Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επιλογή διπλόσυχνου Gps


Recommended Posts

  • Απαντήσεις 711
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Νιώθω μεγάλη ασφάλεια όταν επιστήμονες σαν το Γιάννη και τον Αντώνη συνεπικουρούν τα δυνατά μηχανήματα τους με γνώση και οδηγίες.

Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω πάντως ότι η TOPCON χρησιμοποιεί 5 κανάλια για κάθε δορυφόρο.Με το grs-1 τότε με 72 κανάλια θα έπρεπε λογικά να βλέπω μέγιστο 14 δορυφόρους.Πράγμα που δεν ισχύει καθώς κλειδώνω 16.

Link to comment
Share on other sites

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω όλους τους δέκτες της αγοράς, αλλά υποθέτω πως έχεις δίκιο. Ίσως η TOPCON χρησιμοποιεί και τις δύο τεχνολογίες ανάλογα με το μοντέλο.

Edited by anton_a
Link to comment
Share on other sites

Πολύ χρήσιμη ερώτηση ΑΚΚ, αφού το marketing των εταιρειών έχει επιδοθεί σε αυτόν τον τομέα δρέποντας κυριολεκτικά δάφνες!

 

Μερικά marketing επιχειρήματα είναι:

  1. Έχει 220 κανάλια… Ενεργοποιημένα μέσω firmware είναι μόνο όσα χρειάζονται, απλά γιατί τα υπόλοιπα είναι περίσσια και θα κατανάλωναν ταχύτατα την μπαταρία του δέκτη, γεγονός που ενδιαφέρει περισσότερο τον χρήστη σε τελική ανάλυση. Εξάλλου ενεργοποιούνται και τα υπόλοιπα ή τα έχει κλειδώσει ο κατασκευαστής της ΟΕΜ GNSS πλακέτας, προκειμένου να τις δώσει σε ανταγωνιστές-πελάτες του με «περιορισμένες» δυνατότητες?
     
  2. Λαμβάνει έως 60 δορυφόρους L1/L2…. Για να υπάρξουν 60 δορυφόροι ορατοί σε κάποιο μέρος στη γη, σημαίνει ότι συνολικά θα «πετάνε» περισσότεροι από 180 J! Εξάλλου γιατί να μη ρυθμιστεί μελλοντικά ο ίδιος δέκτης να λαμβάνει δορυφόρους και στην τρίτη συχνότητα του GPS, την L5, γεγονός που θα εκτόξευε την απόδοσή του, έστω και εάν εγκλώβιζε μόλις πχ 30 δορυφόρους? Λέμε τώρα.. Όμως το 60 είναι για το marketing πιο μεγάλο από το 44 και συμψηφίζει τα 220 κανάλια του ανταγωνιστή…
     
  3. Και άρχισαν οι διπλασιασμοί! Δύο board 220x2=440, 120x2=240 κανάλια και πάει λέγοντας…

Όπως θα έχετε διαπιστώσει, το marketing έχει επιστρατέψει ακόμη και «του Κίτσου τη μάνα» σήμερα :smile: .

 

Όμως τι κάνει το κάθε κανάλι σε ένα GNSS board και τι σημασία έχει ο συνολικός αριθμός τους?

H απάντηση είναι ότι το κάθε κανάλι λαμβάνει και μια συχνότητα (ένα signal) από ένα δορυφόρο. Για παράδειγμα χρειάζεται ένα κανάλι για τη συχνότητα L1 και ένα κανάλι για την L2 του συστήματος GPS για κάθε δορυφόρο. Εάν ο δορυφόρος είναι block II-F, εκπέμπει και στην L5, οπότε ο δέκτης χρειάζεται ένα κανάλι ακόμα για τη λήψη της.

Σήμερα όμως που διαθέσιμα σε Full Operational Capability (FOC) είναι τα συστήματα GPS και GLONASS, με τα Galileo και Beidou να είναι υπό ανάπτυξη, ο αριθμός των ορατών GPS+GLONASS δορυφόρων είναι <20 περίπου, για γωνία αποκοπής 10 μοίρες. Άρα ακόμα και δέκτες με 45 κανάλια είναι άνετα all-in-view.

Όταν θα είναι (σε κάποια χρόνια) και το σύστημα Galileo και το Beidou σε πλήρη ανάπτυξη, τότε οι διαθέσιμοι ορατοί δορυφόροι αναμένεται να είναι περί τους 40.

