Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επιλογή διπλόσυχνου Gps


Recommended Posts

Λοιπόν να τα δούμε γενικά και ειδικά.

 

Εαν μου περισσευαν τα χρήματα, θα πήγαινα σε GS14. Κι αυτό επειδή είναι μικρός δεκτης, συμμαζεμένος, μ'αρεσει το χειριστήριο, δεν βγαίνουν κεραιούλες απο δω κι απο κει, το σετ ολο είναι ελαφρύ, θα'χει μεταπώληση, η εταιρεία δείχνει να'ναι σοβαρή κτλ. ΟΜΩΣ στη προσφροα που χα εγώ, 8500+φπα, νομίζω δεν έχει μέσα τα gallileo.

 

Οπότε το δικό μου σκεπτικό, ΑΝ αφήσεις τις ομορφιές, τα μαγκιόρικα χειριστήρια κτλ κτλ κτλ, είναι να πάρεις ένα δέκτη για να τον κρατήσεις χρόνια.

 

Οπότε κοιτάζω αντοχή, ΙΡ67-8, που σχεδόν όλοι οι δέκτες έχουν. Σίγουρα ποιότητα κατασκευής εφάμιλλη με λέικα, δεν έχουν...πάντα κοιτάζουμε συνάρτηση τιμής.

 

α) τριμπλ me glonass λες 9000+ΦΠΑ...με τα μελλοντικά συστήματα ;;; (τα υποστηρίζει μεν, πόσο κοστίζουν δε...) επίσης 3.04 κιλά κομπλέ...βαρύ. UHF επίσης, μέχρι 0.5W

β) τοπκον GR-5 , λες 8500+φπα...με ποια συστήματα δορυφόρων στη τιμή; (τα υποστηρίζει επίσης όλα). Το UHF βλέπω μέχρι 1W, νομίζω κάποια έχουν μέχρι 2W (για τη περίπτωση ζευγαριού).

γ) stonex s9 ή s10. Aπ'οτι θυμάμαι το s9 είναι κοντά στα 6000+ΦΠΑ, αμφότερα πληρώνεις για gallileo. 2W UHF, και 1.2κιλά αλλά προφανώς εννοεί μόνον το δέκτη.

δ) pro mark 700. 7300+ΦΠΑ. δεν έχει glonass και λοιπούς. Ναι μεν ο ελαφρύτερος,μικρότερος δέκτης, αλλά δεν ειναι πολλά τα λεφτά για κάτι μη future proof ? (επίσης μήπως δε γίνεται ζευγάρι;)

 

Ολα αυτά με ψάξιμο λιγο στο πόδι, επειδή κατα καιρούς τα λιβανίζω, μετά τα παρατάω και πάει λέγοντας.

 

Δες και zenith 25 pro. Mε ολα τα συστήματα ξεκλειδωμένα, με android tablet χειριστήριο, 6900.

 

Το θέμα είναι αν μπορούσαμε να ανοιξουμε τα "κουτιά" και να δούμε τις πλακέτες...για να επιβεβαιώσουμε πως πληρώνουμε για φρου φρου κι αρώματα. (που κάποιοι τα θέλουν και τα ψάχνουν, δεν το αναφέρω ως αρνητικό). Δηλαδή λέω πως ΑΝ το GS14 εχει την ιδια πλακέτα με το Zenith 25 pro και το ένα κοστίζει με ολα ξεκλείδωτα 10 και το άλλο 7, παίρνω το 2ο...η φιλοσοφία της λέικα είναι να πάρεις τα πάντα απο αυτούς. Ετσι παιρνεις τις μπαταρίες του τοταλ και τις βάζεις στο ροβερ, παιρνεις το χειριστήριο του ροβερ και το βάζεις στο ρομποτικό...λέμε τώρα!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 711
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Παίδες....

ωραία όλα αυτά που λέτε αλλά πριν καταλήξετε απαντήστε στον εαυτό σας τις παρακάτω ερωτήσεις..... έτσι θα περιορίσετε τη γκάμα των δεκτών που κοιτάτε!

 

1) οικονομική οροφή

2) θα έχει GPS μόνο δορυφόρους ή ΚΑΙ Glonass δλδ GNSS (που υπό προϋποθέσεις μπορείτε να εκμεταλλευτείτε άμεσα) ... ή ΚΑΙ άλλα συστήματα μελλοντικά

3) Έχει δυνατότητα καταγραφής πρωτογενών μετρήσεων για STATIC δλδ, ή είναι ΜΟΝΟ NET ROVER???

4) Έχετε στο μυαλό σας αύριο μεθαύριο να το ζευγαρώσετε με ένα άλλο ή άλλα (της ίδιας εταιρείας φυσικά) ώστε να είναι ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΣΥΣΤΗΜΑ??

    ΑΝ ναι τότε να έχετε στο μυαλό σας ότι πρεπει να έχει αν όχι on board, τουλάχιστον option την εγκατάσταση UHF modem.

5) Στις περιπτώσεις 3 & 4 ...... τότε η καλύτερη λύση είναι να πάρετε κάποιο, αν σας παίρνει οικονομικά, ζευγάρι ώστε να επεκτείνετε τις δυνατότητες του GPS.

6) Θα δουλέψετε με HEPOS ή με άλλο δίκτυο (ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΔΙΚΤΥΟ ......ΔΕΝ ΕΝΝΟΩ ΜΕΜΟΝΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ!!!!!!!), που εκμεταλεύεται ΚΑΙ GLONASS???

 

Υπενθυμίζω ότι το GPS ... ΔΕΝ είναι πανάκεια διά πάσα νόσον και πάσαν μαλακίαν ....... και οι καλές οι εξαρτήσεις συνήθως είναι αυτές με STATIC παρατηρήσεις!!!

