Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

2o Πτυχίο Πολιτικού Μηχανικού ή Μεταπτυχιακό στο Εξωτερικό?


eleni tziaferi

Recommended Posts

Πέρσι αποφοίτησα απο το τμήμα Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης του Βόλου όντας αποφασισμένη ότι θα παρακολουθήσω κάποιο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του εξωτερικού(βλ. Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Ελβετία, Αγγλία) και έπειτα να κυνηγήσω την τύχη μου εκεί, όπως πολλοί συνάδελφοι.

Παράλληλα έκανα τα χαρτία μου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου(δημόσιο όχι κάποιο ιδιωτικό κολέγιο) για απόκτηση 2ου πτυχίου και με δέχτηκαν στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος. Εννοείται οτι έχω ψάξει τα περί αναγνώρισης πτυχίου(ΔΟΑΤΑΠ) αν και δε ξέρω κατά πόσο θα έχω την δυνατότητα- ευκαιρία στο μέλλον να εργαστώ στην Ελλαδά, ώστε να χρειαστεί να περασω από αυτή τη διαδικασία. Στο σημείο αυτό να διευκρινίσω ότι ήμουν πεποισμένη οτι ΔΕ θα με πάρουν, οπότε δεν ήταν και πλήρως συνείδητη απόφαση αλλά ενθουσιάστηκα με την ευκαιρία που μου δίνεται.

 

Τώρα το δίλλημα μου είναι τι είναι προτιμότερο να κάνω μιας και είτε με το μεταπτυχιακό είτε με την 2η σχολή στόχος μου είναι να διευρύνω το γνωστικό μου αντικείμενο. Το μεγάλο ερώτημα είναι να αλλάξω επάγγελμα-2η σχολή ή να αποκτήσω κάποια εξειδίσευση-μεταπυχιακό??? Τι αξίζει τον κόπο-χρήμα?

Υ.Γ. Ξέρω οτι θα με προτρέψετε να κάνω αυτό που μ'αρέσει αλλά και τα μεταπτυχιακά που κοιτάω έχουν παρεμφερές αντικείμενο. Παράλληλα σημαντικός παράγοντας επιλογής είναι και η επαγγελματική αποκατάσταση. 
 

Edited by eleni tziaferi
Link to comment
Share on other sites

Ελένη καλημέρα & καλή σταδιοδρομία.

Είσαι ήδη εξωτερικό & δεν το γνωρίζεις!

Για δουλειά ή για μεταπτυχιακό, είσαι ήδη εξωτερικό!

Καλές γιορτές, πέρνα καλά, σφίξε την καρδιά & έφυγες!

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση!!! Απλώς προβληματίζομαι πολύ γιατί καλώς ή κακώς με το 2ο πτυχίο διευρύνω το γνωστικό αντικείμενο, τον αριθμό εργασιών στις οποίες μπορώ να απασχοληθώ, κλπ.. Επίσης σα χωροτάκτης δε ξέρω και ποση είναι η ζήτηση έξω και τις προοπτικές μ!!!! Επίσης τα μεταπτυχιακά εξω είναι 2 χρόνια(εξαιρείται η Αγγλία) και στην Κύπρο το Bachelor ειναι 4 χρόνια, με την αναγνώριση μαθημάτων στην χειρότερη θα κανω 3,5 χρόνια, οπότε δεν είναι κ πολύ μεγάλη η διαφορά στα χρόνια.

Αλλά αν είναι να τελείωσω στην Κύπρο και μετά να χρειάζεται πάλι μεταπτυχιακό για να μπορέσω να βρω δουλεία στην Ευρώπη και ο μισθός να μην έχει διαφορά τότε δεν έχω κάνει τίποτα και τζάμπα η 2η σχόλη.
Επίσης έστω ότι τελείωνω πολιτικός μηχανικός και θέλω να μείνω Ελλάδα, που σε αυτή την περίπτωση στην Κύπρο θα πρέπει να κάνω 4,5-5 χρόνια για την ισοτιμία των πτυχίων, έχω καμία ελπίδα στην Ελλάδα????
Δε ξέρω αν υπάρχει σωστή απόφαση ειδικά από την στιγμή που δεν τρελαίνομαι ουτε για τα μεταπτυχιακά που έχω επέλεξει και έχουν ζήτηση ούτε για τους πολιτικούς μηχανικούς.

 

Δε ξέρω τι να κάνω!!!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Πολλοί δεν έχουν καταλάβει ότι στο εξωτερικό δεν είναι απαραίτητο να είσαι εξειδικευμένος σε κάτι και αυτό πολύ απλά γιατί εκεί δε διστάζουν να "επενδύσουν" στον εργαζόμενο τους... Μην κολλάτε παιδιά με σκεπτικά του τύπου, θα πάω εκεί για μεταπτυχιακό και μετά θα ψάξω για δουλειά κτλ... Αυτό είναι Ελληνικό σκεπτικό...

