Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Κατασκευές πάνω από το επιτρεπόμενο ύψος ΦΕΚ270Δ


chry

Recommended Posts

Επιτρέπεται η κατασκευή στηθαίου έως 30εκ. πάνω από το επιτρεπόμενο ύψος του κτιρίου σύμφωνα με το άρθρο 6 (κατοικία) του ΦΕΚ 270Δ/1985 στην εκτός σχεδίου περιοχή ?

Θεωρώ ότι η νομοθεσία έχει πρόβλημα σύνταξης.

 

"Σε καμία περίπτωση η οικοδομή δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα ύψη αυτά εκτός από την περίπτωση κατασκευής στηθαίου τυχόν φωταγωγού ύψους τριάντα εκατοστών και καπνοδόχου"

ή

"Σε καμία περίπτωση η οικοδομή δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα ύψη αυτά εκτός από την περίπτωση κατασκευής στηθαίου, τυχόν φωταγωγού ύψους τριάντα εκατοστών και καπνοδόχου"

 

Ισχύει το δεύτερο και εάν ναι υπάρχει τεκμηρίωση?

 

Link to comment
Share on other sites

αυτη ειναι η διατυπωση του νομου, οπως φαινεται  σε νομικο αρχειο

 

δ)Το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της οικοδομής μετρούμενο από το φυσικό
ή το κατά την παρ. 10 του άρθρ.1 του παρόντος Π.Δ/τος διαμορφωμένο
έδαφος και από κάθε όψη, ορίζεται σε 4 μέτρα για μονόροφη οικοδομή ή
μονόροφο τμήμα αυτής και σε 7,50 μ. για διώροφη οικοδομή ή διώροφο
τμήμα αυτής.

  Σε περίπτωση κατασκευής κεκλιμένης στέγης το ύψος αυτό προσαυξάνεται
κατά 1,20 μ.

  Σε καμία περίπτωση η οικοδομή δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα ύψη
αυτά πλήν της περίπτωσης κατασκευής στηθαίου τυχόν φωταγωγού ύψους 0,30
μ. και καπνοδόχου.

 

 

και η ερευνα κατ ευθειαν στο σχετικο ΦΕΚ του 1985

 

εχει την ιδια διατυπωση  αρα ειναι χωρις "κομα"

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Και λογικό ... βεβαίως βεβαίως ... μια που ένας φωταγωγός με ύψος 30 εκ. δεν μπορεί να είναι κατασκευή πάνω από το μέγιστο ύψος ...

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Τα 4μ. για ισόγειο και 7,5μ. για διώροφο είναι αρκετά μπόλικα για να κατέβεις λίγο το ωφέλιμο ύψος σου και να κάνεις ένα ικανοποιητικό στηθαίο. Μην ξεχνάς τον περιορισμό του κτιριοδομικού για βατά δώματα. Πρέπει εκεί να κάνεις στηθαίο σαφώς μεγαλύτερο από τα 30εκ.. Αν θες και το 1.20 του υπογείου όμως θα πρέπει να μην είναι βατό το δώμα.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...
On 3/12/2015 at 7:21 ΜΜ, chry said:

"Σε καμία περίπτωση η οικοδομή δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα ύψη αυτά εκτός από την περίπτωση κατασκευής στηθαίου[,*] τυχόν φωταγωγού ύψους τριάντα εκατοστών και καπνοδόχου"

Επί 15 χρόνια που δραστηριοποιούμαι σε νησί εκτός σχεδίου και μετά από δεκάδες άδειες όπου το ύψος ερμήνευα στην μόνωση και οι ελεγκτές μηχανικοί υπέγραφαν, έτυχε σήμερα (παραμονές αλλαγής του νόμου εκτός σχεδίου) να μου απορρίψουν την ερμηνεία αυτή και να μου ζητήσουν στο μέγιστο ύψος να περιλαμβάνεται το στηθαίο

Μια φορά παλιότερα θυμάμαι να διαπληκτίστηκα με μηχανικό ελέγχου, υποστηρίζοντας ότι χωρίς το "," κόμα η πρόταση δεν έχει λογική και τελικά το είχε κάνει δεκτό.
Όντως χωρίς επιπρόσθετα στηθαίο επιλέγεις βατο δώμα (και στηθαίο για ασφάλεια) ή παράθυρα υπογείου.  Δεν έχει λογική γιατί να επιτρέπει στηθαίο σε φωταγωγό και όχι στην περίμετρο, ούτε γιατί να είναι τόσο περιοριστικός, τόσο που να μην γίνονται στηθαίο και παράθυρα υπογείου, όταν επιτρέπει διώροφα ύψους 7,5μ ...

