Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Οικοδομική Άδεια (εκτός σχεδίου) σε μικρότερο οικόπεδο (Ε<4στρ.)


VITO_COR

Recommended Posts

....

Πρόκειται για εξ' ολοκλήρου αυθαίρετο ... ?

 

Αν ναι , ποια είναι η γνώμη σας για τον τρόπο υπολογισμού του προστίμου?

 

Η οικοδομική άδεια έχει καποιά ισχύ? Διατρέχει σήμερα κίνδυνο ακύρωσης ? 

 

Για την αγοραπωλησία πρέπει να συνταχθεί νέο τοπογραφικό στο οποίο θα αναφέρεται το σημερινό εμβαδό , 3,20στρ., και ότι είναι μη άρτιο και οικοδομήσιμο ? 

........

 

Αφού το γήπεδο είναι 800τμ λιγότερο από όσο δείχνει η οικοδομική του άδεια

Αφού (αν) με βάση αυτό χάνει την αρτιότητα και οικοδημησιμότητα του και όχι απλά αλλάζουν τα πολεοδομικά μεγέθη που είχε δικαίωμα να έχει

Τότε το θεωρείς εξ ολοκλήρου ως αυθαίρετο. Διότι είναι αυθαίρετο όλο (και 99% το γνώριζε ο ιδιοκτήτης για το σιδέρωμα που θα ζήτησε από τον μηχανικό του τότε)

 

Στην ατυχία του όμως που τον πιασαν είναι τυχερός που ούτε πρόστιμο ανέγερσης θα πληρώσει ούτε διατήρησης κλπ κλπ..

Το υπαγάγει όλο στον 4178/13 με επιλογή άνευ οικοδομικής άδειας.

 

Φυσικά βεβαίωση μεταβιβάσεις δεν μπορεί να έχει μέχρι να ταχτοποιηθεί.

 

Για αγοραπωλησία και τοπογραφικό δεν θα αποφασίσεις εσύ αν θα απαιτηθεί νέο, αλλα ο συμβολαιογράφος.

 

Φυσικά αν απαιτηθεί το νέο τοπογραφικό θα δείχνει την πραγματικότητα και τίποτα άλλο.

Φυσικά δεν δίνεις καμία ξεχωριστή βεβαίωση αν ζητηθεί από συμβολαιογράφο για γραπτή αποδοχή ως έγκυρου του προϋφιστάμενου τοπογραφικού άνευ νέου τοπογραφικού. (κάτι έχω πάρει το αυτί μου ότι ζητούν κάτι περίεργες βεβαιώσεις ή «τεχνικές εκθέσεις» μηχανικών.

 

Αυτά, και 99% δεν θα πέσει από τα σύννεφα… σπάνια (δεν ξέρω κανέναν δηλαδή) οι μηχανικοί θα σιδέρωναν από μόνοι τους γήπεδο τόσο πολύ για να έχει αρτιότητα. 99.9% των περιπτώσεων ήταν παρότρυνση απαίτηση των πελατών…. Με από κοινού μετά συνενοχή (σ αυτό ξέρω πολλούς).

Δηλαδή ο ιδιοκτήτης υπέδειξε τα όρια και ο μηχανικώς ορθά τα αποτύπωσε….. κλπ κλπ.

 

