Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ραβδόμορφοι Φορείς - ΡΑΦ του Τεχνικού Οίκου Λογισμικού - ΤΟΛ


Χ Επισκέπτης 1

Recommended Posts

Στην περίπτωση της ξύλινης/μεταλλικής στέγης, αυτό που κάνω καμιά φορά είναι το εξής: τοποθετώ ένα εικονικό (σχετικά στιβαρό) στοιχείο παράλληλο προς την στηρίζουσα δοκό και πολύ κοντά προς αυτό, πάνω στην οποία εδράζεται η ξύλινη μεταλλική στέγη και το οποίο συνδέεται μέσω πλασματικών άκαμπτων μελών με τους κόμβους αρχής και τέλους της κύριας δοκού. Ο σκοπός να μην διαμεριστεί η κύρια δοκός. Θα πει κανείς, ότι έτσι έχουμε δύο οριζ. στοιχεία που συνδέουν τους κόμβους των υποστυλωμάτων που αλοιώνει κάπως το όλο σύστημα, αλλά θα μπορούσε αυτή η διευθέτηση να χρησιμοποιηθεί μόνο και μόνο για τον έλεγχο της κύριας δοκού, ενώ κατά τα άλλα να χρησιμοποιηθεί το προσομοίωμα κανονικά με διαμερισμένη την δοκό.

Πατέντες.. Πρέπει να τους επιμείνουν και άλλοι χρήστες για την αναγκαιότητα να ρυθμιστεί αυτό στο πρόγραμμα.   

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • Απαντήσεις 541
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Γνωρίζει κάποιος συνάδελφος αν το ΡΑΦ δύναται να προβεί σε Δευτεροβάθμιο Προσεισμικό Έλεγχο κτιρίου κατά ΟΑΣΠ;

Link to comment
Share on other sites

Μάλλον όχι, αλλά αφήνω μια μικρή πιθανότητα διότι δεν έχω πλήρη εικόνα της προβλεπόμενης μεθοδολογίας.

Εκ πρώτης όψεως πάντως μπορώ να σου πω ότι οι βαθμονομήσεις που απαιτούνται σίγουρα δεν γίνονται αυτόματα, ίσως όμως να μπορείς με αρκετή δουλειά στο χέρι.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
On 1/9/2021 at 10:24 ΜΜ, NonLinear_Mind said:

Γνωρίζει κάποιος συνάδελφος αν το ΡΑΦ δύναται να προβεί σε Δευτεροβάθμιο Προσεισμικό Έλεγχο κτιρίου κατά ΟΑΣΠ;

Που  ζητείται  αυτός  ο  έλεγχος  συνάδελφε ;;  Πυρόπληκτα ;;. Το  Ραφ  δεν  κάνει  τέτοιον  έλεγχο  μόνο  στοιχεία  μπορείς  να  αντλήσεις  απο  εκει  και  να  κάνεις  τον  έλεγχο  σε  excel  . 

Link to comment
Share on other sites

Πρακτικά αφορά κυρίως δημόσια κτήρια και βρίσκεται σε πολυπλοκότητα ανάμεσα στον Α'βάθμιο και τον Γ'βάθμιο. Εχει βαθμολόγηση με 13 κριτήρια  που ορισμένα απαιτούν υπολογισμό και άλλα απλώς οπτικό έλεγχο.

Στέλνω σχετικό video που παρουσίαση που είχε κάνει πρόσφατα η 3DR. Ολα γίνονται μέσα απο το Strad όπως θα δεις, χωρίς xls και χάσιμο χρόνου.

 

Περι Α'βάθμιου και 'Ββάθμιου προσεισμικού ελέγχου

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...
On 12/25/2014 at 12:04 PM, Caan said:

Εύχομαι να το διορθώσουν σύντομα το θέμα με την μη-ενημέρωση των διαγραμμάτων συμπεριφοράς ανάλογα με τους συντ/στές CF... (με ανησυχεί λίγο ότι κάτι "χάλασε" στη νέα έκδοση, γιατί κατά καιρούς έχω προσέξει το ίδιο πράγμα και σε άλλα θέματα τα οποία τους τα έχω επισημάνει βέβαια και τα διορθώνουν, αλλά το ζητούμενο είναι ότι δεν μπορούμε να ελέγχουμε το τι "χαλάει" σε κάθε νέα έκδοση...). 