Έψαξα αν έχει υπάρξει ερμηνευτική όλα αυτά τα χρόνια αλλά δεν βρήκα τίποτε.  Μπορεί να βοηθήσει κάποιος;

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Θα ήθελα να επαναφέρω το ζήτημα. Έχω κατοικία εκτός σχεδίου με υπόγειο, ισόγειο και μικρό τμήμα ορόφου. Τα 4μ. εξαντλούνται σχεδόν στην οροφή του ισογείου, γιατί έχω παράθυρα στο υπόγειο. Πάνω από τα 4μ θα έχω το πάχος της μόνωσης και την στρώση ρύσεων. Θα ήθελα να κάνω ένα στηθαίο αρχικά για εγκιβωτισμό της μόνωσης και να τοποθετήσω κιγκλίδωμα, καθώς το δώμα είναι βατό και προσβάσιμο από τον όροφο. Υποθέτω ότι τουλάχιστον σαν στηθαίο εγκιβωτισμού θα γίνει δεκτό πάνω από τα 4μ., αλλά τα κιγκλιδώματα (μεταλλικά ή γυάλινα) επιτρέπονται; Εντελώς παράλογος ο περιορισμός!

Link to comment
Share on other sites

ΦΕΚ 270/Δ/85 ΄

7. Ο μέγιστος αριθμός ορόφων των κτιρίων ορίζεται σε δύο (2) και το μέγιστο ύψος αυτών μετρούμενο από το γύρω έδαφος αυτών (φυσικό ή διαμορφωμένο κατά την επόμενη παράγραφο 10), σε επτά και μισό (7,50) μέτρα. 
Υπεράνω του ως άνω καθοριζομένου μέγιστου ύψους επιτρέπεται η κατασκευή μόνο στηθαίου τυχόν φωταγωγών ύψους μέχρι 0,30 μ. και καπνοδόχων, απαγορευομένων των λοιπών κατασκευών που αναφέρονται στο άρθ-87 του νδ-8/73 περί ΓΟΚ/73. 
Σε περιπτώσεις κατασκευής κεκλιμένης στέγης, το κατά τα ανωτέρω μέγιστον ύψος προσαυξάνεται κατά 1,20 μ.. 

(...)

11. Ο χώρος του υπογείου δεν επιτρέπεται να εξέχει το περίγραμμα του ισογείου του κτιρίου. 
"Η δε στάθμη της οροφής του υπογείου δεν επιτρέπεται να είναι υψηλότερη των 0,80 μέτρων από το διαμορφωμένο γύρω έδαφος.". 

και στο άρθρο 6 (κατοικίες) αναφέρεται ότι:

 γ) Ο μέγιστος αριθμός ορόφων των κτιρίων ορίζεται σε δύο (2) 
. δ) Το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της οικοδομής μετρούμενον από το φυσικό ή το κατά την παρ.10 του άρθ-1 του παρόντος ΠΔ/τος διαμορφωμένο έδαφος και από κάθε όψη, ορίζεται σε τέσσερα (4) μέτρα για μονόροφη οικοδομή ή μονόροφο τμήμα αυτής και σε επτά και μισό (7,50) μ. για διώροφη οικοδομή ή διώροφο τμήμα αυτής. 
Σε περίπτωση κατασκευής κεκλιμένης στέγης το ύψος αυτό προσαυξάνεται κατά 1,20 μ. 
Σε καμμιά περίπτωση η οικοδομή δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα ύψη αυτά πλην της περίπτωσης κατασκευής στηθαίου τυχόν φωταγωγού ύψους 0,30 μ. και καπνοδόχου. 

 

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Είναι σαφέστατα τελείως περιοριστικός ο Νόμος. Θεωρείτε ότι θα μπορούσα ίσως να προεκτείνω την πλάκα του δώματος περιμετρικά σαν εξώστη, να μετρήσω την επιφάνεια στους εξώστες και να το χαρακτηρίσω εξώστη του ορόφου, ώστε να τοποθετήσω κάγκελο ή στηθαίο; Γύρω γύρω θάλασσα και στη μέση ένα δώμα 🤔

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.