Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Με… ευκολίες θα πληρώσουν οι ιδιώτες των ΑΠΕ για το καλώδιο Εύβοια – Νέα Μάκρη


Engineer

Recommended Posts

Στην παροχή διευκολύνσεων προς τις εταιρείες ΑΠΕ που έχουν άδειες για αιολικά πάρκα στη Νότια Εύβοια, προκειμένου, αφενός μεν να υποβάλλουν αργότερα αιτήσεις για τη σύναψη συμβάσεων σύνδεσης με το δίκτυο, αφετέρου, δε, να πληρώσουν με δόσεις μέσα στο 2016 τα κόστος που τους αναλογεί για την κατασκευή του καλωδίου Πολυπόταμος – Νέα Μάκρη, προσανατολίζεται ο ΑΔΜΗΕ.

 

Αυτό αποφασίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με πρωτοβουλία της ΡΑΕ και συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και βέβαια των ενδιαφερόμενων ομίλων, δηλαδή όλων των μεγάλων ονομάτων της αιολικής επιχειρηματικότητας.

 

Η συγκεκριμένη γραμμή εντάχθηκε από τον ΑΔΜΗΕ στο πλάνο των επενδύσεών του καθώς υπήρχαν άδειες μεγάλης δυναμικότητας στη Νότια Εύβοια και τα διασυνδεμένα νησιά Άνδρο και Τήνο από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, αλλά η πραγματοποίηση των επενδύσεων δυσχεραίνονταν από την αδυναμία του υπάρχοντος δικτύου να απορροφήσει την παραγόμενη ενέργεια.

 

Έτσι την ίδια περίοδο αποφασίστηκε η ενίσχυση του δικτύου με την κατασκευή της γραμμής υψηλής τάσης Νέα Μάκρη –Πολυπόταμος, η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της είναι υποβρύχια.

 

Στις 24 Ιουλίου, ο ΑΔΜΗΕ, ως διαχειριστής του δικτύου υψηλής τάσης, ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η ηλέκτριση της νέας γραμμής οπότε ξεκίνησε και η δοκιμαστική λειτουργία της. Κανονικά θα έπρεπε οι επενδυτές εντός τριών μηνών να καταθέσουν τις αιτήσεις για τη σύναψη συμβάσεων σύνδεσης με το δίκτυο. Ωστόσο με δεδομένη την οικονομική κατάσταση στη χώρα και την αδυναμία του τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις, το τρίμηνο, αλλά και το διάστημα μέχρι σήμερα, πέρασε χωρίς να μπορέσουν οι εταιρείες να προχωρήσουν. Το κρίσιμο είναι βέβαια ότι μαζί με την αίτηση για σύναψη συμβάσεων σύνδεσης οι εταιρείες θα έπρεπε να πληρώσουν τα κονδύλια που τους αντιστοιχούν για την κατασκευή του έργου, πράγμα που προφανώς δυσκολεύονται να κάνουν.

 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποφασίστηκε η παράταση της υποχρέωσης για αίτηση σύνδεσης και ταυτόχρονα η διευκόλυνσή τους όσον αφορά τον τρόπο αποπληρωμής.

 

Πως προέκυψε όμως η υποχρέωση να πληρώσουν οι ιδιωτικές εταιρείες το κόστος του καλωδίου; Για το συγκεκριμένο έργο έπρεπε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της χρηματοδότησης λόγω του μεγάλου του κόστους. Έτσι το έργο στο σημαντικότερο μέρος του που είναι το υποβρύχιο καλώδιο Πολυπόταμος - Νέα Μάκρη, χαρακτηρίστηκε ως «έργο επέκτασης» στη χρηματοδότηση του οποίου συμμετέχουν και οι χρήστες του.

 

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά στην κάλυψη του κόστους κατασκευής, μετά από διαβούλευση με τους υποψήφιους επενδυτές, το 2011 συμφωνήθηκε και εκδόθηκαν δύο αποφάσεις από τη ΡΑΕ, με τις οποίες καθορίζεται η μεθοδολογία για τον επιμερισμό του κόστους του «έργου επέκτασης» ύψους 82,8 εκατομμυρίων ευρώ, στις άδειες που εκδόθηκαν και σε περίπτωση που αυτές δεν καταλήξουν σε επένδυση, στις νέες άδειες που θα εκδοθούν. Μάλιστα προβλέφθηκε οι υποψήφιοι επενδυτές να καταθέσουν δύο τραπεζικές εγγυήσεις για το 8% του κόστους του έργου που τους αντιστοιχεί. Η χρονική ισχύς των εγγυητικών έχει παραταθεί για την 31 Ιανουαρίου 2016.

 

Σύμφωνα με τους πίνακες των αδειών αιολικών πάρκων, που θα έχουν δικαίωμα να κάνουν χρήση της νέας γραμμής μεταφοράς, η συνολική ισχύς των αιολικών πάρκων που θα μπορούσαν να κατασκευαστούν ανέρχεται σε περίπου 610 μεγαβάτ με 42 αιτήσεις εκ μέρους εταιρειών. Από την ισχύ αυτή, τα περίπου 55 μεγαβάτ αιολικών αφορούν τα νησιά Άνδρο και Τήνο (46,8 και 7,5 αντίστοιχα) και όλη η υπόλοιπη ισχύς τη Νότια και Κεντρική Εύβοια.

 

Τέλος σημειώνεται ότι η Νότια Εύβοια είναι από τις περιοχές της χώρας με το υψηλότερο αιολικό δυναμικό. Μέχρι στιγμής λειτουργούν αιολικά περίπου 210 μεγαβάτ, έναντι των περίπου 800-900 που μπορούν να εγκατασταθούν. Στους υποψήφιους επενδυτές, περιλαμβάνονται οι περισσότεροι και μεγαλύτεροι «παίκτες» στην αιολική ενέργεια, καθώς από τις αρχές της δεκαετίας είχαν δεσμεύσει χώρους για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων.

 

Πηγή: http://energypress.g...yvoia-nea-makri

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.