Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Το ΣτΕ αποφασίζει για αντικειμενικές και ΕΝΦΙΑ


dimitris GM

Recommended Posts

Το ακόλουθο άρθρο-το μεταφέρουμε αυτούσιο- είναι πολύ εύστοχο και η πραγματοποίηση από πλευράς ΣτΕ μιας τέτοιας απόφασης θα εκτονώσει και το χώρο των ακινήτων, της κατασκευής, των μελετών ιδιωτικών έργων και θα κόψει την όρεξη της εκάστωτε κυβέρνησης να "βιαιοπραγεί" κατά των ακινήτων, που εν τέλει αποτελεί και το θέμα της ύπαρξής μας επαγγελματικά...

Ένα τεράστιο δημοσιονομικό κενό θα κληθεί να αντιμετωπίσει σύντομα το υπουργείο Οικονομικών, καθώς θεωρείται δεδομένο πως η επικείμενη δικαστική απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας θα υποχρεώσει την πολιτεία να μειώσει άμεσα τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τινάζοντας στον αέρα τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που φτάνουν στους πολίτες εντός του μήνα. Το θέμα των "φουσκωμένων" αντικειμενικών αξιών που έχουν οδηγήσει σε υπερφορολόγηση των ακινήτων συζητήθηκε ξανά την περασμένη βδομάδα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στην σκιά μιας ήδη ειλημμένης απόφασης του ίδιου δικαστηρίου που δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

 

Εξέπνευσε

 

Συγκεκριμένα, η νέα δίκη κατά των φουσκωμένων αντικειμενικών έγινε αφού εξέπνευσε, χωρίς να συμμορφωθεί η πολιτεία, η 6μηνη προθεσμία που είχε δώσει το δικαστήριο για να μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες στο επίπεδο των εμπορικών. Το δικαστήριο έχει μονόδρομο να διανύσει και αναμένεται να εκδώσει απόφαση κατά του δημοσίου, το οποίο παραλείπει να αναπροσαρμόσει από το 2007 τις αντικειμενικές αξίες, ως όφειλε. Μάλιστα, η πολιτεία όχι μόνο αγνόησε στην πράξη το "τελεσίγραφο" του ΣτΕ, αλλά σχεδιάζει να γίνουν οι αλλαγές το 2017 (!), όταν δηλαδή θα έχει συμπληρωθεί μία ολόκληρη 10ετία υπερφορολόγησης, μολονότι ο νόμος επιβάλλει τον ανά 2ετία ανακαθορισμό των αντικειμενικών αξιών.

 

Κενό

 

Η δυσκολία της κατάστασης φαίνεται από το γεγονός ότι το δημόσιο επιχείρησε και πάλι ανεπιτυχώς να αναβάλλει τη δίκη για ένα χρόνο οπότε και υπάρχει και μνημονιακή υποχρέωση για αναπροσαρμογή από το 2017. Αναφέρθηκε μάλιστα πως από τα ακίνητα έχουν προϋπολογιστεί έσοδα 2,65 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί το πολύ σε δυο μήνες και θα προκαλέσει τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα για τα προϋπολογισθέντα έσοδα αλλά και "μπαράζ" προσφυγών για ακύρωση του ΕΝΦΙΑ, επιστροφές φόρων κ.λπ.

 

Πηγή: http://www.buildnet....213&artid=16762

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Ακόμα μερικοί ονειρεύονται οτι θα μας σώσει το ΣτΕ. Την είδηση την έχω διαβάσει και σε άλλες σελίδες, δεν πρόκειται να αποφύγουμε τίποτα, η εκκαθάριση θα γίνει με τα ποσά όλων να βρίσκονται στο taxisnet και θα πρέπει ο καθένας να κάνει προσφυγές ατομικά να τρέχει σε δικαστήρια με έξοδα δικηγόρων και τρέχα γύρευε.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Θα βρεθεί τρόπος και οι αντικειμενικές να μειωθούν και ο ΕΝΦΙΑ να μη μειωθεί και το ΣτΕ να ηρεμήσει ....................................................

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Θα ξαναπώ ότι γενικά οι αντικειμενικές αξίες ΔΕΝ χρειάζεται να μειωθούν σαν ΤΙΜΗ ΒΑΣΗΣ .

 

Χρειάζεται να μειωθούν σε 10 περιοχές που είναι πολύ ψηλές και να ανέβουν σε άλλες 10 που είναι πολύ χαμηλές .

 

Αυτά όμως που πρέπει να αλλάξουν είναι διάφοροι συντελεστές .

 

Ο πρώτος είναι ο συντελεστής παλαιότητας . Με τον ισχύοντα συντελεστή ένα ακίνητο του 1990 έχει την ίδια αντικειμενική αξία με οτιδήποτε παλαιότερο του , αφού ο συντελεστής σταματάει στα 25 χρόνια .

 

Ο δεύτερος είναι ο συντελεστής εμπορικότητας . Οι ισχύοντες μιλάνε για άλλη εποχή και άλλη αγορά και ισχύουν ακόμη και γιά επαγγελματικά ακίνητα ορόφων που πλέον δεν υπάρχουν .

 

Ο τρίτος είναι ο συντελεστής για τα διατηρητέα . Αυτά θα έπρεπε λόγω των περιορισμών και του βάρους συντήρησης που έχουν , να είναι σε άλλη κατηγορία , πολύ χαμηλής φορολόγησης ανεξάρτητα της αξίας τους , ώστε να υπάρχει κίνητρο για την διατήρηση τους . 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

ΣτΕ και κουραφέξαλα.Οτι πουν οι ευεργέτες δανειστές μα θα γίνει τελικά.Ο ΕΝΦΙΑ θα διατηρηθεί παρά ταύτα και σε κάποια στιγμή θα αυξηθεί -έτσι πιστεύω εγώ- και η καραμέλα της κυβέρνησης θα είναι ναι μεν υπάρχει ΕΝΦΙΑ ΑΛΛΑ δεν μείωσα συντάξεις γιατί κακά τα ψέματα τα κουκιά δεν βγαίνουν και οι περικοπές (γενικά) είναι μονόδρομος.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.