Μετάβαση στο περιεχόμενο

GPS South S86 "δοκιμή μακράς διάρκειας".


Recommended Posts

Αρχές Ιουλίου μαζί με έναν άλλο συνάδελφο τοπογράφο αποφασίσαμε να αγοράσουμε το GPS SOUTH S86 RTK. Φυσικά ένας από τους λόγους αγοράς ήταν και η τιμή του. (ίσως και ο μοναδικός). Με τιμή σχεδόν στην μίση από τον ανταγωνισμό σίγουρα δεν μπορείς από το να το διπλοσκευτείς πριν αγοράσεις. Αυτό που μας ανησυχούσε φυσικά ήταν η φήμη που ακολουθεί όλα τα κινέζικα προϊόντα και πόσο μάλλον όταν μιλάμε για κάτι που κοστίζει πολλές χιλιάδες ευρώ.

Καταρχήν αυτό που με εξόργιζε στις ελληνικές αντιπροσωπείες τοπογραφικών οργάνων ήταν οι τιμές τους. Με μια μικρή έρευνα στο INTERNET πάντα έβρισκα όχι απλά ποιο φθηνά τα ίδια προϊόντα αλλά σχεδόν 40% κάτω από ότι τα αγόραζα από Ελλάδα. Θεωρούσα και θεωρώ ότι τα περιθώρια κέρδους τους ήταν υπερβολικά μεγάλα.

Τελικά μετά από σκέψη η αγορά έγινε και πήραμε τα GPS στα χέρια μας. Από εκείνη τη μέρα άλλαξε και η ζωή μας ως τοπογράφοι. Όπως καταλαβαίνετε η δουλειές βγαίναν ποιο ξεκούραστα και ποιο γρήγορα. Τώρα έχουμε φθάσει να χρησιμοποιούμε 70% GPS και 30% TOTAL STATION.

Μετά από έξι μήνες εντατικής χρήσης των GPS έχω βγάλει κάποια χρήσιμα συμπεράσματα τα οποία θα τα μοιραστώ μαζί σας. Καταρχήν η ποιότητα κατασκευής δεν είναι κακή. Όχι, δεν είναι κορυφαία αλλά σίγουρα είναι άνω του μετρίου. Το χειριστήριο που έχουμε είναι της PSION αρκετά καλό αλλά όχι κορυφαίο. Μπορείς άμα θέλεις όμως με κάποια επιβάρυνση να διαλέξεις κάποιο άλλο, πιθανόν λίγο καλύτερο. Το σίγουρο όμως ότι το PSION είναι μια χαρά και αρκετό για μία μέση χρήση. Εξάλλου άμα το χάσεις ή σου καταστραφεί ( πιστέψτε με συμβαίνουν και αυτά) μπορείς να αγοράσεις καινούργιο με τιμή κοντά στα χίλια ευρώ. Καλός φίλος ιδιοκτήτης του ZMAX αγόρασε νέο χειριστήριο για το GPS και πλήρωσε 5000 €!!! Η κεντρική μονάδα του GPS περιέχει τα πάντα μέσα. Την μητρική του GPS την κάρτα GSM/GPRS και την κάρτα UHF. Όλες οι συνδέσεις γίνονται ασύρματα με το χειριστήριο και το όλο σύστημα είναι αρκετά ελαφρύ. Η απόσταση που μπορεί να πιάσει το ασύρματο LINK ανάμεσα στους δέκτες είναι αρκετά μεγάλη. Έχει τύχει να πιάσω LINK στα δέκα χιλιόμετρα, με καλές συνθήκες βέβαια. Στις αποτυπώσεις είναι αρκετά γρήγορο και ακόμα και σε δύσκολα σημεία μπορεί να κάνει fix. Υποψιάζομαι όμως ότι για αυτό μπορεί να ευθύνονται και οι δορυφόροι GLONASS που έχουμε ενεργοποιήσει.

Ο χρόνος που χρειάζεται για να κάνει fix όταν χάσει το σήμα είναι αρκετά μικρός. Ο φίλος μου κάτοχος του Z MAX που ανέφερα ποιο πάνω ήταν εντυπωσιασμένος με την ταχύτητά του.

Βέβαια δεν μπορεί να είναι όλα ιδανικά. Υπάρχουν και κάποιοι τομείς που χρειάζονται βελτίωση. Πρώτα από όλα στην ποιότητα των παρελκόμενων.

