Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Απαιτούμενες μηχανολογικές μελέτες


antoinette

Recommended Posts

Έγινε τροποποίηση του άρθρου 25 του κτιριοδομικού που ανέφερε τα μ2 και τα μ3 που απαιτούνταν για τη σύνταξη των ΗΜ μελετών , και προστέθηκε η παρακάτω παράγραφος:

 

 

ΦΕΚ 498/23-11-2010

ΑΠΟΦΑΣΗ

Αριθμ. 49731 (1)

Τροποποίηση του άρθρου 25 της υπ’ αριθμ. 3046/304/89

απόφασης Αναπληρωτή Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ (ΦΕΚ Δ΄

59) «Περί Κτιριοδομικού Κανονισμού».

 

………………..αποφασίζουμε:

1. Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 25 της απόφασης

3046/304/89, προστίθεται νέα παράγραφος 3. ως εξής: «3.

Για τα κτίρια που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Ν.

3661/08 (ΦΕΚ Α΄ 89), όπως εκάστοτε ισχύει, απαιτείται η

υποβολή και όλων των μελετών ηλεκτρομηχανολογικών

εγκαταστάσεων που προβλέπονται στο κτίριο και είναι

απαραίτητες για την εκπόνηση της μελέτης ενεργειακής

απόδοσής του, καθώς και δήλωση επίβλεψης των εργα−

σιών αυτών» και στη συνέχεια, οι παράγραφοι 3. και 4.

του ιδίου άρθρου αναριθμούνται σε 4. και 5.

2. Η ισχύς της απόφασης αυτής αρχίζει από τη δημο−

σίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της

Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2010

 

Αυτά τα κτίρια που εμπίπτουν είναι αυτά που είναι >50μ2 δόμησης και όλα τα άλλα που ανήκουν στις κατηγορίες που φαίνονται στο νόμο 3661/08

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή και για σπίτια που τα αποκλείει ο Νόμος 3661 - Μέτρα για τη μείωση της

ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων, (αναφέρομαι στο Σχέδιο Κανονισμού για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα των κτιρίων - ΚΕΝΑΚ),

όπου στην σελίδα 10 στον πίνακα που αφορά τις Απαιτούμενες επί μέρους μελέτες της Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης κτιρίου, αναφέρει για Μονοκατοικίες κ Πολυκατοικίες ότι δεν απαιτείται Μελέτη ενεργειακής κατανάλωσης συστήματος τεχνητού φωτισμού.

 

Αντιθέτως για την εκάστοτε πολεοδομία θα ΠΡΕΠΕΙ να εκπονούμε μελέτη τεχνητού φωτισμού (ηλεκτρολογικά) πηγαίνοντας με το ΦΕΚ 498/23-11-2010 που τροποποιήθηκε του άρθρου 25.Σωστά?ή κάπου κάνω λάθος άρα για τον ΚΕΝΑΚ τελικά δεν χρειάζεται μελέτη ηλεκτρολογικών?

 

Τελικά πάμε με βάση την εγκύκλιο 2279 στις 22/12/2010 στην παράγραφο 5.6

.....

http://et.diavgeia.gov.gr/f/ypeka/ada/4%CE%99%CE%9970-%CE%9F

 

η οποία αναθεωρεί το άρθρο 25.

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον εμπίπτει το κτίριο στις προδιαγραφές για ΚΕΝΑΚ τότε κάνεις και όλες τις άλλες ΗΜ μελέτες.