Επομένως δέκτες με 120 κανάλια θα είναι all-in-view έως πχ το 2020, αφού δεν πρόκειται να υπάρχουν διαθέσιμα περισσότερα από 100 signals στο διάστημα που να είναι ορατά από τη θέση του χρήστη στη γη.

 

Γίνεται πιο γρήγορος και πιο αποδοτικός ο δέκτες όταν έχει περισσότερα κανάλια?

Με τα παρόντα δορυφορικά σήματα, σίγουρα όχι. Σημασία έχει το πώς αξιοποιεί τα σήματα που λαμβάνει, πχ. GNSS_Centric ή όχι. Γι’ αυτό και πχ δέκτης με 45ch είναι σε RTK ικανότερος στο αστικό και δασικό περιβάλλον από δέκτη με 220ch της ίδιας εταιρείας. Κάθε δέκτης θα δείχνει την απόδοσή του στο πεδίο, όσο στο μέλλον θα έρχονται και νέα σήματα από πχ GPS L5, Galileo, κ.α.

 

Υ.Γ agior σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

Edited by Ioannis_Mougiakos
Link to comment
Share on other sites

Γιάννη, πότε προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία η L5?

Επίσης η L2c μπορείς να μου πεις αν χρησιμοποιείται σήμερα; Δεν εννοώ αν μπορεί να γίνει λήψη αλλά αν χρησιμοποιείται στην επίλυση.

Link to comment
Share on other sites

 

Επομένως δέκτες με 120 κανάλια θα είναι all-in-view έως πχ το 2020, αφού δεν πρόκειται να υπάρχουν διαθέσιμα περισσότερα από 100 signals στο διάστημα που να είναι ορατά από τη θέση του χρήστη στη γη.

 

 

δεν νομίζω ότι είναι και πολύ μακρυά το 2020....

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Φίλε μου έχω γράψει απολύτως προσεκτικά λέξη προς λέξη ό,τι έχω γράψει μέχρι στιγμής. Το αν εκτίθεμαι ή όχι, πλέον μπορούν να το αντιληφθούν μόνο όσοι έχουν κριτική ικανότητα στο συγκεκριμένο ζήτημα.

 

Είπα ότι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ αξιόπιστο δίκτυο για την επιλογή rtk είναι το hepos. Αυτό διότι διορθώνει τα real time δεδομένα βάσει τριγωνισμού (3 σταθμοί) ενώ ΟΛΑ τα ιδιωτικά σου δίνουν δεδομένα ΜΟΝΟ από ΜΙΑ βάση.

 

Δεν πα να λες λοιπόν Ο,ΤΙ γουστάρεις για την ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ, δεν πα να λέει κ η ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ Ο,ΤΙ της γουστάρει, το δεδομένο είναι ότι από τη στιγμή που ΔΕΝ επιλέγει κάποιος το hepos, αν βρεθεί σε μεγάλες αποστάσεις από τη βάση του ιδιωτικού δικτύου της επιλογής του, ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΜΑΪΜΟΥ.

 

Επομένως, μπορείς να με τρολάρεις όσο επιθυμεί η ψυχή σου, η πραγματικότητα είναι ότι μου φτιάχνεις τη μέρα με τα αστεία επιχειρήματά σου. Εσύ προσπαθείς να ισχυριστείς ότι με 50 ευρώ μπορείς να αγοράσεις mercedes επειδή στο λέει κ η ομάδα του ΑΠΘ, ενώ η πραγματικότητα είναι ότι θα πάρεις ένα zastava κ θα πιστεύεις ότι οδηγάς mercedes. Εγώ τουλάχιστον έχω τη συνείδηση να ξέρω ότι αγόρασα zastava.

 

......Λυπάμαι που μέσα στην προσπάθεια αναζήτησης-κουβέντας-σχολιασμού διατύπονται απόψεις από Μηχανικούς που θέλουν να πρωταγωνιστήσουν στον Επαγγελματικό στίβο αγνοοώντας επιστημονική εργασία και εμπειρία ετών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό που έχει η συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα, διατυπώνοντας μάλιστα και λάθος απόψεις !!! Πρώτα Διαβάζουμε και μετά Απαντάμε....

Edited by GNSS
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.