Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Προσχέδιο Π.Δ. για τα επαγγελματικά δικαιώματα Αποφοίτων ΤΕΙ


tirbouson

Recommended Posts

Δεν κανει το πτυχιο τον μηχανικο... Σιγουρα πολυτεχνειο με Τει υπαρχει διαφορα, αυτο δεν σημαινει οτι οι αποφοιτοι του Πολυτεχνειου ειναι και πιο καλοι επαγγελματιες. Απλα μην τους βαζουμε ολους στο ιδιο τσουβαλι. Και δεν ειναι σωστο να προσβαλετε φοιτητες που επειδη δεν ηταν τοσο 'εξυπνα' οσο εσεις περασαν σε μια σχολη που τυχαινει πλεον και τους δινει επαγγελματικα δικαιωματα. Αμα ο ανταγωνισμος ειναι αυτος που φοβιζει, ας αφηνε το κρατος τον καθε εππαγλματια στο ειδος του και μονο. αξιοκρατικα! 'Εσεις' δεν θελετε να μοιρασετε την πιτα και ...δικαιωμα σας. Αλλα οταν θελετε αξιοκρατια, οχι μονο οπου σας συμφερει!!!

Link to comment
Share on other sites

Καλώς ήρθες στο forum human που είναι forum όλων των μηχανικών ΑΕΙ και ΤΕΙ. Άλλωστε πολλά απ' τα μέλη είναι απόφοιτοι ΤΕΙ και θέλω να πιστεύω ότι το βρίσκουν πολύ χρήσιμο.

 

Πρώτα απ' όλα κάποια θέματα ορολογίας:

_ Οι Μηχανικοί των ΑΕΙ παίρνουν δίπλωμα και όχι πτυχίο που παίρνουν οι των ΤΕΙ.

_ Τα Πολυτεχνία έχουν φοιτητές και τα ΤΕΙ σπουδαστές.

Αυτά τουλάχιστον ίσχυαν στα χρόνια μου.

 

Διαφορά υπήρχε, υπάρχει και πιθανόν να υπάρχει και στο μέλλον ανάμεσα στα Πολυτεχνεία/Πολυτεχνικές σχολές και στα ΤΕΙ και είναι μεγάλη.

_ Συγκεκριμένα σε επίπεδο φοιτούντων αν κρίνουμε απ' τις βάσεις εισαγωγής.

_ Σε επίπεδο σπουδών:

α) αν κρίνουμε απ' τα προγράμματα σπουδών

β) αν κρίνουμε απ' τα βιβλία που διδάσκονται

γ) αν κρίνουμε απ' το επίπεδο των καθηγητών (μέχρι πριν 20 χρόνια περίπου οι καθηγητές των ΤΕΙ δεν ήταν υποχρεωτικό να έχουν διδακτορικό).

_ Σε επίπεδο εξοπλισμού αν κρίνουμε απ' τα ερευνητικά αποτελέσματα.

 

Ο επαγγελματισμός στον οποίο αναφέρεσαι φυσικά και δεν έχει να κάνει με τον τίτλο κανενός είτε είναι διδάκτορας ΑΕΙ είτε είναι ο τελευταίος σε βαθμό πτυχίου των ΤΕΙ. Όσο το ίδιο δεν έχει να κάνει αν είναι καλός άνθρωπος, αν είναι μορφωμένος ή έξυπνος.

Δεν νομίζω δε ότι κάποιος τους βάζει όλους στο ίδιο τσουβάλι αναφορικά με τις παραπάνω ιδιότητες.

Κρίνοντας απ' τις βάσεις εισαγωγής και το ισχύον σύστημα εισαγωγής θα έλεγα ότι αυτός που περνά σε μια πολυτεχνική σχολή/πολυτεχνείο είναι πιο καλός στην αποστήθιση, πιο μελετηρός και πιο τυχερός καμιά φορά - όχι πιο έξυπνος.

