Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ενα σχολείο θα χτιστεί στα... σπλάχνα του Σέιχ Σου


Engineer

Recommended Posts

Ενα σχολείο που έρχεται από το μέλλον και αναπτύσσει... μια διαδραστική σχέση και διάλογο με το δάσος του Σέιχ Σου θα ανεγείρει ο Δήμος Νεάπολης - Συκεών στη θέση του σημερινού 1ου Δημοτικού Σχολείου στον Αγιο Παύλο Θεσσαλονίκης.

 

 

Με όλους τους κοινόχρηστους χώρους υπόσκαφους και τις 12 αίθουσες διδασκαλίας ως φυτεμένα δώματα, το σχολείο στις παρυφές του περιαστικού δάσους θα δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να... περπατούν πάνω από τους χώρους του.

 

Απόλυτα βιοκλιματικό και με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους διάρθρωσης των αιθουσών, το σχολείο, που σχεδίασαν οι αρχιτέκτονες Δώρα Μπαλντά και Λουίζα Πολυζωγοπούλου, απέσπασε το 1ο βραβείο στον Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών που προκήρυξε ο Δήμος Νεάπολης - Συκεών για την αντικατάσταση του σημερινού, παλιού εκπαιδευτηρίου.

 

Η ιδέα βασίστηκε σε ένα μοντέρνο κτίριο, σε μια δομημένη επιφάνεια 3.790 τ.μ., που θα «συνομιλεί» με το φυσικό περιβάλλον και θα αξιοποιεί την απαράμιλλη θέα με την πόλη και το θαλάσσιο μέτωπο.

 

 

«Είχαμε κατά νου δύο πράγματα, αφενός το παιδί, θέλαμε δηλαδή να προτείνουμε ένα κτίριο που να ταιριάζει στο ύφος του μικρού χρήστη και αφετέρου τη μοναδική αυτή σχέση που έχει με το δάσος, με το οποίο βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία», είπε στο «Εθνος» η αρχιτέκτων Δ. Μπαλντά.

 

Κάτω από το έδαφος βρίσκονται το γυμναστήριο, τα γραφεία των δασκάλων, το εστιατόριο, η αίθουσα θεάτρου, 4 εργαστήρια -πληροφορικής, χημείας, φυσικής, ηλεκτρονική βιβλιοθήκη-, γυμναστήριο αγωνιστικών προδιαγραφών, αίθουσα μουσικών και άλλων εκδηλώσεων.

 

Τα «φυτεμένα δώματα» φιλοξενούν τις 12 αίθουσες διδασκαλίας με την υπέροχη θέα προς το δάσος και προς τη θάλασσα.

 

Οι μικροί μαθητές έχουν πολύ μεγάλο υπαίθριο χώρο για να αθλούνται ή να παίζουν στα διαλείμματα, ενώ όταν ανεγερθεί το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Παύλου, θα είναι ένα «κόσμημα» για την περιοχή και για όλη την πόλη.

 

«Δεν θέλουμε να εξαφανίσουμε το σχολείο, αλλά να γίνει ένα καινούργιο, μεγάλο, υπερσύγχρονο, ευρωπαϊκού επιπέδου σχολικό συγκρότημα, βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, όχι μόνο με αίθουσες διδασκαλίας, αλλά και με άλλες αίθουσες και χώρους πολιτισμού, αθλητισμού, εργαστηρίων φυσικής - χημείας - πληροφορικής και άλλων δραστηριοτήτων. Ενα σχολικό συγκρότημα που, σεβόμενο το περιβάλλον και το δάσος, θα καλύπτει τις ανάγκες της εκπαιδευτικής κοινότητας για τις επόμενες δεκαετίες, αλλά ταυτόχρονα, μετά τη λήξη των μαθημάτων, θα αποτελεί ζωντανό εκπαιδευτικό, πολιτιστικό, αθλητικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό κέντρο, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες», δήλωσε ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, στη διάρκεια εκδήλωσης που έγινε για την απονομή των βραβείων και την έκθεση με σχέδια και μακέτες από όλες τις προτάσεις.

 

Είκοσι επτά προτάσεις

 

Στον πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό συμμετείχαν 27 μελετητικά σχήματα, καθένα από τα οποία είχε μια ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη ιδέα για το νέο διδακτήριο.

Αναφερόμενη στις προτάσεις που κατατέθηκαν, η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, αρχιτέκτων-μηχανικός της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου, Φεδώρα Κανελλή, είπε ότι «υπήρξαν πολλές ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις για την αρχιτεκτονική επίλυση του σχολικού συγκροτήματος, δεδομένης της ιδιαιτερότητας και των αντικειμενικών δυσκολιών με το έντονα επικλινές οικόπεδο και τη γειτνίαση με το δάσος».

 

Εντυπωσιασμένος από την πρόταση των δύο αρχιτεκτόνων από την Αθήνα ήταν και ο γνωστός αρχιτέκτονας Πρόδρομος Νικηφορίδης, που ήταν μέλος της επιτροπής ως «κριτής εκ προσωπικοτήτων». Ο κ. Νικηφορίδης σχολίασε ότι το αποτέλεσμα ήταν «ένας ιδανικός σχεδιασμός προσαρμογής στο περιβάλλον, ένα ουσιαστικά υπόσκαφο κτίριο» και ευχήθηκε να κατασκευαστεί σύντομα.

 

Πηγή: http://www.ethnos.gr...&pubid=64306813

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Ένα πιο ανθρώπινο περιβάλλον για τα παιδιά.

Όχι σαν φυλακές που ήταν τα σχολεία που τελειώσαμε.

Μπράβο και από μένα.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Μακάρι να μην μείνουν μόνο στις μελέτες όπως σε πολλά άλλα έργα και να κατασκευαστεί.Την δασική νομοθεσία πως την απέφυγαν/θα αποφύγουν?Με κάποια απόφαση?Εκτός και αν εννοεί με τοην λέξη ''γειτνίαση'' εκτός(άλσου) δασικης περιοχής

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

λέει στη θέση του 1 δημοτικού

 

επομένως το οικόπεδο έχει ΗΔΗ δόμηση

 

να κάνεις όποια ανέγερση ΕΝΤΟΣ  ΔΑΣΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ  καλύτερα να παίξεις το ΤΖΟΚΕΡ

Link to comment
Share on other sites

λέει στη θέση του 1 δημοτικού

 

επομένως το οικόπεδο έχει ΗΔΗ δόμηση

 

να κάνεις όποια ανέγερση ΕΝΤΟΣ  ΔΑΣΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ  καλύτερα να παίξεις το ΤΖΟΚΕΡ

ναι όντως δεν το είδα,με παρέσυρε ο τίτλος του θέματος

Link to comment
Share on other sites

Aπο ένα 3d, χωρις κατοψεις, συμπεράσματα δεν βγαίνουν.

Οσο για την νομοθεσία που αναφέρθηκε, αν υπαρχει θεληση, και φράγκα εννοειται, το σχολείο γίνεται άνετα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.