Link to comment
Share on other sites

σε οικοδομική άδεια στο κυρίως σπίτι έχω και ένα κατάστημα (χώρος συνάθροισης κοινού) οπότε και η απορία μου είναι ΑΝ πλέον απαιτείται φωτοτεχνία;

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

σε οικοδομική άδεια στο κυρίως σπίτι έχω και ένα κατάστημα (χώρος συνάθροισης κοινού) οπότε και η απορία μου είναι ΑΝ πλέον απαιτείται φωτοτεχνία;

Ευχαριστώ

 

φωτοτεχνία απαιτείται μόνο για το κατάστημα

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Myri είναι το παρακάτω ΦΕΚ

ΥΠΕΧΩΔΕ οικ.52701/97 (ΦΕΚ-380 Δ') : "Τροποποίηση του άρθρου 25 της 3046/304/89 (ΦΕΚ-59 Δ'/89) Απόφασης περί Κτιριοδομικού Κανονισμού"


'Εχοντας υπόψη :

1. Τις διατάξεις του άρθρου 26 του Ν. 1577/85 "Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός" (ΦΕΚ-210 Α').
2. Τις διατάξεις του άρθρου 25 της υπ'αριθ. 3046/304/89 απόφασης "Περί κτιριοδομικού κανονισμού".
3. Το πόρισμα και την πρόταση της σχετικής επιτροπής η οποία συνεστήθη με την υπ'αρ. 1517/91 εντολή του Δ/ντού του Πολιτικού Γραφείου Υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ και τα οποία υπεβλήθησαν με το έγγραφο με αρ. πρωτ. Δ.Τ.Ε./α/83700/3370/95.
4. Τις προτάσεις της Επιτροπής θεσμικού πλαισίου η οποία συνεστήθη με τις αποφάσεις 15013/700/94 και 18034/13247/94 του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ με στόχο την έρευνα και σχετική εισήγηση σχετικά με κίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας.
5. Το γεγονός ότι από τις κανονιστικές διατάξεις αυτής της απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προυπολογισμού, αποφασίζουμε :


Το άρθρο 25 της υπ'αριθ. 3046/304/89 Απόφασης "Κτιριοδομικός Κανονισμός" (ΦΕΚ-59 Δ') αντικαθίσταται ως εξής : 'Αρθρο 25 : Υποχρέωση υποβολής μελετών υδραυλικών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων
1. Σε περίπτωση αίτησης για χορήγηση οικδομικής άδειας για την ανέργερση νέου ή προσθήκη κατ' επέκταση ή καθ' ύψος υφισταμένου κτιρίου, συνολικού όγκου μεγαλυτέρου των οκτακοσίων κυβικών μέτρων (800) κ.μ., η ανεξάρτητα του όγκου σε περίπτωση κτιρίου με περισσότερους από ένα (1) ορόφους, απαιτείται η υποβολή μελέτης των υδραυλικών εγκαταστάσεων, που προβλέπονται για την λειτουργικότητα του συγκεκριμένου κτιρίου, καθώς και δήλωση επίβλεψης των εργασιώνα υτών.

2. Σε περίπτωση αίτησης για χορήγηση οικοδομικής άδειας, για την ανέγερση νέου ή προσθήκης κατ' επέκταση ή καθ' ύψος υφισταμένου κτιρίου, συνολικού Σ.Δ. μεγαλυτέρου των τριακοσίων τετραγωνικών μέτρων (300 τ.μ.) και συνολικού όγκου μεγαλυτέρου των 1.300 κυβικών μέτρων και ανεξάρτητα του όγκου σε περίπτωση κτιρίου με περισσότερους από τρεις (3) ορόφους, απαιτείται η υποβολή όλων των μελετών ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων που προβλέπονται στο κτίριο καθώς και δήλωση επίβλεψης των εργασιών αυτών.

3. Στο συνολικό όγκο του κτιρίου δεν προστίθεται ο όγκος των υπογείων χώρων. Προσμετράται όμως ολόκληρος ο όγκος του ελεύθερου χώρου pilotis καθώς και των ημιυπαιθρίων χώρων του κτιρίου.

4. Για τις περιπτώσεις ειδικών κτιρίων ή για τμήματα κτιρίων με ειδική χρήση απαιτείται η υποβολή και κάθε άλλης μελέτης η οποία επιβάλλεται από τις ειδικές διατάξεις που διέπουν την ειδική χρήση, καθώς και η σχετική δήλωση επίβλεψης των εργασιών αυτών.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.




