Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Φωτισμός αερισμός κλιμακοστασίου


Pixis2

Recommended Posts

παιδια συγγνωμη ενας φωταγωγος (στο κεντρο κατοψης οροφου ) 2*1,2 με παραθυρο καθετα στα 2 μετρα συμφωνα με νοκ καλυπτει φυσικο φωτισμο-αερισμο κλιμακοστασιου??

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλησπέρα,

 

Σε υφιστάμενο κτίριο (κατασκευάστηκε το 1975 ως κλινική και έγινε αλλαγή χρήσης το 2009 σε κατάστημα),

το κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο δεν πληρεί τα απαιτούμενα του κτιριοδομικού κανονισμού για φυσικό αερισμό 

και φωτισμό.

Μπορεί να γίνει αλλαγή χρήσης νέα (σε ξενοδοχείο); 

Υπάρχει κάποια σχετική διάταξη σχετικά με τα υπάρχοντα κτίρια και τις διατάξεις του κτιριοδομικού;

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Καλησπερα,

Ο κτιριοδομικος στο αρθρο 11 για τον αερισμό του κλιμακοστασίου αναφέρει :

'Για τον αερισμό των κλιμακοστασίων απαιτείται άνοιγμα προς τους παραπάνω χώρους με ανοιγόμενο κούφωμα ή χωρίς κούφωμα. Το άνοιγμα αυτό πρέπει να βρίσκεται είτε στην οροφή του κλιμακοστασίου είτε σε θέση του τοίχου που να μην απέχει περισσότερο του ενός μέτρου από την οροφή του κλιμακοστασίου και να έχει εμβαδόν τουλάχιστον 0,20 του τμ/ ' 

Δηλ. ανεξαρτήτως ορόφων η ελάχιστη απαίτηση είναι ενα άνοιγμα κοντά στην όροφη κλιμακοστασίου 0,20 τμ.Μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι ο κανονισμός δεν αναφέρει περιορισμό σε ορόφους.Δηλαδή και 20 ορόφους να είχα πάλι το ιδιο άνοιγμα  απαιτείται?Μηπως υπάρχει καποια διευκρινιστική εγκύκλιος ή κατι αντιστοιχο?

Ευχαριστω 

Link to comment
Share on other sites

Εννοεί ένα άνοιγμα 0,20μ2 ανά επίπεδο λειτουργίας (όροφο). Αν πρόκειται για τον τελευταίο όροφο μπορεί να τοποθετηθεί στην οροφή

Link to comment
Share on other sites

To θέμα είναι εαν το εννοει γιατι δεν το λεει ξεκαθαρα οπως το λεει στον φωτισμο?Στον φωτισμό αναφέρει τοσα τετραγωνικα ανα όροφο.Στον αερισμο που είναι  λιγες γραμμες πιο κατω απο τον φωτισμο δεν λεει ανα οροφο....

Επίσης η οροφή του κλιμακοστασίου είναι μια.Θα έπρεπε να λεει στην οροφη του καθε οροφου....

Edited by lancaster13
Link to comment
Share on other sites

Αν παρατηρήσεις σε όλο το άρθρο του κτιριοδομικού μιλάει για "χώρους". Την υποχρέωση σε φυσικό φωτισμό - αερισμό την έχει κάθε "χώρος" που ...κλπ

Ένα 5όροφο κλιμακοστάσιο σε στήλη με επιφάνεια π.χ. 10μ2/όροφο δεν είναι 1 χώρος 50μ2 (ας το λέμε όλο μαζί κλιμακοστάσιο) αλλά είναι 5 χώροι των 10μ2 και ο κάθε χώρος έχει την υποχρέωση σε φωτισμό/αερισμό, άρα ο κάθε όροφος.

Το ότι στην προηγούμενη παράγραφο λέει (για τον φωτισμό) τόσα τετραγωνικά ανά όροφο, για μένα, είναι καθ' υπερβολή διατύπωση.

Σκέψου ότι τα κλιμακοστάσια δεν είναι κατά ανάγκη σε στήλη πανομοιότυπης επανάληψης της ίδιας κάτοψης, αλλά η κάθε κλίμακα μπορεί να εμφανίζει "μετατόπιση ανά όροφο". Μπορεί πάλι να παρεμβάλλονται 1 ή περισσότερες πόρτες / τοίχοι που να διακόπτουν την συνέχεια της στήλης και του αερισμού. Πώς θα εξασφαλιζόταν ο φυσικός αερισμός με ένα άνοιγμα μόνο;

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Ένας φωταγωγός με διαστάσεις 2*1,2 με παράθυρο κάθετα στα 2 μετρα συμφωνα με νοκ καλυπτει φυσικο φωτισμο-αερισμο κλιμακοστασιου??

Link to comment
Share on other sites

Από Κτιριοδομικό Κανονισμό (άρθρο 11)

.........