Ο στυλαιός, ο τρίποδας και τα τρικόχλια είναι μέτρια και πρέπει οπωσδήποτε να ελεγχθούν οι αεροστάθμες τους πριν χρησιμοποιηθούν. Στη περίπτωση την δικιά μου έχαναν σχεδόν όλες οι αεροστάθμες. Ο ανθρακονημάτινος στυλαιός που συνόδευε τα GPS ήταν μεν ελαφρύς αλλά μετά από δύο μήνες μου χάλασαν οι βόλτες στο σημείο που βιδωνόταν και από δύο κομμάτια γινόταν ένας. Επίσης το πρόγραμμα που συνοδεύει το GPS στο χειριστήριο είναι απλά αποδεκτό. Θέλει ακόμα δουλειά για φθάσει τον ανταγωνισμό. Την εργασία στην ύπαιθρο μπορείς να την κάνεις αλλά σίγουρα θα ήθελες να είχε την ποιότητα και την ευχρηστία που συναντάς στον ανταγωνισμό. Πληροφορίες που είχα μετά την τελευταία επικοινωνία με τον αντιπρόσωπο είναι ότι σύντομα θα βγει καινούργια έκδοση, αναβαθμισμένο με νέα χαρακτηριστικά. Περιμένουμε...

τέλος πολύ δουλειά χρειάζεται και το πρόγραμμα επίλυσης στατικών μετρήσεων. Έχοντας δουλέψει για καιρό με το GNSS SOLUTIONS από τα PROMARK το αντίστοιχο πρόγραμμα των Κινέζων μου φαίνεται μέτριο προς το κακό. Σίγουρα πάλι την δουλειά σου την κάνεις, αλλά καταλαβαίνετε...

Εδώ θα ήθελα να αναφέρω ότι σε κάθε πρόβλημα ή απορία που είχα ο αντιπρόσωπος ήταν πάντα πρόθυμος να με βοηθήσει ακόμα και σε κουλές ώρες που του τηλεφωνούσα (έκανε το λάθος και μου έδωσε τον αριθμό του κινητού του). Δεν έχω κανέναν παράπονο από αυτόν και την υποστήριξη που μας παρείχε παρά μόνο από το γεγονός ότι είναι στη Λαμία και εγώ στην Αθήνα.

Συμπέρασμα από τα παραπάνω είναι ότι δεν έχουμε μετανιώσει ούτε στιγμή για την αγορά μας και αν ξαναγυρνάγαμε πίσω πάλι την ίδια επιλογή θα κάναμε. Μάλιστα σκεφτόμαστε σοβαρά την αγορά ενός τρίτου δέκτη. Είδομεν....

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που είπες συνάδελφε texter συνάδει και με την κοινή λογική .

 

Υπάρχουν πολλοί που βιάζονται να τα βγάλουν άχρηστα και πως δεν κάνουν δουλειά , λες και ο Κινέζος που κάνει τα λαμπιόνια και τα σίδερα του καπνίζει και το γυρνάει σε totalstation και GPS .

 

Οι Κινέζοι στηριζόμενοι στην αντιγραφή πολλές φορές εξελίσσουν το προϊόν τους σε καλύτερο απ' αυτό που αντέγραψαν .

 

Όσο αφορά τα τοπογραφικά προιόντα, τα αναλαμβάνουν κάποιοι σοβαροί επαγγελματίες-επιστήμονες και όχι οι συμπατριώτες τους με τα σουγιαδάκια στις λαϊκές .

Και στα κινέζικα όργανα υπάρχει κάποια μικρή διαβάθμιση στην ποιότητα .Δεν είναι όλα τα ίδια . Και από τις φωτογραφίες ξεχωρίζει κανείς την διαφορά .

 

Σίγουρα δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τον Ελβετό και τον Ιάπωνα ακόμα στην ποιότητα κατασκευής αλλά σε λίγα χρόνια ποιός ξέρει τι θα γίνει στις αγορές .

 

Πριν 10 χρόνια αν μου λέγανε πως σύντομα στο ΝΒΑ θα πρωταγωνιστεί κινέζος και μάλιστα θα είναι 2.20 θα τον κοπανούσα . Και όμως ...

 

Φυσικά τα λέω όλα αυτά χωρίς να έχω κάποιο προσωπικό όφελος από αυτήν την ιστορία αλλά επειδή βαρέθηκα να ακούω το αξίωμα .

Κινέζικο = άχρηστο .

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Αν και χρησιμοποιώ "δυτικά" εργαλεία, συμφωνώ με το σκεπτικό του Θωμά και χαίρομαι οτι νέοι συνάδελφοι "δε μασάνε", τολμούν και ανταμείβονται γι' αυτό.

