Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Επιλογή διπλόσυχνου Gps


Aprilia

Recommended Posts

Πρόκειται για ακόμη ένα μηχανάκι made by South. Όπως και τα Stonex. Προσοχή στο βαθμό αξιοπιστίας τους. Δεν το λέει κανένας αλλά απέχει πολύ από το 99,99% . Διαβάστε και προηγούμενα posts.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 711
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Πρόκειται για ακόμη ένα μηχανάκι made by South. Όπως και τα Stonex. Προσοχή στο βαθμό αξιοπιστίας τους. Δεν το λέει κανένας αλλά απέχει πολύ από το 99,99% . Διαβάστε και προηγούμενα posts.

Πως ελεγχουμε τον βαθμο αξιοπιστιας? Αυτο που λες ειναι οτι σοβαροτερο εχω ακουσει, αλλα περα απο το brand name πως το ελεγχεις πριν προβεις σε αγορα?

Link to comment
Share on other sites

Είτε κατεβάζεις το manual και διαβάζεις τα specifications (συνήθως έχει παραπομπές στις ακρίβειες, τα ψιλά γράμματα που λέμε..) είτε ρωτάς τον αντιπρόσωπο.

 

Edit: Τωρα που το είπα κοίταξα τα specs του δικού μου (sokkia gsr2700isx) και είδα ότι ενώ στα static,rapid static, kinematic-S'n'G έχει confidence level 95% στο RTK αναφέρει "1 sigma".

Edited by giorgosv
Link to comment
Share on other sites

Εψαξα ολα τα specs των δεκτων με πλακετα την bd970 αλλα κανεις δεν αναφερει κατι. Ουτε της trimble R8. Τι να πω οπως διαβασα και πιο πανω απο εναν συναδελφο ολα στο πεδιο θα φανουν.

Edited by Gousgounis
Διαγραφή παράθεσης ακριβώς προηγούμενου μηνύματος
Link to comment
Share on other sites

Πάνω στο θέμα αυτό υπάρχει η ανεπίσημη πληροφόρηση ότι τα board BD970 που είναι σε δέκτες εκτός του Trimble group, όπως στους κινέζικους κίτρινους δέκτες και τους μπλε & κόκκινος κλώνους τους (μπορεί κανείς να τους διακρίνει οπτικά), έχουν ορισμένα "κλειδώματα" για να γίνεται διαφοροποίηση από τα γνήσια Trimble και Spectra Precision προϊόντα. Αυτά εντοπίζονται στο format με το οποίο αποθηκεύονται τα raw-data, στη δυνατότητα λήψης Galileo και σε ορισμένα στοιχεία λειτουργίας της RTK engine. Επίσης οι ενσωματωμένες κεραίες δεν είναι Trimble αλλά τις φτιάχνουν οι ίδιοι οι Κινέζοι Αντίθετα, στους δέκτες του Trimble group, όπως o Spectra Precision Epoch 50 και τo Trimble R8 GNSS, αυτά τα κλειδώματα δεν υπάρχουν και οι ενσωματωμένες κεραίες είναι της ίδιας της Trimble.

 

Θα δείτε στο brochure του Spectra Precision EPOCH 50:

 

 

Real-Time Kinematic GNSS surveying

Horizontal. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10 mm + 1 ppm RMS

Vertical. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20 mm + 1 ppm RMS

Initialization . . . . Automatic OTF (on-the-fly) while moving

Initialization time . . . . . . . . . . . . . . Typically <10 seconds

Initialization reliability . . . . . . . . . . . . . . Typically >99.9%

Start-up. . . . . .<60 seconds from power on to positioning

<30 seconds with recent ephemeris

 

Άλλο το επίπεδο εμπιστοσύνης της αναφερόμενης ακρίβειας (RMS) και άλλο το επίπεδο εμπιστοσύνης της επίλυσης της ασάφειας φάσης (initialization). Το δεύτερο είναι επικίνδυνο να είναι κάτω του 99% (πόσο μάλλον 68%), ιδίως όταν ο δέκτης βρίσκεται σε περιβάλλον με ισχυρό multipath (πχ.κάτω από δέντρα) διότι είναι μεγάλη η πιθανότητα να παρέχονται εύκολα λύσεις fixed σε αντίξοο περιβάλλον, που όμως είναι λανθασμένες!

 

Ελπίζω να μην σας κούρασα με τις αναλύσεις... που ελπίζω να είναι χρήσιμες και ενδιαφέρουσες.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστουμε για τις ενδιαφερουσες πληροφοριες και ειναι ιδιαιτερα χρησιμο να αναφερουν την γνωμη τους ανθρωποι που "κατέχουν" το αντικειμενο.

Εγω θα προσπαθησω να κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου καλοπροαίρετα πάντα. Μελέτησα αυτό που αναφερθηκε για την ασάφεια φάσης και ψάχνοντας λίγο είδα οτι και ο hi target v30 αναφερει 99% initialization.

Οποτε απο την σκοπια του μελλοντικού αγοραστή ο οποίος βομβαρδιζεται απο μηχανάκια οχι επώνυμα που κάνουν "παπαδες" και μηχανακια επώνυμα που κοστίζουν παπάδες, τι πρέπει να επιλέξει?

Ίσως είναι καλύτερη λύση η ενοικίαση και δοκιμή πριν την αγορά?

Γιατι και το θεωρητικά φτηνό μηχανάκι κοστίζει 5-6K ευρω οποτε δεν λες οτι το αγοραζεις και αν δεν σου κανει το πετας.

Τα αναφέρω όλα αυτά γιατί αυτή την στιγμή καίγομαι για ένα GPS και απλά δεν ξέρω τι να επιλέξω.

Ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

Συνάδερφε Stavraka, συμφωνώ απόλυτα:

- 5-6Κ είναι σημαντικά χρήματα και πρέπει να αξιοποιηθούν σε σίγουρη αγορά που σημαίνει υποστήριξη μετά την πώληση, serivce, πλήρη λύση RTK & Post process και αξιοπιστία αντιπροσώπου & κατασκευαστή.

- Μια δοκιμή σίγουρα θα σε πείσει ότι ακόμα και με 5-6Κ υπάρχουν ασυναγώνιστες τεχνολογικά προτάσεις, βλέπε πχ GNSS-Centic τεχνολογία (3GPS+2GLO=fixed) ώστε να είσαι σίγουρος ότι επέλεξες τον καλύτερο δέκτη στην σωστή τιμή.

Link to comment
Share on other sites

Μ' αρέσει ιδιαιτέρως ότι σε αυτό το νήμα έχουν ήδη εμπλακεί και συνεισφέρουν με τις γνώσεις τους και φυσικά προσπαθώντας να υποστηρίξουν τα προϊόντα τους αντιπρόσωποι από δύο τουλάχιστο μεγάλες εταιρείες. θα περίμενα και συμμετοχή και από την Trimble αλλά και από τις άλλες εταιρείες.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι παρακολουθώ το νήμα από τότε που έψαχνα και εγώ gps. Και έχω την εξής άποψη και ας με διορθώσουν οι έχοντας μεγαλύτερη εμπειρία.

1) θεωρώ αστείο να αγοράζουμε βάση των spects. (ναι να ρίξουμε μία ματιά αλλά μην επιλέξουμε ένα gps γιατί λέει ότι έχει ένα ppm καλύτερη ακρίβεια)

2) θεωρώ ότι όλα τα gps έχουν μικρές διαφορές σε ακρίβεια όσο αφορά το hardware. Με τεράστια διαφορά τον ρόλο τον παίζει το δίκτυο και οι συνθήκες της αποτύπωσης. Εξάλλου τα gps δεν είναι όργανα ακρίβειας.

 

Θα πρότεινα λοιπόν σε όσους έχουν σκοπό να αγοράσουν να σκεφτούν τους εξής παράγοντες:

 

1) Ανθεκτικότητα ( Αφού το gps δεν είναι τόταλ. Το gps to κακομεταχειριζόσαστε, θα βραχεί, θα γρατσουνιστεί και καμιά φορά θα μας πέσει κιόλας ενώ πολύ σύνηθες είναι να το ξεχάσουμε και στο καπό του αμαξιού και να πέσει ενώ κινούμαστε (δύο γνωστοί μου το πάθανε)

2) Η υποστήριξη. Ξέρετε πόσο σημαντικό είναι Κυριακή 9 η ώρα να πάρεις τον αντιπρόσωπο και να τον ρωτάς κάτι και αυτός να ξέρει να σε κατατοπίσει βήμα βήμα χωρίς να έχει το όργανο μπροστά και χωρίς να γκρινιάζει.

3) Το δίκτυο. ουδέν σχόλιο

4) Το Service το έχω ξαναγράψει και σε άλλο ποστ.

5) η ταχύτητα που πιάνει σήμα. Αυτό μόνο με δοκιμή κάτω από ίδιες συνθήκες και με το ίδιο δίκτυο μπορείτε να το ελέγξετε πράγμα πολύ δύσκολο.

 

Ελπίζω να βοήθησα με την μικρή κατά τα άλλα εμπειρία μου

Edited by gmazanakis
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστουμε gmazanakis, οι εμπειρίες του καθενος ειναι η βασικότερη πηγή γνώσης για όλους μας.

Κατι που θα ήθελα να ρωτήσω, οταν λεμε service σε gps τι ακριβως εννοούμε? Λόγω μεγάλης εμπειριας σε ηλεκτρονική (χομπυ) το gps ειναι μια πλακετα πανω στην οποια απλα κουμπωνει το UHF ή και το GSM. Αν λοιπον αντιμετωπισεις μηχανικο πρόβλημα θα ειναι στην μητρική πλακετα οπότε...το κλαμα θα παει συννεφο καθώς θελει μεγάλη εμπειρια να κανεις SMD κολλήσεις οι οποίες ομως είναι περιορισμενου ευρους και επιτυχιας και δεν νομιζω να βρεθεί κάποιος επαγγελματιας να στο φτιαξει παρά μόνο χομπιστας. Οποτε ισως η έννοια service περιοριζεται σε καμια μπαταρια και σε κανενα πλαστικο καπακι που ισως σπασει και φυσικα στα κομματια επεκτασης (UHF ή GSM modem) και φυσικά τον έλεγχο λειτουργίας ο οποίος πιστεύω οτι μπορει να γίνει και απο τον ιδιοκτήτη και ένα τριγωνομετρικο(διορθωστε με αν κάνω λάθος). Ακριβώς ότι ισχύει και με έναν υπολογιστή, οι ζημιες δεν επισκευαζονται στο 98% των περιπτώσεων, μονο αντικαθίστανται τα ελαττωματικα κομμάτια.

 

Οπότε πιο πολύ πρέπει να κοιτάμε την εγγυηση και πώς αυτή παρέχεται ( αντίκατάσταση πλακέτας με καινούργια ή επισκευασμένη (refurbished) ή αντικατάσταση του δέκτη). Αγοράζουμε κάτι πόυ έχει αρκετά λεφτά και πρέπει να μας καλύπτει και ο αντιπρόσωπος και η εταιρεία για τουλάχιστον 2 χρονια όπως λένε και οι ευρωπαικές οδηγείες.

Edited by Stavrakas
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.