Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Φωτισμός αερισμός κλιμακοστασίου


Pixis2

Recommended Posts

Ο φωταγωγός 1,20 * 2,00 θεωρείται ακάλυπτος;

Στο νέο βιβλίο της Λεμπέση β εκδοση νοκ (2016-2017 σελ 606) αναφέρει πως το κλιμακοστάσιο μπορεί να φωτιστεί και να αεριστεί από φωταγωγό με διάστασειε 1,20/2,00. Τελικά ισχύει;

 

Link to comment
Share on other sites

ισχύει το 1.20*2.00 για φωτισμό του κλιμακοστασίου (πέρασε σε άδεια με προέγκριση) , δεν μετραει στην κάλυψη/δόμηση ως διαμπερές άνοιγμα και μπορει να φυτευτεί για να μετρήσει στη φύτευση

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση. Σε ποια πολεοδομία; που βασίστηκαν για να το περάσουν;  να το αιτιολογήσω και στην δικιά μου πολεοδομία. 

Link to comment
Share on other sites

Αναφέρει ο νοκ:

Οι χώροι κλιμακοστασίου καλύπτουν τις προϋποθέσεις φυσικού φωτισμού, αερισμού εφόσον έχουν ανοίγματα 
προς ακάλυπτους χώρους ή ελεύθερο ανοιχτό χώρο ελάχιστης διάστασης δύο (2,00 μ.) μέτρων κάθετα προς την 
πλευρά των ανοιγμάτων.
Το ελάχιστο πλάτος του κατακόρυφου διαμπερούς ανοίγματος φωταγωγού του κτιρίου μέσω του οποίου μπορεί να πληρούνται οι προϋποθέσεις φυσικού φωτισμού και αερισμού ενός κλιμακοστασίου, είναι το οριζόμενο από τον Κτιριοδομικό 
κανονισμό, ήτοι 1,20 μ.

Δεν αναφέρει ότι μπορεί να φωτίστει από φωταγωγο 1,20Χ2,00. Εκτός εάν θεωρείται ακάλυπτος ο φωταγωγος γιατί ελεύθερος χώρος σίγουρα δεν είναι. Άρα μάλλον είναι ακάλυπτος. 
 

Link to comment
Share on other sites

20 ώρες πριν, ΚΑΝΑ said:

θεωρώ ότι ισχύει πλέον το 1.2*2,00  και αυτό λόγω του άρθ 35 του ΝΟΚ όπυ μεταξύ άλλων αναφέρεται

Άρθρο 35 - Καταργούμενες διατάξεις  (ΕΝΤΟΣ, ΕΚΤ,ΟΙΚ)

Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργείται κάθε διάταξη, η οποία είναι αντίθετη στις ρυθμίσεις του παρόντος, με την επιφύλαξη της παραγράφου 5 του άρθρου 1 και του άρθρου 34.

Διευκρινίζεται ότι διατάξεις της πολεοδομικής νομοθεσίας οι οποίες δεν είναι αντίθετες με τις ρυθμίσεις του παρόντος νόμου εξακολουθούν να ισχύουν. Ενδεικτικά αναφέρονται το άρθρο 27 παρ. 1 του Ν.1577/85  και ο Κτιριοδομικός Κανονισμός (ΦΕΚ59Δ/89) όπως ισχύει, πλην των συγκεκριμένων διατάξεων που τροποποιούνται ρητώς από τον παρόντα νόμο (π.χ. το ελεύθερο ύψος του κύριου χώρου).


 

 

 

Link to comment
Share on other sites

θεωρώ (σύμφωνα με τους ορισμούς του ΝΟΚ) ότι ο φωταγωγός ΔΕΝ είναι ακάλυπτος χώρος, διότι κατά το άρθρο 12 παρ. 1δ

 Ο υποχρεωτικός ακάλυπτος χώρος του οικοπέδου αφήνεται σε επαφή, με ένα ή περισσότερα όρια του οικοπέδου, έχει διαστάσεις τουλάχιστον δ ή Δ και πρέπει να είναι προσπελάσιμος από τους χώρους κοινής χρήσης του κτιρίου. 
Με το Αρθ-12 της Αποφ-63234/19-12-12 όπου εγκρίνεται τεύχος τεχνικών οδηγιών εφαρμογής του ΝΟΚ, σε συνδυασμό με το Αρθ-17 παρ.2γ του παρόντος, διευκρινίζεται ότι: 
Τα αίθρια συμμετέχουν στον υπολογισμό του υποχρεωτικού ακαλύπτου αρκεί να επικοινωνούν με τα υπόλοιπα τμήματα που συμμετέχουν στον υπολογισμό αυτό μέσω κοινόχρηστου χώρου της οικοδομής

διότι, άλλο ακάλυπτος (υποχρεωτικά) χώρος, κι άλλο επιφάνεια που δεν μετράει στην κάλυψη

Edited by tetris
Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με τον ορισμό του ΝΟΚ ακάλυπτος είναι ο χώρος του οικοπέδου που δεν δομείται. Ο νοκ αναφέρει να έχουν άνοιγμα σε ακάλυπτο (όχι υποχρεωτικό ακάλυπτο). Επομένως με βάση την αναφορά της Λεμπέση θεωρώ πως το διαμπερές κατακόρυφο άνοιγμα θεωρείται ακάλυπτος καθώς δεν δομείται. Μόνο με αυτή την ερμηνεία πιστεύω μπορεί να εφαρμοστεί το 1,20Χ2,00. Το ερώτημα λοιπόν είναι αν το διαμπερές κατακόρυφο άνοιγμα θεωρείται ακάλυπτος ή όχι;

Link to comment
Share on other sites

Φωταγωγός είναι το στοιχείο του κτηρίου που φέρει το φως στο άνοιγμα. Η διάταξη του ΝΟΚ είναι μια εξειδίκευση της απαίτησης του Κτιριοδομικού στον έλεγχο φωτισμού.

Όταν, στον ΝΟΚ, λέει χώρος "ακάλυπτος" δεν εννοεί "υποχρεωτικός ακάλυπτος". Εννοεί χώρο που από πάνω του δεν έχει κάποιο άλλο στοιχείο του κτηρίου, για να μπορεί να είναι φωταγωγός, δηλαδή να περνάει το φως. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο σημείο αυτό το ορθότερο "μη στεγασμένο τμήμα του κτιρίου" που χρησιμοποιείται και για το αίθριο, μια που ο φωταγωγός είναι ένα "ατελές αίθριο".

Ο έλεγχος φωτισμού στον Κτιριοδομικό γίνεται με βάση το άνοιγμα και τα "υπερκείμενα" αυτού. Μπορεί να υπόκειται και κτήριο του φωταγωγού ανοίγματος του ορόφου.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Σήμερα σε επαφή μου με την πολεοδομία Καρδίτσας μου ανέφεραν πως το βλέπουν θετικά αλλά θέλουν και την άποψη της αποκεντρωμένης. Επίσης σε επικοινωνία με την πολεοδομία Λάρισας μου ανέφεραν πως εκδίδουν κανονικά άδεια με φωτισμό αερισμό κλιμακοστασιου από φωταγωγο 1,20Χ2,00μ. Έκανα ερώτημα στην Αποκεντρωμένη και περιμένω απάντησή. Αν έχει κάποιος κάποια επιπλέον στοιχεία, όπως απάντηση υπηρεσίας για το θέμα ας το ανεβάσει. Ευχαριστώ. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.