 

Κανένας δε νομίζω ότι φοβάται τον ανταγωνισμό όταν είναι ήδη πολύ μεγάλος κάτι που αποδεικνύεται από το πλήθος των μηχανικών των ΑΕΙ, απ' τις εκπτώσεις που γίνονται πάνω στις ελάχιστες νόμιμες αμοιβές και απ' τις πολύ χαμηλές αμοιβές και άθλια ωράρια όλων, ΑΕΙ και ΤΕΙ, όσων εργάζοτναι στην οικοδομή και στα λοιπά τεχνικά έργα.

Προσωπικά δεν νομίζω ότι θα αλλάξουν και πολλά όταν ήδη οι απόφοιτοι ΤΕΙ υπογράφουν τα πάντα με μια συνυπογραφή μηχανικού άνευ αμοιβής (δες σχετικό θέμα).

 

Πώς θα υπάρχει αξιοκρατία όταν θα εξισωθούν και με το νόμο τα επαγγελματικά δικαιώματα χωρίς να εξισωθούν όλα τ' άλλα δεν το καταλαβαίνω.

Τελικά τα μεγαλύτερα κορόιδα ήταν οι πτυχιούχοι των ΤΕΙ που μπήκαν στο δεύτερο έτος των πολυτεχνικών σχολών για να πάρουν στα 26 τους και το δίπλωμα του ΑΕΙ (είχα τέτοιους συμφοιτητές). Τι θα πούμε σ' αυτούς;

 

Ο ρόλος των αποφοίτων των ΤΕΙ είναι πολύ σημαντικός διότι αποτελεί τον ενδιάμεσο κρίκο στην παραγωγική διαδικασία μεταξύ των μηχανικών και των εργατών. Όταν θα εξισωθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα (πολύ φοβάμαι ότι θα γίνει κάποια στιγμή στο μέλλον) θα είναι σαν να έχουμε έναν στρατό μόνο με στρατιώτες και αξιωματικούς (χωρίς υπαξιωματικούς), ένα πανεπιστήμιο μόνο με καθηγητές (χωρίς λέκτορες και ειδικό επιστημονικό προσωπικό).

 

Θα κάνω και μια πρόβλεψη για το προσεχές μέλλον. Δεν χρειάζεται να είναι κανένας προφήτης για να καταλάβει ότι σε λίγα χρόνια θα πάψουν να υπάρχουν ΑΕΙ και ΤΕΙ αλλά θα είναι όλα τα ιδρύματα και ΤΕΙ και ΑΕΙ ταυτόχρονα. Αναφερόμενος στις σπουδές των μηχανικών, θα δίνουν πτυχίο στα τέσσερα χρόνια και δίπλωμα στα πέντε. Θα ονομάζονται όλα πολυτεχνεία και θα έχουν το ίδιο πρόγραμμα σπουδών. Οι απόφοιτοι τους θα έχουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των σημερινών ΤΕΙ όταν θα κάνουν 4 χρόνια και των ΑΕΙ όταν κάνουν και τα πέντε χρόνια. Θα εγγράφονται όλοι στο ΤΕΕ και στο ΤΣΜΕΔΕ και έτσι θα καταφέρω να πάρω σύνταξη στα 60 μου χρόνια. :lol:

Το μόνο πρόβλημα είναι αν τα σημερινά ΤΕΙ έχουν τις κατάλληλες υποδομές σε έμψυχο και άψυχο υλικό.

 

Αυτά τα "ολίγα" χωρίς τη διάθεση να θίξω κανέναν και χωρίς να ειρωνεύομαι κανέναν. Αν έγινε το αντίθετο να μου το επισημάνετε να διορθώσω.

 

Ελπίζω, όποιος θέλει να συμμετάσχει στη συζήτηση να αποφύγει "φωνές" γράφοντας με κεφαλαία, έντονα, μεγάλα κλπ γράμματα και κυρίως να αποφύγει χαρακτηρισμούς ή ειρωνείες.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητε Χάρη σ'ευχαριστώ, καλώς σας βρήκα. Σε αυτο το φορουμ ειμαστε για να συζητάμε και να ανταλλάσουμε γνώμες και όχι για να αντιδικούμε.

