναβάθμιση και στατική επάρκεια των αυθαιρέτων; Πρέπει να δοθεί παράταση στο νόμο ;

 

Οι πολίτες σε μεγάλο βαθμό θέλουν να τακτοποιήσουν τα αυθαίρετα τους και προχωρούν στη δήλωσή τους. Μετά την ενεργοποίηση από το ΤΕΕ του συμψηφισμού των προστίμων υπήρξε έντονη κινητικότητα καθώς προσφέρεται η δυνατότητα στον πολίτη να επενδύσει μέρος του προστίμου στο ακίνητό του. Τα capital controls βέβαια δεν βοηθούν. Όσον αφορά στην παράταση, είμαι ξεκάθαρος ότι δεν πρέπει να δοθεί καμία παράταση εφόσον η Πολιτεία δώσει όλες τις αεροφωτογραφίες στο σύστημα του ΤΕΕ μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Αν δεν δώσει έγκαιρα τις αεροφωτογραφίες, τότε πρέπει να δοθεί παράταση για ένα διάστημα 3-4 μηνών μετά τη δημοσιοποίηση των αεροφωτογραφιών.

 

Μπροστά στην έλλειψη ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων, πως μπορεί να κινηθεί η αγορά των κατασκευών; Γιατί δεν εφαρμόζεται ο θεσμός της Τράπεζας Γης; Μπορεί να βοηθήσει σε αυτή τη συγκυρία;

 

Ο θεσμός της Τράπεζας Γης, που θα πρέπει να υλοποιηθεί με ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ βασισμένο στο γεωχωρικό προσδιορισμό που ήδη εφαρμόζουμε στο πληροφοριακό σύστημα των αυθαιρέτων, θα μπορεί να ενεργοποιήσει άμεσα ιδιωτικά κεφάλαια. Θυμίζω ότι η Τράπεζα Γης είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του περιβαλλοντικού ισοζυγίου που προβλέπεται στον νόμο 4178 των αυθαιρέτων. Αναφέρω με συντομία ότι, για παράδειγμα, με την Τράπεζα Γης θα μπορούσε, χωρίς ούτε ένα ευρώ από δημόσιο ταμείο, να φτιαχτούν όλες οι προσόψεις των διατηρητέων κτιρίων μέσα σε δύο χρόνια.

 

Βρισκόμαστε λίγα μόλις 24ωρα πριν η κάλπη αναδείξει την επόμενη κυβέρνηση. Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για τις αυριανές εκλογές?

 

Προτιμώ να σας πω τί θα ήθελα μετά το αποτέλεσμα των εκλογών: μια σταθερή κυβέρνηση με πάνω από 200 βουλευτές, η οποία θα χρησιμοποιήσει τους καλύτερους που υπάρχουν σε κάθε κυβερνητική θέση. Στις καρέκλες των Υπουργών πρέπει να καθίσουν οι καλύτεροι είτε είναι βουλευτές , είτε όχι. Οι καλύτεροι, οι ικανότεροι, πρέπει επίσης να γίνουν Γενικοί Γραμματείς, Πρόεδροι και Διευθύνοντες Σύμβουλοι. Για να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες, χρειαζόμαστε πραγματικά μία «Εθνική Ελλάδος».

 

Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να στελεχωθεί σε κάθε επίπεδο από επιτυχημένους ανθρώπους στον τομέα τους. Από στελέχη που γνωρίζουν καλά τα θέματα, που έχουν διάθεση να αφιερωθούν στην προώθηση των αυτονόητων! Άμεσα! Στελέχη που δεν θα εξετάζεται σε ποιον κομματικό χώρο ανήκουν. Νομίζω ότι αυτό χρειάζεται η χώρα, αυτό νομίζω ότι απαιτεί σήμερα όλη η Κοινωνία.

 

Πηγή: http://web.tee.gr/g-...ume-task-force/

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.