Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

«Έξωση» στις αγροτικές αποθήκες από τα μικρά χωριά


Engineer

Recommended Posts

Εκτός των ορίων των μικρών οικισμών με πληθυσμό έως 2.000 κατοίκους θα πρέπει να βρίσκονται οι αποθήκες αγροτικής χρήσης , καθώς, όπως επισημαίνεται σε σχετικό έγγραφο του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, η λειτουργία τους δε σχετίζεται με την εξυπηρέτηση του οικισμού αλλά με αυτή μιας αγροτικής εκμετάλλευσης.

 

Το έγγραφο αποτελεί απάντηση του υπουργείου σε σχετικό ερώτημα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η οποία από την πλευρά της ερμηνεύει τη σχετική νομοθετική διάταξη (νόμος 4269.2014, άρθρο 30) διαφορετικά. Συγκεκριμένα, θεωρεί ότι « οι αγροτικές αποθήκες μπορούν να εγκατασταθούν εντός ορίων οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων ή και προϋφιστάμενων του 1923».

 

Η εν λόγω διάταξη αναφέρει ότι στις περιοχές εντός των ορίων οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων (ή και οικισμών προϋφιστάμενων του 1923) στους οποίους δεν έχουν καθοριστεί χρήσεις γης, επιτρέπονται μια σειρά από χρήσεις, μεταξύ των οποίων και τα επαγγελματικά εργαστήρια και οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης χαμηλής όχλησης έως 600 τμ ανά γήπεδο.

 

Στο έγγραφο ωστόσο που υπογράφει ο διευθυντής Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Τράπεζας Γης Θ. Ψυχογιός επισημαίνεται ότι, κατά την ερμηνεία του υπουργείου, «η έννοια της αγροτικής αποθήκης δεν συνάδει με την εξυπηρέτηση του οικισμού αλλά έχει σχέση με την εξυπηρέτηση της λειτουργίας της αγροτικής εκμετάλλευσης».

 

Αναλυτικά το έγγραφο έχει ως εξής:

 

"ΘΕΜΑ: Σχετικά με αγροτικές αποθήκες εντός ορίων οικισμών (άρθρο 30 του Ν. 4269/2014) ΣΧΕΤ.: (α) Το με α.π. 155801/3078/28-7-2015 έγγραφο Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (α.π. ΔΠΣ και ΤΓ ΥΠΑΠΕΝ 34378/6-8-2015) (β) Το με α.π. 915/51470/3-6-2015 έγγραφο ΥΠΑΠΕΝ, Γεν. Δ/νση Βιώσιμης Αγρ. Ανάπτυξης (α.π. ΠΔΣ και ΤΓ 25878/12-6-2015)

 

Σε συνέχεια του (α) σχετικού εγγράφου σας με το οποίο διατυπώνετε την άποψη ότι οι αγροτικές αποθήκες μπορούν να εγκατασταθούν εντός ορίων οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων ή και προϋφιστάμενων του 1923, σας γνωρίζουμε τα εξής:

 

Στο Ν. 4269/2014 (Α΄142), άρθρο 30, για τις περιοχές εντός των ορίων οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων (ή και οικισμών προϋφιστάμενων του 1923) στους οποίους δεν έχουν καθοριστεί χρήσεις γης, επιτρέπονται μια σειρά από χρήσεις, μεταξύ των οποίων και τα επαγγελματικά εργαστήρια και οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης χαμηλής όχλησης έως 600 τμ ανά γήπεδο.

 

Μετά από σχετικό ερώτημα που απευθύναμε στην αρμόδια θεματική Διεύθυνση του Υπουργείου σχετικά με το περιεχόμενο της έννοιας των αγροτικών αποθηκών, προέκυψε ότι η έννοια της αγροτικής αποθήκης δεν συνάδει με την εξυπηρέτηση του οικισμού αλλά έχει σχέση με την εξυπηρέτηση της λειτουργίας της αγροτικής εκμετάλλευσης.

 

Κατά συνέπεια έχουμε την άποψη πως στις αποθήκες χαμηλής όχλησης του άρθρου 30 του Ν. 4269/2014 δεν περιλαμβάνονται οι αγροτικές αποθήκες."

 

Ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Θ. Ψυχογιός"

 

Πηγή: http://www.agronews....ta-mikra-horia/

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

αυτη η εγκυκλιος ηταν  εδω

 

http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=777&%20%20amp;language=el-GR

[για μια μερα]

μετα.."απεσυρθη"

 

σχετικη συζητησα...εδω

 

http://www.michanikos.gr/topic/701-%CE%86%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%B8%CE%AE%CE%BA%CE%B7%CF%82/page-26

Edited by dimitris GM
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Μάλλον δεν έχουν καμιά επαφή με την αγροτική ζωή για να αποφανθούν αρνητικά.....

