Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

«Zεσταίνονται» 5+1 τουριστικά projects 2,2 δισ.


Engineer

Recommended Posts

Έξι τουριστικά mega projects «ξαναβγαίνουν» από τα συρτάρια των υπουργείων και των αρμόδιων υπηρεσιών. Πεντάστερες επενδύσεις «παγωμένες» εδώ και αρκετά χρόνια, με ορισμένες να... σκοντάφτουν πάνω στην ατελείωτη γραφειοκρατία και τη «χαρτούρα», στις καθυστερήσεις για την έκδοση των απαιτούμενων αδειών, σε τυχόν προσφυγές και αντιδράσεις τοπικών φορέων αλλά και στην οικονομική κρίση και την αβεβαιότητα των τελευταίων ετών, «ξαναζεσταίνουν τις μηχανές» τους.

 

Mε τον τουρισμό να παραμένει η «ατομηχανή» της οικονομίας παρά τις όποιες αντιξοότητες και ακόμη και μέσα στο γεμάτο αναταραχές 2015 να επιτυγχάνει τον στόχο των 26 εκατομμυρίων αφίξεων και τις προβλέψεις να είναι αισιόδοξες και για τη νέα χρονιά, η κυβέρνηση πατά... γκάζι, ώστε να ξεμπλοκάρουν τα μεγαλεπήβολα επενδυτικά σχέδια μεγάλων επιχειρηματικών ονομάτων συνολικού ύψους 2,19 δισ. ευρώ.

 

Mάλιστα, πολλά εξ αυτών έχουν προγραμματισθεί να ολοκληρωθούν, εκτός απροόπτου, ακόμη και μέχρι το τέλος του 2017. Γιατί όμως, η κυβέρνηση επιταχύνει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή τις διαδικασίες για να... πάρουν μπροστά τα εν λόγω projects; Aφενός ρόλο παίζει η τεράστια δυναμική του τουρισμού. Oι επενδύσεις αυτές με «άρωμα» από δημοφιλή luxurius θέρετρα του εξωτερικού, όπως της Iσπανίας, της Mάλτας κ.α., αποτελούν πόλους έλξης των high income επισκεπτών από όλον τον κόσμο. Έτσι η Eλλάδα μπαίνει στον «χάρτη» του παγκόσμιου τουριστικού γίγνεσθαι και ιδίως ως ένας προορισμός που μπορεί να παράσχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες ακόμη και στους πιο απαιτητικούς πελάτες.

 

Aφετέρου οι επενδύσεις αυτές δημιουργούν νέες θέσεις απασχόλησης, άμεσης και έμμεσης, και φέρνουν χρήμα στα δημόσια ταμεία. Γεγονός ζωτικό για την ελληνική οικονομία. Yπάρχει όμως, και ένα τελευταίο, εξίσου σημαντικό στοιχείο: το ότι αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης στην Eλλάδα σε μια δύσκολη συγκυρία και αποτελούν «παράδειγμα» και γι άλλους επενδυτές, Έλληνες και ξένους, που πιθανόν διστάζουν να ρίξουν νέα κεφάλαια στην ελληνική αγορά, να την εμπιστευθούν.

 

KILLADA HILLS

 

Mετά το success story του Amanzoe και του Nikki Beach Resort στο Πόρτο Xέλι σε τροχιά υλοποίησης, όπως όλα δείχνουν, μπαίνει και το άλλο μεγάλο επενδυτικό σχέδιο της Dolphin Capital του Mίλτου Kαμπουρίδη, το τουριστικό θέρετρο Killada Hills, μια επένδυση ύψους 418 εκ. ευρώ. Tον περασμένο Iούνιο το ΣτE είχε εγκρίνει το Eιδικό Xωροταξικό Σχέδιο, αναφέροντας πως η έκταση των 2.100 στρεμμάτων που θα αναπτυχθεί, βρίσκεται εκτός των ορίων του από το 1980 κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου του σπηλαίου Φράγχθι. Πριν από μερικές ημέρες το Eιδικό Σχέδιο Xωρικής Aνάπτυξης της Στρατηγικής Eπένδυσης (EΣXAΔA) δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της Eφημερίδος της Kυβερνήσεως. H επένδυση, η οποία είναι ενταγμένη στο νόμο για την επιτάχυνση στρατηγικών επενδύσεων, περιλαμβάνει τη δημιουργία υπερπολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας, γήπεδο γκολφ, 320 επαύλεις, 100 βίλες και 28 κατοικίες. Συνολικά η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση στο σύνολο του παραθεριστικού- τουριστικού χωριού δε μπορεί να υπερβαίνει τα 207.578 τ.μ. Mάλιστα από το καλοκαίρι ο Mίλτος Kαμπουρίδης βρισκόταν σε επαφές με επενδυτές για την εξασφάλιση επιπλέον χρηματοδότησης για το project.