Κάθε αποψη είναι δεκτή και εμένα προσωπικά δεν με θίγεις.

Λεγοντας αξιοκρατία ενοουσα οτι ο κάθε επαγγελματίας θα κάνει αυτο που ειδικεύεται και μόνο από τον νόμο. Τελειόφοιτος ειμαι και εγώ από Τει, και δεν αρνουμαι οσα ειπες κρινοντας απο το επιπεδο της πλειοψηφιας των καθηγητών μας κ μονο.

Το θεμα ομως δεν ειναι η συγκριση. Ποιο πανεπιστήμιο ειναι καλύτερο κτλ... Το σύστημα παιδείας μας αναγκάζει όλους τους 'μη τυχερους' ή τους 'κακούς' μαθητές να πηγαινουμε σε σχολες που δεν επιθυμουμε ειτε γιατι δεν μας αρεσουν, ειτε γιατι θελουμε ενα καλυτερο επιπεδο για τον εαυτο μας. Δεν αδικώ αυτό που συμβαίνει γιατί δίνει την ευκαιρία σε αύτους που ξερουν και μπορούν να κανουν τι δουλεια, να δουλεψουν. Ο μπάμπης πριν μίλησε για τα 'παιδάκια' των Τει που δεν έχουν γνώσεις. Που δεν αρνούμαι την διαφορα του επιπεδου, (για αυτο υπαρχουν και σημαντικες διαφορες στις μελετες που μπορει να αναλαβει ο καθενας.) , αλλα για αυτους που ξερουν? πως το παιδι των Τει βγαζει τα στατικα αφου ειναι τοσο ασχετο? Δεν θελω να θιξω κανεναν και σεβομαι τον κοπο του καθενος και πανω απο ολα σεβομαι τον εαυτο μου που δεν θελω να εχω σκυφτο το κεφαλι επειδη δεν καταφερα να περασω πολυτεχνειο. Πιστεύω Χάρη πως το υπουργείο παιδείας πρεπει να κανει κατι για αυτό για να μπορεί καθε παιδι που πιστεύει στο εαυτο του και στο ονειρο του να διαλέγει τον δρομο που θελει, οπως μπορει και γινεται και σε αλλες χωρες.

Οσο για την πρόβλεψη σου, λες καλυτερα να μην παω πολυτεχνειο αργοτερα? Γιατι αυτο είχα σκοπό να κάνω θελοντας να αναβαθμίσω τα δικαιωματά μου.

Link to comment
Share on other sites

Στο Πολυτεχνείο για να αναβαθμίσω μόνο και μόνο τα δικαιώματά μου δε θα πήγαινα στη θέση σου. Για να εμβαθύνω και για να μάθω δυο πράγματα παραπάνω, ναι.

 

Δυστυχώς οι θέσεις είναι λίγες για αυτούς που θέλουν να σπουδάσουν. Σ' αντίθεση με τον πολύ κόσμο θεωρώ το σύστημα των πανελληνίων ως απαραίτητο μια και είναι το πιο αξιοκρατικό. Το είδος των εξετάσεων πρέπει να αλλάξει αλλά και πάλι, ό,τι και να γίνει, κάποιοι θα μένουν απ' έξω.

Αν εφαρμόζονταν πάντως το σύστημα της Αγγλίας όπου αν κοπείς σ' ένα μάθημα για πάνω από δυο φορές φεύγεις από το πανεπιστήμιο, θα κλαίγαν μανούλες!

 

Καλό πτυχίο και μην αρπάζεσαι μ' ό,τι λέει ο ένας και ο άλλος. Αν τα παίρναμε μετρητοίς όλα αυτά που λένε οι άλλοι αλίμονο μας.

Και το κεφάλι πάντα ψηλά!

Link to comment
Share on other sites

πως το παιδι των Τει βγαζει τα στατικα αφου ειναι τοσο ασχετο?