Υπενθύμισε του πόσο τυχερός είναι και πόσα λεφτά θα γλυτώσει με τα πραγματικά πρόστιμα που θα του αναλογούσαν άνευ 4178 ή όσο είναι σε ισχύ ακόμα για να μη κάνει τσιγκουνιές πάλι. Ώστε να πληρωθείς κι εσύ σωστά αφού θα του κάνεις τελική και νόμιμη τακτοποίηση και όχι μεσοβέζικες πατέντες που θα του στοιχίσουν ακόμα πιο πολλά μετά… (πχ ακύρωση μεταβίβασης με βάση μια «πατέντα» μαμούδια που διάβασα)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 23
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αγαπητέ e-e-k η τοποθέτηση που κάνεις εδώ θεωρώ ότι είναι πολύ επικίνδυνη και καλό θα ήταν να γνωρίζεις ότι η προσκόμιση πλαστών ή αναληθών στοιχείων κατά την διαδικασία έκδοσης μιας οικοδομικής άδειας προ του 2011 είναι βασικό στοιχείο που ο Ν.4178 το αναφέρει και το ξεκαθαρίζει. Το τι λένε οι συμβολαιογράφοι και κάποιοι συνάδελφοι κατισχύει του νόμου αλλά και της ευθύνης του μηχανικού να μην ξεντώνει οικόπεδα για να τα οικοδομήσει εις γνώσει και των ιδιοκτητών. Άραγε ποιά η αξιοκρατία στο διπλανό συμπολίτη μας που έχει ένα αγροτεμάχιο 3.950τ.μ. και δεν ήθελε να παρανομήσει και δεν εκδίδει άδεια; Γι' αυτό και ο Ν.4178 αναφέρει ότι και Ο.Α. να είχε εκδοθεί με στοιχεία αναληθή ο ιδιοκτήτης θα ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΔΙΠΛΑ.....και καλά θα κάνει να πληρώσει και μάλιστα αδρά στο κράτος το οποίο σε προγενέστερο ανύποπτο χρόνο το κορόιδεψε καταστρατηγώντας νόμους και λειτουργώντας εις βάρος των υπολοίπων πολιτών.

 

Επιπλέον σκέψου λίγο και συζήτησε το και με συναδέλφους τι θα συμβεί εάν γίνει καταγγελία και σκάσει για αυτοψία η Πολεοδομία το ύψος των προστίμων που θα καταλογίσει.

 

Καταρχήν δεν αναφέρομαι σε καμια περιπτωση σε προσκόμιση πλαστων στοιχείων - αλλα ούτε και σε αποκρυψη υπάρχουσας οικοδ. αδειας - που εως σημερα δεν εχει ανακληθεί απο την Πολεοδ. Υπηρεσία!!!!!!!!!!

 

Αναφέρομαι αποκλειστικά στο τρόπο υπολογισμού του ειδικού προστίμου τέτοιων περιπτώσεων και οχι στις προβλεπόμενες από τον νόμο κυρώσεις που μάλιστα είναι συνευθύνη μηχανικου και ιδιοκτήτη!!!!!!!!

 

Επίσης για να καταλήξω σε αυτό το προσωπικό μου συμπέρασμα ασχολήθηκα αρκετά με το θέμα - αλλά δεν ειπα ουτε θεωρώ οτι ειναι η απόλυτη λύση - απλα εβαλα στο τραπέζι αλλη μια αιτιολογημενη άποψη - που παντως δεν ειναι επικύνδυνη οπως με κατηγορησες!!!!!!!

 

Τέλος σε ενημερώνω οτι η λέξη ΚΑΤΙΣΧΥΩ που χρησιμοποιησες σημαινει κερδιζω-υπερνικώ και οχι αυτο που νομίζεις !!!!!!!!!!!

 

Ευχαριστώ, καλημερα.............

Link to comment
Share on other sites

Φίλε e-e-k, ξέχασα να βάλω το "δεν" μπροστά απο το "κατισχύουν". Ευχαριστώ για την παρατήρηση.

 

Didonis συμφωνώ με την τοποθέτησή σου.

 

Ελπίζω να βοηθήσαμε τον συνάδελφο που άνοιξε την συζήτηση.

Link to comment
Share on other sites

Παρακαλώ την προσοχή σας στην παρακάτω γνώμη - άποψη ενός ..."αφελούς" φίλου και συναδέλφου σας:

 

Αναφέρει το τροποποιημένο παράρτημα: "......γ) Όταν υπάρχει οικοδομική άδεια στο γήπεδο/οικόπεδο το οποίο από την αιτιολόγηση της τεχνικής έκθεσης του μηχανικού προκύπτει ότι, δεν είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, παρά τα αντιθέτως αναφερόμενα στη σχετική οικοδομική άδεια ....μπλα, μπλα, μπλα, ....... Θεωρείται ότι, δεν υπάρχει οικοδομική άδεια αποκλειστικά για τις αυθαίρετες κατασκευές που εκτελέστηκαν καθ' υπέρβαση της δόμησης, της κάλυψης, του ύψους και της θέσης των προβλεπόμενων να κατασκευαστούν στην οικοδομική άδεια".

