Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Μάχη στην ετήσια δημοπρασία της ΔΕΠΑ – Για πρώτη φορά δεν ικανοποιήθηκε όλη η ζήτηση


Engineer

Recommended Posts

Εκπλήξεις και απρόοπτα έκρυβε η δημοπρασία που διενεργήθηκε την Παρασκευή από τη ΔΕΠΑ για τη διάθεση συνολικής ποσότητας 1.980.000,032 Μεγαβατωρών (MWh). Η ΔΕΠΑ διέθεσε τη συνολική ποσότητα σε πενήντα χιλιάδες τμήματα των 39,600 Μεγαβατωρών (ΜWh) το καθένα, ενώ στη δημοπρασία δικαίωμα συμμετοχής είχαν τόσο οι κάτοχοι άδειας προμήθειας αερίου όσο και οι επιλέγοντες πελάτες.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Energypress, από το πρώτο λεπτό της δημοπρασίας που ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε στις 12,30 υπήρξε υπερκάλυψη της ποσότητας, με αποτέλεσμα να υπάρξουν και νέες προσφορές σε μεγαλύτερες τιμές από ενδιαφερόμενους να αγοράσουν αέριο.

 

Συγκεκριμένα στη διαδικασία της Παρασκευής, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τιμές ανέβηκαν κατά 0,2 – 0,3 δολάρια η μεγαβατώρα, ανάλογα βεβαίως με τον παίκτη που έκανε την προσφορά.

 

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι προς διάθεση ποσότητες δεν ήταν επαρκείς για να καλύψουν τη ζήτηση που εκδηλώθηκε. Θυμίζουμε ότι πέρυσι η ΔΕΠΑ είχε διαθέσει μέσω των δημοπρασιών το 50% των ποσοτήτων που διαθέτει, ενώ φέτος μετά από την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού διατέθηκε το 60%, ενώ το ανώτατο όριο της ποσότητας που μπορεί να διεκδικήσει μεμονωμένοςσυμμετέχων μειώθηκε από το 25% στο 15%.

 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς από την πλευρά των ΕΠΑ έγιναν προσφορές για την απόκτηση του 30% των ποσοτήτων της δημοπρασίας. Από τη βιομηχανία στη δημοπρασία συμμετείχαν τόσο το Αλουμίνιον, όσο και η ΕΛΒΑΛ αλλά και η υαλουργία Γιούλα, που κατά τις πληροφορίες αγόρασαν μερίδια. Αντίθετα στη δημοπρασία της Παρασκευής, που αφορούσε στις ετήσιες ποσότητες , όπως είχε συμβεί και πέρυσι δε συμμετείχε η ELFE (λιπάσματα).

 

Ερωτηματικό πάντως παραμένει, το από πού προέρχονταν οι προσφορές που τελικά δεν ικανοποιήθηκαν και έμειναν εκτός διαδικασίας. Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού που καθόρισε ότι οι προς διάθεση μέσω δημοπρασιών ποσότητες θα είναι το 60%, ανέφερε ότι θα μελετηθούν εκ νέου τα αποτελέσματα των δημοπρασιών, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις. Εάν εν τέλει έμειναν εκτός δημοπρασιών πιθανοί νέοι προμηθευτές, τότε είναι σαφές ότι οι διορθωτικές αυτές κινήσεις θα να εξεταστούν σύντομα.

 

Πηγή: http://energypress.g...ke-oli-i-zitisi

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.