 

:lol: :lol: :lol: :lol:

 

στο τελευταίο φυλλάδιο του ΤΕΕ έχει ένα μονόστηλο για την ηλεκτρονική πολεοδομία και λέει ότι παρουσιάστηκε φαινόμενο να υποβάλλουν μελέτες απόφοιτοι τεχνικών λυκείων ......εσύ σκάς .......?? :lol: :lol:

 

τώρα για να πώ κάτι πέραν της ευθυμίας .

 

Τέλειωσα μετά κόπων και βασάνων την πολυτεχνική σχολή του ΑΠΘ πολ/κος μηχ/κος. Μου πήρε 7,5 χρόνια. Είμουν συγκοινωνιολόγος. Μετά έκανα και MSc στο constrUction management, 2 χρονάκια......Αποτέλεσμα....10 περίπου χρόνια σπουδών !!

 

Αντιθέτως όπως όλοι γνωρίζετε έχουν τελειώσει (ας όψεται η Ελλάδα μας σε αυτό) το ΤΕΙ παιδιά από πρώην Τεχνικά και επαγγελματικά λύκεια που έμπαινε ένα ποσοστό στα ΤΕΙ με το βαθμό Λυκείου. Δλδλ αυτός δεν πήγε ποτέ φροντιστήρια, δεν έδωσε πανελλήνιες και γενικά ρε αδελφέ ξόδεψε 4 χρονάκια και ελάχιστα χρήματα για να είναι σε δικαιώματα ίδιος με μένα ?

 

Ρε για κοίτα που εφαρμόζουμε σοσιαλισμό τελικά σε αυτή τη χώρα αλλά σοσιαλισμό άνευ προηγουμένου ...:lol: :lol:

 

Ένα το κρατούμενο.....

 

Δεύτερο....

Ακόμα και σήμερα μετά από 6 χρόνια που εργάζομαι είτε σε εταιρείες είτε σαν freelancer δεν έχω διανοηθεί να κάνω στατικά.

Kai αυτό καθαρά και μόνο λόγω γνώσεων . Δεν ακολούθησα το ΤΕΚΤ και δεν μπορώ να φανταστώ πώς έχω τις ίδιες γνώσεις και δικαιώματα με τους συναδέλφους μου συμφοιτητές μου που κάνανε και 15 μαθήματα παραπάνω σε στατικά θέματα.

 

Ελπίζω να καταλαβαίνεις τι εννοώ.

Πώς γίνεται κάποιος που έχει κάνει 6 στατικές, 4 μπετά, 3 δυναμικές, 3-4 μεταλλικές κ.α. να ξέρει τα ίδια με μένα που έχω κάνει τα μισά παρότι είμαστε και συμφοιτητές ίδια σειρά......εμ δε γίνεται......

 

 

Επίσης κατανοώ και ξέρω πάρα πολύ καλά τα ΤΕΙ και τι διδάσκονται και γιατί δημιουργήθηκαν κι πώς υπάρχουν καθώς ο αδελφός μου τέλειωσε πρώτα το ΤΕΙ Σερρών "Δομικών Έργων " και μετά άλλα 4,5 χρόνια για να τελειώσει και το ΕΜΠ.

 

Ξέρεις τι είπε όταν τέλειωσε και το ΕΜΠ ??????

 

 

ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΣΕ ΓΝΩΣΕΙΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ - ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ - ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ - ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ.

 

Αυτά και πάντα φιλικά καθώς καταλαβαίνω τι ζητάνε και τι λέμε όλοι....μεν και δε......όλοι θύματα της έλλειψης σχεδιασμού ....ΑΠΛΑ ΑΥΤΟ !! :wink:

Link to comment
Share on other sites

Βλέπω μόνο παράπονα στη συζήτηση για τα δικαιώματα των μηχανικών Τ.Ε. Έχετε κάποιο δίκιο. Μην κολλάμε όμως μόνο εκεί. δεν υπάρχει γενικότερη τάξη στα δικαιώματα του κάθε είδους μηχανικού. Πιστεύετε ότι έχει την ικανότητα να κάνει, βγαίνοντας από τη σχολή, ένας πτυχιούχος αρχιτέκτονας στατική μελέτη ή ένας πολιτικός μηχανικός αρχιτεκτονική μελέτη; Πως ; Αφού οι μεν κάνουν υποτυπώδη μαθήματα μηχανικής και οι δε ίσα που μαθαίνουν να πιάνουν το μολυβί στο χέρι!