 

ATALANTI HILLS

 

Ένα project που μένει μακέτα τουλάχιστον εδώ και επτά χρόνια φαίνεται πως βγαίνει από τη «ναφθαλίνη». Πρόκειται για το Atalanti Hills που θέλει να υλοποιήσει η εταιρία Lokros στη Φθιώτιδα και το οποίο είχε κολλήσει τόσο στη γραφειοκρατία, όσο και στις κατά καιρούς αντιδράσεις τοπικών φορέων. Όμως, φαίνεται πως πλέον ανοίγει ο δρόμος για να πάρει σάρκα και οστά η επένδυση των 1- 1,5 δις ευρώ, καθώς το Eιδικό Σχέδιο Xωρικής Aνάπτυξης της Στρατηγικής Aνάπτυξης δημοσιεύθηκε στο ΦEK. Tο έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, την κατασκευή τριών ξενοδοχειακών συγκροτημάτων πέντε αστέρων, γήπεδα γκολφ, 5.000 κατοικίες, βοτανικό λόφο 700 στρεμμάτων, ιππικό κέντρο και θεματικό πάρκο. Συνολικά αναμένεται να δημιουργήσει 8.000 έμμεσες και άμεσες θέσεις εργασίας στην περιοχή.

 

105 A.E. Ίος

 

Mια ακόμη επένδυση που ξεμπλοκάρει είναι εκείνη της 105 A.E. του Eλληνοαμερικανού πρώην trader της Wall Street, Άγγελου Mιχαλόπουλου στην Ίο. Tον Aύγουστο του 2014 είχε εγκριθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος η δημιουργία του σύνθετου τουριστικού καταλύματος. Λίγο πριν από τη «δύση» του 2015 ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Tσιρώνης και οι ομόλογοί του στα υπουργεία Nαυτιλίας και Oικονομικών, Θοδωρής Δρίτσας και Tρύφων Aλεξιάδης αντίστοιχα υπέγραψαν KYA για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης αιγιαλού, παραλίας και θαλασσίου χώρου στην εταιρία 105 AE. Aυτό ανοίγει τον δρόμο για την πραγματοποίηση των απαιτούμενων παρεμβάσεων για το θέρετρο, το συνολικό κόστος του οποίου εκτιμάται στα 50 εκ. ευρώ. Tο μεγαλύτερο τμήμα του project δε, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2017. Aυτό είναι και το μεγαλύτερο στοίχημα του Άγγελου Mιχαλόπουλου που από το 2010 είχε ξεκινήσει να αγοράζει εκτάσεις στο κυκλαδίτικο νησί και σήμερα διαθέτει το 30% του νησιού.

 

KEPAMEIA XIOY

 

Mετά από πολλές περιπέτειες και έντονες αντιδράσεις ακόμη και από υπουργούς της τωρινής κυβέρνησης- όπως ο Xρήστος Σπίρτζης- τελικά η επένδυση της «Kεραμεία AE» συμφερόντων του εφοπλιστή Λου Kολλάκη φαίνεται πως ξεπερνά τα «εμπόδια». Πριν από έναν μήνα περίπου το project για τη δημιουργία πεντάστερου ξενοδοχείου και ιδιωτικού λιμανιού, μουσείου και παλαιοντολογικού πάρκου, προϋπολογισμού 100 εκ. ευρώ στη Xίο «πέρασε» από τη Διυπουργική Eπιτροπή, η οποία αποφάσισε η επένδυση να ενταχθεί στο fast track.

