Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ραβδόμορφοι Φορείς - ΡΑΦ του Τεχνικού Οίκου Λογισμικού - ΤΟΛ


Χ Επισκέπτης 1

Recommended Posts

Την τελευταία περίοδο δοκίμασα το ΡΑΦ.

 

Η ως τώρα αξιολόγηση -με δεδομένο ότι από τη δεκαετία του 90 έχω εργαστεί με αρκετά προγράμματα-  είναι πολύ θετική για το πρόγραμμα.  

 

Σύγχρονη λογική που κάνει τη μοντελοποίηση εύκολη.

 

Καλή παρουσίαση των αποτελεσμάτων και με πληθώρα γραφημάτων.

 

Εξαιρετική υποστήριξη από την ομάδα του ΡΑΦ.  

 

Σαφές πλάνο για την επέκταση των δυνατοτήτων του προγράμματος (πεπερασμένα, τοιχοποιίες, τεύχος σε άλλες γλώσσες κλπ.) 

 

Εχει γίνει της μόδας η γκρίνια για τα πάντα,  αλλά ...το καλό να λέγεται!  :smile:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • Απαντήσεις 543
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Το "ζαχαρώνω" από τότε που κυκλοφόρησε,αλλά δεν το έχω πάρει. Φαίνεται αξιόλογο πάντως. Θα ήταν χρήσιμο να μας πει κάποιος που το έχει δουλέψει,την γνώμη του.

 

Παρεπιπτόντως υπάρχει ένα βίντεο εφαρμογής από την εταιρία,αλλά αφορά κυρίως τον χειρισμό (-εισαγωγή του φορέα) της νέας υπομονάδας και λιγότερο τα αποτελέσματα.

 

Edited by atsalovergas
Link to comment
Share on other sites

Σύγχρονη λογική που κάνει τη μοντελοποίηση εύκολη.

Ουδέν σχόλιο , μήπως είσαι ο Μορφίδης ή o Aβραμίδης ; !!!!!!!!!!!!!!   ;)

 

Εξαιρετική υποστήριξη από την ομάδα του ΡΑΦ. 

 

  Ναι έχουν και στο site φόρμα για ερωτήματα...2-3 χρόνια περιμένω απάντηση.

Και σε μία άλλη ερώτηση τηλεφωνική η απάντηση ήταν δεν ξέρουμε ψάξτο μόνος σου.

 

Σαφές πλάνο για την επέκταση των δυνατοτήτων του προγράμματος (πεπερασμένα, τοιχοποιίες, τεύχος σε άλλες γλώσσες κλπ.) 

 

 Πεπερασμένα , μεταλλικά ;

 

Tελευταία όντως βγάλανε 2-3 καλές προσθήκες.

Στην αρχή όμως είχανε θέμα.....

Από την άλλη υπάρχουνε πολύ παλιότερες εταιρείες στο χώρο που δεν έχουν δείξει καμία βελτίωση.

 

Γενικά πάντως είναι τίμια η τιμολόγηση του.

Edited by spy1551
  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

 Το ότι το πρόγραμμα έχει γενικά σύγχρονη λογική είναι αλήθεια, δεν χωράει αμφιβολία, για όποιον το έχει ψάξει. Το ότι αυτό συνδέεται απόλυτα και με την εύκολη μοντελοποίηση (ή διαχείριση του φορέα γενικότερα), δεν θα το έλεγα ακριβώς με την ίδια σιγουριά.   

 Η φόρμα που έχουν στο site για ερωτήματα, όντως δεν είναι αυτό που θα περίμενε κανείς. Γενικά, έχουν θέμα στο να απαντούν γραπτά (με μέιλ), που πολλές φορές είναι προτιμότερος τρόπος επικοινωνίας σε τεχνικά θέματα, προτιμούν το τηλέφωνο. Μπορεί λόγω συνθηκών να μην είναι σε θέση να αφιερώνουν τόσο χρόνο για να απαντούν γραπτά, όσο ίσως είχαν σκεφτεί αρχικά όταν έστησαν το πρόγραμμα...  Αν οι ερωτήσεις αφορούν σε επιστημονικά θέματα που δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν πλήρως από ένα πρόγραμμα (ειδικά όταν είναι νέο οπότε αντικειμενικά έχει "περιθώριο" να εμπλουτιστεί με διάφορα πράγματα ακόμα..), είναι αναμενόμενο να πουν και κανένα: "δεν ξέρω, τι να σου πω"... :smile:  :sad: 

 Δεν πρέπει να τα περιμένουμε όλα από ένα πρόγραμμα νέο, αλλά να βλέπουμε την διάθεση που υπάρχει για ανάπτυξη/βελτίωση και αυτή υπάρχει στο ΡΑΦ. "Το παλεύουν" γενικώς...

 

 Η τιμολόγηση πάντως θεωρώ ότι είναι κάτι παραπάνω από τίμια, αν συγκρίνει κανείς με άλλες "μάρκες"...  