Link to comment
Share on other sites

toulicas

Στο παρόν θέμα συζητούνται τα επαγγελματικά δικαιώματα των ΤΕΙ.

Για το δικαίωμα υπογραφής για Αρχιτεκτονικές μελέτες υπάρχει το θέμα ΑΥΤΟ.

 

Για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανικών των Πολυτεχνικών Σχολών γενικά υπάρχει το θέμα ΑΥΤΟ.

 

Παρακαλώ να μείνετε εντός θέματος ή διαφορετικά να συνεχίσετε στα αντίστοιχα θέματα.

Link to comment
Share on other sites

Εχω μια ενσταση επι της διαδικασιας συναδελφε Χαρη.Τα επαγγελματικα

δικαιωματα των ΤΕΙ δεν ειναι ξεκομμενα απο τα δικαιωματα αλλων κλαδων .

Γιατι ,για εμενα τουλαχιστον που ειμαι ΠΜ , ειτε υπογραφει στατικα ενας αποφοιτος ΤΕΙ ειτε ενας αρχιτεκτονας ειναι το ιδιο προβλημα.Αρα λοιπον

η συζητηση ισως θα μπορουσε να ειναι λιγο πιο γενικη.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν καλώς ήρθες στο forum avgoust.

 

Έχεις δίκιο όταν λες ότι τα επαγγελματικά δικαιώματα των ΤΕΙ δεν είναι ξεκομμένα απ' τα δικαιώματα άλλων κλάδων ακόμα και πολυτεχνικών σχολών.

 

Για την οικονομία όμως των συζητήσεων άνοιξαν τέσσερα ανεξάρτητα θέματα (το παρόν, τα δύο που ανέφερα στην προηγούμενη δημοσίευση και ένα για τους μηχανικούς παραγωγής και διοίκησης) και θα μπορούσαν να ανοίξουν κι άλλα πιο εξειδικευμένα όπως πχ για τα δικαιώματα υπογραφής στατικών μελετών.

 

Καλώς ή κακώς έτσι έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή.

Τι θα μπορούσε να γίνει, να συνενωθούν όλα αυτά θέματα;

Δε θα γινόταν ένα μπέρδεμα όταν ο ένας θα μιλούσε για τα ΤΕΙ, ο άλλος για τις αρχιτεκτονικές μελέτες, ο τρίτος για τις στατικές μελέτες και ο τέταρτος για τους μηχανικούς παραγωγής & διοίκησης;

Επίσης, τα ΤΕΙ διαφοροποιούνται απ' τα τμήματα του Πολυτεχνείου γιατί:

α) μέχρι πρόσφατα ήταν ανώτερες και όχι ανώτατες σχολές και έτσι παραμένουν κατά τη γνώμη μου ουσιαστικά για τους λόγους που ανέφερα όπως και άλλοι συνάδελφοι σε προηγούμενες δημοσιεύσεις και

β) απ' τους μέχρι σήμερα νόμους διαφοροποιούνται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων τους.

 

Η συζήτηση του θέματος αυτή είναι γενική και κάνει σύγκριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων ΤΕΙ και ΑΕΙ και όχι ειδική κάνοντας λόγο για συγκεκριμένες μελέτες/επιβλέψεις (τοπογραφικές, αρχιτεκτονικές, στατικές, ηλεκτρολογικές, μηχανολογικές).

Ποια είναι δηλαδή η θέση των πτυχιούχων ΤΕΙ στο επαγγελματικό γίγνεσθαι των κατασκευών.

 

Θα ήθελα λοιπόν να παραμείνουμε στο θέμα αυτό και αν θέλουμε να μιλήσουμε για συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα, πχ αρχιτεκτονικές μελέτες, να πάμε στο αντίστοιχο θέμα ή αν δεν υπάρχει να ανοίξουμε ένα.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.