Jump to content
  • Revit - Μαθήματα BIM
Sign in to follow this  
KF

Καταδίκες για τον σεισμό στο Αίγιο

Recommended Posts

20 χρόνια μετά από το τραγικό συμβάν και με βάση ένα δικαστικό αγώνα που ξεκίνησε προ 15ετίας, οι ένοικοι της πολυκατοικίας επί της οδού Δεσποτοπούλου που κατέρρευσε τα ξημερώματα της 15ης Ιουνίου του 1995 μετά το φονικό σεισμό των 6,1 R, δικαιώνονται και πλέον η Πολιτεία και οι μηχανικοί της τότε νομαρχίας είναι υπόλογοι για παρατυπίες και παραλείψεις που κόστισαν τη ζωή σε αρκετούς συμπολίτες.

 

Σε αυτή την πολυκατοικία είχαν χάσει τη ζωή τους 16 άτομα. Όταν ασκήθηκε αρχικά η αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη για παραλήψεις, στην κατασκευή της πολυκατοικίας που οδήγησαν στην πτώση της, τόσο σε εργολάβο όσο και σε μηχανικό, δεν είχε βρει κάποιο αποτέλεσμα.

 

Οι συγγενείς 13 θυμάτων προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη το 2000 και μετά από μια σειρά αναβολές και ακυρώσεις, το Συμβούλιο της Επικρατείας έστειλε την υπόθεση να ξαναδικαστεί με νέα σύνθεση στο Διοικητικό Εφετείο Πατρών. Την περασμένη εβδομάδα εκδόθηκαν τέσσερις αποφάσεις, με τις οποίες το Διοικητικό Εφετείο, δικαιώνει τους συγγενείς των θυμάτων, διατάζοντας το ελληνικό δημόσιο να καταβάλλει αποζημιώσεις μεγάλου χρηματικού ύψους.

 

Οι δύο αποφάσεις, αφορούν υλικές ζημιές, ενώ άλλες δύο ψυχική οδύνη και ηθική βλάβη. Οι αποφάσεις, αναμένεται να κοινοποιηθούν στις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας από τους δικηγόρους των εναγόντων αυτή την εβδομάδα και τώρα μένει να δούμε ποιες θα είναι οι αντιδράσεις, αφού το ποσό που καλείται να πληρώσει εκ μέρους της τότε Νομαρχίας Αχαϊας είναι διόλου ευκαταφρόνητο και αποτελεί βέβαια τη δικαιοσύνη για τους ανθρώπους που χάθηκαν ή ξεσπιτώθηκαν τον Ιούνιο του 1995

 

Πηγή: http://dete.gr/?p=93304

 

Ξέρει κανείς λεπτομέρειες;;

 

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την πλήρη παρουσίαση

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ένα κράτος μ****λο είκοσι χρόνια για τα αυτονόητα...    

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Γιαυτο ρωτω για λεπτομερειες.

Π.Χ Γιατι οι μηχανικοι της Πολεοδομιας ευθυνονται;

Κοιταξτε και αυτο.

http://news247.gr/eidiseis/koinonia/eikosi-xronia-meta-ton-seismo-sto-aigio-kai-akoma-psaxnoyn-toys-enoxoys-gia-to-thanato-16-atomwn.3357765.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

γιατι μόνο από το δημόσιο μπορεί να διεκδικίσουν κάποια χρήματα. Οι εργολάβοι και μηχανικοί θα έχουν δηλώσει χρεοκοπία ή θα έχουν ξεφορτοθεί περουσιακά στοιχεία.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καταρχήν ως χώρα πρέπει να αποτελούμε παγκόσμια πρωτοτυπία διότι δεν είναι υποχρεωτική η επαγγελματική ασφάλιση του μηχανικού!

 

Από την άλλη, αν θυμάμαι καλά, κατά τον σεισμό εκείνο είχε παρατηρηθεί ρευστοποίηση του εδάφους.

Άρα η έλλειψη συνδετηρίων δοκών ίσως να ήταν καθοριστική. Βέβαια δεν γνωρίζω την στάθμη θεμελίωσης, τυχών διαμόρφωση υπογείου με περιμετρικά τοιχεία και λοιπά αλλά στοιχεία που θα τέθηκαν σε γνώση του δικαστηρίου.

Η πικρή αλήθεια είναι πως μέχρι και το '85 δεν ήταν διαδεδομένη η κατασκευή των συνδετηρίων δοκών καθώς και ότι ο οπλισμός που συναντώ σε τοιχεία υπογείων εκείνης της περιόδου είναι μονή εσχάρα Φ8/20, ίσως ακόμα και πλέγμα.

 

Υπήρχε σχετική καταγγελία ακόμη και από τον ίδιο τον οικοπεδούχο το 1981 ότι δεν κατασκευάζονται συνδετήριοι δοκοί κι όμως η Πολεοδομία δεν ήλθε να ελέγξει ποτέ. 

 

Αν την είχε πρωτοκολλήσει την καταγγελία τότε υπάρχει πρόβλημα για την υπηρεσία.

Από την άλλη γιατί ο οικοπεδούχος έμεινε μόνο στην καταγγελία ενοποιών της πολεοδομίας

και γιατί παρέλαβε τις κατοικίες του??

Μήπως πούλησε και κάποιες παρόλο που γνώριζε το πραγματικό ελάττωμα?...

Share this post


Link to post
Share on other sites

γιατι μόνο από το δημόσιο μπορεί να διεκδικίσουν κάποια χρήματα. Οι εργολάβοι και μηχανικοί θα έχουν δηλώσει χρεοκοπία ή θα έχουν ξεφορτοθεί περουσιακά στοιχεία.

Από το δημόσιο ας διεκδικήσουν χρήματα.

Από συγκεκριμένα πρόσωπα (υπαλλήλους της πολεοδομίας και εργολάβους-μηχανικούς) αν δεν μπορούν να διεκδικήσουν χρήματα ας πάνε φυλακή για ανρθωποκτονία.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.