Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Προστασία όλων των αυθαιρέτως ανεγερθέντων κτισμάτων


Engineer

Recommended Posts

Η διάταξη που κατέθεσε ο Γ. Τσιρώνης και συνυπέγραψε ο Π. Κουρουμπλής προστατεύει όλα τα «αυθαιρέτως ανεγερθέντα κτίσματα» χωρίς διακρίσεις χρησιμοποιώντας την ευφάνταστη δικαιολογία περί αναστολής μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών.

Την Πέμπτη που πέρασε, ο «πράσινος» αναπληρωτής υπουργός για το Περιβάλλον επιχείρησε να εμποδίσει τις υπηρεσίες των αυτοδιοίκητων περιφερειών να επιβάλουν τον νόμο: σε πολυνομοσχέδιο που θα ψηφιζόταν το ίδιο βράδυ, κατέθεσε ξαφνικά το μεσημέρι τροπολογία για αναστολή των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων που είχαν ήδη ξεκινήσει οι περιφέρειες.

 

Επειτα από γενική κατακραυγή, ο Γιάννης Τσιρώνης απέσυρε την τροπολογία, υποσχόμενος πως σύντομα θα την επαναφέρει, σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και ευχόμενος «να μη χάσει κανένας άνθρωπος το σπίτι του».

 

Οπως είχαν από δεκαημέρου αποκαλύψει εφημερίδες, οι επιχειρήσεις κατεδάφισης των τελεσίδικα παράνομων κτισμάτων που είχαν έπειτα από πολλά εμπόδια ξεκινήσει οι περιφέρειες συναντούσαν συνεχή πολιτικά προσκόμματα, μεταξύ άλλων και από τον συγκεκριμένο υπουργό.

 

Ελα όμως που οι περιφέρειες σύμφωνα με τον νόμο είναι αυτοδιοίκητες. Αφού λοιπόν δεν μπορεί ο υπουργός να δώσει εντολή, τι κάνει; Αλλάζει τον νόμο που λέει πως ό,τι είναι αυθαίρετο σε δάσος ή αιγιαλό απομακρύνεται, βάζει και μια ρήτρα «μέχρι την κύρωση των οικείων δασικών χαρτών» και νομίζει πως τελειώνει.

 

Επειδή έχει παρατραβήξει το αστειάκι με τα αυθαίρετα και το σπίτι του φτωχού, ας ξεκαθαρίσουμε ότι σε μια πολιτεία που σέβεται τη Δημοκρατία της και τους πολίτες της εσκεμμένη ή αθέλητη άγνοια νόμου δεν επιβραβεύεται.

 

Στην περίπτωση της δόμησης σε δασική γη, όποιος χτίζει γνωρίζει καλά ότι το οικόπεδό του είναι πολύ πιθανά δασικού ή παράλιου χαρακτήρα, οπότε οφείλει να περιμένει και να σέβεται τον χαρακτηρισμό από τις αρμόδιες αρχές.

 

Επειδή όμως «ξέρω κάποιον στο υπουργείο», οι οικοδομές προχωρούν χωρίς καμία άδεια και στις σπάνιες περιπτώσεις που δημόσια αρχή όντως ελέγξει και επιβάλει πρόστιμο, «δεν ανησυχώ, στην Ελλάδα κανένας δεν γκρεμίζει».

 

Οι αποφάσεις που θέλει ο υπουργός να αναστείλει έχουν τελεσιδικήσει, δηλαδή είτε έχουν αμετάκλητα κριθεί δικαστικά είτε έχουν παρέλθει οι προθεσμίες για προσβολή τους, οπότε κανένας νόμος δεν μπορεί και δεν πρέπει να εμποδίσει την εφαρμογή τους.

 

Παρόμοια ρύθμιση πέρασε και το 2003, για αναστολή της επιβολής προστίμων. Αποτέλεσμα; Δεν ξεκίνησαν καν οι δασικοί χάρτες, με πιέσεις από καταπατητές, ώστε να συνεχιστεί η αυθαίρετη δόμηση σε περιοχές που ακόμα δεν είχαν χτιστεί.

 

Το 2010 όμως, η τότε υπουργός Περιβάλλοντος είχε την πολιτική βούληση να καταργήσει το εμπόδιο στην επιβολή του νόμου. Αποτέλεσμα;

 

Προχώρησαν έπειτα από δεκαετίες οι πρώτοι δασικοί χάρτες, ξανάρχισαν να επιβάλλονται πρόστιμα, ενώ κατεδαφίστηκαν για πρώτη φορά αυθαίρετα.

 

Η διάταξη που κατέθεσε ο Γιάννης Τσιρώνης και συνυπέγραψε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είναι πολύ χειρότερη: προστατεύει όλα τα «αυθαιρέτως ανεγερθέντα κτίσματα» χωρίς διακρίσεις (σκεφθείτε π.χ. αν τα αυθαίρετα βρίσκονται σε ένα εθνικό πάρκο), χρησιμοποιώντας την ευφάνταστη δικαιολογία περί αναστολής μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών της χώρας.