Και η ΕΓΚ-24/98 που είναι διευκρινιστική

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Καλησπέρα!

 

Σε περίπτωση προσθήκης κτίσματος στάθμευσης οχημάτων στον ακάλυπτο χώρο κτηρίου κατοικιών, απαιτούνται Η/Μ μελέτες; Και αν ναι ποιες;

 

Εξετάζω για το παραπάνω 2 σενάρια:

α/ ανοικτός στεγασμένος χώρος 4 θέσεων

β/ κλειστός χώρος 4 θέσεων (υπάρχει ικανό υπόλοιπο δόμησης)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλησπέρα, εξακολουθεί να ισχύει η μη απαίτηση κατάθεσης μελέτης ύδρευσης αποχέτευσης σε κτίρια που δεν περιλαμβάνονται στο άρθρο 25 του κτιριοδομικού (πχ ισόγεια κατοικία 40 τ.μ.) ή έχει αλλάξει κάτι με τη νέα νομοθεσία (ΝΟΚ και 4030/2011);

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλησπέρα

 

Προκειται να αρχίσω την πρωτη μου μηχανολογικη μελετη για κτιριο με υπογειο (αποθηκη), ισογειο (τυποποιητηριο ), Α οροφος (κατοικία) και θα ηθελα την βοηθεια σας.

1)Ποια ειναι η πιο προσφατη νομοθεσια (κτιριοδομικος κανονισμος?) περι τις απαραιτητες μελετες που πρεπει να εκπονηθούν?

2)Οι προδιαγραφες των μελετων πχ για ηλεκτρολογικη ασθενη και ισχυρα πηγαζουν απο τον ελοτ 384?..οι αντιστοιχες για υδρευση αποχετευση απο τις τοτεε?

3)Προκεται να αγορασω καποιο μηχανολογικο software. Προτεινετε καποιο?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Με βάση τον Κτιριοδομικό Κανονισμό (αρθ.25) και τις υποχρεώσεις μελετών που προστέθηκαν με τον ΚΕΝΑΚ (ΦΕΚ407Δ/2010) και τον νόμο περί Ενεργειακής Απόδοσης ν.4122/2010 και τις διευκρινιστικές εγκυκλίους 2279/22.12.2010 και 1603/4.10.2010, συμπεραίνω για την περίπτωση εργασιών ανακαίνισης υφιστάμενης ισόγειας μονοκατοικίας με άδεια του 1962 (πολύ προ ΚΕΝΑΚ/ ΜΕΑ) ότι δεν απαιτούνται μελέτες η-μ εγκαταστάσεων.  Συγκεκριμένα:

Οι αλλαγές στην εσωτερική διαρρύθμιση διατηρούν τους υφιστάμενους τοίχους και χώρους σχεδόν καθολικά και γίνονται μικρές επεμβάσεις τοπικά. Προστίθεται WC και αλλάζει η θέση κουζίνας οι αλλαγές γίνονται έτσι ώστε τα νέα στοιχεία συνδέονται άμεσα στην παρακείμενη υφιστάμενη υδραυλική εγκατάσταση του λουτρού, με διασκευή αυτής.  Οι εργασίες θα γίνουν με άδεια Μικρής Κλίμακας.

Δεν υπήρχε απαίτηση κατά τον χρόνο κατασκευής, ούτε και με τον μεταγενέστερο Κτιριοδομικό Κανονισμό, ούτε υπάγεται στις περιπτώσεις υποχρέωσης λόγω Ενεργειακής νομοθεσίας ν4122/2010, διότι δεν πρόκειται για "ριζική ανακαίνιση" κατοικίας (βλέπε εγκ.1603, παρ.Α.6 και 8 ), όπως θα τεκμηριωθεί σε Τεχνική Έκθεση.

Συμφωνείτε;

Edited by csimeon
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.