Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τεχνολογία LED σε καταστήματα - υπέρ και κατά


mdermez

Recommended Posts

Καλησπέρα θα ήθελα τη συμβουλή σας αναφορικά με τις τεχνολογίες των φωτισμών για επαγγελματικούς χώρους. Στο δεύτερο μαγαζί που ξεκίνησα το οποίο είναι ισόγειο και υπόγειο η εγκατάσταση του φωτισμού προυπήρχε. Πρόκειται για μια σειρά απο φώτα σποτ αλογόνου (λογικά αλογόνου θα πρέπει να είναι καθώς αργούν αρκετά να ανοιξουν, θελουν κάνα δίλεπτο τρίλεπτο και άμα τα κλείσω ενω έχουν ανοιξει full πάλι αργουν να ξανανοίξουν - επίσης όταν ανοιγουν κάνουν κάτι σαν στιγμιαία φλας κάμερας μέχρι να ανοιξουν κανονικά.). 

 

Μου ήρθε τις προάλλες μια εταιρεία χωρίς δική μου πρωτοβουλία και μου πρότεινε να μου δώσει προσφορα για LED. Aφού λοιπόν έκανε τις απαραίτητες μετρήσεις μου έδωσε μια προσφορά γύρω στα 3 χιλιάρικα για να μου αντικαταστήσει τις λάμπες που έχω με LED. Η ερώτηση μου όπως καταλαβαίνετε ειναι για τα LED. Εγω δεν είχα να πω την αλήθεια σκοπό να αλλάξω το φωτισμό μου διότι δεν ξέρω και πολλά πράγματα (οι εγκαταστάσεις άλλωστε είναι όλες καινούργιες στην ουσία καθώς ο προηγούμενος που το εφτιαξε δεν έμεινε πολύ μέσα και ετσι τα αγόρασα όλα εγω). 

Τα δεδομένα μου ως προς την χρήση των φώτων ειναι οτι:

Στο ισόγειο τα φωτα είναι όλη μέρα ανοιχτα.

Στο υπόγειο τα ανοιγουμε μόνο οταν υπάρχει πελάτης (εχουμε και κάποια σποτ πυρακτώσεως που ανοιγουν γρήγορα)

 

Αρα με συμφέρει να αλλάξω σε LED μόνο στο ισόγειο λόγω εκτεκταμένης χρήσης? ή και στο υπογειο? 

Η συχνότητα με την οποία χρησιμοποιούμε τα LED φωτα παίζει κάποιο ρόλο ως προς τη διάρκεια ζωής τους? Για παράδειγμα απότι ξερω οι λαμπτήρες φθορισμού δεν ενδείκνυνται για χώρους όπου τα φώτα ανοιγοκλείνουν συνεχώς. Στα LED τι ισχύει? Η εταιρεία πάντως μου ισχυρίζεται οτι στο λογαριασμό μου στη ΔΕΗ θα δω μείωση 30%.

 

Εννοείται οτι δεν έχω την απαίτηση να μου γράψετε αναλυτικά τα πάντα για τα LED. Ακόμα και link με σχετικά άρθρα που θα με βοηθήσουν στο να μάθω δυο τρία πράγματα είναι πολύ χρήσιμα. Απλώς ο λόγος που το ζητάω απο δω είναι οτι στο ιντερνετ ο καθένας γράφει ότι θέλει χωρίς να είναι απαραίτητα και γνώστης με αποτέλεσμα να γίνεται παραπληροφόρηση. Τουλάχιστον σε ένα blog μηχανικών θέλω να πιστεύω οτι ελαχιστοποιώ τον κίνδυνο να παραπληροφορηθώ. 

Ευχαριστώ όλους εκ των προτέρων. 

Link to comment
Share on other sites

Προς το μέλος mdermez

 

Παρακαλώ συμπληρώστε την ειδικότητα σας. Διαβάστε τους κανόνες συμμετοχής

Link to comment
Share on other sites

Τι κατάστημα είναι και σε ποια περιοχή βρίσκεται;

 

Αν έχει σημασία το χρώμα των προϊόντων δεν συνιστώ τα led. Επειδή έχουν περιορισμένο φάσμα εκπομπής είναι δύσκολο να διακρίνει κάποιος κοντινά χρώματα όπως πχ το σκούρο μπλε με το μαύρο. Ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους η δυσκολία αυτή είναι μεγαλύτερη. Υπάρχουν και led με ευρύ φάσμα εκπομπής, τα οποία χρησιμοποιούν οι φωτογράφοι, αλλά η τιμή τους ξεφεύγει άνετα πάνω από τα 300€ το ένα.