 

ΛAKΩNIA

 

Mια φιλόδοξη «πεντάστερη» επένδυση 42 εκατ. ευρώ στη Λακωνία που χρειάστηκε να αλλάξουν τέσσερις κυβερνήσεις μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες, «ζεσταίνει τις μηχανές» ώστε να μετατρέψει την περιοχή σε «Tοσκάνη της Eλλάδας», όπως έχει υποσχεθεί ο εμπνευστής της, Πήτερ Hλιόπουλος. O Eλληνοκαναδός «βασιλιάς της ψυχαγωγίας» στο Tορόντο κατέχει όλες τις άδειες στα χέρια του, έχουν ξεκινήσει ήδη κάποιες προκαταρκτικές εργασίες στην έκταση όπου θα δημιουργηθεί το resort, ωστόσο αναμένει λίγο τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος ακόμη για να προχωρήσει «δυνατά». Στόχος του είναι να προλάβει τον Δεκέμβριο του 2017 να είναι καθ όλα έτοιμο το project, ένα Costa Navarino μικρότερων διαστάσεων με υπερπολυτελές ξενοδοχείο, 47 βίλες, συνεδριακό κέντρο, κ.α.

 

DIMERA- ΠAΛIOYPI

 

Tρία χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο Iβάν Σαββίδης κατέθεσε προσφορά στο διαγωνισμό του TAIΠEΔ για την έκταση στο Παλιούρι Xαλκιδικής, όπου σχεδιάζει τη δημιουργία ενός health resort, μια επένδυση ύψους 80 εκ. ευρώ. Aν και οι διαδικασίες προχωρούν με χελωνοειδείς ρυθμούς, η εταιρία Dimera προσδοκά πως εντός του 2017 θα ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες. Tο σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ξενοδοχειακών υποδομών και ανάπτυξη κατοικιών, ενώ στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα resort αντίστοιχων εκείνων της Aυστρίας και της Γερμανίας.

 

Πηγή: http://www.dealnews....

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

είπαν, να απομακρυνθούν οι ξαπλώστρες 5 μέτρα από την ακρογυαλιά? Μόλις το πουν θα εξαφανιστούν

Και η πλάκα είναι οτι σε beach που ξέρω εγώ, οι ξαπλώστρες της ξενοδοχειακής μονάδας, οντως φτάνει τα 3 μ ως την ακρογυαλιά, όμως η συχνότητα, είναι 50μ ομπρέλες και 150μ αμμουδιάς. Θεάρεστο έργο! Μόλις πεις του Τουρίστα, που θέλει να ξαπλώσει στην αμμουδιά , να βρέχει τα ποδαράκια του και να ζεσταίνει ο ήλιος το κορμί του, οτι θα έρθει μπροστά μια χοντρή με 2 κουτσούβελα. Που θα μπαφιάζει κεφτέδες. Ενας χοντρός θεριακλής. χ5 σύχνότητα στα 20μ, ότι θα έρθουν ακριβώς μπροστά στις ομπρέλες και γύρω θα υπάρχει 150μ αμμουδιά, Τουρίστες να δείτε που θα έρθουν τότε...

 

 

Ποιο καλό όμως ήταν αυτό, με το "συγκεκριμένο αριθμό δηλώσεων Ν.4179/16 ανά Δήμο".

Πχ Μαρούσι, δεν έχει 50.000 αυθαίρετα?

Δεν παίρνουν ρεύμα?

Δεν τροφοδοτούνται με νερό?

Τι σημαίνει "συγκεκριμένος αριθμός", "όσος οι δομές του Δήμου αντέχουν" ωρε κοινωνικό πρόσωπο, το οτι οικείοι στελεχών συγκαταλέγοντε στους εκλεγμένους, το είχατε ακούσει?.

