Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Χωρίς τη δωρεά Νιάρχου έμεινε το Φιξ


Engineer

Recommended Posts

Για πολλοστή φορά αντιμετωπίζει προβλήματα το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το οποίο, παρ’ όλες τις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις, ακόμα δεν έχει ανοίξει για το κοινό τη μόνιμη στέγη του, έπειτα από την ανάπλαση του Φιξ στη Συγγρού. Η είδηση έσκασε σαν βόμβα χθες.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του protagon.gr, τις οποίες επιβεβαίωσε η «Εφ.Συν.», το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος «ακύρωσε προς το παρόν» τη δωρεά ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ προς το ΕΜΣΤ, η οποία, ας σημειωθεί, είχε ανακοινωθεί τον Απρίλιο του 2014, επί Αννας Καφέτση.

 

Η αιτιολογία της ακύρωσης είναι ότι το μουσείο δεκαοχτώ μήνες μετά (!) δεν έχει εκπληρώσει τους όρους της συμφωνίας, ούτε έχει τηρήσει το χρονοδιάγραμμα προκειμένου να προχωρήσει η εκταμίευση του ποσού, όπως μας τόνισε χθες εκπρόσωπος του Ιδρύματος.

 

Η εξέλιξη αυτή είναι δυσάρεστη καθώς ο πενιχρός κρατικός προϋπολογισμός του υπουργείου Πολιτισμού προφανώς δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες για τη λειτουργία και την ανάπτυξη του μουσείου.

 

Τι σημαίνει αυτή η δωρεά για το πολύπαθο μουσείο;

 

Οπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος:

 

Η δωρεά συμβάλλει στην επικαιροποίηση και εφαρμογή της μουσειολογικής μελέτης του ΕΜΣΤ και παρέχει τον απαραίτητο γενικό και ειδικό εξοπλισμό, ενώ, επιπλέον, καλύπτει την παρουσίαση των Μόνιμων Συλλογών του Μουσείου μέσω της μεταφοράς και εγκατάστασης των έργων τέχνης στο νέο κτίριο και της διαμόρφωσης των νέων εκθεσιακών χώρων του Μουσείου.

 

Τι υποστηρίζει το ΕΜΣΤ

 

Επειτα από συνεδρίαση του Δ.Σ. με τη διευθύντρια του ΕΜΣΤ Κατερίνα Κοσκινά στάλθηκε ανακοίνωση αργά χθες το απόγευμα, όπου τονίζεται ότι έχουν γίνει βήματα για την υλοποίηση της δωρεάς.

 

Αναλυτικά: «Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ενημερώνει πως το τελευταίο διάστημα έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος με την υπέρβαση των δυσκολιών που οφείλονταν σε εκκρεμότητες διοικητικές και οικονομικές. Με τη συνδρομή του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού προχώρησαν πρόσφατα η έγκριση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Μουσείου και του κονδυλίου για την προσωρινή παραλαβή του νέου κτιρίου που είναι προαπαιτούμενα για την υλοποίηση της δωρεάς του ‘‘Ιδρύματος Σ. Νιάρχος’’ και οποιασδήποτε άλλης δωρεάς ή χορηγίας ήθελε προκύψει.

 

»Εν τω μεταξύ, εκπονήθηκαν νέα Μουσειολογική Μελέτη επί της οποίας βασίζεται η νέα Μουσειογραφική Μελέτη, που βρίσκεται ήδη σε διαδικασία εγκρίσεων, ούτως ώστε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να υποβληθεί στο Συμβούλιο Μουσείων. Επιπλέον, η έγκριση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Μουσείου επιτρέπει πλέον τη διαδικασία πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ του απαραίτητου προσωπικού για την ασφαλή και πλήρη λειτουργία του νέου Μουσείου, η οποία θα ξεκινήσει σύντομα.

 

»Το Μουσείο μετά από αρκετούς μήνες στασιμότητας, που οφείλονταν στην αναγκαιότητα επίλυσης πολλών και ποικίλων προβλημάτων, βρίσκεται σήμερα σε μια πολύ δημιουργική φάση, η οποία θα ανακοινωθεί λεπτομερώς με Συνέντευξη Τύπου.

 

»Για τον λόγο αυτό και επειδή το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης είναι ένα συλλογικό όραμα που μας αφορά όλους και δεν μπορεί η πρόοδός του να μην χαροποιεί όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτήν την κοινή προσπάθεια, κρίνουμε σκόπιμο πριν να γίνονται οι όποιες ανακοινώσεις και δημιουργούνται ανακριβείς εντυπώσεις και απογοήτευση, να διασταυρώνονται οι πληροφορίες με το Μουσείο και τους εν γένει αρμοδίους, να διερευνώνται διεξοδικά οι λόγοι αναγκαιότητας υποβολής του όποιου νέου αιτήματος για δωρεά στο ‘‘Ιδρυμα Σ. Νιάρχος’’, η οποία οφείλεται σε τυπικές και χρονικές διαδικασίες και σχετίζεται με τις ενέργειες που γίνονται για το άνοιγμα του Μουσείου το συντομότερο δυνατόν».

 

Σιγή από το υπουργείο Πολιτισμού

 

Οπως φαίνεται, προσπάθειες γίνονται ώστε να μην κάνει φτερά η δωρεά. Κύκλοι του υπουργείου Πολιτισμού (το οποίο δεν έβγαλε επίσημη ανακοίνωση για το θέμα) επιμένουν πως η δωρεά δεν χάθηκε, αλλά μεταφέρεται για τον επόμενο χρόνο. Ωστόσο, το Ιδρυμα μάλλον εκπέμπει σε διαφορετικό κύμα.

 

Οπως μας επισημαίνει εκπρόσωπός του: «Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Πολιτισμού και τη διοίκηση του ΕΜΣΤ και όταν ωριμάσουν οι προϋποθέσεις, τότε μπορεί να υποβληθεί ξανά αίτημα για δωρεά, που θα μελετηθεί εκ νέου».

 

Σήμερα, πάντως, το μεσημέρι πιθανότατα θα γίνει συνάντηση εκπροσώπων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και ελπίζουμε να υπάρξει θετική εξέλιξη.

 

Πηγή: https://www.efsyn.gr...rhoy-emeine-fix

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

greek δημόσιο, δε μου κάνει καμία εντύπωση το νέο. Δε θεωρώ ότι είναι καν είδηση, είδηση θα ήταν αν προχωρούσε το έργο και απορροφούνταν τα κονδύλια και οι δωρεές.

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι ακριβές το ότι το Υπουργείο "δεν έβγαλε επίσημη ανακοίνωση για το θέμα". Αντιθέτως έβγαλε σχετική ανακοίνωση την Παρασκευή, με την οποία αδειάζει την Διευθύντρια του ΕΜΣΤ : http://www.efsyn.gr/arthro/sygkroysi-mpalta-koskina

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Η ουσία είναι πως η δωρεά χάνεται λόγω ασυνεννοησίας μεταξύ υπουργείου, μουσείου και δεν ξέρω και γω ποιανού άλλου... Μια από τα ίδια..

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

τώρα που τελειώνει στο Δέλτα  το ίδρυμα Νιάρχου δεν τους κάνουμε και δωρεά στο ίδρυμα και το ΜΕΓΑΡΟ και το ΕΜΣΤ   μπας και δουν προκοπή?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.