Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αντίθεση σε άρθρα του Γ.Ο.Κ.;


thanar

Recommended Posts

Καλησπέρα σας.

 

Επιστρέφω με ένα -ως συνήθως- δυσκολούτσικο θέμα. Έχουμε και λέμε:

 

ΓΟΚ, άρθρο 17, παρ. 1

“Στους ακάλυπτους χώρους του οικοπέδου επιτρέπεται η μερική εκσκαφή ή επίχωση του εδάφους για την προσαρμογή του κτιρίου σε αυτό με την προϋπόθεση ότι σε κανένα σημείο η οριστική στάθμη του εδάφους δεν θα βρίσκεται ψηλότερα ή χαμηλότερα από 1,50 μ. από τη φυσική του στάθμη."

 

Το συμπέρασμα που μάλλον προκύπτει από το παραπάνω εδάφιο είναι πως μπορώ στην οικοδομική γραμμή -σε ανηφορικό οικόπεδο- να ανεβάσω το έδαφος κατά 1.5m και στη συνέχεια να συνεχίσω τη διαμόρφωση στο εσωτερικό του ακαλύπτου, χωρίς να έχω τρεχάματα με Ε.Π.Α.Ε.. Σωστά;

 

ΓΟΚ, άρθρο 18, παρ. 2

"Τα περιφράγματα του οικοπέδου σε κανένα σημείο δεν επιτρέπεται να έχουν ύψος μεγαλύτερο από 2,50 μ και το συμπαγές τμήμα τους μεγαλύτερο από 1 μ. Αφετηρία μέτρησης των υψών είναι η υψηλότερη από τις οριστικές στάθμες του εδάφους εκατέρωθεν του περιφράγματος. Για τα περιφράγματα που βρίσκονται στο πρόσωπο του οικοπέδου, τα παραπάνω ύψη μετρούνται από τη στάθμη του πεζοδρομίου. Υστερα από γνώμη της αρμόδιας ΕΠΑΕ επιτρέπεται παρέκκλιση των παραπάνω διατάξεων σε ότι αφορά την κατασκευή συμπαγούς περιφράγματος ύψους έως 2,50 μ σε ειδικές περιπτώσεις, όπως σε παραδοσιακούς οικισμούς."

 

Εδώ όμως λέει πως όταν είσαι πάνω στη ρυμοτομική γραμμή, τότε σε περιορίζει σε περίφραξη στο 1.00m ύψος. Επομένως, αν εγώ κάνω διαμόρφωση 1.50m με τοιχείο και από κει και πάνω κάγκελο, θεωρείται περίφραξη ή όχι; Αν δεν βάλω κάγκελο, είναι περίφραξη ή όχι;

 

Έχει -εν τέλει- αντιμετωπίσει κανείς κάτι ανάλογο;

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε καλημέρα

Το αν ειναι περίφραφη ή οχι (δηλ διαμόρφωση) εξαρτάται απο το αν οριοθετεί το οικόπεδο (από τις γειτονικές ιδιοκτησίες και φυσικά και από τα κοινόχρηστα δηλ δρόμους) και όχι από τα υλικά κατασκευής του.

Οσο για τα ύψη στην επόμενη του άρθρου 18 παραγραφο αναφέρεται στην περίπτωση σου, με σαφήνεια

Link to comment
Share on other sites

Επανέρχομαι στο θέμα. Εάν υποθετικά εγώ ΔΕΝ κάνω περίφραξη στη συγκεκριμένη πλευρά -δεν βάλω δλδ τοιχάκι, ούτε κάγκελο- και αρχίσω διαμόρφωση σε επαφή με την οικοδομική γραμμή, μπορώ να σηκώσω το έδαφος 1.50m που επιτρέπει η διαμόρφωση ακαλύπτου; Πρώην προϊστάμενος της οικίας πολεοδομίας επιμένει πως μπορώ.

 

Σε υπάλληλο της οικίας Πολεοδομίας που απευθύνθηκα (Κοζάνης), μου ανέφερε πως δεν μπορεί να μου απαντήσει για το θέμα αυτό, και πως θα προωθήσει τον φάκελο στην Ε.Π.Α.Ε. εάν χρεωθεί σ' αυτόν, κάτι που θέλω να αποφύγω, καθώς η άδεια για λόγους προσωπικούς πρέπει να βγει μέχρι τέλος Φεβρουαρίου και -ως γνωστόν- οι Ε.Π.Α.Ε. έχουν την τάση να κωλυσιεργούν...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Εφόσον τίθεται θέμα ''προσαρμογής'' μπορείς σε περίπτωση δρόμου/ορίου με ικανή υψομετρική διαφορά να μπαζώσεις και να διαμορφώσεις τοίχο μέχρι 1,50 μέτρο. Επιπλέον από τη στιγμή που το όριο περίφραξης είναι τα 2,50 μέτρα υπάρχει το ελεύθερο τοποθέτησης μεταλλικής ή ξύλινης περίφραξης ενός μέτρου.

 

Αν με την παράθεση των παραπάνω δεδομένων ο υπάλληλος δεν μπορεί να αποφασίσει (στο Δήμο είναι ή στη Νομαρχία?) τότε γραμμή στον προϊστάμενο για να δώσει λύση ή να μεταβιβάσει τη μελέτη σε άλλον (άλλη, αν είσαι στο Δήμο...συμπάσχω). Οι ΕΠΑΕ δεν είναι για ''πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν''.

Link to comment
Share on other sites

Συντοπίτη ss_sk... Δυστυχώς είμαι στο Δήμο, και απ' ότι ξέρεις, υπάρχουν κάποιες σχετικές αδυναμίες πνεύματος. Κάπως έτσι τα μεταφράζω και 'γω, αλλά τον Γ. και τη Ρ. που ρώτησα, μου είπανε πως άπαξ και χρεωθούν αυτοί τον φάκελο, θα τον στείλουν πάνω.

 

Θα δω αν μπορέσω να χειριστώ το θέμα μέσω του προϊσταμένου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.