Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ραβδόμορφοι Φορείς - ΡΑΦ του Τεχνικού Οίκου Λογισμικού - ΤΟΛ


Χ Επισκέπτης 1

Recommended Posts

Μάλιστα,

επομένως ισχυρίζεσαι ότι είμαι λάθος και μάλλον διαφωνούμε και μεταξύ μας για την ερμηνεία του Κανονισμού. Το λογισμικό συνεπώς δεν μπορεί να μας ευχαριστήσει όλους εκ των πραγμάτων. Θεωρώ, ότι στην ίδια διατομή μπορείς να έχεις διαφορετική στάθμη αξιοπιστίας για το χάλυβα ως υλικό, άλλη για το σκυρόδεμα ως υλικό, άλλη για τις λεπτομέρειες όπλισης κλπ. Θεωρώ επίσης ότι στο ίδιο κτήριο, εάν έχει κατασκευαστεί με μία άδεια, η στάθμη αξιοπιστίας δεν νοείται ανά διατομή. Η στάθμη αξιοπιστίας του σκυροδέματος χαρακτηρίζει όλες τις διατομές.

Να πω δηλαδή ότι το δοκάρι Δ2 έχει στάθμη αξιοπιστίας "ανεκτή", αλλά η Κολώνα Κ5 έχει στάθμη αξιοπιστίας "ικανοποιητική"; Πόθεν προκύπτει αυτό; Εν πάσει περιπτώσει, από ότι καταλαβαίνω δεν υπάρχει και ενιαία γραμμή από τους μελετητές, επομένως είναι ανόητο εκ μέρους μου να ζητήσω κάτι από τους προγραμματιστές του λογισμικού.

Ας πω λοιπόν και 'γω τη γνώμη μου, πως αντιμετωπίζω τα πράγματα.

Στη μελέτη στατικής επάρκειας σε ένα υφιστάμενο, στο οποίο για διάφορους λόγους δε λαμβάνονται δοκίμια αλλά υπάρχουν σχέδια που έχουν εφαρμοστεί ως προς τη θέση και διαστάσεις των φερόντων στοιχείων, η στάθμη αξιοπιστίας για το σκυρόδεμα είναι "ανεκτή". Για όλες τις διατομές. Σύμφωνα με τη λογική τη δική σου αλλά και του ΡΑΦ (ίσως δεν είναι τυχαίο που συμφωνείτε, διότι ως γνώστης και πολύ καλός χρήστης του λογισμικού υποθέτω ότι επηρεάζεις και τη διαμόρφωσή του), πρέπει να πάω να ορίσω στάθμη αξιοπιστίας "ανεκτή" για όλο το κτήριο. Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι αφενός ο συντελεστής ασφαλείας του χάλυβα θα γίνει γs=1.25 (κακώς κατ' εμέ), και ο συντελεστής ασφαλείας των μόνιμων φορτίων γg=1.50 (πάλι δυσμενές χωρίς λόγο).

Έλα όμως που είναι πιθανόν να υπάρχουν αναμονές στο κτήριο, και μπορώ να δω ότι ο χάλυβας έχει νευρώσεις ή ότι είναι μαλακός π.χ. Με οπτική αναγνώριση, ο Κανονισμός σου δίνει το δικαίωμα να ορίσεις τη στάθμη αξιοπιστίας του χάλυβα ως "ικανοποιητική", συνεπώς νομιμοποιούμαι να θεωρήσω γs=1.15. Για όλες τις διατομές, όχι μόνο για τις κολώνες ή το δοκάρι Δ21. Ακόμα περισσότερο, το γg θα το λάβω ως 1.35, διότι τα γεωμετρικά μου δεδομένα είναι τουλάχιστον "ικανοποιητικά". Με σχετική τεκμηρίωση στην τεχνική έκθεση, είμαι απολύτως κατοχυρωμένος.

