Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Υπολογισμος αυτονομης θερμανσης πετρελαίου με θερμομονάδες


demis31

Recommended Posts

Καλημέρα,


 


Μετακόμισα πρόσφατα (Σεπτέμβριο) σε μία πολυκατοικία με αυτόνομη θέρμανση πετρελαίου.


 


Λόγω ότι έχω δύο μικρά παιδιά ο πρώην διαχειριστής (ο τωρινός διαχειριστής είναι μία εταιρεία) της πολυκατοικίας άνοιξε τον διακόπτη του καυστήρα αρχές Νοεμβρίου (1η συγκεκριμένα).


 


Η πρώτη καταγραφή κατανάλωσης πετρελαίου στην πολυκατοικία έγινε στις 20 Νοεμβριου. Αυτή η καταγραφή έδειξε ότι έκαψα 42 θερμομονάδες, σε 20 ημέρες, από τις συνολικές 50 της πολυκατοικίας και αυτό αντιστοιχούσε σε 340 Ευρώ (470 λίτρα πετρέλαιο). Θα έλεγα οτί τρελάθηκα όταν είδα το ποσό αυτό.


 


Πρώτο μου λάθος ήταν οτί δεν είδα τον μετρητή πριν ανάψει ο καυστήρας άρα δεν ξέρω την αρχική μέτρηση. Ο λόγος που το λέω αυτό είναι γιατί η εταιρεία πριν τον Νοέμβριο είχε πάρει μέτρηση μέσα Απριλίου και μετα δεν ξαναπήρε. Που μπορεί να σημαίνει κάποιος να έκαψε και μέσα στον Απρίλιο και Μάιο και να τα χρεώνομαι τώρα εγώ.


 


Η ερώτηση μου είναι: αν θεωρήσουμε ότι αναβα κατα μέσο όρο 3 ώρες την ημέρας τον καυστήρα απο τισ 1 Νοεμβρίου μέχρι τισ 20, γίνεται να έχω καταναλώσει 470-480 λίτρα πετρέλαιο, δηλαδή μίσο τόνο? Μου φαίνεται εξωφρενική κατανάλωση.


 


Μένω σε μία πολυκατοικία τετραόροφη με 12 διαμερίσματα. Ο καυστήρας εχει ονομαστική ισχύ 110.000kW (περιοχή ισχύος καυστήρα 7-15kW) με παροχή καυσίμου 10kg/h.


 


Ο υπολογισμός καταλώσης σε αυρώ γίνεται με την ακόλουθη εξίσωση


{fi x ei + Μi x ei / Σ (Μ i x ei ) x {1 – Σ (fi x ei )}} x Ποσό


 


Το Fi του διαμερίσματος μου είναι 0,35 και Ei 0,0948 με Fi*Ei = 0.03318.


To Σ (fi x ei ) είναι:0,27672


To Σ (Μ i x ei ) είναι: 4,5741


και το Μι το δικό μου: 42 (Θερμομονάδες)


Ποσό σε ευρώ ολη της πολυκατοικίας:  525 ευρώ


 


Μπορώ να υπολογίσω πόσες ώρες αντιστοιχούν αυτές οι θερμομονάδες?


 


Τι πιστεύετε ότι μπορεί να έγινε και χρεώθηκα τόσο πολύ. Πολλοί λεν ότι όποιος ανάβει πρώτος τον καυστήρα χρεώνεται πολυ.... έχουν δίκιο αλλα και πάλι μισός τόνος πετρέλαιο Νοέμβριο μήνα και για 20 ημέρες....το βλέπω παράλογο.


 


Είναι καλό πιστεύετε να ελέγξω αν πειράξανε τον μετρητή? Εγώ ακόμη θεωρώ ότι τα λίτρα που ηπήρχαν μέσα στον καυστήρα δεν ήταν τα πραγματικά. Σε 20 ημέρες, οι 50 θερμομονάδες κατανάλωσης όλης της πολυκατοικίας να αντιστοιχουν σε 580 λίτρα πετρελαίου.


 


Οποιαδήποτε βοήθεια για όποιον γνωρίζει θα είναι πολύ χρήσιμη.


 


Ευχαριστώ Πολύ


Link to comment
Share on other sites

Ευλογες οι παρατηρησεις σου.

Μηπως σου εχει χώσει και τιποτα μοναδες του προηγουμενου ενοικου;

Link to comment
Share on other sites

Συναδελφε 3 ωρες στο on τον θερμοστατη, δεν σημαινει ουτε οτι εδινε και τις 3 ωρες εντολη, ουτε και οτι εκαιγε ο καυστηρας...αμα ζεσταθει ο λεβητας μιας πολυκατοικιας καλυπτει τις θερμικες αναγκες ενος διαμερισματος που το εχει αναψει, για πολλη ωρα.

