Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Έναρξη ΤΕΕ & Επαγγελματικά δικαιώματα


Recommended Posts

Καλήμερα σας.

 

  Σύντομα θα πάρω πτυχίο ηλεκτρονικού μηχανικού Τ.Ε.Ι. και θα ήθελα να ρωτήσω εάν έχει νόημα να γραφτώ στο Τ.Ε.Ε. (ή ΕΕΤΕΜ έχω μπερδευτεί με τον ρόλο του καθενός) από την άποψη πως οι ηλεκτρονικοί μηχανικοί δεν έχουν κάποια συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα, δηλαδή εργασίες που να χρειάζεται η υπογραφή τους.

  Επίσης ο λόγος που προβληματίζομαι είναι επειδή θα κάνω έναρξη στο ΤΕΒΕ, έχοντας βρει ήδη δουλειά και σκέφτομαι εφόσον δεν γραφτώ Τ.Ε.Ε. να κάνω έναρξη ως κάτι άλλο (κάτι σαν ερευνητής όπως έχει κάνει και ένας άλλος συνάδελφος που δουλεύει στην ίδια εταιρεία).

  Όπως θα ξέρετε και εσείς δεν υπάρχει ενημέρωση για τέτοια θέματα στις σχολές και έρχομαι αντιμέτωπος με ένα σωρό γραφειοκρατικά όπου κάνεις στην σχολή δεν μπορεί να μου δώσει σαφές απαντήσεις.

  Σας ευχαριστώ!

Edited by Halos
Link to comment
Share on other sites

Στο ΤΕΕ γράφονται μονο όσοι ειναι διπλωματούχοι.. Για την περιπτωση σου δεν ξερω αν χρειάζεται η όχι να γραφτείς κάπου

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Edited by ikaros13
Link to comment
Share on other sites

Βασικά από ΄τι αρχίζω να καταλαβαίνω ένας απόφοιτος μηχανικός ηλεκτρονικός ΤΕΙ γράφεται μονάχα στο ΕΕΤΕΜ... αλλά ακόμα και αυτό δεν φαίνεται απαραίτητο για τον συγκεκριμένο κλάδο.

Link to comment
Share on other sites

Χωρίς να είμαι ειδικός αφού έχω άλλη ειδικότητα θα σου συνιστούσα να κάνεις εγγραφή στην ΕΕΤΕΜ που ανήκεις. (μη ξεχνάς ότι θα υπάρχουν χιλιάδες απόφοιτοι ΙΕΚ ή από αλλα που δεν έχουν καν αυτό το δικαίωμα να γραφτούν στην ΕΕΤΕΜ)

 

1ον Δεν σε δεσμεύει όπως όσοι είναι γραμμένοι στο ΤΕΕ (διπλωματούχοι) να σου γίνει και αυτόματα εγγραφή στο ΤΣΜΕΔΕ που οι ασφαλιστικές εισφορές είναι μεγάλες.

 

2ον η εγγραφή θα είναι 50 ή 70 ευρώ (τηλεφωνάς και μαθαίνεις).

 

3ον από την ημερομηνία εγγραφής στην ΕΕΤΕΜ τεκμηριώνεις ημερομηνία που θα προσμετρά ως έναρξη στην ειδικότητα σου. Μπορεί σήμερα να μη σου χρειαστεί σε 5 ή σε 10 χρόνια μπορεί να το χρειαστείς. Ποτέ δεν ξέρεις.

Δεν προσμετρά η ημερομηνία κτίσης πτυχίου αλλα η εγγραφή στην ΕΕΤΕΜ. Φυσικά με τον χρόνο θα προσμετρά σημαντικά περισσότερο το πορτοφόλιο του έργου σου και όλα τα αλλα θα είναι ασήμαντα.

Τώρα αν θα χρειαστεί κάθε χρόνο να πληρώνεις το 50 ή όχι για να έχεις τα χρόνια, δεν το νομίζω, αλλα πιο ενήμεροι συνάδελφοι σου θα μπορέσουν να σου πουν.

 

4ον κάνε και την εγγραφή ως απόφοιτος ΤΕΙ για να έχεις πρόσβαση σε συστήματα στο ΤΕΕ. Είναι τσάμπα (δεν ξέρω αν πληρώνεις κι εσύ εγγραφή όπως εμείς) και δεν σε δεσμεύει με ΤΣΜΕΔΕ (ο μεγάλος νταλκάς). Κι αυτό άχρηστο τώρα για εσένα σε 5 ή 10 χρόνια μπορεί να σου φανεί χρήσιμο ή μπορεί τότε να ζητούν ειδικές διαδικασίες για να έχεις το δικαίωμα να κάνεις.

 

Μη ξεχνάς ότι η υπογραφή με ή χωρίς δικαιώματα πάντα έχει μια αξία. Μικρή η μεγάλη θα εξαρτηθεί από εσένα και την διαδρομή σου.

Αυτά είναι μόνο το α ....

Αλλα αφού μπορείς να το έχεις, μη το πετάξεις.

