Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Χείρα βοηθείας από επιστήμονες και μηχανικούς για την προστασία των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς


Engineer

Recommended Posts

Καθώς η παράδοση συναντά τη σύγχρονη επιστήμη και τεχνολογία, μέσα από το «πάντρεμα» τους μπορεί στο μέλλον να επιτευχθεί ακόμη καλύτερη προστασία των μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς στη χώρα, έτσι ώστε τα ελληνικά ιστορικά μνημεία να αντέξουν στη δοκιμασία του χρόνου και στη φθορά.

 

Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα του συνεδρίου που διοργανώνεται σήμερα και αύριο στην Ιστορική Πρυτανεία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με θέμα “Επιστημονική υποστήριξη στη λήψη αποφάσεων για αειφόρα και συμβατά υλικά και επεμβάσεις συντήρησης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς”.

 

Το συνέδριο πραγματοποιείται με αφορμή την ολοκλήρωση του προγράμματος ΘΑΛΗΣ-ΑΕΙΣ (“Αειφορία και συμβατότητα προηγμένων υλικών και τεχνολογιών για την προστασία μνημείων της Πολιτιστικής Κληρονομιάς: ανάπτυξη κριτηρίων και μεθοδολογιών ελέγχου”), που συντονίστηκε από το ΕΜΠ, με επιστημονικά υπεύθυνη την καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών Αντωνία Μοροπούλου.

 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ανακοινώθηκε και η ίδρυση ενός «Στρατηγικού Φόρουμ», με στόχο ακριβώς την προώθηση της επιστημονικής υποστήριξης στη συντήρηση και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το Φόρουμ θα μεθοδεύσει -σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού- τις βέλτιστες πρακτικές για την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του Προγράμματος ΘΑΛΗΣ-ΑΕΙΣ.

 

Στο συνέδριο συμμετέχουν ως συνδιοργανωτές το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, η Ελληνική Πλατφόρμα Έρευνας και Τεχνολογίας για την Κατασκευή και το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Μαρί Σκλοντόβσκα-Κιουρί.

 

Η κ. Μοροπούλου, σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι στόχος είναι στο άμεσο μέλλον το υπουργείο Πολιτισμού να εμπλακεί και να συνδιαμορφώνει -μέσω του Φόρουμ μαζί με τους επιστήμονες, το ΤΕΕ και τους κατασκευαστές- την πλατφόρμα λήψης επιστημονικών αποφάσεων σχετικά με την προστασία των μνημείων.

 

Πηγή: http://polytexnikanea.gr/WP3/?p=41948

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.