Σε εργασίες που βρίσκονται σε μελέτες δημοσίου (σοβαρές δουλειές) ΔΕΝ είναι αποδεκτή η εξάρτηση με RTK μέθοδο.......

 

Σκεφτείτε αυτά και μετά θα δείτε ότι θα περιορίσετε τη λίστα σας σημαντικά!!!

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε, μα γι'αυτό διυλίζουμε το κώνωπα και κοιτάμε τις λεπτομέρειες...γι'αυτο και προσπάθησα να είμαι όσο αναλυτικός γίνεται προς τους συναδέλφους και να εξηγήσω πως πρέπει να πάρει κανείς ένα future proof δέκτη.

 

Αυτό σημαίνει πλήρες σετ δορυφόρων σημερινών και μελλοντικών και ασφαλώς UHF για να γίνει ζευγάρι στο μέλλον.

 

Για το 6). Θαρρώ πως το Hepos υποστηρίζει μόνον τους GPS. Και το μετρικανετ, και glonass. (ή κάνω λάθος;)

 

Οσο για το τελευταίο, ασφαλώς και το κουβαδάκι αυτό δεν είναι πανάκεια. Και όντως για τις σοβαρές δουλειές, το ζεύγος είναι must. Για τα υψόμετρα δε...

Απλά για τις τυπικές τοπογραφικές δουλειές, βλέπε τοπο αδειών δόμησης, αποτυπώσεις κτλ, θεωρώ πως η ακρίβεια που παίρνεις με rtk στις στάσεις ωστε να δουλέψεις με total μετά είναι ανεκτές. Εδώ χρησιμοποιούμε τιμές σε βάθρα προ 30 ετών και σήμερα "μαλώνουμε" για την ακρίβεια του rtk δεκτη στις ΕΓΣΑ που μας δίνει.

Αλλη κουβέντα αυτή...

Link to comment
Share on other sites

Όντως το Hepos "βλέπει" ΜΟΝΟ τους GPS δορυφόρους εκτός απ το σταθμό Ανδραβίδα που "βλέπει" και Glonass.

To ΜΕΤRICANET "βλέπει" και τους Glonass. Για αυτό είμαι σίγουρος.

Για τα άλλα δίκτυα θεωρώ πως ναι ΚΑΙ αυτά "βλέπουν" τους Glonass, αλλά δε το ξέρω θετικά. Δεν έχω ψάξει το θέμα δλδ για να είμα ειλικρινής!!!

εγώ δουλεύω HEPOS και χωρίς να έχω δυνατότητα για glonass... οπότε μου είναι αδιάφορο τι έχουν τα άλλα δίκτυα

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν να πω κι εγώ ότι συμφωνώ με αυτά που λέει ο GRTOPO σε γενικές γραμμές.

Θα πρόσθετα να δωθεί σημασία στο βάρος του δέκτη και στη συνδεσιμότητα, δηλ. να είναι όλα cable free και αν είναι δυνατόν να παίρνει την κάρτα sim (στην περίπτωση δικτυακού δέκτη) είτε στον δέκτη είτε στο καταγραφικό. Σε καμία περιπτωση δεν θα έπαιρνα gps με εξωτερικό τηλέφωνο (αν και δε νομίζω να υπάρχει κάποιο τέτοιο πλέον).

Επίσης πολύ σημαντικό να παίρνει static μετρήσεις. Πλέον οι εταιρίες (πχ μέτρικα) σου κάνουν κάποιες δωρεάν επιλύσεις ανάλογα το πρόγραμμα που έχεις.

Δεν θα έδινα τόσο σημασία σε gallileo beidou κλπ. αλλά δεν θα έπαιρνα και δέκτη μονο με GPS.

Γνώμη μου είναι ότι καλός είναι ένας δέκτης με GPS-GLONASS L1/L2/L2c/L5 που θα κρατήσει σίγουρα μέχρι το 2020 αν και η L5 ακόμα δεν έχει μπεί ουσιαστικά στο παιχνίδι.

 

Υ.Γ. Όσον αφορά τα Hz το γνωρίζω ότι λαμβάνω με ρυθμό 1sec τα δεδομένα, και όμως έχει τεράστια διαφορά αν ρυθμίσω τον δέκτη σε 1,2 ή 5Hz. Τωρα κάνει κάποια παρεμβολή; δεν γνωρίζω, πάντως το αποτέλεσμα είναι ο δέκτης αποκρίνεται με αυτές τις ρυθμίσεις και βλέπω την κίνηση του δέκτη με τον αντίστοιχο ρυθμό ανανέωσης. Εμένα πάντως με 2Hz μου αρκεί για αποτυπώσεις και χαράξεις.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι, εδώ και καιρό έχω σκεφτεί μία ιδέα, λίγο...τρελή σκεψη

 

Δεν μπορούν να μαζευτούν 10-15 συνάδελφοι από δύο νομούς, να στησουν δύο μόνιμους σταθμούς GNSS και αντίστοιχους δέκτες και να δίνουν ένα αντίτιμο για το κόστος συντήρησης;

 

προφανώς αν αγοράσει κάποιος 20 σταθμούς, δε θα είναι ίδιο με το να τους πάρεις μεμονωμένα,,,

 

Απλά μια ιδέα! 

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που λες απλά δεν γίνεται. Εδώ δεν μπορούν να συνεννοηθούν 2, 20 θα συνεννοηθούν;

Εξάλλου αυτή η υπηρεσία καλύπτεται από το hepos και τα ιδιωτικά δίκτυα με τεκμηρίωση και συνεχή παρακολούθηση από τεχνικούς κλπ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.