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Παίδες, η ζωή θα δείξει. Εγραψα τη γνώμη μου για κάτι που χρησιμοποίησα.   8-)

 

spy, δεν έχω κάποιο ...συμφέρον ώστε να μπω σε ...αντιδικίες καλοκαιριάτικα.  Ετσι, εκλαμβάνω κάποιες ...υπερβολές στο σχόλιό σου ως χιουμοριστική προσπάθεια.  :smile:

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

  Πλάκα έκανα γιατί είσαι από Θεσσαλονίκη.

 

Δεν είναι κακό πρόγραμμα αλλά εξαρτάται με τι το συγκρίνεις ή τι απαιτήσεις έχεις.

Έχετε και το Statik απ΄ότι βλέπω.

 

Προσωπικά μου έχει σπάσει τα νεύρα πολλές φορές στον ορισμό πλακών.....

Edited by spy1551
Link to comment
Share on other sites

Την τελευταία εβδομάδα δοκίμασα για πρώτη φορά το περιβόητο ΡΑΦ μιας και έχω ακούσει καλά λόγια. Τόσα χρόνια χρησιμοποιώ για διαστασιολόγηση Ο/Σ το FESPA. Θα σας πω και εγώ την προσωπική μου άποψη:

 

Στα θετικά: Εύκολη εισαγωγή σχεδίων dwg και dxf, γρήγορη και εύκολη εισαγωγή δομικών στοιχείων, εμφανής τρόπος μοντελοποίησης των τοιχωμάτων του υπογείου αλλά και της θεμελίωσης, εύκολη εισαγωγή κλιμάκων, πολύ ωραία σχέδια, έλεγχος επάρκειας διατομών με σαφήνεια (χρώματα), ωραία γραφικά στο 3d model, ωραία παρουσίαση σε 3d των οπλισμών της κατασκευής, ωραία παρουσίαση της διαφραγματικής λειτουργίας και της μεταφοράς φορτίων πλακών σε δοκούς. Ωραίος πίνακας κοπής των οπλισμών, και επιμετρήσεων ποσοτήτων, και κοστολόγησης κατασκευής.

 

Στα αρνητικά: Εισαγωγή οπλισμών σε διατομές που δεν υπάρχουν στη βιβλιοθήκη "με το χέρι" και γενικότερα εισαγωγή οπλισμών χειροκίνητα σε στοιχεία που αστοχούν. Στην πράξη το πρόγραμμα νομίζω ότι δεν διαστασιολογεί, αλλά ελέγχει τους οπλισμούς και τις διατομές που δόθηκαν στα δομικά στοιχεία.. Είναι μία φιλοσοφία όχι απαραίτητα κακή, όπως και... καλή... 

 

Πολύ χρονοβόρα όπλιση των τοιχωμάτων, εισαγωγή μήκους αγκύρωσης των κυρίων οπλισμών των δοκών χειροκίνητα, απουσία βοήθειας σε σφάλματα με προτροπή σε συγκεκριμένες διατάξεις του EN και τρόπο αντιμετώπισης, στα κατασκευαστικά σχέδια δεν μου άρεσε ο τρόπος παρουσίασης του σιδηρού οπλισμού των πλακών (εμφανίζονται ίσια σίδερα άνω και κάτω και όχι σπαστά. Παρ' όλα αυτά, τα σχέδια "φυσάνε").

 

Δεν μου άρεσε ο τρόπος εισαγωγής των πλακών και προβόλων (καθόλου όμως μιας και δεν κατάφερα να σχεδιάσω πολυγωνική πλάκα!), δεν υπάρχει πρόσβαση σε πολλές παραμέτρους για τη διαστασιολόγηση όπως σε άλλα προγράμματα (λχ, ποσοστό ανακατανομής ροπών, τύπος στατικού συστήματος, πρόβλεψη μελλοντικών προσθηκών, κλπ), εισαγωγή τοιχοποιιών σε δοκούς με το χέρι (γιατί;; ας θεωρούσαν ότι κάθε δοκός παραλαμβάνει και φορτίο τοιχοποιίας!!). Ακόμα δεν βρήκα τους συνδυασμούς των φορτίσεων.. :shock:   

 

Κλείνοντας: Σίγουρα θα μου ξέφυγαν και κάποια ακόμα. Τα θετικά και αρνητικά είναι προσωπική μου άποψη (το ξαναγράφω). Πιθανώς για κάποια από τα παραπάνω αρνητικά να υπάρχει λύση που να μην την έχω βρει ακόμα. Η μοντελοποίηση στο ΡΑΦ μου φάνηκε πολύ περισσότερο χρονοβόρα από ότι στο FESPA, αλλά, εάν άλλαζαν 2-3 πράγματα τότε θα ήμουν αρκετά ικανοποιημένος με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δουλειά μου και για την T.O.Λ...  ;)

Link to comment
Share on other sites

Εarl,ως χρήστης του ΡΑΦ,πολλά από αυτά που αναφέρεις ως αρνητικά,είτε προϋπήρχαν,είτε έχουν επιλυθεί. Η αλήθεια είναι οτι το πρόγραμμα θέλει τον χρόνο του για να μάθεις τα κόλπα του.