Εν κατακλείδι, θα καταφύγω κι εγώ σε επεμβάσεις-αλχημείες στο πρόγραμμα - όχι όμως ανά διατομή όπως προτείνεις, αλλά επεμβαίνοντας σε συντελεστές ασφαλείας όλου του κτιρίου εκ των υστέρων, αφού το λογισμικό δεν το έχει προβλέψει.

Όπως και να έχει σε ευχαριστώ πολύ, είναι χρήσιμο να γίνεται ανταλλαγή απόψεων. Βέβαια, σε γενικές γραμμές μου αρέσει να συζητώ με ανθρώπους που συνειδητοποιούν ότι μπορεί να κάνουν λάθος, γιατί μόνον έτσι γίνεται και διάλογος. Παρ' όλα αυτά, οι παράλληλοι μονόλογοι έχουν και αυτοί την αξία τους.

Φιλικά και με σεβασμό, πάντα.
 

Edited by Toxus1
  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • Απαντήσεις 541
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλησπέρα.

Απόλυτος θεωρώ ότι δεν μπορεί να είναι κανείς γιατί είναι γεγονός ότι και ο κανονισμός δεν είναι απόλυτα σαφής. Το να οριστεί διαφορετική ΣΑΔ για κάθε στοιχείο (όπως κάνει και το ΡΑΦ) νομίζω ότι γενικά δεν είναι λάθος. Μπορεί κάποια στοιχεία στα οποία υπήρχε, για διάφορους λόγους, διαφορετική προσπελασιμότητα  και δυνατότητα εξέτασης γενικά των διαφόρων παραμέτρων (όπλισης ή αντοχών των υλικών) να είναι πιο αξιόπιστο το αποτέλεσμα της διαδικασίας αποτίμησής του σε σχέση με άλλα στοιχεία. Άλλωστε και ο κανονισμός λέει ότι "η ΣΑΔ δεν είναι αναγκαστικώς ενιαία για ολόκληρο το κτήριο", για ολόκληρο το κτήριο εννοεί για όλα τα στοιχεία που συνθέτουν τον φέροντα οργανισμό. Επίσης καλύπτονται περιπτώσεις όπου ο φέροντας οργανισμό δεν κατασκευάστηκε την ίδια χρονική περίοδο ούτε και από τον ίδιο κατασκευαστή.. 

Οι συντελεστές ασφάλειας που αφορούν στις δράσεις μπορούν να προσδιορίζονται από άλλη ΣΑΔ η οποία επηρεάζεται από τα γεωμετρικά δεδομένα (πλην αυτά που αφορούν τις λεπτομέρειες όπλισης οι οποίες επηρεάζουν τις αντιστάσεις και άρα του συντ/τές ασφάλειας των υλικών). Στο ΡΑΦ υπάρχει αυτή η δυνατότητα να οριστούν διαφορετικοί συντ/τές ασφάλειας από ό,τι η ΣΑΔ όπως ορίζεται στον πλαίσιο διαλόγου "Αποτίμηση-Ενισχύσεις", έτσι δεν είναι? (η αλήθεια είναι ότι δεν το έχω επιχειρήσει ποτέ αυτό).  

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
On 2/3/2018 at 4:16 ΜΜ, cvlengnr said:

το αγόρασα πριν κανα 3μηνο με μια πολύ καλη προσφορά που είχε

cvlengr, μετά από σχεδόν 1 χρόνο, ποιά είναι η εικόνα σου για το πρόγραμμα;

On 11/5/2018 at 5:47 ΜΜ, atsalovergas said:

Με ταυτόχρονη αγορά, το ποσοστό έκπτωσης γίνεται 20% για τον κάθε έναν. Αν υπάρχει κάποιος συνάδελφος που ενδιαφέρεται για αγορά ή για προσθήκη κάποιας υπομονάδας, ας μου στείλει πμ.

atsalovergas, ενδιαφέρεσαι ακόμα, ώστε να στείλω PM;

On 21/12/2018 at 9:22 ΜΜ, Toxus1 said:

Είμαι νέος χρήστης του ΡΑΦ, το οποίο απέκτησα κυρίως για την αποτίμηση υφισταμένων κτηρίων, έστω σε α΄ φάση.