 

Αν το κατάστημα το μεγαλύτερο μέρος του έτους κλιματίζεται, με τα led εξοικονομείς ρεύμα όχι μόνο από τον φωτισμό αλλά και από τον κλιματισμό καθώς χαμηλότερη ισχύς φωτιστικών σωμάτων σημαίνει και χαμηλότερη ισχύ ψύξης. Αν όμως το κατάστημα βρίσκεται σε ψυχές περιοχές και χρειάζεται θέρμανση το μεγαλύτερο μέρος του έτους τότε τα led δεν προσφέρουν μεγάλη οικονομία καθώς ναι μεν θα καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα αλλά θα συνεισφέρουν αντίστοιχα και λιγότερη θερμότητα.

 

Τέλος κοίτα πόσα είναι τα πάγια και πόση η κατανάλωση. Η μείωση είναι επί της κατανάλωσης και όχι επί των δημοτικών τελών, ΦΑΠ, κτλ.

 

Γενικά τα led βγάζουν μακροπρόθεσμα τα λεφτά τους, βασικός παράγοντας κατά την γνώμη μου είναι αν χρειάζεται να διακρίνονται οι τόνοι των χρωμάτων των προϊόντων ή όχι.

Link to comment
Share on other sites

Κατ'αρχας καλησπέρα.

Οι λάμπες αλογόνου που αναφέρεις οι οποίες βγάζουν τη μέγιστη ένταση φωτεινότητας μετά από δύο λεπτά , προφανώς είναι λαμπτήρες HQI , οι οποιές για τη κατανάλωση που έχουν (συνήθως 70 η 150 W) έχουν εξαιρετική απόδοση τόσο σε ποσότητα φωτισμού όσο και σε ποιότητα.

Θα συμφωνήσω με τον sdim ότι πρέπει πρώτα να προσέξεις το πως θα φαίνονται τα προϊόντα που θα εμπορεύεσαι και μετά όλα τα άλλα.

Ότι θα δεις διαφορά στον λογαριασμό της ΔΕΗ αυτό είναι σίγουρο , τόσο από τα ίδια φωτιστικά , όσο και από τη χρήση A/C.Σε όλες τις περιπτώσεις που αντικατέστησα με προϊόντα LED ,συμβατικά φωτιστικά φθορίου (με μαγνητικό ballast) , έγινε απόσβεση σε λιγότερο από χρόνο . Στις περιπτώσεις που υπήρχαν σποτ ιωδίνης 12V ,η απόσβεση προέκυψε ακόμα πιο γρήγορα πχ. στο χώρο της ρεσέψιον ενός ξενοδοχείου , αντικαταστάθηκαν 172 λάμπες 50 W/12 V με λαμπτήρες LED 5 W /12V . To κόστος αγοράς και εργασίας αποσβέθηκε πριν ακόμα ολοκληρωθεί η σαιζόν (βάσει των καταναλώσεων πέρισυ και φέτος και χωρίς να έχει γίνει προσθήκη φορτίων ενώ είχαν αυξημένες κρατήσεις τουριστών από πέρυσι) .

Αυτό που σε συμβουλεύω να πράξεις (το ίδιο κάνω κι εγώ) είναι να βρεις ένα μαγαζί που να εμπορεύεται προϊόντα LED ,το οποίο θα σου δειγματίσει στον υπάρχων χώρο τα αντίστοιχα φωτιστικά που έχεις σε LED ,όχι ένα φωτιστικό άλλα τουλάχιστον τέσσερα σε συγκεκριμένο σημείο στο μαγαζί σου, έτσι ώστε να δείς ο ίδιος τις όποιες διαφορές υπάρχουν τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα φωτισμού. Ότι άλλο κι αν ψάξεις στο διαδίκτυο δεν πρόκειται να σε καθοδηγήσει παρά μόνο το επιτόπου.

Αυτο που δεν μπορεί βέβαια να σου εγγυηθεί κανείς είναι το αν τα LED που θα χρησιμοποιήσεις (ισχύει το ότι πληρώνεις παίρνεις) έχουν αντοχή στο χρόνο και κυρίως στις διακυμάνσεις του δικτύου της ΔΕΗ π.χ,σε ενός που έφτιαξα το μαγαζί του και μην έχοντας συμπληρωθεί ένας χρόνος ,κάηκαν τα πέντε από τα εφτά φωτιστικά LED  λόγω του ότι κάποια στιγμή η τάση του δικτύου είχε φάει "σκάλωμα"

Edited by Stavros Perakis
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.