 

Καλό ξεκίνημα στην επαγγελματική σου καριέρα

Edited by Didonis
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! 

Ναι θα το κάνω όπως λέτε και όταν πάρω πτυχίο θα γραφτώ στο ΕΕΤΕΜ (ετήσια είναι 30 ευρώ με την εγγραφή να είναι 36 μου φαίνεται).

Στο ΤΕΒΕ που είναι ασφαλιστικός φορέας και δεν έχει σχέση με αυτό θα κάνω έναρξη ως κάτι παρόμοιο με ερευνητής.

Link to comment
Share on other sites

Δεν ισχύουν ακριβώς τα παραπάνω. Η εμπειρία σου μετράει από τα ένσημα ως μισθωτός ή από την περίοδο που ασκείς το επάγγελμα ως ελ. επαγγελματίας. Η εγγραφή στην ΕΕΤΕΜ δεν παίζει κανένα ρόλο.

 

Ως Ηλεκτρονικός Μηχανικός ΤΕ είσαι μία από τις ελάχιστες ειδικότητες που έχουν επαγγελματικά δικαιώματα. Αυτά περιγράφονται σε ΦΕΚ και αν θυμάμαι καλά χρειάζεται να βγάλεις μία άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

 

Δε ξερω τι χρησιμότητα έχει για σένα να γραφτείς στο ΤΕΕ. Πρώτα δες τι θα σου χρησιμεύσει και μετά κάνε εγγραφή.

 

Η ΕΕΤΕΜ επίσης δε νομίζω να σου χρειάζεται σε κάτι. Δε θυμάμαι αν σου χρειαστεί στην έναρξη επαγγέλματος όμως. Εγγραφόμασταν παλιά γιατί πιστεύαμε ότι θα μας βοηθούσε να δικαιωθούμε για τα επαγγελματικά δικαιώματα που δε μας έχουν αποδοθεί εδώ και 30 χρόνια και θα μας προστάτευε έναντι της συντεχνίας του ΤΕΕ. Εκτός του ότι απέτυχε παταγωδώς  φάνηκε πως και η ίδια ενδιαφέρεται μόνο για το μαγαζάκι της και όχι να λυθεί το πρόβλημα

Edited by stayros
Link to comment
Share on other sites

... Η εγγραφή στην ΕΕΤΕΜ δεν παίζει κανένα ρόλο.

...

Όμως μη το υποτιμάς τόσο. Οι συνάδελφοι από ΤΕΙ για κάποια δικαιώματα (ενεργειακοί ή και άλλα) μετρούσε από ημερομηνία εγγραφής ΕΕΤΕΜ…

 

Κατά τα άλλα είναι θέματα επιλογών όπως και στάσης  ζωής και τα του οίκου σας  δεν τα ξέρω καν.

Link to comment
Share on other sites

Αν υπάρχει κάποια εξαίρεση για τα ΠΕΑ δε θυμάμαι, γενικά δε μετράει σε εμπειρία η εγγραφή σε ΕΕΤΕΜ.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και πάλι και σας ευχαριστώ όλους για την ανταπόκριση σας.

 

  Γενικά και με καθηγητή που μίλησα μου είπε πως εμείς του ΤΕΙ έχουμε το ΕΕΤΕΜ και σε αυτό μπορείς να γραφτείς. Δεν υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει ή που μπορώ να γραφτώ απ' ότι καταλαβαίνω.

  Επίσης να ξεκαθαρίσω πως όταν λέω επαγγελματικά δικαιώματα εννοώ πως δεν υπάρχει εργασία που για να γίνει (θεωρείται έγκυρη) χρειάζεται αναγκαστικά υπογραφή ηλεκτρονικού μηχανικού όπως για παράδειγμα υπάρχει στους ηλεκτρολόγους ή τους πολιτικούς μηχανικούς.

 

 

Ως Ηλεκτρονικός Μηχανικός ΤΕ είσαι μία από τις ελάχιστες ειδικότητες που έχουν επαγγελματικά δικαιώματα. Αυτά περιγράφονται σε ΦΕΚ και αν θυμάμαι καλά χρειάζεται να βγάλεις μία άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

 

Όσο για άδεια άσκησης επαγγέλματος δεν έχω βρει κάτι τέτοιο για την ειδικότητα μου.

Link to comment
Share on other sites

Μπορείς να αποκτήσεις ΜΕΚ σε έργα ηλεκτρονικού εξοπλισμού, εκεί η υπογραφή σου παίζει ρόλο. Έχεις διαβάσει ο ίδιος το ΦΕΚ με τα δικαιώματα σου και δεν αναφέρει άδεια; Είσαι σίγουρος;

 

edit: Ναι από ότι βλέπω δεν αναφέρεται στο ΦΕΚ. Είναι η καταπληκτική ελληνική νομοθεσία. Anyway μπορείς να βγάλεις την άδεια του ραδιοηλεκτρολόγου Β.

Edited by stayros
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.