Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Έρχεται το νέο (ενιαίο;) ασφαλιστικό


stat

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε το Πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για το ασφαλιστικό:
http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/25754

 

Αν και δεν εξειδικεύει, δίνει τις κατευθύνσεις του νέου συστήματος που αναμένεται να νομοθετηθεί σύντομα. Επίσης το πόρισμα έχει και μειοψηφούσες ("μη-προκριθείσες") απόψεις, δεν είναι θέσφατο. Μένει να δούμε σε τι βαθμό θα υλοποιηθούν τα περιεχόμενά του.

 

Μερικά αποσπάσματα:

"Ο στόχος θα πρέπει να είναι ένας, εθνικός φορέας κοινωνικής ασφάλισης με ένταξη σε αυτό όλων των φορέων κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών (διοικητική ενοποίηση), μετά από ουσιαστική ενοποίηση του υπάρχοντος καθεστώτος κοινωνικής ασφάλισης. Στην προοπτική αυτή, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μετεξελίσσεται σε Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Δεν πρέπει να γίνει δεκτή καμία εξαίρεση, γιατί διαφορετικά το εγχείρημα της ενοποίησης θα υπονομευθεί στο σύνολό του."

"Όσον αφορά τους αυτοαπασχολούμενους, προτείνεται να καταργηθούν οι κλίμακες τεκμαρτών ασφαλιστέων αποδοχών και οι εισφορές να υπολογίζονται επί του πραγματικού τους εισοδήματος από την απασχόληση."

"Το ποσό της εθνικής σύνταξης, στο οποίο θα έχουν δικαίωμα όλοι οι συνταξιούχοι, θα κλιμακώνεται ανάλογα με το ύψος της αναλογικής σύνταξης και τα μέλη οικογένειας. Έτσι, η εθνική/ κοινωνική σύνταξη θα πρέπει να μειώνεται προοδευτικά, όχι μόνο όταν αυξάνει η αναλογική σύνταξη, αλλά κι όταν αυξάνει το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα του δικαιούχου."

"Προτείνεται η δημιουργία ενός αποθεματικού (buffer fund) που θα υποστηρίξει το νέο σύστημα, κυρίως κατά τη μεταβατική περίοδο. Το κεφάλαιο αυτό θα τροφοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, την περιουσία των Ταμείων, καθώς και από τους συμπληρωματικούς πόρους που θα μπορέσει να κινητοποιήσει το Κράτος, για την περίοδο μέχρι το 2050."
 

Link to comment
Share on other sites

Οι "Σοφοί" αυτής της επιτροπής είναι σχεδόν στο σύνολό τους Νομικοί, κάτι που είναι εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που έχει διαστάσεις που βασικά άπτονται της Οικονομικής, Αναλογιστικής και Κοινωνικής επιστήμης.

 

Από αυτό και μόνο το γεγονός, βγαίνουν πολλά συμπεράσματα για την έως τώρα πορεία της χώρας, αλλά και το μέλλον της. Για αυτό και άλλωστε δεν κατέληξαν σε ούτε ένα νούμερο για οτιδήποτε.

Edited by nikmmech
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.