Link to comment
Share on other sites

Εντωμεταξυ, οι θερμομοναδες σε τι μοναδα μετρησης αντιστοιχούν; 

Το πετρελαιο εχει περιπου 11.500 kcal/lt θερμογονο ικανοτητα, χ0.80 ας πουμε αποδοση μεχρι τον θερμιδομετρητη σου, περι τις 9000 kcal/lt

Μπορεις να βρεις καπως ετσι ποσα lt πετρελαιο εχεις χρεωθει.

Link to comment
Share on other sites

Συναδελφε 3 ωρες στο on τον θερμοστατη, δεν σημαινει ουτε οτι εδινε και τις 3 ωρες εντολη, ουτε και οτι εκαιγε ο καυστηρας...αμα ζεσταθει ο λεβητας μιας πολυκατοικιας καλυπτει τις θερμικες αναγκες ενος διαμερισματος που το εχει αναψει, για πολλη ωρα.

Οντως το καλυπτει πολυ ωρα.Σκεψου ομως οτι αν το εχει Πχ.5-6 ωρες ανοιχτο. Αυτο γραφει 3 ωρες αλλα για εξι ωρες κραταει το νερο ζεστο (οσες ωρες λειτουργιας απαιτουνται ).

 

Στάλθηκε απο το iphone 7 μου.

Link to comment
Share on other sites

@mechpanos

 

Παρόλο που έλεγε θερμομονάδες το χαρτί τελικά είναι ώρες κατανάλωσης. Αλλα 42 ώρες.

 

Επειδή δεν έλεξα τον μετρητή δυστυχώς δεν μπορώ να ξέρω πόσες ώρες ακριβώς έκαψα. Αλλα 42 είναι πολλές για τον μήνα Νοέμβριο.

 

Απλως μετα απο εποικινωνία με αλλους ενοικιαστές και ιδιοκτητη αυτό που μαλλον έγινε, ειναι ο διαχειριστής να έβαλε λιγότερο πετρέλαιο απο όσο έλεγε η απόδειξη και ακόμη φάνηκε ότι πειράξαν και τον πίνακα με τους μετρητές γιατί έδειχνε κατανάλωση σε διαμέρισμα που είνα ξενοίκιαστο εδω και 3 χρόνια.

Πάντως μετά απο συζήτηση με μηχανολόγο οι 42 ώρες δεν πορουν να κάψουν σχεδόν μισό τόνο πετρέλαιο. 

Εκτός και αν ζέστενα ουρανοξύστη

Link to comment
Share on other sites

Αφου μιλησες με μηχανολογο εισαι σε καλο δρομο. Πρωτα πρωτα, δεν εχει κανενα μα κανενα νοημα η αθροιση των ωρων ητοι το 42 εσυ, σε συνολο 50 της πολυκατοικιας, ειναι παντελως άκυρο!

Επισης οι ωρες απο μονες τους δεν λενε κατι, πολλαπλασιαζονται επι των αντιστοιχων συντελεστων της μελετης θερμανσης.

Ρωτα και μαθε ποιοι ειναι αυτοι, και μην δεχθεις να πληρωσεις τιποτα, αν τα βγαζουν ετσι στα κουτουρού!

Ασε στην δικη μου πολυλατοικια τι γινοταν πριν αναλαβω εγω....το σωσε....

Εν πασει περιπτωσει ενδεικτικα στην δικη μου πολυκατοικια, ενδεικτικα, επι συνολου 560€, 35 ωρες αντιστοιχουν σε 140€ για διαμερισμα 80 τμ...αλλα το καινε οι περισσοτεροι κανονικα.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για όλες τισ πληροφορίες.

Οι αλήθεια είναι οτι και σε εμας ο διαχειριστής έκανε ότι ήθελε.

 

Απλώς αυτό θα με αναγκάσει από εδώ και πέρα να κοιτάω σχεδόν κάθε μέρα πόσο γράφει ο μετρητής σε περίπτωση που υπάρχει και κάποιος άλλος περιέργος μέσα στην πολυκατοικία που μπορεί να τουσ πειράξει.

 

Χρησιμοποίησα και την εξίσωση που βγάζει πόσο αναλογεί σε εμενα να πληρώσω αλλα όπως καταλαβαίνεις τισ 50 ώρες τισ αντιστοιχούσαν σε περίπου 580 λίτρα .. που ουσιαστικά αυτό έκανε την διαφορά στο τελικό ποσό πληρωμής. Όπως καταλαβαίνεις μένω σε πολυκατοικία κρουαζιερόπλοιο

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.