Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αλλαγή χρήσης κτιρίου προ του έτους 1955 σε κατάστημα


Recommended Posts

Καλησπέρα σας σε οικόπεδο με κατοικία προ του έτους 1955 και τμήματα βοηθητικών χώρων οι οπιοι ειναι μεταγενέστεροι μπορούμε να κάνουμε αλλαγή χρήσης σε κατάστημα?

Οι προβληματισμοί μου είναι οι εξεις:

1) Η κάλυψη του οικοπέδου με βάση τον ΝΟΚ ειναι 200 τ.μ τα κτίρια μου είναι 250 τ.μ υπάρχει πρόβλημα σε αυτό?

2) Επειδή οι αποστάσεις δ και Δ δεν τηρούνται έχω πρόβλημα?

Link to comment
Share on other sites

Σωστά σου λέει ο Νικ ότι είναι νόμιμη (ή γίνει νόμιμο) ναι μπορείς να κάνεις αλλαγή χρήσης.

Αλλά…. (τσέκαρε και τα αλλά)

Έχεις υπόγειο? Αν ναι σημαντικό να ελέγξεις αν έχεις κινητό φορτία τα 500Kg./m2

 

Η διαρρύθμιση ως σπίτι (με τοίχους και δωμάτια μπόλικα) σου κάνει για χρήση ως κατάστημα?

Αν ναι δεν έχεις πρόβλημα

Αν όχι τότε σημαντικό να μη είναι φέρουσα η τοιχοποιία διότι θα πρέπει να βρεις λύσεις σχετικά με την στατικότατα αν την διαταράξεις ρίχνοντας τοίχους.

 

Θέματα ΝΟΚ θα χρειαστούν μόνο αν πας για προσθήκη… όχι ως έχει ένα νόμιμο προϋφιστάμενο περίγραμμα.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις, Διδόνη η τοιχοποιία ειναι φέρουσα και δεν θα αλλάξει ουτε εσωτερικά εξάλου το πάτωμα που έχω ειναι ξύλινο.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Συνάδελφοι καλησπέρα,

 

έχω αναλάβει μια ιδιάζουσα περίπτωση για αλλαγή χρήσης και θα ήθελα την βοήθεια σας. Σε οικόπεδο με χαρακτηρισμένο διατηρητέο κτίσμα εκδόθηκε προ διμήνου βεβαίωση προϋφισταμένου του 1955 κτίσματος για παρακείμενο ισόγειο κτίσμα με χρήση ιατρείου. Οι ιδιοκτήτες θέλουν να κάνουν αλλαγή χρήσης του παρακείμενου κτίσματος από ιατρείο σε κατοικία για να το εκμεταλλευτούν αλλα και για φορολογικούς λόγους. Το διατηρητέο κτίσμα στο Φ.Ε.Κ. χαρακτηρισμού έχει χρήση κατοικία και το οικόπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο. Κάνοντας του υπολογισμούς για τα επιτρεπόμενα και τα υλοποιούμενα μεγέθη για την αλλαγή χρήσης σε όλοκληρο το οικόπεδο πέφτω πάνω στα εξής: ο συντελεστής δόμησης για την χρήση της κατοικίας δεν εξαντλείται οπότε νομίζω είμαι εντάξει όμως η συνολική καλυπτόμενη επιφάνεια εξαντλεί την μέγιστη επιτρεπόμενη και δεν τηρούνται οι πλάγιες αποστάσεις για το παρακείμενο κτίσμα. Οπότε οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής:

 

1. Θα υπάρξει πρόβλημα με την υπέρβαση του συντελεστή κάλυψης εφόσον το ένα κτίσμα είναι νομίμως υφιστάμενο ως προϋφιστάμενο του 1955 και το άλλο διατηρητέο;

 

2. Η συνολική δόμηση και κάλυψη του διατηρητέου προσμετράται στην συνολική;

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

δες πρώτα το άρθρο 23 ΝΟΚ 

παρ 1 και 2

και μετά επανυπέβαλε τα ερωτήματά σου!