Το θέμα που βάζεις σχετικά τις δυσκαμψίες στην ελαστική ανάλυση προκειμένου να διενεργηθεί η ιδιομορφική και στην Σ.Υ.Α είναι ενδιαφέρον και δεν έχω δει και πουθενά να αναφέρεται αυτό το θέμα (όχι στο ΡΑΦ, γενικά εννοώ). Πάντως, η ιδιομορφική χρησιμοποιείται (κατά ΚΑΝ.ΕΠΕ) μόνο για την εύρεση της κατανομής των σεισμικών δυνάμεων (το συνολικό μέγεθος της τέμνουσας βάσης έτσι κι αλλιώς δεν είναι αυτό που ενδιαφέρει πολύ, αφού η ανάλυση προχωράει μέχρι την μετακίνηση-στόχο και δεν σταματάει όταν η τέμνουσα βάσης στην καμπύλη φτάσει αυτήν που υπολογίστηκε από την ιδιομορφική) οπότε από την στιγμή που στο ΡΑΦ έτσι κι αλλιώς δεν χρησιμοποιείται η Adaptive Push Over (που δεν νομίζω να την χρησιμοποιεί και κανένα Ελληνικό πρόγραμμα έτσι κι αλλιώς...) όπου η κατανομή των σεισμικών δυνάμεων ενημερώνεται σε κάθε βήμα της ΣΥΑ ανάλογα με την τρέχουσα δυσκαμψία του συστήματος, δεν θα έχει και ιδιαίτερα μεγάλη επιρροή το έλλειμμα αυτό. Να σημειώσω ότι το ΡΑΦ όταν λέει "ιδιομορφική κατανομή" εννοεί την κατανομή που αντιστοιχεί στην 1η ασύζευκτη μεταφορική ιδιομορφή και όχι αυτήν που προκύπτει από ιδιομορφική επαλληλία...

 

Μα το άλλαξαν τώρα? Αυτό καταρχήν δεν είναι σωστό (οι δυσκαμψίες πρέπει από την αρχή της Σ.Υ.Α να είναι αυτές που προκύπτουν από τις ενεργές δυσκαμψίες των μελών με βάση τις στροφές χορδής κ.τ.λ) αλλά ούτε και είναι αυτό που γράφουν στο εγχειρίδιό τους και ούτε αυτό που μου είχαν πει εμένα όταν τους είχα ρωτήσει στην αρχή που έβγαλαν την Στατική ανελαστική στο πρόγραμμα... Μήπως εννοούσε ότι κατά την ανάλυση με βάση μόνο τα φορτία βαρύτητας και πριν εισαχθούν τα πλευρικά φορτία, ότι τότε χρησιμοποιούνται οι ισοδύναμες δυσκαμψίες με τον συντ/στή απομείωσης 0,5 κ.τ.λ ενώ μετά που εισάγονται τα πλευρικά φορτία τότε οι δυσκαμψίες αντικαθίστανται με τις ενεργές? Αυτό ακούγεται πιο νορμάλ... Επίσης, είχαν πει κάποια στιγμή ότι τα διαγράμματα συμπεριφοράς των μελών και η πλαστικοποίησή τους θα ενημερώνονται ακόμα και από την (αρχική) φόρτιση λόγω των φορτίων βαρύτητας (δεν το έχουν ενσωματώσει στο πρόγραμμα ακόμα αυτό), οπότε πως θα γίνεται αυτό που είπαν?

 

Και για να μην ξεχνιόμαστε:

Καλά Χριστούγεννα...    