 

Δηλαδή, είναι σαν να λέει: Μην ασχολείσαι με το "νόμιμο" κτίριο (έχει ΟΑ), μην ασχολείσαι με τη μη ανακληθείσα οικοδομική άδεια (δεν είναι δουλειά σου αυτό και δεν μπορείς εσύ μηχανικέ να επιβάλεις "ποινές"), μην ασχολείσαι με το "μικρότερο οικόπεδο" (μαγκιά του ιδιοκτήτη), αλλά για να σε τιμωρήσουμε (φίλε ιδιοκτήτη για το μπαλαμούτι που έκανες), βάλε ΜΟΝΟ τα τ.μ. της αυθαιρεσίας που έφτιαξες "χωρίς ΟΑ" για να πληρώσεις το αυξημένο πρόστιμο και να καθαρίσεις.

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Επιτέλους μπήκαμε στην ουσία του θέματος για οσους το έχουν αντιμετωπίσει και το έχουν σκεφτεί αναλυτικά.....

 

Με βάση αυτήν την παράγραφο του παραρτήματος του 4178/13 μπορούμε να υπολογίζουμε το ειδικό πρόστιμο << αποκλειστικά για τις αυθαίρετες κατασκευές που εκτελέστηκαν καθ' υπέρβαση της δόμησης, της κάλυψης, του ύψους και της θέσης των προβλεπόμενων να κατασκευαστούν στην οικοδομική άδεια >> .........

 

Και ξέρουμε οτι αρκετοί συνάδελφοι ακολουθούν αυτόν τον δρόμο για τον υπολογισμό ενός πολύ μειωμένου προστίμου. Επίσης ξέρουμε ότι αρκετοί άλλοι συνάδελφοι ακολουθούν τον δρόμο του εξ' ολοκλήρου αυθαιρέτου και υπολογίζουν ενα πολύ μεγάλο προστιμο. .............

 

Μεταξύ λοιπόν των δύο αυτών ακραίων λύσεων εγώ θεωρώ λογικά σωστή την ενδιάμεση λύση - των δύο ξεχωριστών δηλώσεων (ΜΙΑΣ ΜΕ ΑΔΕΙΑ - ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗ     &     ΜΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ - ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ) που παραπανω έχω προτείνει - ετσι ωστε και ο ιδιοκτήτης να εξασφαλίζεται οτι το ακίνητο του έχει υπαχθεί ολόκληρο στο 4178/13 με ένα λογικό ύψος του ειδικού προστίμου και το κράτος να εισπράξει ένα πρόστιμο για την αμαρτία αυτή (από μια αδεια που δεν έχει ανακληθεί - σε μια χώρα χωρίς κτηματολόγιο - με έναν καθαρά εισπρακτικό νόμο)...........

 

Ευχαριστώ, καληνύχτα ...........

Link to comment
Share on other sites

Πέρα από την ερμηνεία που δίνει ο κάθε χαρτογιακάς, που στο τέλος-τέλος δεν ελέγχεται, η ουσία είναι ότι όταν υπάρχει εξαπάτηση της Υπηρεσίας με ψευδή στοιχεία, η Ο.Α. θεωρείται ως μη εκδοθείσα.

Link to comment
Share on other sites

Φίλοι συνάδελφοι.

 

Το παράρτημα όμως δεν αναφέρει και δεν αγγίζει το ζήτημα Ο.Α. με ψευδή στοιχεία που μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανακληθεί.

