Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Έναρξη ΤΕΕ & Επαγγελματικά δικαιώματα


Recommended Posts

Έχω 25ετία από απόκτηση πτυχίου Ηλεκτρονικού Μηχανικού ΤΕ οπότε με μια επιφύλαξη μήπως και κάτι έχει αλλάξει, από την επαγγελματική μου πορεία έχω τις ακόλουθες εμπειρίες :

 

Α- Δεν χρειαζόταν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Αρχικά υπήρχε η άδεια Ραδιοηλεκτρολόγου Β' που έβγαινε από τη νομαρχία με την κατάθεση του πτυχίου και την ζητούσαν σε διαγωνισμούς του δημοσίου. Αργότερα έπαψαν να την ζητούν και αρκούσε το πτυχίο. Για να ανοίξεις ένα εργαστήριο επισκευής ηλεκτρονικών συσκευών χρειαζόταν άδεια από τη νομαρχία που επίσης έβγαινε απλά με την κατάθεση του πτυχίου και δεν χρειάζονται ένσημα όπως πχ από έναν απόφοιτο ΤΕΕ/ΙΕΚ. Λογικά σήμερα όλες οι αρμοδιότητες των νομαρχιών έχουν περάσει στις κατά τόπους περιφέρειες.

 

Β- Σαν ελεύθερος επαγγελματίας ασφαλίζεσαι σε ΤΕΒΕ/ΟΑΕΕ. Σαν ιδιωτικός υπάλληλος σε ΙΚΑ.

 

Γ- Εγγραφή στο ΤΕΕ ( πιθανά και ΤΣΜΕΔΕ ) προβλεπόταν αν ακολουθούσες τον δρόμο εγγραφής στα μητρώα εμπειρίας κατασκευαστών ΜΕΚ στον κλάδο έργων ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Αφορά τη συμμετοχή σε δημόσια έργα / εργοληπτικές επιχειρήσεις κλπ ( Οι συνάδελφοι Διπλ. Μηχανικοί μπορούν να δώσουν περισσότερες πληροφορίες επ'αυτού ).

 

Δ- Η εμπειρία ως προαπαιτούμενη για μοριοδότηση σε διαγωνισμούς προσλήψεων του δημοσίου ΑΣΕΠ υπολογίζεται ΜΟΝΟ με τον αριθμό ενσήμων που έχεις συγκεντρώσει.

 

Ε- Σε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ έχεις επί πλέον μοριοδότηση με βάση τον βαθμό πτυχίου και σε κάποιους διαγωνισμούς ( πχ εκπαιδευτικών ) μετράει και ο χρόνος από τη λήψη του πτυχίου.

 

Στ- Εγγραφή σε ΕΕΤΕΜ προς το παρόν δεν είναι προαπαιτούμενη για την άσκηση του επαγγέλματος σε αντίθεση πχ με τους ηλεκτρολόγους μηχανικούς ΤΕ που για να υπογράψουν ένα πιστοποιητικό για ΔΕΗ απαιτείται η εγγραφή τους στην ΕΕΤΕΜ.

 

Ζ- Αν καθυστερήσεις την προεραιτική εγγραφή στην ΕΕΤΕΜ θα χρειαστεί με βάση το καταστατικό, να καταβάλεις όλες τις συνδρομές από την ημερ/νία λήψεως του πτυχίου.

 

Η- Η ΕΕΤΕΜ έχει ρίξει το βάρος της στην εκπροσώπιση την μηχανικών ΤΕ που δεν έχουν ξεκάθαρα επαγγελματικά δικαιώματα και βρίσκονται σε διαρκή κόντρα με τους διπλ.μηχανικούς πχ. ηλεκτρολόγοι, μηχανολόγοι, δομικοί, τοπογράφοι κλπ. Γι'αυτό το λόγο θα δείς ότι στον τομέα μας έχουν δημιουργηθεί ανεξάρτητες κλαδικές επαγγελματικές ενώσεις όπως των ηλεκτρονικών μηχανικών της ΥΠΑ, του ΟΤΕ κλπ.

 

 

Καλή σταδιοδρομία.

Link to comment
Share on other sites

Μπορείς να αποκτήσεις ΜΕΚ σε έργα ηλεκτρονικού εξοπλισμού, εκεί η υπογραφή σου παίζει ρόλο. Έχεις διαβάσει ο ίδιος το ΦΕΚ με τα δικαιώματα σου και δεν αναφέρει άδεια; Είσαι σίγουρος;

 

edit: Ναι από ότι βλέπω δεν αναφέρεται στο ΦΕΚ. Είναι η καταπληκτική ελληνική νομοθεσία. Anyway μπορείς να βγάλεις την άδεια του ραδιοηλεκτρολόγου Β.

 
Η νομοθεσία είναι στα πάντα σωστή στην Ελλάδα :P. Σωστά έχω ξανακούσει για αυτή την άδεια μικρότερος αλλά δεν νομίζω πως την χρησιμοποιούν πλέον.