Link to comment
Share on other sites

Θυμάμαι τη μέρα που γυρνάγαμε από Λαμία με τα gps που μόλις είχαμε πάρει. Σκεφτόμουν στο αυτοκίνητο μήπως είχαμε κάνει το μεγαλύτερο λάθος της ζωής μας με αυτή την αγορά....

Ευτυχώς τα γεγονότα μας διέψευσαν.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Επειδή με ενδιαφέρει να αγοράσω ένα δέκτη και να δουλέψω με HEPOS ή σταθμό αναφοράς κάποιας εταιρείας, κοίταζα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του s82 και s86 σε σχέση με τη τιμή αγοράς. Το συμπέρασμα είναι ότι αυτά τα προϊόντα είναι στο 50-60% της τιμής του ανταγωνισμού με το ίδια χαρακτηριστικά. Αμφιβολίες έχω για την ποιότητα του κατασκευής του προϊόντος αλλά δίνει στα τεχνικά χαρακτηριστικά IP67.

Θα ήθελα να ρωτήσω πιο από τα δύο να επιλέξω s82 ή s86 και γιατί, όπως κι αν έκανες κάποιες μετρήσεις πριν την αγορά για να επιβεβαιώσεις τη λειτουργικότητα και την ακρίβεια

Επίσης όσον αφορά το λογισμικό τώρα δίνει το Carlson SurvCE 2.0 το οποίο από ότι κατάλαβα το χρησιμοποιούν και άλλες εταιρείες όπως η pentax στους γεωδ. σταθμούς. Γνωρίζει κανείς αν είναι αξιόλογο αυτό το λογισμικό

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Φίλε, είναι ΤΟ αξιολογότατο λογισμικό... Το έχω δει Demo και έμεινα ευχαριστημένος που είδα κάτι αξιολογο χωρίς να χάσω τον χρόνο μου.

Link to comment
Share on other sites

με μια 2η ανάγνωση (η 1η όταν δημοσιεύτηκε το post) μου κάνει περισσότερο σαν μια έξυπνη διαφήμιση του εν λόγω gps..δηλαδή είναι σαν να λείπει στο τέλος της αφήγησης το "η νύχτα φεύγει, το GPS SOUTH S86 RTK έρχεται.." και στην εικόνα συμπληρώστε 2 κουρασμένα πλήν ευτυχισμένα παλικάρια (οκ οκ, και κυρίες) να περπατούν προς το 4x4 μετά από μετρήσεις με το gps ..δεν ξέρω, ενίοτε γίνομαι καχύποπτος..πάντως, δεν το έχω χρησιμοποιήσει, οπότε να με συγχωρέσει προκαταβολικά ο/η texter για το δείγμα δυσπιστίας μου

 

edit: ΔΕΝ είναι ειρωνεία, οκ texter? we cool??

Link to comment
Share on other sites

Φίλε ikarnaris μπορώ να καταλάβω και να <<συγχωρέσω>> την δυσπιστία σου αλλά όχι την ειρωνεία σου. Αυτή την πρόταση σου “η νύχτα φεύγει, το GPS SOUTH S86 RTK έρχεται.." και στην εικόνα συμπληρώστε 2 κουρασμένα πλην ευτυχισμένα παλικάρια (οκ οκ, και κυρίες) να περπατούν προς το 4x4 μετά από μετρήσεις με το gps ” πιστεύω ότι είναι τουλάχιστον άστοχη. Σκοπός του συγκεκριμένου Post όπως λέει και ο τίτλος του ήταν να γραφτεί μία κριτική πάνω στα συγκεκριμένα GPS από κάποιον που τα είχε στη κατοχή του και πίστευε ότι κάτι είχε να πει και ταυτόχρονα να ενημερώσει του συναδέλφους τους. Άλλωστε υπήρχαν κάποια προηγούμενα post που ζητούσαν γνώμες και απόψεις για το συγκεκριμένο προϊόν. Προσπάθησα να ήμουν όσο ποιο αντικειμενικός και σαφής μπορούσα στο κείμενο μου. Ο καθένας μπορεί να κρίνει και να δυσπιστεί,αναμφίβολα, ακόμα και να γράψει την άποψη του στα λεγόμενά μου. Η ειρωνεία σου όμως δεν μπορεί να γίνει με κανένα τρόπο δεκτή και θα σε παρακαλούσα να είσαι ποιο προσεκτικός στις εκφράσεις σου την επόμενη φορά.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.