Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Πλάκα επί εδάφους


 
Evan

Recommended Posts

Ο πρόβολος έχει μήκος 1,40 μ (μπαζωμένος από κάτω) και είναι σχεδόν περιμετρικός του κτιρίου (1όφη κατοικία).

Φυσικά μπορώ και πρέπει απ΄ότι καταλαβαίνω να συνεχίσω τα σίδερα της οροφής του υπογείου και στην μπαζωμένη πλάκα, έτσι δεν είναι?

Ο οπλισμός #Φ8/20 άνω-κάτω!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 121
  • Created
  • Τελευταία απάντηση
Φυσικά μπορώ και πρέπει απ΄ότι καταλαβαίνω να συνεχίσω τα σίδερα της οροφής του υπογείου και στην μπαζωμένη πλάκα, έτσι δεν είναι?

Ναι. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι αφού ρίξεις τα τοιχεία υπογείου, να κάνεις το περιμετρικό μπάζωμα (εάν έχεις) και την μπαζόπλακα αυτή να την καλουπώσεις μαζί με την οροφή υπογείου.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Καλησπέρα συνάδελφοι

είμαι νέος μηχανικός και θα ήθελα βοήθεια σε κάτι που προέκυψε

 

έχουμε μηχάνημα 15 τόνων που μέχρι πρότινος είχε μελετηθεί να εδρασθεί στο υπόγειο κτιρίου σε πλάκα επί συνδετήριων δοκών με πλάτος 50 cm και ύψος 1,20 m αλλά λόγω ύψους αποφασίστηκε υποβάθμιση της πλάκας με ξήλωμα της υφιστάμενης κατα μισό μετρο. Το πρόβλημα είναι το εξης :

Για διαστάσεις πλάκας 5χ3,5 και συνδετήριες δοκούς μόνο κατά τη μικρή διεύθυνση θα ήθελα να μου προτείνει όποιος γνωρίζει τρόπο όπλισης της εδαφόπλακας και βλήτρωσης της στα συνδετήρια δοκάρια

Σημειώσεις : 1)10-15 cm σκύρα συμπύκνωσης

2) πλάκα 20 cm πανω από το φάλτσο του πεδίλου

3)25 cm πάχος πλάκας

4)το μηχάνημα προκαλεί κραδασμούς

5)επιφανειακα κατανεμημένο φορτίο

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

Θέλω να σου επισημάνω ότι το μήχανημα δεν πρέπει να συντονίζεται με την θεμελίωση. Εμπειρικά θυμάμαι ότι πρέπει να έχουν διαφορά σε μάζα πχ μάζα θεμελίωσης = 2x μάζα μηχανήματος.

Link to comment
Share on other sites

Βασικά μιλάμε για τεράστιο μηχάνημα τηλεπικοινωνιων ...φαντάσου 17 τόνοι μηχάνημα να προκαλεί κραδασμους σε πλάκα 5χ3,5...αλλα δε θέλω να φτάσω σε μελετη συντονισμού με θεμελιωση.Θα μου εφτανε μια τυπική οπλιση εδαφόπλακας .Αλήθεια μια εδαφόπλακα τη μελετουμε σαν γενική κοιτόστρωση? Ή προβλέπουμε και οπλισμό κάμψης-οπως σε κλασικη τετραέρειστη ? Απο ερωτήσεις που έκανα μου είπαν οτι βάζουμε άνω και κάτω οπλισμό δημιουργώντας 2 εσχάρες με πυκνοτερο οπλισμό στην μικρη(κυρια) διασταση. Ναι αλλά για ένα υπόγειο parking οχημάτων, όχι για τοσο μεγάλα φορτία...

Link to comment
Share on other sites

Σωστό η διπλή εσχάρα, απλά ανησυχώ για το μικρό μέγεθος της θεμελίωσης. Από ότι κατάλαβα έχεις πρόβλημα χώρου. Αν το φορτίο είναι ομοιόμορφο στην πλάκα τότε έχεις τάση 100kPa, που είναι μεγάλη αλλά σχετικά αποδεκτή. Στην πράξη όμως το μηχάνημα θα εδράζεται σε κάποια σημεία που θα δίνει σημειακές φορτίσεις στην θεμελίωση. Επίσης πιθανότατα το μηχανημα να δίνει και κάποια ροπή από τους κραδασμούς. Μία προσομοίωση με πεπερασμένα με ακρίβες μοντέλο θα σου έδινε μια καλύτερη εικόνα. Επίσης η εταιρία που προμηθεύει το μηχάνημα θα δίνει πληροφορίες για αυτό που θέλεις.

 

Προσωπικά θα ήθελα μεγαλύτερη θεμελίωση και αρκετά πιο παχιά πλάκα. Και για ποσοστό οπλισμού ξέχνα αυτά που βάζουμε στα συνήθη οικοδομικά. Επίσης να το συνδέσεις με όλη την θεμελίωση του κτιρίου.

Link to comment
Share on other sites

... Αν το φορτίο είναι ομοιόμορφο στην πλάκα τότε έχεις τάση 100kPa, που είναι μεγάλη αλλά σχετικά αποδεκτή. ..

 

Η στατική τάση θα είναι ~10 Κpa!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.