 

Έχω 25ετία από απόκτηση πτυχίου Ηλεκτρονικού Μηχανικού ΤΕ οπότε με μια επιφύλαξη μήπως και κάτι έχει αλλάξει, από την επαγγελματική μου πορεία έχω τις ακόλουθες εμπειρίες :

 

 

Πρέπει να είναι ισχύουν όλα αυτά που λες, όσο για το ΤΕΕ δεν το βλέπω να ακολουθώ τέτοιο δρόμο οπότε θα μπω σε τέτοια διαδικασία εάν ποτέ χρειαστεί, πράγμα απίθανο. Άρα CybEng εάν κατάλαβα καλά το μόνο ακόμα που υπάρχει είναι η άδεια ραδιοηλεκτρολόγου Β που αναφέρει και ο Stayros η οποία είναι για συγκεκριμένες αιτήσεις και πλέον δεν χρησιμοποιείται.

 

 
Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις και τις συμβουλές σας!!!
Όταν πάρω το πτυχίο θα γραφτώ ΕΕΤΕΜ (30ευρώ/χρόνο) εάν και πιθανά δεν θα μου χρειαστεί ποτέ απλά για να 'χω να λέω :P
Link to comment
Share on other sites

Αναλογα την σταδιοδρομία του καθενός χρειάζεται η δεν χρειάζεται η άδεια άσκησης. Ισχυει τοσο για αποφοίτους ΑΕΙ οσο και για ΤΕΙ. Φαντάσου πχ έναν διπλωματούχους που κανει καριέρα σαν πωλητής εξοπλισμού (το εχω κανει στο παρελθόν). Τι να την κανει την άδεια; Δεν του χρησιμεύει σε τιποτα αντιθέτως θα πληρώνει για κατι που του ειναι άχρηστο

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Δίαβασα ένα αρθρο ότι απο τον Μάιο του 2019 μπορεί κάποιος μηχανικός απο ΑΤΕΙ να γραφτεί πλέον στο ΤΕΕ. Θα ήθελα να ρωτήσω ποιά είναι τα κίνητρα για να γραφτείς στο ΤΕΕ (και/ή να φύγεις απο τον ΕΕΤΕΜ) και τι διαφορές υπάρχουν σε ότι αφορά τα δικαιώματα που σου παρέχει η ΕΕΤΕΜ. Αξίζει να το κάνει κάποιος ?

 

ΥΓ Απο ΤΕΙ είμαι και εγώ και το σκέφτομαι χωρίς να ξέρω ακόμα πολλά. Αν έχετε ακούσει κάτι ενημερώστε με. 

Ευχαριστω εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

Αν θέλεις να ασχοληθείς με άδειες οικοδομής ή ενεργειακά πιστοποιητικά θα πρέπει να έχεις πρόσβαση στο σύστημα του ΤΕΕ άρα είτε είσαι εγγεγραμμένος στην ΕΕΤΕΜ ή όχι, θα πληρώνεις συνδρομή στο ΤΕΕ.

Επιπλέον μιας και είσαι και εσύ ηλεκτρολόγος, η ΕΕΤΕΜ χρεώνει την σφραγίδα της στις ΥΔΕ 3€.Το ΤΕΕ σφραγίζει τις ΥΔΕ δωρεάν και σε λίγο θα βγει και το ηλεκτρονικό μητρώο άρα δε θα χρειάζεσαι καν σφραγίδα.

Τέλος το βασικότερο, ως τώρα οι Μηχανικοί ΤΕ παίρναμε εξαίρεση από την εγγραφή σε επιμελητήριο για να ανοίξουμε βιβλία. Πλέον με την δημιουργία του μητρώου αυτού και σε εμάς είναι πλέον επιβεβλημένη η εγγραφή.

Edited by stayros
Link to comment
Share on other sites

Ήσουν ξεκάθαρος! Ευχαριστώ!

Μια παρατήρηση έχω να κάνω μόνο,

1 ώρα πριν, stayros said:

Τέλος το βασικότερο, ως τώρα οι Μηχανικοί ΤΕ παίρναμε εξαίρεση από την εγγραφή σε επιμελητήριο για να ανοίξουμε βιβλία. Πλέον με την δημιουργία του μητρώου αυτού και σε εμάς είναι πλέον επιβεβλημένη η εγγραφή.

Όταν λές "εξαίρεση" εννοείς οτι δεν υπήρχε λόγος να γραφτούμε σε κάποιο επιμελητηριο-σύλλογο μέχρι τώρα για να ανοίξουμε βιβλία? Γιατί το 2017 που πέρασα απο αυτή την διαδικασία για την εκδοση άδειας και άνοιγμα βιβλίων ήταν υποχρεωτικό, θέλω να πω πότε ακριβώς αναφέρεσαι ?

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει εγκύκλιος της εφορίας που μας εξαιρεί από την εγγραφή σε επιμελητήριο για έναρξη επαγγέλματος, αφού μέχρι σήμερα δεν μπορούσαμε να γραφτούμε στο ΤΕΕ. Πλέον αφού μπορούμε αυτή η εγκύκλιος κάποια στιγμή θα αποσυρθεί.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Η ΕΤΕΕΜ αποτελεί ένα ακόμη παρασιτικό οργανισμό όπως το ΤΕΕ που δεν λύνει προβλήματα αλλά προτιμά να τα συντηρεί μιας και λόγο αυτών υπάρχει.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.