Καλησπέρα. Έτυχε να πέσω πάνω στο θέμα. Από όσα ξέρω πρίν ξεκινήσει η pushover πρέπει να γίνει μια απλή γραμμική ανάλυση για να υπολογιστούν τα κατακόρυφα φορτία των υποστυλωμάτων στον συνδυασμό 1.00G+0.30Q αν έχεις υψηλή ΣΑΔ, 1.10G+0.30Q για ικανοποιητική και 1.20G+0.30Q  για τις ερήμην τιμές. Εκεί πας με τις δυσκαμψίες του Πίνακα Σ4. 0.60 εξωτερικό 0.80 εσωτερικό και 0.40 για δοκούς. Αφού έχεις τις δυνάμεις υπολογίζεις τις ενεργές δυσκαμψίες με τις εξισώσεις του ΚΑΝΕΠΕ. Αυτές εφαρμόζεις μετά στην pushover. Αν πάς με τις αρχικές δεν πρόκειται να πάρεις σωστή καμπύλη σε καμία ανάλυση. Το ίδιο ισχύει και στις ελαστικές αναλύσεις. Διορθώστε με αν κάνω λάθος.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Γεια σας και ευχαριστώ εκ τον προτέρων. όσον αφορά την υπομοναδα του ραφ οπλισμένο σκυρόδεμα. έχω ένα ΝΕΟ διώροφο κτήριο πέτρινο. εφόσον θέλω να χρησιμοποιήσω το οπλ.σκυροδεμα ως φέρον οργανισμό, για να αποφύγω την υπερδιαστασιολογηση των στοιχείων, μπορώ να θέσω τη λιθοδομή να συμμετέχει στο προσομοιωμα μου ? Σύμφωνα με τον κανονισμό (EC-ΚΑΝΕΠΕ)για αποτίμηση μπορώ. πως όμως μπορώ να αποφύγω την λιθοδομή ¨πλήρωσης¨(φορτία 25ΚΝ, κλπ),χωρίς να αλλάξω το είδος τοιχοποιίας? Ξέρω ότι υπάρχει και η υπομοναδα φέρον διαζοματικη τοιχοποιία η οποία προσεγγίζει ορθότερα το κτήριο.

Link to comment
Share on other sites

Πέτρινο ή "Πέτρινο" ?

Στην πρώτη περίπτωση έχεις φέροντα οργανισμό λιθοδομής και ΕΚ6 ενώ στη δευτερη έχεις συμβατική κατασκευή με σκελετό σκυροδέματος και απλα επένδυση πέτρας ΕΚ2.

Πως είσαι σίγουρος ότι εαν δεν λάβεις υποψη τοιχοπλήρωση θα υπερδιαστασιολογήσεις ? Δεν είνα καθόλου βεβαιο και εξαρτάται απο πολλες παραμέτρους.  Πόση οικονομία αλήθεια πιστέυεις οτι θα κάνεις σε ενα διώροφο απο αυτό ? 

Το πρόβλημα δεν ειναι κανονιστικο και λογιστικό αλλά ουσιαστικό. Για να λάβεις υπόψη την τοιχοπλήρωση στο προσομοιωμα πρέπει και στην πράξη αυτό να συμβαινει. Δηλαδή να είναι κατασκευασμένος ο τοιχος με τετοιο τρόπο και αρκετά έντεχνα ώστε πράγματι να δίνει μια έξτρα ακαμψία στον πλαισιακό φορέα που φαντάζομαι ότι θα έχεις....Σε πολλές μελέτες που έχω κάνει για κυκλάδες, ο τρόπος δόμησης της τοιχοποιίας συνήθως δεν εξασφαλίζει ότι αυτό θα συμβεί.

Κλείνοντας θα ξαναπώ για άλλη μια φορά (με κίνδυνο να σε αδικήσω) ότι στατική μελέτη ΔΕΝ είναι το να δουλεύεις καλα ένα πρόγραμμα. Εαν δεν έχεις αποφασίσει τι φορέα έχεις τι συζητάμε ??? Έσυ αποφασίζεις τον φέροντα οργανισμό, όχι η υπομονάδα του προγράμματος....

Χρειάζεται μεταξύ άλλων, πολύ καλή γνώση της θεωρίας (εξου και διαφωνώ με το "θα υπερδιαστασιολογήσω εαν δε λάβω τοιχοπλήρωση") και της σύνδεσης της πραγματικής κατασκευής με το υπολογιστικό μοντέλο.

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.