Toxus 1, είσαι ικανοποιημένος από το πρόγραμμα; Διότι σκέφτομαι να το πάρω κι εγώ...

Edited by gp1
Link to comment
Share on other sites

gp1, ναι μεν έχω αγοράσει το πρόγραμμα, ωστόσο δεν το έχω χρησιμοποιήσει ως τώρα σε κάποια μελέτη. Το μόνο που έχω καταφέρει είναι να διαβάσω τον Οδηγό Χρήσης που έχουν πειραματιζόμενος παράλληλα με το ΡΑΦ. Σε επόμενο βήμα θα δω και το "Παράδειγμα Εισαγωγής".

Εξακολουθώ να χρησιμοποιώ το προηγούμενο πρόγραμμα - η μετάβαση σε νέο πρόγραμμα με διαφορετική φιλοσοφία μετά από 20-25 χρόνια δεν είναι απλή υπόθεση.

Εν πάσει περιπτώσει, γνώμη μου είναι ότι πρέπει να ασχοληθείς σοβαρά με το DEMO πριν προβείς σε αγορά. Δοκίμασε να δώσεις ολοκληρωμένη μελέτη (μία πολύ απλή περίπτωση, π.χ. ένα διώροφο με 4 κολώνες και μία πλάκα, αλλά από την αρχή μέχρι και την εξαγωγή σχεδίων - τεύχους). Μόνο έτσι μπορείς να καταλάβεις εάν σε βολεύει κάποιο λογισμικό. Κι εγώ ψαχνόμουνα πάνω από χρόνο μέχρι να καταλήξω στο ΡΑΦ, αλλά βέβαια τη συμβουλή που σου δίνω δεν την ακολούθησα και συνεπώς δεν μπορώ να εκφέρω άποψη για να σε βοηθήσω. Το μόνο που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι πως οι άνθρωποι είναι φιλικοί και εξυπηρετικοί, αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί προφανώς.

Εάν θες κάτι άλλο πιο συγκεκριμένο, με π.μ.

Edited by Toxus1
Link to comment
Share on other sites

Σε γενικές γραμμές είμαι ικανοποιημένος.

Τα μειονέκτηματά του μέχρι στιγμής είναι τα σχέδια εξαγωγής των μεταλλικών και ιδιαίτερα οι λεπτομέρειες των συνδέσεων. Επίσης μειονέκτημα η απουσία ικανοτικού στα μεταλλικά. Σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους μου είπαν πως αυτήν την άνοιξη θα κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις-προσθήκες. 

Γενικότερα βελτιώνουν συνεχώς το πρόγραμμα. Θυμάμαι ότι παλαιότερα τους είχα ζητήσει να προσομοιώνονται οι σπαστοί οπλισμοι δοκών και η συνεισφορά τους στην διατμητικη αντοχή κατά την διαδικασία αποτίμησης υφισταμένων κτιρίων, πράγμα που έκαναν. 

Σαν πρόγραμμα έχει πολλά θετικά, που θα τα ανακαλύπτεις σιγά σιγά με την χρήση του. 

 

Edited by atsalovergas
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

6 λεπτά πριν, atsalovergas said:

Σε γενικές γραμμές είμαι ικανοποιημένος.

 Επίσης μειονέκτημα η απουσία ικανοτικού στα μεταλλικά.

 Γιατί πιο πρόγραμμα κάνει ικανοτικό στα μεταλλικά ;

Link to comment
Share on other sites

Ναι καλύπτει και την φέρουσα τοιχοποιία. Βέβαια έχω τις ενστάσεις μου ως προς την μέθοδο προσομοίωσής της. Θα ήθελα επιφανειακά πεπερασμένα. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.