Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οι μηχανικοί προτείνουν λογοτεχνία


eupalinos

Recommended Posts

ΑΛΑΙΝ ΝΤΕ ΜΠΟΤΤΟΝ, Η αρχιτεκτονική της ευτυχίας

ΜΤΦΡ.: ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΛΟΚΥΡΗΣ, Εκδόσεις «ΠΑΤΑΚΗΣ», ΣΕΛ. 346

 

Καλογραμμένο, ευκολοδιάβαστο και πολύ ενδιαφέρων - τόσο για τους ειδικούς (μηχανικούς, αρχιτέκτονες) όσο και για το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό. Σπανίζουν τέτοια βιβλία με πλατιά απήχηση σε αυτό το τομέα. Μια φιλοσοφημένη και πρακτική προσέγγιση είναι πολύ σημαντική στην εποχή μας, η οποία, χαρακτηρίζεται από καταιγισμό ανούσιων στιλιστικών και συχνά άσχετων μορφολογικών προτάσεων. Ο Μποττόν πραγματεύεται ανθρώπινες, διαχρονικές αξίες και ανοίγει μια συζήτηση, την οποία αν επεκτείνουμε στη καθημερινότητά μας, θα αποκομίσουμε ένα πιο ουσιαστικό τρόπο αντίληψης και σχεδιασμού κτιρίων.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Με αφορμη την πρόταση του συναδέλφου camelot εδώ που πρότεινε το βιβλίο με τίτλο "Στην κόψη της αλήθειας- η εξέλιξη των επιστημονικών ιδεών από τον Γαλιλαίο ως τον Αινστάιν", του γάλλου ακαδημαικού Charles Gillispie, σε έκδοση του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας , ανοίγω αυτό το θέμα και προτείνω και εγώ με την σειρά μου 2 βιβλία του συγγραφέα Denis Guedj :

"Το θεώρημα του Παπαγάλου" (εκδ.Πόλις) και

"Τα αστέρια της Βερενίκης" (εκδ.Ψυχογιός).

 

Για να δούμε τι διαβάζουμε πέρα από κανονισμούς και ΦΕΚ?

 

YΓ. Αν θέλετε βάζετε τους τίτλους σε bold για να ξεχωρίζουν.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Μια που είπες Βερενίκη θυμήθηκα και προτείνω το "Κοσμογραφήματα" του πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Γ. Γραμματικάκη στο οποίο πέρα από τα αστρονομικά θέματα , εκφράζει και σειρά απόψεων κοινωνικού και φιλοσοφικού περιεχομένου με πολύ ωραία γραφή και έναν πάρα πολύ ωραίο πρόλογο.

 

Για κοσμολογικές αναζητήσεις , του ιδίου "Η αυτοβιογραφία του φωτός",

το κλασσικό πλέον "Το χρονικό του χρόνου" του S. Hawking , και το "Η Δημιουργία" του P. Atkins.

 

Για όσους ενδιαφέρονται για θέματα εξ. πολτικής βρήκα ενδιαφέρον το (ογκώδες) βιβλίο "Διπλωματία" του γνωστού (έως και διαβόητου..) H. Kissinger το οποίο ξεκινάει από την εποχή του Ρισελιέ και φτάνει στην εκδοση που έχω ως την δεκαετία του '90. Διαβάζοντας το (πάντα με κριτική σκέψη και επιφύλαξη σε ότι αφορά τα πεπραγμένα του ιδίου και της χώρας του) καταλαβαίνει κανείς πολλά για τις διεθνείς σχέσεις.

 

Επίσης "Aραβες" του Β. Ραφαηλίδη , διότι τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως μας τα λένε μερικοί μερικοί ....

 

Και για τα δικά μας ,

 

"Η κωμικοτραγική ιστορία της Ελλάδας" του ιδίου , για να απομυθοποιηθούν επιτέλους κάποια πράγματα (με αρκετές ενστάσεις πάντως).

 

"Πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα" του J.Meynaud , κλασσικό και αξεπέραστο για την ιστορία του πολιτικού μας συστήματος στα ταραγμένα χρόνια από τον πόλεμο μέχρι το '74.

 

Τέλος , αξίζει να δείτε την πραγματικά ατελείωτη σειρά αρχαίων ελλήνων συγγραφέων από τις εκδόσεις Κακτος , μιλάμε για θησαυρό..

Link to comment
Share on other sites

Επιβεβαιώνω ότι "Το θεώρημα του παπαγάλου" και "Τα αστέρια της Βερενίκης" του Guedj, είναι ευκολοδιάβαστα αλλά και ενδιαφέροντα βιβλία. Ιδανικό δώρο για μηχανικούς.

Link to comment
Share on other sites

Δ. Χαριτόπουλος "Άρης ο αρχηγός των ατάκτων", για όσους θέλουν να μάθουν κάποια ιστορικά πράγματα μακριά από κομματικές/ιδεολογικές προκαταλήψεις

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Βίλα Κομπρέ-Αλέξης Σταμάτης

Αμερικάνικη φούγκα-Αλέξης Σταμάτης

Ο τελευταίος Παλαιολόγος-Γιώργος Λεονάρδος

Αλλοπαρμένες μεγαλοφυίες-Federico Di Trocchio

Βαρύ αλλά επίσης εξαιρετικό: H κριτική του καθαρού λόγου- Εμμάνουελ Καντ.

Link to comment
Share on other sites

Μπορεί να φανεί κοινότοπο,αλλά Τζορτζ Οργουελ-1984 ,πάντα επίκαιρο και πολλά χρόνια μπροστά απ την εποχή που το έγραψε (1948).Επίσης Στρατης Μυριβίλης-Η Ζωή Εν Τάφω,ενα αντιπολεμικό έπος και όχι μόνο...Δεν μπορεί να λείπει και ο Καζαντζάκης-Ο Χριστός ξανασταυρώνεται,το οποίο μεταφέρθηκε πρόσφατα και στο σινεμά (Γαλλική ταινία αν δεν κάνω λάθος).

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά δεν έχει νόημα να γράφουμε ένα σωρό βιβλία έτσι χωρίς να περιγράφουμε τι είναι και να παραθέτουμε αν είναι δυνατόν και ένα link.Το λέω γιατί έτσι το θέμα θα γίνει ένας ανούσιος κατάλογος.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.