4.2. Χώροι του οικοπέδου που για οποιοδήποτε λόγο προσμετρώνται στην κάλυψη που πραγματοποιείται καθώς και υπαίθριοι χώροι του κτιρίου επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται για φωτισμό και αερισμό χώρων κύριας χρήσης εφόσον εξασφαλίζονται διαστάσεις α=3,00+0,10υ κάθετα προς το άνοιγμα και 2,50 μ. παράλληλα προς το άνοιγμα. 
      Για το φωτισμό και αερισμό χώρων βοηθητικής χρήσης αρκεί να εξασφαλίζονται διαστάσεις α=3,00+0.10υ κάθετα προς το άνοιγμα και 1,20 μ. παράλληλα προς αυτό, άλλως αν δεν εξασφαλίζονται αυτές οι διαστάσεις, επιβάλλεται η εγκατάσταση τεχνητού φωτισμού και αερισμού. 
      Για τον υπολογισμό της απόστασης α= 3,00+0,10υ λαμβάνεται η κατακόρυφη απόσταση από το κατώτατο σημείο του ανοίγματος μέχρι το πραγματοποιούμενο ύψος του κτιρίου σε περίπτωση που εξαντλείται ο συντελεστής δόμησης ή το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής σε περίπτωση που δεν εξαντλείται ο συντελεστής δόμησης. 
      4.3. Σε περίπτωση που από γενικές διατάξεις (άρθρα 9, 14 του ΓΟΚ κλπ.) ή ειδικές διατάξεις ορίζεται απόσταση Δ μικρότερη της απόστασης α, για τις ανάγκες του φωτισμού και αερισμού λαμβάνεται η απόσταση Δ.

..................

9. Τα κλιμακοστάσια, εφόσον δεν είναι ανοικτά πρέπει να έχουν άμεσο φυσικό φωτισμό. Δεν ισχύουν όμως για τα κλιμακοστάσια οι απαιτήσεις της παρ.5 του παρόντος άρθρου. Απαιτείται ανά όροφο ένα άνοιγμα με υαλοπίνακα εμβαδού τουλάχιστον 0,50 τετραγωνικού μέτρου προς κοινόχρηστο χώρο του οικισμού είτε σε ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου ή του κτιρίου που έχει τις προϋποθέσεις της παρ. 4 του άρθρου αυτού, είτε σε ημιϋπαίθριο χώρο ανοιχτό προς τους παραπάνω χώρους. 
      Για τον αερισμό των κλιμακοστασίων απαιτείται άνοιγμα προς τους παραπάνω χώρους με ανοιγόμενο κούφωμα ή χωρίς κούφωμα. Το άνοιγμα αυτό πρέπει να βρίσκεται είτε στην οροφή του κλιμακοστασίου είτε σε θέση του τοίχου που να μην απέχει περισσότερο του ενός μέτρου από την οροφή του κλιμακοστασίου και να έχει εμβαδόν τουλάχιστον 0,20 του τετραγωνικού μέτρου.

 

Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, tetris said:

Από Κτιριοδομικό Κανονισμό (άρθρο 11)

.........

Ν.Ο.Κ. Άρθρο 14 - Θέση κτιρίου και εγκαταστάσεων

3. Οι χώροι κλιμακοστασίου καλύπτουν τις προϋποθέσεις φυσικού φωτισμού, αερισμού εφόσον έχουν ανοίγματα
προς ακάλυπτους χώρους ή ελεύθερο ανοιχτό χώρο ελάχιστης διάστασης δύο (2,00 μ.) μέτρων κάθετα προς την
πλευρά των ανοιγμάτων.
(Τ.Ο.: Το ελάχιστο πλάτος του κατακόρυφου διαμπερούς ανοίγματος φωταγωγού του κτιρίου μέσω του οποίου μπορεί να
πληρούνται οι προϋποθέσεις φυσικού φωτισμού και αερισμού ενός κλιμακοστασίου, είναι το οριζόμενο από τον Κτιριοδομικό
κανονισμό, ήτοι 1,20 μ.)

Edited by spafent
Link to comment
Share on other sites

θεωρώ ότι ισχύει πλέον το 1.2*2,00  και αυτό λόγω του άρθ 35 του ΝΟΚ όπυ μεταξύ άλλων αναφέρεται

Άρθρο 35 - Καταργούμενες διατάξεις  (ΕΝΤΟΣ, ΕΚΤ,ΟΙΚ)

Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργείται κάθε διάταξη, η οποία είναι αντίθετη στις ρυθμίσεις του παρόντος, με την επιφύλαξη της παραγράφου 5 του άρθρου 1 και του άρθρου 34.

Διευκρινίζεται ότι διατάξεις της πολεοδομικής νομοθεσίας οι οποίες δεν είναι αντίθετες με τις ρυθμίσεις του παρόντος νόμου εξακολουθούν να ισχύουν. Ενδεικτικά αναφέρονται το άρθρο 27 παρ. 1 του Ν.1577/85  και ο Κτιριοδομικός Κανονισμός (ΦΕΚ59Δ/89) όπως ισχύει, πλην των συγκεκριμένων διατάξεων που τροποποιούνται ρητώς από τον παρόντα νόμο (π.χ. το ελεύθερο ύψος του κύριου χώρου).


 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.