 

υγ προσωπικά βλέπω ότι δεν έχεις πρόβλημα

αν η αλλαγή χρήσης  εγκριθεί και από τον αρμόδιο φορέα του διατηρητέου 

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

KANA σε ευχαριστώ για την άμεση απόκριση σου και διαβάζοντας τα άρθρα που ανέφερες όντας νέος μηχανικός δημιουργήθηκε η εξής απορία, η παράγραφος 2 αναφέρει "Στην κάλυψη και στο συντελεστή δόμησης του οικοπέδου, που έχει πραγματοποιηθεί, προσμετρώνται τα υπάρχοντα κτίσματα, νομίμως υφιστάμενα ή όχι.επομένως όλα μετράνε και στην δόμηση και στην κάλυψη.

   

Όμως επίσης αναφέρει "Για τα κτίρια ή τα τμήματα των κτιρίων της παραγράφου 1, οι συντελεστές κάλυψης, δόμησης, όγκου και ύψη υπολογίζονται σύμφωνα με τον κανονισμό και τις πολεοδομικές διατάξεις που ίσχυαν κατά το χρόνο κατασκευής τους." Επειδή όμως τα δύο κτίσματα έχουν διαφορετικές ημερομηνίες κατάσκευής το ένα πριν την ισχύ οποιονδήποτε όρων δόμησης ως προ του 1955 ενώ το άλλο μετά την ισχύ των όρων δόμησης, οι οποίοι ορίζουν ποσοστό κάλυψης που ισχύει μέχρι σήμερα και υπερκαλύπτεται με την προσμέτρηση και των δύο.

 

Η νέα ερώτηση λοιπόν είναι εγώ με ποιους όρους δόμησης πάω από την στιγμή που μιλάει για σύνολο κάλυψης όλων των κτηρίων μέσα στο οικόπεδο;

 

Θεωρώ ως μέγιστα επιτρεπόμενα αυτά που βγαίνουν από τους όρους δόμησης και ίσχυαν κατά την κατασκευή του διατηρητέου επαυξημένα με τις επιφάνειες του προυφισταμένου του 1955;

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε ΚΑΝΑ καλημέρα,

 

τελικά σήμερα μετά από ερώτηση στην αρμόδια Υ.ΔΟΜ. με παρέπεμψαν στο άρθρο 5 παράγραφο 3 του Ν.Ο.Κ. που λέει Σε κτίρια νομίμως υφιστάμενα εντός εγκεκριμένου σχεδίου ή οικισμού, είναι δυνατή η αλλαγή χρήσης σύμφωνα με το ισχύον ρυμοτομικό σχέδιο, τις ισχύουσες χρήσεις γης της περιοχής και ανεξάρτητα από τυχόν μεταβολή λοιπών όρων δόμησης. επομένως δεν υπάρχει κανένα θέμα με κάλυψη - δόμηση - πλάγιες αποστάσεις παρα μόνον με τον αν επιτρέπεται η χρήση κατοικίας απο το ΓΠΣ στο συγκεκριμένο οικόπεδο, που επιτέπεται,  και οι εγκρίσεις από τους αρμόδιους φορείς του διατηρητέου.

Link to comment
Share on other sites

και εγώ κατέληγα αλλά με μπέρδεψες με αυτό

 

." Επειδή όμως τα δύο κτίσματα έχουν διαφορετικές ημερομηνίες κατάσκευής το ένα πριν την ισχύ οποιονδήποτε όρων δόμησης ως προ του 1955 ενώ το άλλο μετά την ισχύ των όρων δόμησης, οι οποίοι ορίζουν ποσοστό κάλυψης που ισχύει μέχρι σήμερα και υπερκαλύπτεται με την προσμέτρηση και των δύο.

 

 

Απομένει όμως να πάρεις και την έγκριση της αρμόδιας Υπηρεσίας του διατηρητέου

(χωρίς να γίνομαι μάντης κακών ...υπάρχει και μια μικρή πιθανότητα να αντιδράσει -φυσικά ανάλογα με το λόγο διατήρησης !)

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.