Συνήθως στα χωριά που τώρα ονομάζουμε οικισμούς σε μια ιδιοκτησία υπάρχει η κατοικία του αγρότη και ο σταύλος για τα ζώα που τώρα έγινε το πάρκινγκ του αγροτικού και του τρακτέρ μαζί με τα αγροτικά εργαλεία κ.λ.π. που φορτώνει καθημερινά ο άνθρωπος για να πάει στο χωράφι.

 

Με τη λογική αυτή του υπουργείου θα γεμίσουν οι κάμποι με αγροτικές αποθήκες όπως γέμισαν με σπιτάκια γεωτρήσεων.....( άσε που καταληστεύονται καθημερινά από τους γύφτους,,,)

Αυτό θέλει το υπουργείο???? 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Σε λίγο θα αφαιρέσουν / απαγορεύσουν  τα κοτέτσια τα κιόσκια για τα κουνέλια το μικρό κήπο με τα ζαρζαβατικά της εποχής κ πάει λέγοντας, ΡΕ ΒΛΑΜΕΝΟΙ,  σε χωριά ζούμε ,   τα οποία  έχουν άλλους τρόπους ζωής κ άλλους ρυθμούς 

Edited by ΝΙΚΟΣΤΡΙ
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Τα είπαν καλά οι δυο τελευταίοι συνάδελφοι Δεν είναι όλοι οι οικισμοί κάτω από 2000 κατ πυκνοδομημένοι , αντίθετα πολλοί είναι ουσιαστικά τα σπίτια και τα αγροκτήματα ένα σύνολο εντός οικισμού Πολλοί εκεί που έχουν το σπίτι τους έχουν και τις δραστηριότητές τους  Που θα πάνε τις αποθήκες μακριά από εκεί που έχουν τις καλλιέργειες τους ή τα ζώα τους ? 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

ολα κι ολα...

αλλά.

θερμοκηπιο υψους 1,50 εκ. επιτρεπεται..

 

καν62

 

ΚΑΝΑ, on 28 Dec 2014 - 15:59, said:

    ...

    Μήπως το 1.5 είναι 2.5μ (που σχεδόν προσεγγίζει και το λογικό)

 

Το λογικό γι' αυτούς μπορεί να είναι και αυτό στην παρακάτω φωτογραφία ...

Μπορεί να είχαν στο μυαλό τους και φράουλες με συγκομιδή από το σκύλο ...

Εγώ αυτό που δεν καταλαβαίνω γιατί μόνο στους οικισμούς ;

 

terry ... έπρεπε να φτάσουμε στον ν 4315 για να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει σωτηρία ; Νομίζω ότι είχε φανεί και πριν το 4000 ...

 

 

Μικρογραφίες Συνημμένων

    Επισυναπτόμενη Εικόνα: planto_bio-plant-tunnel.jpg

 

[η επισυναπτομενη εικονα  απο τον καν62,  εχει γινει "μαγικη"και αρνειται πεισματικα να κατεβει..]

 

 

--------------------------------------------------------------------------

ν 4315 αρθρο 10

13. Εντός ορίων οικισμού κάτω των 2.000 κατοίκων, εξαιρούμενων των παραδοσιακών, στους ακάλυπτους χώρους των ακινήτων, επιτρέπεται η κατασκευή θερμοκηπίων κηπευτικών προϊόντων οικιακής χρήσης, με τις εξής προϋποθέσεις:

α) Το ύψος της κατασκευής δεν θα υπερβαίνει το 1,50 μ..

β) Το εμβαδόν δεν θα υπερβαίνει ανά ιδιοκτησία τα 30 τ.μ..

γ) Ο σκελετός του θερμοκηπίου θα είναι ξύλινος, μεταλλικός ή συνθετικός και η επικάλυψή του θα γίνεται αποκλειστικά από γυαλί ή ελαφριά υλικά (νάιλον, διάφανο pvc, κ.λπ.).

Για την κατασκευή των παραπάνω θερμοκηπίων, απαιτείται η 48ωρη έγγραφη ενημέρωση της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4067/2012.

       
  

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Αυτό που επισημαίνει το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης με το έγγραφό του, δεν έχει κατά τη γνώμη μου καμία λογική βάση!

 

Τα παραπάνω σχόλια των συναδέλφων, δε με εκπλήσουν καθόλου και με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο. Η επαφή του "υπουργείου'' με την πραγματικότητα είναι αμφισβητήσιμη!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Όλα ξεκινάνε από το ΦΕΚ 166Δ (περί χρήσεων γης)

 

που πουθενά αλλού δεν προβλέπει 

"αποθηκευτικούς χώρους"

εκτός απο περιοχές χαρακτηρισμένες ως "ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ" ή "ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΙΟ"

 

το ίδιο φυσικά συνεχίζει να γίνεται και στο νέο Ν 4365/14

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.