Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Υπ. Οικονομίας: Αναπτυξιακή τράπεζα, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και εναλλακτικοί θεσμοί χρηματοδότησης


Engineer

Recommended Posts

Αναπτυξιακή τράπεζα, αξιοποίηση εναλλακτικών θεσμών χρηματοδότησης και νέων χρηματοδοτικών εργαλείων περιλαμβάνονται στη στρατηγική του υπουργείου Οικονομίας για τη βελτίωση της ρευστότητας, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

 

Ο υφυπουργός σχολίασε ότι το οικονομικό περιβάλλον βελτιώνεται σταδιακά με επιστροφή στην χρηματοοικονομική σταθερότητα και έτσι δημιουργούνται οι συνθήκες για την αναπτυξιακή προσπάθεια.

 

Σε αυτό το περιβάλλον η μακροπρόθεσμη προοπτική που σχεδιάζει το υπουργείο έχει ως στόχο την αναδιάταξη του ανθρώπινου εργατικού δυναμικού, την βελτίωση των συνθηκών για νέες επενδύσεις και τελικά τη διαμόρφωση νέων συντελεστών στην οικονομία χωρίς τα βάρη του παρελθόντος.

 

Αναλυτικότερα, με αυτή τη στόχευση όπως είπε ο κ. Χαρίτσης το υπουργείο Οικονομίας προωθεί τα εξής:

 

- Δημιουργία η ενίσχυση του τραπεζικού επενδυτικού συστήματος μέσω της αναπτυξιακής τράπεζας, αλλά και συνεταιριστικών τραπεζών με στόχο τη συνεπένδυση και την μόχλευση πόρων και όχι την απλή δανειοδότηση.

- Για την ενδογένεια του τραπεζικού συστήματος δημιουργείται σχεδιασμός για τα ανεκμετάλλευτα περιουσιακά στοιχεία του δημόσιου.

- Ανάπτυξη συμπληρωματικών θεσμών πίστωσης και κατάλληλων εργαλείων που δεν βασίζονται σε κλασσικά τραπεζικά εργαλεία, αλλά στην συνεπένδυση ιδιαίτερα για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

- Μικροπιστώσεις και εγγυήσεις για κεφάλαια κίνησης για εξαγωγικές επιχειρήσεις και χρηματοδότηση στοχευμένων δράσεων όπου το ΕΣΠΑ θα έχει το ρόλο υψηλής εγγύησης για τη μόχλευση κεφαλαίων και από το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Δηλαδή μέσω του ΕΣΠΑ να αυξηθεί η μόχλευση.

 

"Τρεις ευκαιρίες για την οικονομία είναι πολύ σημαντικές και θέλουμε να αντιμετωπίσουμε με τη μόχλευση. Στόχοι είναι οι νέες επιχειρήσεις που θα στηριχθούν για νέα προϊόντα ή υπηρεσίες, οι νέοι επιστήμονες ή το εξειδικευμένο εργατικό προσωπικό για νέες παραγωγικές μονάδες και για το υπάρχον παραγωγικό δυναμικό προκειμένου να αλλάξει την υπηρεσία ή το προϊόν που παράγει για να διευρύνει το κύκλο εργασιών του.

 

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι σχεδιάζεται, από τον Αύγουστο μέχρι το τέλος του έτους να διοχετευτούν στην αγορά κεφάλαια μέσω του ΒΕΣΠΑ ύψους 4,5 δισ. ευρώ.

 

Για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ο υφυπουργός, απάντησε σε σχετική ερώτηση, ότι η κυβέρνηση το υπολογίζει ως σημαντικό χρηματοδικό εργαλείο για δράσεις και έργα που δεν υπόκεινται στις δεσμεύσεις με τα διαρθρωτικά ταμεία. "Πέρα από την διαπραγμάτευση με τους θεσμούς", συνέχισε ο ίδιος, "υπάρχει και εσωτερική διαπραγμάτευση εντός της κυβέρνησης για την κατανομή των πόρων του προϋπολογισμού και για τη νέα χρονιά έχει αυξηθεί το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με σκοπό να αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια".

 

Τέλος ο υφυπουργός ανέφερε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι παραγωγικοί φορείς και η ίδια η κοινωνία, πρέπει να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια.

 

Ο υπεύθυνος Ανατολικής Ευρώπης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων κ. Ιωάννης Τσακίρης, εξήγησε τι είναι ο διεθνής αυτός οργανισμός. Σημείωσε ότι με την παροχή εγγυήσεων πρέπει να βελτιωθεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα για να περάσει στην πραγματική οικονομία η ρευστότητα από τις τράπεζες και να ενισχυθεί η καινοτομική επιχειρηματικότητα.

 

Το Μάρτιο του 2016 θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομίας το πρόγραμμα της EBRD για την Ελλάδα όπως είπε ο αναπληρωτής διευθυντής ΔΣ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

 

Πηγή: http://www.imerisia....pubid=113861167

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

ενα  παραλληλο  τραπεζικο  συστημα  χωρις  χρηματοδοτηση   από  πουθενα  

χωρις    σαφηνεια  στους  στοχους  χωρις  κατευθύνσεις  για  την  ελληνικη  οικονομια 

χωρις  κανενας  στον  κοσμο  να  θελει  να  επενδυσει   στην  ελλαδα   εξαιτειας   των  σε  ολους 

γνωστων  προβλημάτων , πχ  γραφειοκρατεια,   κλειστες  τράπεζες ,  πολυνομοθεσια ,  μεταναστευτικο,   θηριωδη  ανεργια 

απουσια  ολοκληρωμενου  σχεδιου  ανασυγκρότησης ,   θηριωδη  φορολογια  , αδιαφορος  δημοσιος  τομεας  απουσια  κρατους  και  πολλα  αλλα  ,  όλα  αυτά  που  λεγονται  μαλλον 

πρεπει  να  φερνουν  γέλωτα  τραναταχτο  σε  οσους  γνωριζουν  οι  αλλοι  ας  ελπιζουν  σε  πρίγκηπες  και   παραμυθια  .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.