 

ΥΓ Μετά από 10 χρόνια εργασίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (την οποία άφησα πολύ πρόσφατα) και αρκετούς φοιτητές μου αλλά και φίλους στο εξωτερικό αυτή είναι η εικόνα που έχω σχηματίσει…

Link to comment
Share on other sites

αν κανεις μεταπτυχιακο στο εξωτερικο ειναι ποιο ευκολο να βρεις δουλεια μεσο προγραμματων που εχουν τα πανεπιστιμια .. αλλιως ξεκαρφωτος να πας ειναι ποιο δυσκολο... εγω οσους ξερω μηχανικους μετα απο μεταπτιχιακο βρηκαν αμεσως δουλεια ... αν ημουν στην θεση σου θα πηγαινα εξω.. αλλα να ξερεις οτι απλως θα βρεις μια δουλεια ... μπορει να ακογουνται τα λεφτα πολλα σε σχεση με το τριτοκοσμικο ελλαντα αλλα για το εξωτερικο εισαι απλως ενας εργαζομενος με μικρο μισθο που στην ουσια δεν εισαι καν μηχανικος αλλα καποιος που εχει τις γνωσεις μηχανικου ....

μετα απο καποιο σημειο εχω βαρεθει να ακουω ολους τους μηχανικους να θελουν να πανε στο εξωτερικο ... η αληθεια ειναι οτι ευχομαι να πανε ..

Edited by george68
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ απόλυτα ειδικά αν σκεφτείς ότι με την εξειδίκευση όχι απαραίτητα αλλά στοχεύεις σε συγκεκριμένες θέσεις. Απλώς στο δικό μου μυαλό το μεταπτυχιακό λειτουργεί σα διαβατήριο-προθάλαμος-προετοιμασία για την χώρα που πρόκειται να εργαστείς. Εννοώ ότι ένας εργοδότης προφανώς και δε θα ξέρει τι γνώσεις έχει ενας απόφοιτος πανεπιστήμιου άλλης χώρας. Έτσι με ένα μεταπτυχιακό από πανεπιστήμιο της χώρας που πρόκειται να εργαστείς ή από τα πρωτοκλασσάτα πανεπιστήμια μπορείς εν μέρη να βεβαιώσεις ότι διαθέτεις τις "κατάλληλες" γνώσεις.
Επίσης με ένα  μεταπτυχιακό κακώς βέβαια αλλά δε στοχεύω στην εξειδίκευση ή δε περιμένω οτι θα μου προσφέρει περισσοτερες γνώσεις, δεδομένου του επιπέδου και της ποιότητας γνώσεων που παρέχουν πολλά γνωστά πανεπιστήμια.

 

Εγώ στην παρούσα φάση τι να κάνω??? Έξω είναι καλύτερα τα πραγματα για πολιτικούς μηχαικούς για να αξίζουν αλλά 3-5 χρόνια σπουδών????

 

Επίσης δε ξέρω πολλοί μηχανικοί τι περιμένουν να βρουν έξω γτ η αίγλη που είχε το επάγγελμα στην Ελλαδα πεθανε και δεν υπάρχει αλλού. Καλώς ή κακώς έξω υπάλληλος θα είσαι μια ζώη και δυστυχώς και έξω η προσφορά εργασίας είναι τόσο μεγάλη που θα δυσκολευτείς έστω και για ένα μισθό. Απλώς για ειδικότητες σα τη δική μου 2 είναι οι επιλογές ή φεύγεις έξω ή κάνεις 2η σχολή για να έχεις ελπίδες μήπως μείνεις.  

Edited by eleni tziaferi
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα Ελένη,

 

επέτρεψέ μου να σου παραθέσω τις απόψεις μου αφού σε γνωρίζω και προσωπικά.

Όλες μας οι κινήσεις θα πρέπει να έχουν κριτήριο το που αποσκοπούμε, τι ανάγκες έχουμε και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να τις καλύψουμε. Εν προκειμένω, έχουμε 2 συνιστώσες: Θέλεις να αποκατασταθείς επαγγελματικά (1), και ει δυνατόν αυτό θέλεις να συμβεί στην Ελλάδα (2). Απολύτως κατανοητό, αλλά ταυτόχρονα ασυμβίβαστο (τουλάχιστον για σήμερα και για τα επόμενα χρόνια, αν και προσωπικά δεν είμαι αισιόδοξος).  Θα πρέπει λοιπόν να ιεραρχήσεις μέσα σου τις 2 αυτές ανάγκες και αναλόγως να κατευθυνθείς. Πιο συγκεκριμένα:

 

