Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Εκποίηση περιουσίας 200 δισ. δολ. από ενεργειακές εταιρείες


Engineer

Recommended Posts

Περιουσιακά στοιχεία άνω των 200 δισ. δολαρίων θέτουν σε πώληση οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω της παρατεταμένης υποχώρησης των τιμών στα εμπορεύματα. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας αναλύσεων IHS, αναμένεται να υπάρξει μεγάλη δραστηριότητα στη σύναψη συμφωνιών μέσα στο 2015 και το 2016, καθώς οι εταιρείες πρέπει να αντεπεξέλθουν σε υψηλές πληρωμές χρεών αφού τα έσοδά τους υποχωρούν εξαιτίας της πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου και των υπόλοιπων εμπορευμάτων. Από τον Σεπτέμβριο, εταιρείες του ευρύτερου ενεργειακού κλάδου έχουν διαθέσει προς πώληση 400 περιουσιακά στοιχεία τους, δεδομένου ότι η τιμή του αργού πετρελαίου κυμαίνεται στα 51 δολάρια το βαρέλι από τις αρχές του έτους, δηλαδή είναι χαμηλότερη κατά 40% από τη μέση τιμή της τελευταίας πενταετίας.

 

Μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, το ένα έκτο των μεγαλύτερων αμερικανικών παραγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου καλείται να καλύψει πληρωμές χρεών που υπερβαίνουν κατά 20% τα έσοδά τους. Οπότε καταφεύγουν στην πώληση περιουσιακών στοιχείων τους. Από τις αρχές του έτους έχουν ανακοινωθεί εξαγορές στον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου 181,1 δισ. δολαρίων ή 158,38 δισ. ευρώ, αντανακλώντας το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί πάνω από μία δεκαετία. Οι εξαγορές των 181,1 δισ. δολαρίων, φέτος, υπερβαίνουν αντίστοιχες συμφωνίες 167,1 δισ. δολαρίων που καταγράφηκαν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

 

«Βασικά τα πάντα διατίθενται σε πώληση», επισημαίνει ο Μπομπ Φρίκλουντ, στρατηγικός αναλυτής της IHS. Την ίδια ώρα, υπάρχουν εταιρείες με ισχυρούς ισολογισμούς που αναζητούν ευκαιρίες για να αυξήσουν τα περιουσιακά στοιχεία τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η προσφορά της αυστραλιανής Woodside Petroleum για την εξαγορά της Oil Search, η οποία κατέχει άδειες εκμετάλλευσης και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού πετρελαίου στην Παπούα Νέα Γουινέα, αντί 8 δισ. δολαρίων ή 6,99 δισ. ευρώ, και η απόπειρα εξαγοράς της καναδικής εταιρείας υποδομών ενέργειας Oil Sands από την εταιρεία βιώσιμης ενέργειας Suncor Energy έναντι 3,3 δισ. δολαρίων ή 2,88 δισ. ευρώ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ωστόσο, δεν ευοδώθηκαν συμφωνίες. Ωστόσο, η μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου από το δεύτερο εξάμηνο του 2014 σημαίνει πως θα χρειαστεί να παρέλθουν αρκετά χρόνια μέχρι να αποκατασταθούν οι ισολογισμοί και τα χαρτοφυλάκια των ενεργειακών εταιρειών. Από τον Αύγουστο, μία εταιρεία στις οκτώ βαθμολογείται στην κατηγορία «junk» (σκουπίδια), όπως επισημαίνει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s. Σε αυτό συνέβαλε δραματικά η πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου στα 40 δολάρια το βαρέλι, φθάνοντας το χαμηλό εξαετίας.

 

Ο κ. Φρίκλουντ εκτιμά πως η τιμή του αργού πετρελαίου θα κυμανθεί στα 55 δολάρια το βαρέλι ενώ είναι ισχυρό το ενδεχόμενο να αναρριχηθεί στα 70 δολάρια έως το 2018. «Οι περίοδοι διακυμάνσεων των τιμών καθορίζουν τους κερδισμένους του μέλλοντος», δηλώνει ο κ. Φρίκλουντ. «Αυτοί που διαθέτουν μεγάλη ρευστότητα σήμερα έχουν μπροστά τους πολλές ευκαιρίες για να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους», προσθέτει ο ίδιος. Μία ακόμη διάσταση της πτώσης των τιμών του πετρελαίου είναι η επιδείνωση των προϋπολογισμών σε χώρες που εξαρτώνται από το πετρέλαιο όπως τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ, όπως η Βενεζουέλα και η Σαουδική Αραβία, αλλά και η Ρωσία.

 

Από την άλλη πλευρά, ιδιαίτερα ωφελημένες είναι χώρες όπως η Ινδία και η Ιαπωνία, που εισάγουν το πετρέλαιο που χρειάζονται για να καλυφθούν οι ανάγκες της οικονομίας.

 

Πηγή: http://www.kathimeri...iakes-etaireies

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.