 

Στην περίπτωση που ακολουθήσουμε την άποψη των δύο δηλώσεων και γίνει η μεταβίβαση αφού βέβαια και ο μηχανικός εκδώσει βεβαιώσεις και ο ιδιοκτήτης πληρώσει λιγότερα (μιας και αυτή είναι η ουσία), ρωτώ:

 

Τι θα γίνει εάν σε δύο χρόνια γίνει καταγγελία στην πολεοδομία και η υπηρεσία έρθει για αυτοψία συγκρίνει τοπογραφικό συμβολαίου, τοπογραφικό της υπαγωγής Ν.4178 με Υ.Δ. μηχανικού ως μη άρτιου και τοπογραφικό Ο.Α. ως άρτιου;

 

Η απάντηση, κατά την άποψή μου, είναι ότι θα κάνει ανάκληση της Ο.Α. όπως και οφείλει μιας και θα έχει ακλόνητα στοιχεία ότι η άδεια είχε εκδοθεί με ψευδή στοιχεία. Συμπέρασμα, η πρώτη υπαγωγή θα πάσχει και το ακίνητο δεν θα έχει Ο.Α. Τι θα γίνει μετά σε μια επόμενη μεταβίβαση έπειτα από 5 χρόνια; Το προηγούμενο συμβόλαιο και η υπαγωγή θα μνημονεύουν μια Ο.Α. που σε εκείνη την δεδομένη στιγμή θα έχει ανακληθεί. Δηλαδή πόλεμος μεταξύ μηχανικού, συμβολαιογράφου και ενδιαφερομένων ότι έχουν ένα ακίνητο που δεν μπορεί να πωληθεί ξανά. Άρα δικαστήρια επί δικαστηρίων για όλους. Και εάν το ακίνητο έχει μεγάλη αξία άντε γεια.......

 

Σε αυτή την περίπτωση δεν θα βρεθεί κανείς μηχανικός να εκδώσει βεβαίωση για μεταβίβαση. Οι ευθύνες είναι τεράστιες και καλύτερα να πληρώσουν κάτι παραπάνω ΤΩΡΑ για να είναι 100% σίγουροι ότι το ακίνητο του θα είναι όσο το δυνατόν καλύτερα αξιοποιήσιμο. Βέβαια στο Κράτος που ζούμε δεν μπορείς να είσαι για τίποτα σίγουρος, αλλά ας κοιτάμε να διασφαλίζουμε τους πελάτες μας όσο το δυνατόν καλύτερα και εν συνεχεία και τους εαυτούς μας.

Link to comment
Share on other sites

 

..............................

Βέβαια στο Κράτος που ζούμε δεν μπορείς να είσαι για τίποτα σίγουρος, αλλά ας κοιτάμε να διασφαλίζουμε τους πελάτες μας όσο το δυνατόν καλύτερα και εν συνεχεία και τους εαυτούς μας.

Ανάποδα τα λες

έτσι σκ... που τα έχουν κάνει, πρώτα κοιτάμε την πάρτη μας (μη τυχόν και μας κάτσει καμιά "καμπάνα"), και μετά "διασφαλίζουμε τα συμφέροντα" του εργοδότη.

Στο κάτω-κάτω σοβαρές κυρώσεις έχει μόνο ο μηχανικός. Γιατί να το ρισκάρουμε?

Link to comment
Share on other sites

Σε καμία απολύτως περίπτωση ΔΕΝ είναι ορθό να υποβληθούν 2 ή περισσότερες δηλώσεις 4178 για το ίδιο ακίνητο - ιδιοκτησία!

Link to comment
Share on other sites

Απαντώντας στα παραπάνω θέματα - σχετικά με την πρόταση μου για τις δύο δηλώσεις του 4178/13 (ΜΙΑΣ ΜΕ ΑΔΕΙΑ - ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗ     &     ΜΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ - ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ) εχω να παρατηρήσω τα εξής:

 

α)   Δυστυχώς ή ευτυχώς επιτρέπεται να υπάρχουν δύο δηλώσεις για το ίδιο ακίνητο μιας και ο 4178/13 είναι φτιαγμένος οχι για την ρύθμιση πολεοδομικών θεμάτων αλλά βασικά για την είσπραξη του προστίμου .............

 

β)   Εαν μελλόντικά η οικοδομική αδεια ανακληθεί λόγω των αναληθών στοιχείων τότε η πρώτη δήλωση ΤΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ θα εντάσεται κανονικά στην παρ.7 του αρ. 23 του 4178/13 όπως και θα έπρεπε..............

 

Αν διαφωνείται με τα παραπάνω - παρακαλώ πείτε μου σε ποια σημεία του νόμου κάνω λάθος για το ξέρω ...............

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.