Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ποιοι και πώς θα κάνουν την αποτίμηση των κόκκινων δανείων;


Engineer

Recommended Posts

Πολλά ερωτήματα γεννά το ανακοινωθέν του Eurogroup που αναφέρεται στο θέμα της διευθέτησης των κόκκινων δανείων.

 

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι επιβεβαιώθηκε ότι η αποτίμηση της εμπορικής αξίας των ακινήτων, στο πλαίσιο του νόμου για τους πλειστηριασμούς, θα γίνει από ανεξάρτητους εκτιμητές υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

 

Πρόκειται προφανώς για μια δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση και η οποία περιλαμβάνεται και στο προσφάτως ψηφισθέν νομοσχέδιο. Η ουσία είναι να δούμε τι σημαίνει αποτίμηση καθώς επικρατεί θολούρα για το θέμα, όπως και ποιοι θα είναι οι ανεξάρτητοι αποτιμητές.

 

Σε κάθε περίπτωση πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν τίθεται θέμα «κουρέματος» του κεφαλαίου, δηλαδή του δανείου που πήρε ένας «κόκκινος» δανειολήπτης.

 

Οι αποτιμητές θα εκτιμούν την αξία του ακινήτου την παρούσα στιγμή και θα γίνεται «κούρεμα» εγγυήσεων. Δηλαδή αν ο δανειολήπτης δεν μπει σε κάποια ρύθμιση και χάσει το σπίτι του αυτό θα αποτιμάται με βάση τη χαμηλή εμπορική αξία κι όχι την υψηλή που ίσχυε όταν αγόρασε το σπίτι.

 

Για παράδειγμα, αν κάποιος πήρε δάνειο 150.000 ευρώ για σπίτι που εκτιμήθηκε τότε 200.000 και βγαίνει «κόκκινος» (δεν μπορεί να αποπληρώσει) αν δεν μπει στη ρύθμιση και η τράπεζα του πάρει το ακίνητο για χρέος 100.000 ευρώ, τότε θα γίνεται αποτίμηση του ακινήτου στην παρούσα αξία, π.χ. 120.000 ευρώ.

 

Τότε ο δανειολήπτης θα σβήσει το χρέος των 100 χιλ. ευρώ και θα χρωστά επίσης 20.000 ευρώ.

 

Πρόγραμμα 3ετούς προστασίας οφειλέτη

 

Εν τω μεταξύ κάποιοι δανειολήπτες θα καταφέρουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα Μερικής Κάλυψης Ποσού από το Ελληνικό Δημόσιο, ρύθμιση στην οποία το δημόσιο θα χρηματοδοτεί τμήμα της δόσης του δανείου όπως αυτή θα προκύψει από τη δικαστική απόφαση.

 

Αφού εκδικαστεί η υπόθεση του δανειολήπτη, και μάλιστα σε “fast track” διαδικασίες αν λάβουμε υπόψη ότι από την αίτηση ένταξης ο εκτιμητής θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την έκθεση αποτίμησης του ακινήτου εντός 30 ημερών, θα του οριστεί μια δόση αποπληρωμής του δανείου του.

 

Σε αυτή τη δόση το ελληνικό δημόσιο θα συνδράμει ποσοστό το οποίο θα ορίζεται αναλόγως, ενώ αναμένεται σχετική υπουργική απόφαση για αυτό μέχρι 31.12.2015.

 

Οι υποψήφιοι που θα αιτηθούν προστασίας από το δημόσιο θα πρέπει να πληρούν τρείς βασικές προϋποθέσεις:

 

- Να έχουν μηνιαίο διαθέσιμο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο ή ίσο του εισοδήματος όπως αυτό ορίζεται στα πλαίσια των ευλόγων δαπανών διαβίωσης

- Η αντικειμενική αξία του ακινήτου τους να είναι το πολύ έως €280.000 (ανάλογα με την οικογενειακή κατάστασή τους και όπως ορίζονται στο εν λόγω ψηφισθέν νομοσχέδιο οι διάφορες κατηγορίες)

- Και να εμφανίζουν πραγματική αδυναμία πληρωμής

 

Ένα ακόμη στοιχείο που για την ώρα έχει ενδιαφέρον είναι τι θα συμβεί αν το ακίνητο πουληθεί κατά τη διάρκεια της ρύθμισης. Σε αυτή τη περίπτωση διαφαίνεται ότι αν ο οφειλέτης καταφέρει να πουλήσει το ακίνητό του σε τιμή υψηλότερη από την αντικειμενική του αξία τότε δεν αρκεί να εξοφληθεί το δάνειο. Αλλά θα μοιραστεί με τη τράπεζα στο μισό το πλεονάζων της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου ποσό που εισέπραξε κατά τη πώληση. Μένει βεβαίως να υπάρξουν διευκρινήσεις για όλα αυτά τα ζητήματα.

 

Χρειάζεται αποφασιστικότητα

 

Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει «αποφασιστική δράση» για να αντιμετωπίσει τα μη εξυπηρετούμενα («κόκκινα») δάνεια των τραπεζών της, δήλωσε ο Χοσέ Βινάλς, επικεφαλής της Διεύθυνσης Νομισματικών Υποθέσεων και Κεφαλαιαγορών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στον αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό CNBC. O Βινάλς σημείωσε ότι, αν και έχουν γίνει σημαντικά πράγματα στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ευρωζώνη για την ενίσχυση του τραπεζικού τομέα, όπως οι ρυθμίσεις για την κεφαλαιακή επάρκεια των πιστωτικών ιδρυμάτων, πρέπει να γίνουν περισσότερα για να αντιμετωπιστούν τα προβληματικά δάνεια.

 

«Σημαντικά πράγματα έχουν γίνει, όπως η αύξηση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών, αλλά υπάρχουν ακόμη περίπου €900 δισ. μη εξυπηρετούμενων δανείων που πρέπει να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά».

 

Το CNBC σημειώνει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι ιδιαίτερα έντονα στα τραπεζικά συστήματα των νότιων χωρών της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας. Από τον έλεγχο της ποιότητας ενεργητικού 130 τραπεζών της Ευρωζώνης, τον οποίο διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τον Οκτώβριο του 2014, προέκυψε ότι το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανήλθε σε €879,1 δισ.

 

Αυτά τα δάνεια βλάπτουν συνολικά την οικονομία και θα μπορούσαν να πλήξουν τη συγκρατημένη οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης, δήλωσε ο Βινάλς. «Δεσμεύουν κεφάλαια και μειώνουν την κερδοφορία των τραπεζών, με συνέπεια να είναι μειωμένη η δυνατότητα των τραπεζών να δίνουν πιστώσεις στην οικονομία. Οι τράπεζας με υψηλότερα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων τείνουν να έχουν μικρότερη διάθεση και δυνατότητα για τη χορήγηση δανείων, ενώ η Ευρώπη χρειάζεται τράπεζες που δανείζουν τις επιχειρήσεις ή τα νοικοκυριά, για να στηρίξουν την ανάκαμψη», σημείωσε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ.

 

Πηγή:

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Η ουσία είναι να δούμε τι σημαίνει αποτίμηση καθώς επικρατεί θολούρα για το θέμα, όπως και ποιοι θα είναι οι ανεξάρτητοι αποτιμητές.

Τότε ξαναμιλάμε...

Link to comment
Share on other sites

Η ουσία είναι να ξεκινήσει η οικονομία και να υπάρχουν ενδιαφερόμενοι αγοραστές και όχι μόνο distress fund . Αλλά τα δεύτερα , πληρώνουν καλά και τα στελέχη που κάνουν δηλώσεις .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.