 

α) Για την εισαγωγή τοιχοποπληρώσεων στις δοκούς,μπορείς να επιλέξεις όλες τις δοκούς από τις καρτέλες ομάδων των δομικών μελών (πχ. α) όλα τα κατακόρυφα στοιχεία,β) όλα τα στοιχεία με την ίδια διατομή,γ) όλα τα στοιχεία με την ίδια διατομή και την ίδια όπλιση,κ.ο.κ) και να προσθέσεις σε όλες τοιχοποιϊα (3 κλικ),είτε για την στάθμη που βρίσκεσαι,είτε για όλο το κτίριο. Επιπλέον μπορείς να αλλάξεις το μήκος τοιχοπλήρωσης σε κάθε δοκό από τα άκρα των υποστυλωμάτων,προσομειώνοντας ακόμα και τις θύρες,ανοίγματα ή και τα παράθυρα. Τέλος μπορείς να βάλεις σε κάθε δοκό ξεχωριστά επιπλέον φορτίο (τριγωνικό,ορθογωνικό,σημειακό).

 

β) Ο οπλισμός των πλακών,βγαίνει και με σπαστά σίδερα,αρκεί να επιλέξεις την αντίστοιχη επιλογή στην καρτέλα.

 

γ) Για πολυγωνική πλάκα συνδέεις τους 4 ακραίους κόμβους. (για να σε προλάβω,τριγωνικες και κυκλικές απουσιάζουν από το πρόγραμμα)

 

δ) Για τους συνδιασμούς φορτίσεων,κοίτα στην βιβλιοθήκη ή στο τεύχος των αποτελεσμάτων της μελέτης.

 

ε) Για μελλοντικές προσθήκες,λύσε για τις αντίστοιχες στάθμες παραπάνω. Αν και νομίζω οτι υπάρχει επιλογή στην καρτέλα του κτιρίου.

 

Εισαγωγή οπλισμών σε διατομές που δεν υπάρχουν στη βιβλιοθήκη "με το χέρι" και γενικότερα εισαγωγή οπλισμών χειροκίνητα σε στοιχεία που αστοχούν. Στην πράξη το πρόγραμμα νομίζω ότι δεν διαστασιολογεί, αλλά ελέγχει τους οπλισμούς και τις διατομές που δόθηκαν στα δομικά στοιχεία..

 

 

Αυτό είναι η χαρά μου! Ξεκινώ την κάθε μελέτη ως σιδεράς. Ελέγχω έτσι την κατασκευασιμότητα για κάθε δομικό μέλος ξεχωριστά. Ναι δεν διαστασιολογεί. Εσύ του δίνεις το Rd επιλέγοντας τους οπλισμούς και τις διατομές του φορέα και με την επίλυση δημιουργείς το Sd. Στην συνέχεια γίνεται η σύγκριση,με την μορφή του λόγου CR=Sd/Rd για κάθε δομικό στοιχείο ξεχωριστά. Για να γλυτώνεις χρόνο,καλό είναι να προσπαθείς να έχεις όσο το δυνατόν πιο ομαδοποιημένες διατομές (αυτό είναι + και στην κατασκευή).

 

Ναι το πρόγραμμα είναι πιο χρονοβόρο σε σχέση με τα υπόλοιπα,αλλά αυτό προσωπικά μου αρέσει. Μου δίνει την δυνατότητα να "σκαλίζω" το κάθε δομικό μέλος και κατ'έπέκταση την κάθε μελέτη. Αν ο χρόνος είναι το ζητούμενο τότε κάποιο άλλο πρόγραμμα ίσως να είναι πιο κατάλληλο.

Edited by atsalovergas
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια!! Θα κοιτάξω αυτά που γράφεις να τα εφαρμόσω την επόμενη φορά που θα το τρέξω. Να μαζευτούν μερικά + ακόμα..  Αυτό με τη μελέτη που θα πρέπει να ξεκινήσεις ως "σιδεράς" (πολύ σωστά το έθεσες και εγώ αυτό σκέφτηκα στην αρχή), νομίζω ότι αν μάθαινα το πρόγραμμα λίγο καλύτερα ίσως και να μου άρεσε (δεν είμαι όμως πολύ σίγουρος ακόμα...).

 

Αναφορικά με τις πλάκες δεν εννοώ τριγωνικές (έχω κάνει κατά λάθος!!) ούτε και κυκλικές. Θα σου στείλω σε κάποια φάση εικόνα σε μήνυμα αν δεν το καταφέρω. Όπως και να έχει, το τελευταίο με δυσκόλεψε πολύ! 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.