Αν προέχει η ανάγκη να μείνεις Ελλάδα, τότε δυστυχώς καμια από τις 2 σχολές δεν μπορεί να βοηθήσει. Ίσως, αν έπρεπε να επιλέξουμε, να υπήρχε ένα προβάδισμα των ΠΜ, αλλά και πάλι η αγορά εργασίας είναι γονατισμένη. Φέρε τον εαυτό σου 4 χρόνια μετά, στα 30+, να έχεις μόλις αποφοιτήσει από την νέα σου σχολή.. Τι θα έχεις κερδίσει; Ok, κάποιες γνώσεις, κάποιοες γνωριμίες, κάποια δικαιώματα... Και κυρίως, θα έχεις κερδίσει "ελπίδα" μέσω της παράτασης που θα έχεις δώσει στο πρόβλημα που ονομάζεται "επαγγελματική αποκατάσταση". Στη περίπτωση λοιπόν που θέλεις πάση θυσία να μείνεις στην Ελλάδα, προσπαθείς να απασχοληθείς σε ό,τι μπορεί να σου προσφέρει περισσότερα (και αυτό δεν είναι το μηχανηλίκι), και να συνεχίσεις έτσι. Δυστυχώς δεν μπορείς να επενδύσεις σε επαγγελματικές εμπειρίες επί του αντικειμένου (είτε χωροτακτικά είτε σαν ΠΜ), δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος.

 

Αν προέχει η ανάγκη της επαγγελματικής αποκατάστασης, που για μένα αυτό είναι το πιο ορθό, τότε να ξέρεις πως η βέλτιστη λύση ΔΕΝ είναι να ξεκινήσεις μια νέα σχολή αλλά να κάνεις κάποιο μεταπτυχιακό επί του αντικειμένου σου. Να διαλέξεις τον τομέα που σου κάνει περισσότερο κλικ, να ερευνήσεις την αποκατάσταση, να διαλέξεις χώρα που θα ήθελες να ζήσεις, να ζυγίσεις το budget σου, να κυνηγήσεις όσο πιο καλό πανεπιστήμιο μπορείς και στη συνέχεια να πάρεις το μέλλον  στα χέρια σου. Θα επενδύσεις πολύ λιγότερο χρόνο και θα μπεις στον "προθάλαμο" μιας εργασίας στο εξωτερικό, όπως πολύ σωστά έχεις αναφέρει σε προηγούμενο μήνυμά σου. Οι δρόμοι που θα σου ανοιχτούν θα είναι πολλαπλάσιοι από αυτούς που φαντάζεσαι τώρα, και οι ορίζοντες θα διευρυνθούν σε βαθμό που δεν το περιμένεις. Θα ρυθμίσεις εσύ τη ζωή σου, που, πως, με τι κόπο, με τι απολαβές. Όλα γίνονται, αρκεί να έχουμε όραμα, επιμονή και αντοχές. Δεν χρειάζεται να είσαι ΠΜ για να το κάνεις αυτό. Η "αίγλη" των ΠΜ που (στην Ελλάδα) είχαν τα άπειρα δικαιώματα έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Μπορείς να το κάνεις κάλλιστα σαν Πολεοδόμος/Χωροτάκτης.

 

Όπως θα έχεις καταλάβει, η λύση του μεταπτυχιακού νικά κατα κράτος το δεύτερο πτυχίο στους ΠΜ. Ειδικά αν μιλάμε για εξωτερικό, μόλις θα τελειώσεις το δεύτερο πτυχίο θα είσαι ΑΚΡΙΒΩΣ στην ίδια φάση που είσαι και τώρα, και λίγο χειρότερα αφού θα έχει περάσει κι άλλος χρόνος.

 

Όλα αυτά όμως είναι οι προσωπικές μου απόψεις, που βασίζονται στη δική μου λογική, στις δικές μου εμπειρίες και στις δικές μου ανάγκες. Εσύ γνωρίζεις καλύτερα από όλους τι είναι αυτό που θα σε κάνει να νιώθεις καλύτερα. Ακολούθησέ το και μη φοβάσαι τίποτα!

 

Σου εύχομαι ό,τι καλύτερο!

 

Καλή Χρονιά!

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Καλησπερα, ειμαι πολιτικος μηχανικος εμπ και σκεφτομαι για μεταπτυχιακο στην πληροφορικη η και τα οικονομικα.Πιστευετε οτι με ενα μεταπτυχιακο μπορω να ανταγωνιστω σχετικα επι ισοις οροις τους αποφοιτους αυτων των σχολων η πρεπει να κανω δευτερο πτυχιο? ειμαι 4ατο ετος με συμβουλευετε να τελειωσω την σχολη μου ειναι να δωσω πανελληνιες σ αυτα τα 2? ευχαριστω πολυ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.