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

μακαρι να γινουν οι επενδυσεις αλλα ο καμπουριδης θεωρητε πετυχιμενος επιχειριματιας και ποιος του εμπιστευεται λεφτα ;;; μετα το one athens θα βρει αραγε νεα κοροιδα να χρηματοδοτησουν τα σχεδια του.;;;

Link to comment
Share on other sites

Όταν θα συνειδητοποιήσουμε τι κακό κάνουμε στον τόπο μας θα ναι πολύ αργά. Κάποιες επεμβάσεις δύσκολα αναστρέφονται. Υπάρχουν πολλά είδη ανάπτυξης, εμείς προτιμούμε αυτόν του Τρίτου Κόσμου.

Οι ακρογιαλιές και κάθε στεριανό όριο με την θάλασσα, βραχώδες, αμμώδες και μη, αποτελούν κοινωνικό αγαθό που δεν μεταφράζεται σε χρήμα και δεν μπορούν να παραδίδονται σε κανέναν με καμία διοικητική πράξη οιουδήποτε. Όλοι θα έπρεπε να έχουν το ίδιο δικαίωμα πρόσβασης και χρήσης, πολίτες, τουρίστες, ξενοδόχοι, κτλ. Αν είχαμε συνειδητοποιήσει την αξία των δαντελωτών ακτών μας τότε σχεδόν σε κάθε σημείο που βρέχεται από θάλασσα θα είχαμε θεσπίσει μια ζώνη απολύτου προστασίας του τοπίου σε βάθος 200-300μ.

Φάτε μάτια ανάπτυξη:

https://wwfaction.wordpress.com/2010/09/13/elos_papa/

Link to comment
Share on other sites

δυστυχώς drososio, η Ελλάδα είναι μια φτωχή χώρα. Ολοι θέλουμε τις δαντελωτές ακτές να τις χαίρονται τα γλαρόπουλα και οι Πατριώτες,( που ρίπτουν τα σκουπίδια ως κείμενάκια στο internet. Και πρέπει να τους την πούμε. Κανέναν να μην αφήνουμε να ρίχνει σκουπίδια. Και οχι μόνο.

Η ιδέα να μην αναπτυχθούν οι "παραλίες", είναι εκπληκτική! Πράγματι, ενώ αναπτύσσουν το 10%, σχετικά με το τι υπάρχει. Ενώ ο κόσμος πια ταξιδεύει.

Ενώ δίνονται θέσεις εργασίας. Το δημόσιο εισπράτει φόρους. Ο κλάδος των τεχνικών έργων και οι Μηχανικοί εργάζονται.

Βρίσκω εκπληκτική την καλιέργεια ντομάτας, όταν εισάγει η Βραζιλία με την μισή τιμή. Τόσο τον Επαγγελματία, όσον τον καταναλωτή, ενδιαφέρει να πάρει με πιο καλή τιμή. Και ενώ ο κόσμος κινείται προς την ανάπτυξη, που αναφέρεται, βρίσκω ιδιαίτερα ελκυστικό την πρωτογενή ανάπτυξη, πόσο δε στην Σπάρτη.

Edited by Arche
Link to comment
Share on other sites

Οι αφορισμοί δείχνουν απλά φανατισμό και ιδεοληψία . Παν μέτρον άριστον είναι ο κανόνας . Ολα χωράνε σε 13500 χλμ ακτογραμμής , όσο το 1/3 της περιμέτρου της Γης . 

 

Αρκεί να το κάνουμε με τον σωστό πατριωτικό τρόπο , με σεβασμό στο περιβάλλον και στις επόμενες γενιές .

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Πάντως η εν λόγω παραλία στο Παλιούρι έχει τεράστιο φυσικό κάλος.

Τα πεύκα φτάνουν μέχρι την αμμουδιά και υπάρχουν μεγάλοι αμμόλοφοι. Ελπίζω να μην ισοπεδωθούν ώστε να ανοίξει ακόμη περισσότερος χώρος για ξαπλώστρες.

Link to comment
Share on other sites

Πάντως εμένα αν στο γραφείο μου ερχόταν ένας και μου έλεγε οτι θέλει να το κάνει ξενοδοχείο και να φτιάξει μια τεχνητή λίμνη να βάλει ξαπλώστρες, μόνο την μετροταινία θα κράταγα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.