Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ποιές επιχειρήσεις επιδοτούνται για μετεγκατάσταση σε ΒΙΠΕ


Engineer

Recommended Posts

Τρία βασικά ζητήματα έθεσε το τραπέζι εργασίας του ΣΕΒ για την προώθηση του θεσμού των επιχειρηματικών πάρκων.

 

 

- Πρώτον την παροχή φορολογικών κινήτρων με εγγύηση διατήρησης τους επί 20ετία.

 

- Δεύτερον την μεταφορά αρμοδιοτήτων αδειοδότησης στους διαχειριστικούς φορείς και την κατοχύρωση του θεσμικού τους ρόλου και

 

- Τρίτον τον υπολογισμό στο κόστος μετεγκατάστασης της αξίας του παλαιού ακινήτου ως ίδιο κεφάλαιο.

 

Στη διαβούλευση για το νόμο 3982/2011, τόσο οι εμπλεκόμενοι κρατικοί φορείς όσο και οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συμφώνησαν με τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες – χρήστες των συγκεκριμένων υποδομών, ότι υπάρχει πεδίο ανάπτυξης του θεσμού παρά την αρνητική οικονομική συγκυρία.

 

Οι εμπλεκόμενοι αναφέρθηκαν στην ανάγκη λεπτομερούς αποτύπωσης της υπάρχουσας κατάστασης, καθώς η δραματική αύξηση του ιδιωτικού χρέους έχει πολλαπλασιάσει τα άδεια βιομηχανοστάσια, ενώ η χωροθέτηση μεγάλου μέρους οργανωμένων υποδοχέων ανήκει στην ΕΤΒΑ και δεν υποστηρίζεται από τις σύγχρονες απαιτήσεις των κέντρων διαμετακόμισης.

 

Χρήσεις γης - αδειοδότηση

 

Σημαντικό ρόλο παίζει και ο καθορισμός του κατάλληλου μείγματος χρήσεων γης και η συμβατότητα τους με στόχο την προσέλκυση περισσότερων ΜμΕ με εξαγωγικό προσανατολισμό και δημιουργία θερμοκοιτίδων καινοτομίας. Στην περίπτωση αυτή αναμένεται να κατευθυνθούν οι όποιες επιδοτήσεις μέσω του ΕΣΠΑ καθώς σήμερα για ελάχιστες από τις 33 προτάσεις που είχαν υποβληθεί συνεχίζει να υπάρχει ενδιαφέρον.

 

Σε ότι αφορά το πλαίσιο χρηματοδότησης και με τη διαβεβαίωση του γεν. γραμματέα Στρατηγικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Λ. Λαμπριανίδη ότι θα προβλεφθούν επιδοτήσεις μέσα από το νέο Αναπτυξιακό Νόμο, οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες τόνισαν την ανάγκη του επανακαθορισμού του πλαισίου χρηματοδότησης προς την κατεύθυνση της επιλογής συγκεκριμένων αναγκών που αφορούν κυρίως τη δραστηριότητα και όχι τις κτιριακές εγκαταστάσεις.

 

Ατυπες συγκεντρώσεις

 

Στη διαβούλευση έγινε λόγος για τις άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις και τη δυνατότητα να μετατραπούν σε οργανωμένους υποδοχείς. Ιδιαίτερη μνεία έγινε σε ότι αφορά συγκεκριμένες περιοχές τόσο στη βόρεια Ελλάδα, όσο και στη Βοιωτία, στη δυνατότητα επανάχρησης υφιστάμενων κτηριακών κελυφών ώστε σε αυτά να ενταχθούν νέες υγιείς βιομηχανίες ή να φιλοξενήσουν άλλες δραστηριότητες με αλλαγή χρήσεων γης (ΒΙΟΠΑ προς εξυγίανση).

 

Στο θεματικό εργαστήριο για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μέσω της ανάπτυξης Επιχειρηματικών Πάρκων στο οποίο παρουσιάστηκε έκθεση αξιολόγησης επιπτώσεων για το Νόμο 3982/201, ο αντιπρόεδρος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Πρόεδρος της ΔΕΠΠΑΘΕ στη ΒΙΠΑ Θεσσαλονίκης κ. Α. Μπενόπουλος έθεσε το ζήτημα των συνεχών δυσάρεστων εκπλήξεων από πλευράς κράτους που καθιστά ασαφή την απάντηση «αν συμφέρει έναν επιχειρηματία να επιλέξει να δημιουργήσει τις απαιτούμενες για τη δραστηριότητα του εγκαταστάσεις εκτός οργανωμένων υποδοχέων».

 

Στον αντίποδα ο Πρόεδρος της ΒΙΠΑ Σχιστού κ. Ι. Πολυχρονόπουλος αναφέρθηκε στο «ιδανικό περιβάλλον δραστηριοποίησης μιας επιχείρησης» στη συγκεκριμένη βιομηχανική περιοχή.

 

Πηγή: http://www.ered.gr/e...E/#.VkBPsbfhC70

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.