 

Αγνοεί άραγε ο «πράσινος» υπουργός ότι υπάρχει σύστημα δασικής προστασίας μέχρι την οριστικοποίηση των δασικών χαρτών, με βάση το οποίο έχει κριθεί ότι τα αυθαίρετα αυτά βρίσκονται σε δασική γη; Ή μήπως δεν γνωρίζει ότι τα κατεδαφιστέα αυθαίρετα δεν διαθέτουν καν οικοδομική άδεια;

 

Οι δασικοί χάρτες, όταν και όποτε κυρωθούν, θα ενσωματώσουν απαραίτητα υφιστάμενες πράξεις χαρακτηρισμού (στη βάση των οποίων έχουν χαρακτηριστεί τα αυθαίρετα).

 

Οπως άλλωστε για πολλοστή φορά αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας, «για την κατεδάφιση αυθαιρέτων κατασκευών σε δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις δεν απαιτείται να έχει προηγουμένως καταρτισθεί δασολόγιο, ούτε να έχει χαρακτηρισθεί η έκταση ως δασική, με τη διαδικασία του δασικού νόμου 998/1979 ούτε, να έχουν καταρτισθεί δασικοί χάρτες».

 

Το μόνο λοιπόν που διατρανώνει ο κατά τίτλο μόνο πράσινος υπουργός με αυτήν και άλλες τέτοιες ρυθμίσεις είναι ότι στην Ελλάδα όποιος σέβεται νόμους και περιβάλλον είναι η αγνοημένη εξαίρεση, για να μην πούμε κάτι βαρύτερο.

 

Πηγή: http://www.buildnet....213&artid=17110 και https://www.efsyn.gr...a-ta-aythaireta

 

Click here to view the είδηση

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Αλήτες και εκβιαστές του κοινού ποινικού δικαίου. Τελικά στην Ελλάδα ζει σαν πασάς όποιος παρανομεί. Ληστές τραπεζών, "αγωνιστές", καταπατητές, παιδεραστές, κίνημα δεν πληρώνω, επίορκοι κλπ. Και δεν αφορά το ΣΥΡΙΖΑ που κάνει τις αλητείες από ανεπάρκεια εγκεφαλική, αφορά όλα τα κόμματα που κάνανε τα ίδια, άλλα στα μουλωχτά και άλλα πιο χοντρά.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

"Επειδή έχει παρατραβήξει το αστειάκι με τα αυθαίρετα και το σπίτι του φτωχού, ας ξεκαθαρίσουμε ότι σε μια πολιτεία που σέβεται τη Δημοκρατία της και τους πολίτες της εσκεμμένη ή αθέλητη άγνοια νόμου δεν επιβραβεύεται."

 

Ναι αλλά το ίδιο ισχύει και για τα κόκκινα δάνεια. Είναι άδικο και ανήθικο τον λογαριασμό να τον πληρώσουν όλοι, αντί για αυτούς που πρέπει. Κατά τα άλλα. Ψάχνουμε "πολιτικές λύσεις"...

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Με απλά λόγια , το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι .

 

Ποιός φταίει που δεν είχαμε έγκαιρα σχέδια πόλης , κτηματολόγιο , δασικούς χάρτες ? 

Ποιός φταίει που επί δεκαετίες δεν εισπράτονται οι εισφορές σε χρήμα ? 

Ποιός φταίει για την διαφθορά των ΔΥ στα θέματα δασαρχείου , πολεοδομίας , αστυνομίας , ικα κλπ ?

 

Φταίει ο πολίτης που το κράτος επέτρεπε την πώληση αγροτεμαχίων και οι πολιτικοί υπόσχονταν εντάξεις και όταν περνούσαν τα χρόνια κάποιοι αναγκάζονταν , κάποιοι εκμεταλλεύονταν και κάποιοι μιμούνταν την αυθαίρετη δόμηση ?

 

Γιατί το 1993 καταργήθηκαν οι αυτοψίες και πήγαμε στο φαύλο καθεστώς των δηλώσεων όπου ο μηχανικός έπρεπε να κάνει δουλειά άλλου και να έρθει σε σύγκρουση με τον εργοδότη του ?  Μήπως γιατί οι ελεγκτές των αυτοψιών είχαν πλουτίσει υπέρμετρα από την διαφθορά τους ? 

 

Ποιός φταίει για την πολυνομία και την ασάφεια της νομοθεσίας που υποθάλπτει και δημιουργεί την διαφθορά με την "ερμηνεία"  των νόμων ?

 

Για τα δάνεια μετά την απόφαση όλων πλην ΧΑ να χαρίσουν τα δάνεια στα κόμματα και στο μέγαρο , μισό δις τουλάχιστον , είναι αστείο να ασχολούμαστε με τον κοσμάκη .

  • Upvote 8
Link to comment
Share on other sites

Για να βαλουμε τα πραγματα στην σωστη τους διασταση....Οι κατοικίες ειχαν χτιστει πολύ πριν φυτρωσει αυθαιρετα το δασος. Οπότε σωστη η αποφαση. Μην ξεχναμε οτι ο Τσιρωνης προερχεται απο τον χωρο της οικολογίας με περγμηνες αγωνων.

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.